Nuoret

Kadetti valmis linnan tans­si­lat­tial­le

Kuuma tanssiasu . Kadetin juhla-asu ei ole muuttunut sitten 1920-luvun. Tuotekehittelyn paikkoja olisi. Kylmällä laiturilla kadetti-aliupseeri Antti Ollikaista ei palele, mutta linnan oloissa pukkaa hikeä.
Nuoret 5.12.2004 0:00
Elina Venesmäki
Tänä vuonna Antti Ollikainen on yksi monista linnan juhlien ensikertalaisista. 24-vuotias Antti opiskelee toista vuotta Maanpuolustuskorkeakoulussa, ja itsenäisyyspäivänä hän ja 40 muuta nuorta kadettia pääsevät tasavallan presidentin juhliin: kunniavartioon, tanssittajiksi ja seuralaisiksi.

Tanssivat kadetit ovat käyneet läpi 12-tunnin kurssin, jonka aikana heille opetettiin valssia, fox trotia, jivea, pas d'espagnea, cicapoa sekä kevennyksenä myös rivitanssia ja 1970-luvun diskoa.

Nuori kadetti on tyytyväinen valmennukseensa.

"Ainakin tärkeimpien tanssien askeleet ovat nyt erittäin hyvin hallussa, ja sillä ahtaalla tanssilattialla muutkin menevät riittävän hyvin."

Suurin osa kadeteista on alkuillan kunniavartiossa, mutta Antti Ollikainen ja muutamat muut avustavat Mannerheim-ristin ritareita. Loppuillasta kadetit ovat presidentin vieraita, mutta kurssinjohtajan Rainer Mäkelän mukaan heitä on kehotettu aktiivisuuteen. Kadetit juttelevat juhlavieraille ja hakevat parketille niitä, jotka vaikuttavat halukkailta tanssimaan.

Kadeteista on leivottu kunnon kavaljeereja. He ovat opetelleet etikettisääntöjä, muun muassa millä haarukalla ruokapöydässä pitää syödä mitäkin ja miten seurustellaan sulavasti.Tapakoulutusta
kaikille opiskelijoille


Upseeriopiskelijana Antti Ollikainen opiskelee Maanpuolustuskorkeakoulun rajavartiolinjalla muun muassa turvallisuuspolitiikkaa, sotilaspedagogiikkaa, sotastrategiaa, -taktiikkaa ja -tekniikkaa.

Tällä ei luulisi olevan paljoa tekemistä tanssimisen ja hyvien pöytätapojen kanssa. Ainakin mielikuvissa hyvät käytöstavat ovat kuitenkin liittyneet upseeriuteen aina, ja vielä tänäkin päivänä tämä yksi korkeakoulu opettaa tanssiaskeleet ja pöytätavat kaikille opiskelijoilleen.

Antti Ollikainen löytää selityksen historiasta. Aiemmin upseerilta edellytettiin aatelisarvoa, ja aateliset tekivät eroa muihin käyttäytymällä etiketin mukaisesti. Hän arvelee, että tämä selittää tapaopetuksen.

Miksi sitten nimenomaan sodanjohtamista opiskelevat nuoret tanssittavat linnan juhlavieraita, eivätkä esimerkiksi historian opiskelijat? Antti Ollikainen ei tiedä, mutta kurssinjohtaja Rainer Mäkelä tietää.

"Perinne on vuosikymmeniä vanha ja alkanut siitä, kun aikanaan presidentti halusi kadetteja juhlien kunniavartioon.Yksi kadeteista presidentin tyttären kavaljeerina


Linnaan valitut kadetit ovat jollakin tavalla ansioituneita, kadetti-aliupseereiksi ylennettyjä tai muuten kurssin eteen töitä tehneitä, "käytökseltään moitteettomia ja sellaisia, jotka pystyvät olemaan kuusi tuntia polttamatta tupakkaa", Antti Ollikainen kuvailee. Heistä kolme on naisia.

Yksi miehistä toimii presidentin tyttären kavaljeerina niin kauan kuin tämä kokee seuralaista tarvitsevansa - ensivalssin ajan nyt ainakin.

Tanssijakadetit saavat maistella boolia, kunhan eivät riehaannu. Tarkoitus ei ole aiheuttaa pahennusta. He päättävät itse, kenen kanssa tanssivat.

Viime vuonna naiskadetti ei suostunut tanssimaan häntä hakeneen naisen kanssa, ja Antti Ollikainen sanoo, ettei hänkään suostuisi miehen hakuun.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

39
Metsäkanalintujen jahdissa on saatu saalista Oulun riistakeskusalueella – "Teerikannat paikoin todella hyvällä mallilla"
29
Hajuhaitta Oulussa johtuu häiriöstä tuotantoprosessissa Stora Enson sellutehtaalla
27
Raahelaisyrityksen sukelluspallo odottaa yhä vientilupaa – miljoonasopimuksen solmimisesta Kiinaan on jo vuosi
23
Oulun kaduille kylvetään vuodessa tonnikaupalla hiekkaa, liukkaudentorjunta aloitetaan yleensä marraskuun ensimmäisellä viikolla
18
Kärkkäisen maahantuoma klapikone määrättiin poistettavaksi markkinoilta – Tukes löysi testissä vakavia turvallisuuspuutteita
16
Kenelle antaisit kunnian uusista työpaikoista? Sipilän hallituksen ansio on suurempi kuin nolla mutta pienempi kuin 120 000
10
Liigan kurinpitodelegaatio otti kärppätähden lauantain taklauksen tarkempaan syyniin – Kuparille tulossa pelikieltoa?

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Miksi aina puhutaan köyhyydestä.

Hallitusvalittelijat ovat tyytymättömiä omaan elämäänsä samoin kuin ay-valittelijat, jotka avaavat joka päivä ainakin yh... Lue lisää...
miksi aina haukutaan...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

24.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image