Nuoret

Kuoron mukana muille maille

Kuorolaulu opettaa sovittamaan oman äänensä muiden joukkoon, kertovat Linnea Lahti (vas.) ja Anniina Polvi. KUVA: Henrika Palokangas
Nuoret 7.7.2013 0:00
Henrika Palokangas

”Tämän kevään kuoromatkalla Budabestissa lauloimme metrossa, ravintolassa ja jopa kylpylässä”, Madetojan musiikkilukion kuorolainen, juuri ylioppilaaksi kirjoittanut Linnea Lahti, 18, kertoo.
”Ja vieraillessamme Wienissä Bratislavan matkalla vuonna 2009 päätimme hetken mielijohteesta mennä kuuntelemaan Sibeliuksen viulukonserttoa Wienin filharmonikkojen esittämänä”, ensi keväänä musiikinopettajaksi valmistuva Anniina Polvi, 26, jatkaa matkasattumusten sarjaa.
Madetojan musiikkilukion tyttökuoro harjoittelee kerran viikossa koulupäivän jälkeen. Kuoron jäsenet ovat laulukokeen perusteella mukaan valittuja Madetojan musiikkilukiolaisia.
”Pääsykokeet olivat minulle pitkään kynnyksenä kuoroon liittymiselle, mutta laulunopettajani ja kuoron äänenmuodostaja Mari Klemettilä rohkaisi minut onneksi mukaan”, Anniina muistelee.
Koko lukion ajan kuoroon kuulunut Linnea kertoo, että pitkät iltaharjoitukset ja jännittävät pääsykokeet eivät ole tuntuneet ikäviltä, koska kuorotoiminta on ollut niin antoisaa.
Tyttökuoro eli ”tyttis” vierailee kuorokilpailuissa ja laulutapahtumissa ulkomailla muutaman vuoden välein. Linnea kertoo Budapestin matkan lisäksi olleensa mukana vuonna 2011, kun tyttökuoro matkusti New Yorkiin ja Chicagoon. Anniina puolestaan vieraili kuoron mukana Bratislavan matkan lisäksi Prahassa vuonna 2007.

Tytöt kertovat yhdessä matkustamisen tutustuttaneen kuorolaiset tehokkaasti toisiinsa.
”En juuri tuntenut muita kuorolaisia, kun lukion neljännellä luokalla menin mukaan, mutta en joutunut ikinä olemaan yksin”, Anniina kertoo.
”Erääseenkin tyttöön tutustuin hyvin juuri kuoron kautta, ja pidimme yhteyttä myös kuorovuosien jälkeen”, hän lisää.
Hieman harmillisena kaksikko pitää kuitenkin sitä, että kansainvälisissä kuorotapahtumissa muiden maiden kuorolaisiin tutustuminen on yleensä jäänyt melko vähäiseksi yhteisten aktiviteettien puuttuessa.
”Poikkeuksiakin on”, tytöt muistavat ja innostuvat kertomaan kansainvälisestä jokilaivaristeilystä Prahassa ja ystävällisistä ihmisistä Chicagon kampuksella.
Millaisia kokemuksia tytöillä on yhdessä laulamisesta?
”Kun huomaa, että kuoron laulu soi hyvin, on mahtavaa olla mukana”, Linnea kuvailee.
”Silloin on pieni pala kokonaisuutta ja pystyy tekemään enemmän kuin yksin”, Anniina täydentää.
Tyttöjen mukaan harrastus opettaakin kuuntelemaan toisia laulajia ja sovittamaan oman äänensä muiden joukkoon.
Kaksikko kertoo, että kuoronjohtaja Kari Kaarna ja kuoron ”äiti” Mari Klemettilä luotsaavat kuoroa ansiokkaasti.
”Karin ansiota ovat kuoron hyvä taso ja menestyminen kuorokilpailuissa. Hänellä on totisesti ohjat käsissään”, tytöt tuumaavat.
”Ja ihana Mari huolehtii niin käytännön asioista kuin henkisestä hyvinvoinnistakin”, Linnea nauraa.

Jännittävätkö kuoroesiintymiset paljon?
”Ryhmässä kenelläkään ei ole yksin vastuu esityksen onnistumisesta, ja muut tukevat niitä, joita jännittää eniten. Kuoron kautta opimme myös jännityksen hallintaa”, Linnea kertoo.
”Jännityksen purkautuminen ja onnistumisen tunne keikan jälkeen on mahtavaa”, Anniina sanoo.
Tiivis kuoroharrastus on vienyt laulajia uusiin maihin ja tilanteisiin. Anniina ja Linnea arvelevat, että heidän kuoroharrastuksensa jatkuu myös tyttökuoron jälkeen.
”Saatan jatkaa tyttiksessäkin vielä vuoden tai pari”, Linnea pohtii.
”Kuoron mukana kun saattaa päätyä vaikka kansallispuvussa räntäsateeseen keskelle Budapestia”, hän nauraa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä Lounais-Lapissa lounaistuuli on voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa on 60 000 työssäkäyvää köyhää

Kyllä. Uskallanpa väittää, että ne samat ihmistyypit, jotka täällä tuvassa valittavat ja kitisevät lähes kaikesta ovat ... Lue lisää...
TRJ

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

20.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image