Nuoret

Jäätelö maistuu ja kiinnostaa kesätyönä

Kesä maistuu Kokkolassa. Kempeleläiset Anni ja Iida Vanhala haaveilevat serkkujensa Helena ja Sonja Välikankaan kanssa kesätyöstä jäätelökopissa.
Nuoret 23.7.2006 0:00
Eeva Välikangas
Jäätelökioskilla käy hyväntuulinen säpinä. Asiakkaat katsovat, kuinka maukkaat jäätelöannokset syntyvät, ja yrittävät valita omansa useista herkullisista vaihtoehdoista. Kempeleläiset Anni ja Iida Vanhala eivät ole kioskilla ensimmäistä kertaa, sillä jäätelö on tyttöjen mielestä kesän parhaita asioita. Tytöt ovat jo maistelleet kesän uutuusjäätelöitä, mutta nyt ovat vuorossa perinteiset maut.

Suosikkijäätelökseen Anni kertoo minttusuklaan. "Jos tykkää mintusta ja suklaasta yhtä paljon, siinä on niitä molempia", Anni kertoo. Iidan sekä Helena ja Sonja Välikankaan lempijäätelöt ovat kinuski-pähkinä, suklaa-nougat ja salmiakki-lakritsa. Tytöt tykkäisivät myös itse olla jäätelökopin myyjinä.

Jäätelöpallojen pyörittäminen ja ihmisten kanssa työskentely kiinnostavat kesätyöpaikassa. Usein jäätelömyyjille hymyillään ja kuvitellaan heidän nauttivan työpaikkansa makeista antimista ja kiireettömyydestä. Kesäpäivinä nuoret saavat kuitenkin tehdä töitä hiljaistenkin päivien edestä, ja houkutus jäätelön syöntiin voi hiipua. Kesä jäätelökioskissa tarjoaa arvokasta työkokemusta, sillä työ opettaa itsenäiseen työhön ja vaihteleviin työolosuhteisiin.

Valiojäätelökioskin sisällä asiakkaita palvelee Satu Kolehmainen. Satun mielestä jäätelömyyjän työssä parasta ovat asiakkaat, joiden iloinen kesäfiilis tarttuu. Työn parhaiksi puoliksi Satu mainitsee myös kielten puhumisen. "Saa käyttää englantiakin, ja ruotsin puhumista on tullut harjoiteltua hyvin tänä kesänä", 24-vuotias Satu kertoo.

Työtä jäätelökopissa tehdään usein yksin vuorossa, ja työ opettaakin oma-aloitteisuuteen ja kiireessä työskentelemiseen. Satu kertoo, että kioski työllistää kesän aikana noin 4-5 työntekijää, joista nuorimmat ovat 16-vuotiaita. Työpäivän pituus vaihtelee viidestä kuuteen tuntiin. Työpaikkoja on kuitenkin hyvin erilaisia, sillä jäätelökopeista huolehtivat usein yksityisyrittäjät.

Satu kertoo hakeneensa työpaikkaa maaliskuussa nähtyään ilmoituksen työpaikasta työvoimatoimiston Internet-sivuilla. Myyjät tulivat valituksi hakemuksen ja haastattelun kautta. Hyvä hakemus on yrittäjän mukaan kirjallinen, valokuvallinen hakemus, joka osoittaa todellista kiinnostusta työhön ja asiakaspalveluun.

Useille nuorille kioskimyyjän työ on ensimmäinen oikea työpaikka, jossa opitaan itsenäisyyttä ja vastuun kantamista. Jäätelökoppityöhön pääsee ilman työkokemustakin, sillä innokas ja työtä pelkäämätön nuori oppii nopeasti uuteen työhön.

Merkittävimpiä valintakriteerejä ovat yrittäjän mukaan hyvät valmiudet asiakaspalveluun sekä työntekijästä heijastuva positiivinen ja innokas asenne työhön. Valmiiksi suoritettu hygieniapassi katsotaan suureksi eduksi työnhaussa.

Kioskimyyjän työ on paitsi asiakaspalvelua, myös matkailuinfoa ja uuden oppimista. Kaupungin turistit tulevat tutuiksi, koska myyjiltä kysytään usein opastusta tai menovinkkejä. Kesätyöntekijät oppivat erikoisruokavalioiden tärkeyden tarjotessaan esimerkiksi gluteenittomia vohveleita ja laktoositonta jäätelöä.

Työssä oppii myös tuntemaan kanta-asiakkaat ja erilaisten ihmisten suosikkijäätelöt. Kokenut jäätelönmyyjä saattaakin arvata asiakkaan jäätelövalinnan jo ennen tilausta. Vanhemmat asiakkaat ovat mieltyneet rommi-rusinaan, kun taas urheilullisten miesten suosikki on monesti appelsiininmakuinen supertiikeri. Laatutietoiset asiakkaat nauttivat erikoisjäätelöistä aidon vohvelin kera. Jäätelönmyyjältä pyydetään usein suosituksia, ja omien tuotteiden tunteminen on tärkeää.

Kysyttäessä kioskimyyjältä vinkkejä työhön aikoville, mainitsee Satu ensimmäisenä työasennon tärkeyden. "Älkää turmelko rannettanne", hän neuvoo. Oikea pallonpyöritystyyli on opeteltava heti alusta alkaen. "Kerran kun ranne menee, menee se varmasti jatkossa helpommin. Onneksi itselläni ranne on kestänyt hyvin", Satu huokaisee.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten toimittajien ryhmään, ja muistelee lämmöllä omia kesiään jäätelönmyyjänä.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Olen huomannut miksi Oulun perheet velkaantuvat

Paljon suomea kiertäneet voin väittää että yllättävän suuria eroja on luonteessa eri alueilla. Oululaisia on paljon hyvä... Lue lisää...
Muualta muuttanut

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

20.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image