Nuoret

Kännykät jatkuva riesa tunneilla, opettajat kieltäisivät puhelimet oppilailta

KUVA: Joel Karppanen
Nuoret 31.1.2014 7:02
Erkki Hujanen

Opettaja voi uuden lain nojalla ottaa oppilaalta kännykän pois, jos laitteen näprääminen häiritsee oppilaan itsensä tai toisten työskentelyä. Kalevan opettajille tekemä kysely kertoo, että opettajat ovat myös valmiita käyttämään tätä oikeutta.

Kaleva kysyi Pohjois-Suomen opettajilta nimettömästi näkemyksiä heidän valtuuksistaan. Kyselyyn vastasi tasan 500 opettajaa, joista 69 prosenttia kieltäisi oman kännykän oppilailta oppituntien aikana.

”Voin nyt lakia noudattaen takavarikoida tarvittaessa oppilaalta kännykän, jolla hän häiritsee omaa tai toisten oppimista oppitunneilla”, yksi opettaja toteaa.

Peruskoulun ja toisen asteen opettajat saivat vuoden alusta voimaan tulleessa laissa uusia keinoja työrauhan ylläpitoon. Heillä on esimerkiksi lupa tarkistaa oppilaan reppu ja ottaa pois vaaralliset tai häiritsevät esineet.

Vanhempia kuvataan hankaliksi

Kuvaukset hankalista vanhemmista toistuvat opettajien vastauksissa.

”Vanhemmat usein hyökkäävät koulua kohtaan, vaikka ongelmien juuret ovat kotona. Hyökkäys on puolustusmekanismi, jolla yritetään varjella kodin salaisuuksia”, opettajista yksi kirjoittaa.

Opettajien mukaan on yllättävän yleistä, että vanhemmat eivät halua tai eivät osaa puuttua lapsensa kouluongelmiin.

”Osa vanhemmista ei ota minkäänlaista vastuuta lapsensa käytöksestä. Jos koulussa rangaistaan huonosta käytöksestä, huoltajat suuttuvat ja uhkaavat jopa oikeustoimilla.”

Pohjois-Suomen opettajat lisäisivät peruskoulussa ja lukiossa taitoa kehittäviä käytännön oppiaineita. Usein viitataan kansalaistaitoihin, elämänhallintaan, ajattelun valmiuksiin, vuorovaikutuskykyihin ja rohkeaan itseilmaisuun.

”Kulttuurissamme syvällä oleva, toimintaa lamauttava ujous ja nolous pitäisi nuoruuteen kasvaessa saada kitkettyä pois”, yksi opettaja määrittelee.

Kalevan kyselyyn vastanneista Pohjois-Suomen opettajista iso osa katsoo, että kouluissa opetetaan liikaa uskontoa.

Lue lisää 31.01.2014 Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (82)

Kyllähän tämä puhelimen /älylaitteen käyttö on todella häiritsevää.Sitä ei osaa vanhemmat neuvoa ,ei koulu.ei työnantajat,
vaan viimein olet se itse heikoin lenkki,työpaikkaohjaaja, jonka täytyy sekin vielä kertoa että milloin ja miten sitä kännykkää
voi käyttää.Koskee tettiläisiä,amis työharjoittelijoita,kuin kauppislaisia,sotelaisia jne, yli 30 vuotta näitä reppanoita katsellen.
Joukossa on hyviä ja parempia,mutta yleensä annan sen kolmosen jos oppilas osaa tulla ajoissa töihin ja osaa sanoa huomenta.Näihin asioihin paneutuminen olisi jo iso askel kouluyhteisöissä,kotona.Mutta,mitä voi odottaa tämänpäivän kotikasvatukselta .?? EI MITÄÄN

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä koulussani on puhelimen käyttö on kielletty jopa soittaminen jos puhelimen on ottanut esiin joutuu jälkiistuntoon vaikka heillä ei olekkaan oikeutta kieltää puhelimen käyttöä ellei se ole häiritsevää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Me on jo alunalkaen kielletty ottamasta puhelinta kouluun..ja aina on kotona ollut puhelin ku pojat koulussa.koulu on koulu ei pelipaikka

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minä olen ainakin ottanut oppilaiden puhelimet pois jo usean vuoden ajan. Ihme vössyköitä sitä on opettajina...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ainahan opettajat ovat olleet sitä mieltä, että lapsensa oikeuksia peräävät vanhemmat ovat hankalia. Mutta millaisia ovat opettajat, siitä vanhemmilla on oma näkemyksensä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olen tietotekniikan ammattilainen ja tutkinut jonkin verran mm. sosiaalista mediaa ja verkostoja kuten Facebook, jne. Täytyy sanoa, että todella ihmetyttää tämä suosittu mielipide, että rajoittamaton sähköisen median ja laitteiden käyttö olisi hyväksi lapsille ja nuorille. Monet perheet tuppaavat tabletit ja kännyt jo vauvoille eteen, ja luulevat, että sieltä se kasvatus tulee. Samoin myöhemmin ei rajoiteta ollenkaan esim. nuoren kännykän käyttöä. Puhelinta räplätään koko ajan kotona, kylässä, koulussa, bussissa...

