Nuoret

Italiassa pidetään hauskaa ilman humalaa

Giorgia Infantino (vas.) ja Alexandra Angelotti ovat tulleet Italiasta Suomeen vaihto-oppilaiksi. Heitä on opetettu juomaan viinejä jo lapsesta pitäen. KUVA: Katariina Leinonen
Nuoret 9.3.2013 0:02 | Päivitetty 9.3.2013 23:03
Katariina Leinonen

”Kun menemme diskoon, saamme yhden drinkin ilmaiseksi, mutta emme kuitenkaan välttämättä juo sen enempää, emme ainakaan humalatilaan asti”, kertoo italialainen Giorgia Infantino, 17.

Infantino ja Alexandra Angelotti, 17, ovat tulleet Italiasta Suomeen viettämään vaihto-oppilasvuotta.

Italiassa 16-vuotiaat voivat ostaa mietoja alkoholijuomia kuten olutta. Vahvempien juomien ikärajana on 18 vuotta.

”Ei kukaan pyydä vanhempia kavereitaan tai muita hakemaan juomia puolestaan. Nuoret eivät kuluta alkoholia samalla tavalla kuin täällä Suomessa”, Infantino sanoo.

Italialaiset nuoret opettelevat juomaan alkoholia kotonaan. Lounaan yhteydessä juodaan lasi viiniä: lihan kanssa punaista ja kalan kanssa valkoista.

Olutta juodaan pitsan kanssa. Joskus ruoan jälkeen otetaan pieni huikka likööriä ruoansulatuksen edistämiseksi.

Vanhemmat antavat juomia nuorille laimennettuina tai vähemmässä määrin kuin itselleen, mutta aikuisetkin juovat korkeintaan yhden lasillisen ateriaa kohden.

”Ei meidän ole pakko tai meidän ei tarvitse juoda – ei kotona eikä silloin, kun haluamme pitää hauskaa.”, Angelotti sanoo.

Infantino ja Angelotti kertovat, että italialaiset eivät juo itseään niin humalaan, että muistikuvat illasta hapertuisivat. Enemmän juodaan esimerkiksi uudenvuoden aattona, mutta silloinkin se tapahtuu vastuullisesti.

”Vanhemmat eivät pidä siitä, että nuoret juovat. Omat vanhempani eivät pidä siitä, että juon yhtään, vaikka ikäni perusteella saankin niin tehdä”, Infantino kertoo.

”Vanhemmat eivät halua lastensa kännäävän humalatilan vaarojen vuoksi. Selvänä pysymällä me myös suojelemme itse itseämme esimerkiksi väkivallalta kaduilla”, Angelotti sanoo.

”Sitä paitsi on noloa olla kännissä diskossa. Jos oma muistisi illalta onkin vähän hämärä, kaikki muut tietävät ihan varmasti, mitä tapahtui”, Infantino kertoo.

Vanhempana, esimerkiksi 20-vuotiaana, alkoholijuomien käyttö on Italiassa suvaitumpaa, sillä vanhempana nuoret pystyvät hallitsemaan juomistaan ja käytöstään tehokkaammin.

”Meidän ei todellakaan tarvitse päästä juomaan joka perjantai. Me osaamme tanssia ilman humaltumista. Tanssi on itseilmaisun keino, jota voimme toteuttaa yhdessä”, Angelotti kertoo.

”Haluamme viettää aikaa ystäviemme seurassa. Täällä ihmisillä on kyllä hauskaa juodessaan, mutta jälkeenpäin heille ei jää hauskasta illasta mitään muistoa”, Infantino kertoo.

”Juttu on siinä, että saa olla ystävien seurassa, diskossa tai ulkona, alkoholin kanssa tai ilman”, Angelotti kertoo.

Italiassa myös olosuhteet ovat erilaiset: neljänkymmenenkahden celsiusasteen lämpötila voi olla vaarallinen – puhumattakaan alkoholin käytöstä niin lämpimässä.

”Meidän täytyy käydä koulua myös lauantaisin, joten emme voi juoda perjantaisin ollenkaan. Italiassa koulu on vaativampaa ja meidän täytyy opiskella enemmän. On pakko pystyä keskittymään”, Angelotti sanoo.


Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (23)

Juttu antaa aika yksitoikkoisen kuvan italialaisten nuorten alkoholinkäytöstä. Varsinkin Pohjois- ja Keski-Italiassa hyvin monet nuoret riipaisevat kovan kännin viikonloppuisin, eikä siinä vielä kaikki: Italiassa on valtavasti rattijuoppoja, ja uutisissa on tämän tästä tarinoita nuorten discoiltojen järkyttävistä lopputuloksista.
Okei, Suomessa juodaan liikaa, mutta täällä sentään rattijuoppous on yleisesti paheksuttua ja todellinen rikos. Italiassa ajatetaan huppelissa todella paljon. Omasta kokemusta voin sanoa, ettei esimerkiksi häistä todellakaan lähdetä kotiin taksilla vaan omalla autolla, siitä huolimatta, vaikka viiniä olisi kitattu koko ilta. ("Non ti preoccupare, tanto io guido meglio quando sono ubbriaco...")

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ehän se mee päähän viinikään, jos sität juo joka päivä. Siihenhän tottuu vaan maksa ei välttämättä tykkää. Turha näitä etelän ihimisiä on kehua. Sitä kovasti ihmettelen, että miksi sitten juoda alkoholipitoisia juomia, jos ne ei vaikuta mitenkään, eikö oo sama juoda sitte vaikka vettä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

viinan käyttö vähentynyt. Mutta huumeiten, käyttö lisääntynyt. niin, kuin myös suomessa. Ja muuallakin. joo,että se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Alkoholista kun tekee tylsän ja arkisen asian, niin eipä se enää kiinnosta liikoja. Aivan kuin
Opiskelu ja töisssä käyntikin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eurooppalaiselle alkoholipolittiikkatielle lähdössä pitää ensiksi muuttaa muutama perusjuttu Suomessa. Alkoholi on vapautettava kaikista kielloista ja siitä on tehtävä normaali elintarvike. Viiniä pitää saada kioskeista lähtien ympäri vuorokauden alle euron litra hintaan, jotta sillä voidaan korvata maito ruokajuomana. Mutta eihän tämä käy, miellä pitää alkoholin olla vaikeasti saatavissa ja juodaan sitten kerralla pää täyteen. Kuka sitä kallista humalaa viittiii hukata, se on niin luksusta kun sitä juomaa kerrankin saa. Eipä ihme, että meillä on suuria ongelmia alkoholin suhteen. Promillerajaa ei tietenkään voida Suomessa laskea nollaa, jos ruuan kanssa juodaan lasi viiniä, siinähän mittari aina värähtää kun on syönyt.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyse on kulttuurieroista. Italiassa on yleisesti hyväksyttyä käyttää runsaastikin alkoholia, toisin kuin suomessa. Italialaiset ovat varsin ylpeä kansa, ja tällaisiin yleistyksiin ja julkilausumiin tulee suhtautua varauksella. Ja erityisesti silloin, jos statistiikka osoittaa todellisuuden olevan hieman toisenlainen. Esimerkkinä voisi ajatella että mikä mahtaa olla alkoholisoituneen henkilön vastaus, jos häneltä tiedustelee kuinka paljon hän juo? Tuskimpa vastaus on että "aivan hirvittäviä määriä".

Meillä alkoholikulttuuri on sikäli kieroutunut, että kuvitelkaapa tilanne ja reaktio jos suomalainen insinööri kävelisi viinipullon kanssa töihin? Italiassa viiniä voi juoda siinä töiden lomassa, eikä asiaa edes kukaan noteeraa.

