Nuoret

Kolmosilta käy robotin rakentaminen

Rajakylän alakoulun 3A-luokkalaiset ovat rakentaneet sumorobotteja, jotka yrittävät kellistää tai työntää vastustajansa ulos alustalta ilman ulkopuolista ohjausta. KUVA: Katariina Leinonen
Nuoret 29.12.2013 0:03
Katariina Leinonen

”Ei se löydä sitä”, sanovat Rajakylän alakoulun 3A-luokkalaiset, kun heidän rakentamansa sumorobotit pyörivät alustallaan toisiaan etsien.
Uusi sumomatsi alkaa ja tällä kertaa robotit jäävät pyörimään paikoilleen. Yhtäkkiä robotit kohtaavat ja pian toinen on häviäjänä kumottu selälleen. Lapset nauttivat onnistumisesta.
Rajakylän teknoluokka on yksi Suomen ensimmäisistä teknologiapainotteisista alakoulun luokista. Teknologiapainotteisuus tarkoittaa tavallisen koulutyön ohella vierailuja sekä projektitöitä. 3–6-luokkien opetussuunnitelmaan kuuluu moottorilennokin, siltojen ja pelastusrobotin rakentelua.
”Seuraavaksi koittakaa eri robottiparilla”, ohjeistaa teknoluokka 3A:n luokanopettaja Markus Packalén.
Toinen uusista roboteista yrittää jatkuvasti liikkua ulos alustalta, ja oppilaiden täytyy olla varovaisia, jottei Legoista tehty robotti pääse putoamaan.
”Vika on varmaan sensorissa”, kertoo Onni Leinonen. Sensori on se robotin osa, joka havaitsee valon määrää ja auttaa näin robottia pysymään mustalla pelialustalla, jossa on valkoiset reunat.
Tähän mennessä 3A-oppilaat  ovat rakentaneet pienoiskaupungin huovasta ja eristelevystä sekä sumorobotteja Technique-Legoista. Sumorobotteja ei ohjata kauko-ohjaimella, vaan niissä on Lego-osien lisäksi keskusyksiköt, joihin on tietokoneelta ladattu ohjelma.

Ohjelmointiin käytetään englanninkielistä graafista tietokoneohjelmaa. Vaikka englannin kielen opiskelu on aloitettu vasta kolmannella luokalla, 9-vuotiaat Onni ja Jaakko Halonen lukevat kieltä ja käyttävät ohjelmaa sujuvasti. Jaakko sanoo englanninkielen taitojen karttuneen pelatessa, televisiota ja Youtube-videoita katsellessa.
”Robotin voi käskeä toimimaan vaikka lämpötilavaihteluiden mukaan. Jos robotti näkee valkoista, eli pelialustan reunan, se menee taaksepäin, kääntyy ja kulkee eteenpäin”, Onni kertoo.
Teknoluokka on Rajakylässä koulun apulaisrehtorin Jussi Näykin, Packalénin ja teknisen käsityön opettajan, Jouni Karsikkaan aloittama hanke.
Rajakylän koulu on vastikään saanut 30 000 euron avustuksen Teknologiateollisuus 100 vuotta -järjestöltä teknologiapainotteisen toiminnan vakiinnuttamiseksi. Suunnitelmissa on uusien iPadien ja 3D-tulostimen hankinta.
Packalén kertoo, että lapset voivat helposti oppia pelien kautta, ja iPadeillä voi tehokkaasti tehdä kouluprojekteja digitaalisessa muodossa.
”Tavoitteena teknoluokkatoiminnassa on oppilaiden teknologian tuntemuksen ja ymmärryksen lisääminen. Tarkoituksena on yhdistää teknologiaopintoihin tavallisia oppiaineita, kuten matikkaa, ympäristötietoa ja käsitöitä”, Packalén kertoo.
Teknoluokan välineet ja osa opettajien resursseista on myös muidenkin alaluokkien käytössä. 3A:n lisäksi esimerkiksi kuudesluokkalaiset ovat päässeet rakentelemaan sumorobotteja. Teknologiatoimintaa on myös suunnitelmissa jatkaa yläkoulun puolelle.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Voin suositella näitä mindstorm sarjoja myös kotiin lapsille > 5v jos on itsellä tarmoa hieman opastaa alkuun.

Ohjelmointirajapinta on graafinen joka helpohko omaksua. Oppivat samalla ohjelmoinnin perusrakenteet + fysiikkaa ja mekaniikkaa radioteknologiaa. lapsilla tuntuu olevan rajaton mielikuvitus kehitellä itse laitteita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Näistä lapsista voi tulla niitä jotka oikeasti maksaa tulevaisuuden hyvinvointiyhteiskunnan kuluja eli tuottavat veroeuroja yksityisellä sektorilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hienoa työtä! Kovasti tsemppiä rakenteluun. Huiman mielenkiintoista!!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image