Nuoret

Kolmosilta käy robotin rakentaminen

Rajakylän alakoulun 3A-luokkalaiset ovat rakentaneet sumorobotteja, jotka yrittävät kellistää tai työntää vastustajansa ulos alustalta ilman ulkopuolista ohjausta. KUVA: Katariina Leinonen
Nuoret 29.12.2013 0:03
Katariina Leinonen

”Ei se löydä sitä”, sanovat Rajakylän alakoulun 3A-luokkalaiset, kun heidän rakentamansa sumorobotit pyörivät alustallaan toisiaan etsien.
Uusi sumomatsi alkaa ja tällä kertaa robotit jäävät pyörimään paikoilleen. Yhtäkkiä robotit kohtaavat ja pian toinen on häviäjänä kumottu selälleen. Lapset nauttivat onnistumisesta.
Rajakylän teknoluokka on yksi Suomen ensimmäisistä teknologiapainotteisista alakoulun luokista. Teknologiapainotteisuus tarkoittaa tavallisen koulutyön ohella vierailuja sekä projektitöitä. 3–6-luokkien opetussuunnitelmaan kuuluu moottorilennokin, siltojen ja pelastusrobotin rakentelua.
”Seuraavaksi koittakaa eri robottiparilla”, ohjeistaa teknoluokka 3A:n luokanopettaja Markus Packalén.
Toinen uusista roboteista yrittää jatkuvasti liikkua ulos alustalta, ja oppilaiden täytyy olla varovaisia, jottei Legoista tehty robotti pääse putoamaan.
”Vika on varmaan sensorissa”, kertoo Onni Leinonen. Sensori on se robotin osa, joka havaitsee valon määrää ja auttaa näin robottia pysymään mustalla pelialustalla, jossa on valkoiset reunat.
Tähän mennessä 3A-oppilaat  ovat rakentaneet pienoiskaupungin huovasta ja eristelevystä sekä sumorobotteja Technique-Legoista. Sumorobotteja ei ohjata kauko-ohjaimella, vaan niissä on Lego-osien lisäksi keskusyksiköt, joihin on tietokoneelta ladattu ohjelma.

Ohjelmointiin käytetään englanninkielistä graafista tietokoneohjelmaa. Vaikka englannin kielen opiskelu on aloitettu vasta kolmannella luokalla, 9-vuotiaat Onni ja Jaakko Halonen lukevat kieltä ja käyttävät ohjelmaa sujuvasti. Jaakko sanoo englanninkielen taitojen karttuneen pelatessa, televisiota ja Youtube-videoita katsellessa.
”Robotin voi käskeä toimimaan vaikka lämpötilavaihteluiden mukaan. Jos robotti näkee valkoista, eli pelialustan reunan, se menee taaksepäin, kääntyy ja kulkee eteenpäin”, Onni kertoo.
Teknoluokka on Rajakylässä koulun apulaisrehtorin Jussi Näykin, Packalénin ja teknisen käsityön opettajan, Jouni Karsikkaan aloittama hanke.
Rajakylän koulu on vastikään saanut 30 000 euron avustuksen Teknologiateollisuus 100 vuotta -järjestöltä teknologiapainotteisen toiminnan vakiinnuttamiseksi. Suunnitelmissa on uusien iPadien ja 3D-tulostimen hankinta.
Packalén kertoo, että lapset voivat helposti oppia pelien kautta, ja iPadeillä voi tehokkaasti tehdä kouluprojekteja digitaalisessa muodossa.
”Tavoitteena teknoluokkatoiminnassa on oppilaiden teknologian tuntemuksen ja ymmärryksen lisääminen. Tarkoituksena on yhdistää teknologiaopintoihin tavallisia oppiaineita, kuten matikkaa, ympäristötietoa ja käsitöitä”, Packalén kertoo.
Teknoluokan välineet ja osa opettajien resursseista on myös muidenkin alaluokkien käytössä. 3A:n lisäksi esimerkiksi kuudesluokkalaiset ovat päässeet rakentelemaan sumorobotteja. Teknologiatoimintaa on myös suunnitelmissa jatkaa yläkoulun puolelle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Voin suositella näitä mindstorm sarjoja myös kotiin lapsille > 5v jos on itsellä tarmoa hieman opastaa alkuun.

Ohjelmointirajapinta on graafinen joka helpohko omaksua. Oppivat samalla ohjelmoinnin perusrakenteet + fysiikkaa ja mekaniikkaa radioteknologiaa. lapsilla tuntuu olevan rajaton mielikuvitus kehitellä itse laitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä lapsista voi tulla niitä jotka oikeasti maksaa tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnan kuluja eli tuottavat veroeuroja yksityisellä sektorilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa työtä! Kovasti tsemppiä rakenteluun. Huiman mielenkiintoista!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
72
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
59
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
32
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
29
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image