Kyllähän se pitäisi keskivero suomalaisenkin ymmärtää, että liika on liikaa ja että em. mallit eivät kehitä lasta tai nuorta. Mielestäni kännykällä ja tietokoneilla ei ole mitään kiirettä koulussa edes opetuskäyttöön, ennen kuin oppilaille saadaan taottua päähän muut itsenäisen ajattelun ja osaamisen perustaidot muiden perusaineiden kautta.

Sanonpa vielä senkin, mitä moni ei Oulussakaan uskalla sanoa liityen nyt suosittuihin pelifirmoihin ja niihin liitettyihin odotuksiin. Hypetys on alalla kova ja jokaisesta ohjelmoijasta pitäisi tehdä pelintekijä. Sillä se Suomi nousee, jne. Miettikääpä nyt kohdallanne, että onko sinun tavoite henkilökohtaisesti ja esim. lapsiesi ja lapsenlapsiesi kohdalla tosiaan se, että täällä istuttaisiin yhä enemmän pelimaailmassa.

Ei näytä tulevaisuus hyvältä Suomen ja skandinaavisen ns. vapaan sivistysyhteiskunnan kannalta. Vaikka, en mihinkään Jumalanjulistajiin kuulukkaan, niin näyttää siltä että roomalaistyyppistä itse aiheutettua rappiota kohti ollaan menossa pitemmällä aikavälillä tämän tulevan peli- ja kännykkäpullamössönuorison kautta.

Tsempatkaa nyt p...le vanhemmat - ottakaa järki käteen ja alkakaa ottamaan roolia lastenne kasvattajana! Vastuu on TEILLÄ !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei kännyköitä kokonaan kieltääkään voi mutta kuri pitäisi jotenkin pystyä saamaan aikaan (ja mahdollisuudet siihen tietty luomaan). Kännykät on tärkeä yhteydenpitoväline esim. hätätilanteissa jota ei kannata poistaa oppilailtakaan. Vanhemmat saattavat olla täysin tietämättömiä siitä mikä on aikuisen ja lapsen ero, sekin taitaa olla yksi kanto kaskessa... Varsinkin jos itse eivät huomaa omaa lapsen itsekeskeisyyttään, joka on aika yleistäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitäpä siinä tappelee. Nakkaa sen kännykkää räpläävän Janipetterin luokasta pihalle. Eiköhän tuo ala opetus jossain vaiheessa kiinnostamaan kun on kolmatta vuotta samalla luokalla. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oppilasta ei saa laittaa luokasta ulos ilman valvontaa. Että semmosta kivaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vartijalle oma luokka johon häiriköt voi laittaa valvonnan alle, kun poistetaan luokasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

On se kaksipiippuinen juttu. Jatkossa ollaan menemässä entistä enemmän siihen suuntaan että kaikki asiat ovat mobiileja. Muistan kouluajoilta kolmenkymmenen vuoden takaa luokastani erään kaverin, jolla koulu meni hienosti ilman isompia ponnisteluja, mutta hän käytti kaiken aikansa ohjelmoimiseen. Siitä tulikin hänen työnsä.
Nyt kannattaisi hieman pohtia miten kännyköistä saataisiin enemmän irti oppitunneilla. Ja kännyköihin pitäisi kehittää aineisiin liityviä tehtäviä. Luulisin että vähemmänkiinnostavat aineetkin muuttuisivat sopivassa oppimispelitilanteessa mielekkäiksi ja asiat jäisi paremmin muistiin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllä ne opettajat kuulemma sanovat tunnilla ainakin yläluokkalaisille, että kun teillä on niitä älypuhelimia, katsokaapa tämä asia sieltä netistä.. Eikö se ole ristiriidassa kännykän käyttökiellon kanssa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuo voi päteä joidenkin "PÄTEVIEN" opettajien keskuudessa. Eiköhän se opettaja ole se jonka pitäisi opettaa?! :D Kuulostaa taas niin pätevältä, kun käskee oppilaiden itse katsoa vastaukset netistä.
Entä sitten oppiminen? Kuinka moni todellisuudessa sitten katsoo vastauksia oikeasti netistä eikä vaan pelaa, surfaa muuten vaan tai viestittele Facebookissa tms.? Sitten kun kokeet tulevat eteen on oppilaalla mukava nelos tai vitos rivi. Poikkeuksena taas osaamattomat opettajat, jotka suhteuttaavat kokeiden tason suoraan oppilaiden tasoon ja kaikille koe on helppo. "Suomi itsenäistyi, joskus 1920 tai jotain. OIKEIN!"

