Nuoret

Kaukana kaikesta Suomen laidalla

Ivalolaiset Anu Tuomela ja Juho Kiviniemi matkustivat kotikonnuiltaan Rovaniemelle yhteistä ystäväänsä tapaamaan. Rovaniemen matkaan rahat vielä riittävät, mutta Helsinkiin matkustamisesta on ennen kesätöihin pääsyä turha haaveilla", he kertovat.
Nuoret 17.5.2009 0:00
Arto Kiuru
Kun pihtiputaalainen nuori ja vihainen punk-yhtye julkaisi kolmekymmentä vuotta sitten ensisinglensä, omisti se Lontoon skidit - laulunsa Lontoon nuorille, jotka suomalaisten nuortenlehtien jutussa kertoivat kotikaupunkinsa olevan maailman tylsin paikka.

Yhtyeen laulaja ja sanoittaja Jyri Honkavaara uteli rockretoriikan keinoin, tiesivätkö suurkaupungin nuoret, kuinka nuivaa meno oli 1970-luvun lopulla pienessä Pihtiputaan kyläpahasessa.

Kolmekymmentä vuotta myöhemmin Pihtiputaan nuoret saattavat yhä asua pienessä pitäjässä, mutta Pihtiputaalta muualle Suomeen matkustaminen on helppoa, koska busseja matkaa maalaispitäjän läpi päivin öin. Helsinkiinkin pääsee seitsemässä tunnissa.

Pohjoiseen suomalaiseen kirkonkylään, Utsjoelle, bussilla köröttämiseen ahkerakin matkaaja saa varata bussinvaihtoineen tuplasti enemmän.

"Menoja on Utsjoella ollut nuorelle väelle viime aikoina ihan mukavasti", RAY:n rahoittaman Nuorten Utsjoki -projektin vetämää diskoa Utsjoen koululla järjestämässä mukana ollut saamelaislukion toisen luokan oppilas ja lukion oppilaskunnan sihteeri Anni Koivisto, 17, tunnustaa.

Pitkän illan aikana koululla järjestettiin disko sekä aivan tenaville että pikkuisen vanhemmille sekä tanssikilpailuja ja bändikonsertti.

Koiviston mielestä Nuorten Utsjoki -projekti sekä kylälle perustettu Nuorisovaltuusto on tuonut kylään lisää eloa, ja saanut niin hänet kuin monet hänen koulukavereistaan innostumaan kehittämään kylällä uusia harrasteita.

Koivisto kertoo käyneensä muutamalla tanssikursseilla, sekä harvakseltaan Utsjoen kirjaston järjestämissä elokuvailloissa.

"Utsjoen seurakunnan laitehankinnat tukevat enemmän sählyä ja muita poikien harrastuksia, ja suurin osa kirjastossa esitettävistä elokuvista on suunnattu lapsille. Uskon, että löytyämme viisaat päämme yhteen, saamme alueella aikaan monenlaisia uusia tapahtumia", Anni tilittää.

Reipas utsjokinen haaveilee opettajan ammatista. Anni uskoo palaavansa takaisin kotikonnuille opettajaksi opiskeltuaan.

"Etelässä voi olla vaikea pitää yllä saamen kieltä, mutta ehkä sitten, kun valmistun saamen kielen opettajaksi, voi Utsjokikin vastata haaveisiini, ja voin muuttaa tänne takaisin ja saamelaisena säilyttää oman kulttuurin", Anni valaa uskoa tulevaisuuteen.

Eteläisen Suomen tapahtumissa Anni kertoo käyneensä muiden muassa Ankkarockissa ja Kerava Jazz -festivaaleilla. Matkustaminen Utsjoelta Helsinkiin maksaa nimittäin maltaita.

Vaikka koululainen ja opiskelija saavat matkoihinsa opiskelija-alennuksen, saattaa edestakainen matka pohjoisesta pitäjästä maan pääkaupunkiin maksaa liki kaksi sataa euroa.

"Olen monet kerrat suunnitellut matkustavani ihan Helsinkiin saakka, mutta kun rahat eivät vaan yksinkertaisesti riitä, ja ilman opiskelijakorttia reissu olisi vielä kalliimpi", ivalolainen Anu Tuomela, 17, tunnustaa.

Anu matkaa poikaystävänsä Juha Kiviniemen, 17, kanssa Ivalosta yhteisen ystävänsä luo Rovaniemelle viikonloppua viettämään. Reilun neljänsadan kilometrin edestakainen matka maksaa molemmille opiskelija-alennuksella neljäkymmentäviisi euroa.

Anu on kesän suhteen siinä onnellisessa asemassa, että myös hän on saanut kesätöitä.

Lukiossa toisen vuotensa päättävä tyttö puurtaa kotikylänsä keskelle nousseessa isossa marketmyymälässä.

Pieneksi puutteeksi Ivalossa Anu laskee sen, että vilkkaalta kyläraitilta, josta löytyy parin ravintolan ohella muutama kahvila, pari isoa kauppaa, ja urheiluvälineisiin ja kukkiin panostaneita erikoisliikkeitä, ei löydy ainoatakaan nuorisovaatteita myyvää liikettä.

"Harrastuksia Ivalossa riittää, on konsertteja ja diskoja järjestetään usein. Urheillakin täällä voi karatesta potkunyrkkeilyyn, joten kyllä harrastusmahdollisuuksia joskus vähätellään", hän summaa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

64
JHL:n lakko Oulussa: Liikuntapaikkoja ja henkilöstöruokaloita suljettuna, ikäihmisten ja vammaispalvelun ruuat toimitetaan
17
Eläkeläisten nöyryytys saa loppua – taloudellinen turva on hyvän vanhuuden yksi iso tekijä Lukijalta
11
Oulu kilpailuttaa lastensuojelun toimijoita, jatkossa palveluntuottajilta edellytetään aiempaa enemmän laatua
10
Ulkomailla rötöstelevälle on lottovoitto syntyä Suomeen - Suomi ottaa lähes kaikki ulkomailla vankilatuomion saaneet vastaan, haluaisi muiden toimivan samoin
9
Tutkimus: Media kertoo yhteiskunnallisista asioista selkeästi, virkamiehillä ja poliitikoilla reilusti parannettavaa
9
Monessa kaupungissa yrittäjien avuntarjouksiin lakkopäivinä suhtaudutaan varauksella
7
Oululaisen Jukka-Pekka Metsävainion astrokuva valittiin Vatikaanin observatorion vuosikalenterin kanteen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

En ymmärrä mitä valtionvelka on. Ei siinä mitään ei nimittäin ymmärrä monikaan. Valtion velkaa ei ole tarkoituskaan maks... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.10.

Fingerpori

22.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image