Nuoret

Kesä kuluu torimyyjänä

Ilkka Tuomaala ja hänen työkaverinsa Lin Yan Nei odottavat lämpimiä kesäpäiviä, mitkä mahdollistavat hyvän torimyynnin.
Nuoret 17.6.2007 0:00
Marika Lämsä
Kesäisessä Oulussa torinranta on täynnä väkeä. Osa ihmisistä istuu laiturilla jäätelöä syöden, osa tapaa tuttuja, turistit parveilevat kuvattavana toripoliisin ympärillä, ja jotkut kiertelevät mielenkiinnolla torikojuja. Onhan se ihanaa mennä kotiin käsissään jotain torituliaisia: mehukkaita kirsikoita, uusia perunoita, bändipaitoja tai hellyttäviä lastenvaatteita.

Yksi tämän kesän torimyyjistä on tuore ylioppilas Ilkka Tuomaala, 18. Ilkka päätyi torimyyjäksi hyvän sattuman kautta ja on tyytyväinen saamaansa työhön.

"Lukion loputtua ilmoittaudin työvoimatoimistoon työttömäksi ja sitä kautta sain sitten tämän paikan", Ilkka kertoo tyytyväisenä ja lisää työn kestävän heinä-elokuuhun.

Ilkka työskentelee myyntiapuna kojulla, jolla on ulkomaalaiset kauppiaat.

Kaikenlaisia vaatteita kauppaava Ilkka kertoo, että heillä ei ole vaatteissa mitään erityisiä kausituotteita eri kesänajoille, vaan kaikkea menee tasaisesti. "Varmasti näillä vihannes- ja marjakauppiailla on enemmän kausiluontaista työtä: välillä myydään perunoita, välillä mansikoita", Ilkka pohtii.

Vaikka päivä on pilvinen, odottelee torimyyjä vielä aurinkoisia kesäilmoja, joka houkuttelisi paljon ihmisiä torille ostoksia tekemään.

Torimyyjän ihannepäivä olisi Ilkan mielestä sellainen, "kun on paljon asiakkaita ja aika kuluu kuin siivillä". Painajainen puolestaan olisi saada oikein äkäinen ja hankala asiakas.

Ilkan mielestä torimyyjänä olo sopii lähes kaikille. Ikärajoja ei ole, mutta ihmistyypin täytyy kuitenkin olla tietynlainen. "Pitää olla ulospäin suuntautunut, jotta outojen ihmisten kanssa voi keskustella luontevasti. Tietysti myös sosiaalisuus on hyväksi", Ilkka juttelee.

Työn parhaina puolina hän pitää työn vapautta ja itsenäisyyttä, kun joku ei ole kokoajan kurkkimassa korvan takana. "Ja ihan leppoisaahan tämä on", Ilkka hymähtää.

Töitä Ilkka tekee kesällä kaikkina muina päivinä paitsi sunnuntaisin. "Työaika on liukuva, mikä on vain hyvä asia. Aloitamme aamuisin 8-10 välillä ja lopettelemme neljän aikoihin."

Palkasta Iikka paljastaa sen verran, että kyllä sillä jotain saa itselleen ostettua. Kaikkien arvuuteltavaksi jääkin todellinen summa, joka on kuitenkin Ilkan mukaan ihan hyvä.

Kesä on vasta aluillaan ja monet kaupat Ilkan kanssa tekemättä. Torimyynnin plussiksi Ilkka kertoo muun muassa sen, kuinka tutustuu erilaisiin ihmisiin ja miten sosiaalista työ on.

"Lisäksi täällä saa erilaista näkökulmaa asioihin ja etenkin torielämään sekä itsellä on vielä etuna se, kun saan puhua englantia työnantajien kanssa", Ilkka sanoo. "Eikä rusketuskaan haitaksi ole", hän lisää vielä hymyn kare huulillaan.

Marika Lämsä
Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

97
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
56
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image