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tiedon hakemisen opettaminen on hyvin tärkeätä. Nykyaikainen väline siihen on kännykkä. Mutta jos opettaja haluaa haetuttaa tietoa kännykällä, niin hän voi sillä kertaa jättää kännykän oppilaille. Se ei ole mikään peruste jättää kännykköjä oppilaille joka kerta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kännykkä ja sosiaalinen media on kuin tuli. Se on hyvä palvelija mutta huono isäntä. Addiktion raja on matala, Kännykä, tietokoneen ja sosiaalisen median yhdistelmästä muodostuu päivä päivältä vakavampi ongelma yhä useammalle ihmiselle. SoMe:sta poissa oleminen näkyy selkeinä vieroitusoireina. Jos poissa täytyy somesta olla, hyvän olon hormonit, endorfiinit hakkaavat keskushermostossa todenteolla ja äänekkäästi. Joka risasuksesta pitää olla päivittämässä statusta, lataamassa kuvia, tarkistamassa kavereiden päivitykset, chattailemassa. Näen ammatissani tuon nykyajan ongelman aivan liiankin konkreettisena. Summa summarum: minkä nuorena oppii, sen vanhana taitaa, ja mihinkäs seepra raidoistaan loppupeleissä pääsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

miksei luokissa voisi olla kännykkä teline vaikka seinällä johon tunnin alussa kerätään kaikki kapulat

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tunneille työrauha. Aivan oikein että kännykät otetaan pois tunnin ajaksi. Luulisi vanhempienkin ymmärtävän että se on oppilaan parasta ajatellen tehty! Luulis kaikkien vanhempien haluavan jälkikasvulleen helpompaa kouluaikaa. Koulussa on kivaa jos siellä oppii jotakin, aika kuluu paremmin ja tekeminen on kaikille mielekästä. Kannatan opettajille auktoriteettia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (82)

Uutisvirta

15:29
Roi­kas­sa ollut auto syttyi pa­la­maan tal­lis­sa Pel­los­sa – yksi henkilö al­tis­tui savulle
15:11
Suomessa yksi varmistettu koronavirustapaus – Näin taudin leviäminen onnistuttiin estämään
14:56
Asianajajan mukaan alaikäinen näki Jari Sillanpään aktin nyt jo kuolleen hierojan kanssa – oliko kyse vahingosta vai tarkoituksellisuudesta?
14:55
Oulaskankaan sosiaalipäivystyksen järjestäminen vaatii aikaa – lasten ja nuorten psykiatrinen hoito halutaan varmistaa
14:38
Lämminvesiputki hajosi Raksilassa, myös Välkkylässä kaukolämmön jakelu keskeytetty – uimahalli suljettu toistaiseksi
14:27
Kommentti: Tallinkilla rohkeita liikkeitä aikaisemminkin – laajeneminen suurhallin rakentajaksi ei odottamatonta
13:35
Tallinnaan nousee iso kokous- ja konserttikeskus – laivayhtiö Tallink mukana suurprojektissa
117
Osallistu kyselyyn: Pitäisikö Oulun yliopiston muuttaa Linnanmaalta kaupungin keskustaan?
30
Koronan leviäminen uhkaa Euroopassa, hallitus pui varautumista keskiviikkona – Asiantuntija vastaa kysymyksiin pandemian uhasta, viruksen leviämisestä ja rokotuksista
23
Koronatartuntojen määrä Teneriffan eristyshotellissa kasvaa, Iranissa virus iski ministeritasolle – Tokion olympialaiset eivät vielä vaarassa
22
Uutisanalyysi: Oulun yliopisto tulossa Raksilaan – sijainnilla iso merkitys kilpailukyvylle Tilaajille
21
Pohjoisen poliiseista kolmasosa katsoo työturvallisuuden heikentyneen – asiakkaat ovat entistä aggressiivisempia ja arvaamattomampia
19
VR poisti koronavirusepäilyn vuoksi junavaunuja käytöstä – "Varotoimenpiteenä on tehty ylimääräinen tehosiivous"
17
Raskaat ajoneuvot syynissä Haukiputaalla – saldona jarruvikoja, kortitta ajoja ja ammattipätevyyden puuttuminen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

195 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Onko pakko omistaa auto?

Elämänympyrät jää aika pieniksi ilman autoa, varsinkin kesällä. Lue lisää...
Lady in black

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

26.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image