Suomessa ihannoidaan eteläeurooppalaista, hyvin nuorena alkavaa juomakulttuuria ja samaan aikaan teemme kaikkemme lain ja säännöstelyn avulla, jotta kyseinen kulttuuri ei koskaan rantautuisi meille. Siinäpä vasta yhtälöä kerrakseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tosiaankin kyse on kulttuurieroista. Taannoin luin jostain lehdestä, että useissa ranskalaisissa sairaaloissa on erityisiä osastoja maksakirroosia sairastavia varten. Käsitin, että tyypillinen potilas on vähän päälle kolmikymppinen nainen, joka ei omien sanojensa mukaan ryyppää, vaan ainoastaan nauttii pullollisen viiniä joka päivä aterioiden yhteydessä. Ja pullollinen viiniä on kulunut joka ikinen päivä täysi-ikäisyydestä lähtien. Siinä on kyllä monta viinipulloa juotu.
"Viinimaiden" alkoholitapoihin kannattaa suhtautua varauksellisesti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hahahaha! Ainakin minun italialaiset ystäväni ovat melkoisia kännikaloja! Alaikästen puuhista en tiedä, mutta 20-30-vuotiaat italialaiset osaavat kyllä dokailla siinä missä suomalaisetkin.

Ainiin, kun minulle tarjottiin sätkiä ja kerroin etten polta, piti vielä alleviivata, että en tosiaan polta _mitään_. Ei siellä kaikki tietenkään pilveä pössytelleet, mutta huomattavasti useammin tuli kyseistä tuotetta vastaan, kuin Suomessa. Mutta ehkä se onkin parempi kuin alkoholi. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja sitten kun lopetetaan korupuheet, niin voidaan todeta että Italiassa juodaan alkoholia enemmän kuin Suomessa. Että se siitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Humalaisella itsellään. Muilla on sitten seuraavana aamuna kun humalaisella on vähän heikko olo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Totta kaikki, se johtuu kasvatuksesta, Suomessa typerät vanhemmat kieltävä kaikki koko ajan, itse sain maistaa olutta jo 5 vuotiaana eikä sitä minulta koskaan kielletty tai viinejä. Tulo ------> En tarvi sikakänniä mihinkään kun ihanaa juoda seurassa ja nautiskellen. Eri asia se on näissä kulissiavioliitoissa missä ukot menee baariin itkemään huonoa akkaansa ja vetävät pään täyteen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Italialaiset käyttävät enemmän alkoholia kuin suomalaiset. Suotta sitä tosiasiaa tässä kiertelemään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pointti tässä on se, että italialaiset (kuten muutkin etelä-eurooppalaiset) käyttävät yhdellä kerralla paljon vähemmän kuin suomalaiset (eli siis useammin). Känni on siellä päin maailmaa häpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pointti tässä on se, että vain huonolla kansallisella itsetunnolla varustettu suomalainen hakee itsestään negatiivisia asioita silloinkin kun olisi syytä ajatella positiivisesti. Alkoholi on yhtä vaarallista suurissa määrissä, riippumatta missä ja miten se kokonaismäärä nautitaan. Kannattaa tsekata esimerkiksi ranskan tilastot maksakirroosien kohdalta.

On täysin absurdia väittää että käyttää enemmän alkoholia kuin suomalainen, mutta ei koskaan humallu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pointti ei ole edes suomea. Saikkumies on kuitenkin aivan oikeassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (23)

Uutisvirta

18:48
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta
18:32
Pateniemessä liikenneonnettomuus – tie suljettiin liikenteeltä
18:25
Suomi on menettämässä yli 300 miljoonaa EU:n maataloustukia – Hallitusohjelman ylimalkainen kirjaus lupaa korvata leikkaukset, mutta hallitus ole vielä käsitellyt linjausta
18:07
Intiimi ravintolapiha vaiko kongressi- ja konserttipaikka? Ajatuksia Oulun historiallisessa ydiskeskustassa sijaisevan tyhjän tontinosan jalostamisesta Tilaajille
18:01
Raju liikenneonnettomuus Sodankylässä – kaksi henkilöä loukkaantui vakavasti tukkirekan ja henkilöauton nokkakolarissa
17:40
Kone vetäytyy neuvotteluista saksalaisen Thyssenkruppin hissiliiketoiminnan ostosta – Kauppa olisi toteutuessaan ollut Suomen taloushistorian suurin
17:04
Koulukiusatusta tytöstä kasvoi tatuoitu Miss Rovaniemi – nyt hän örisee metallibändissä ja järjestää Ouluun vaihtoehtokulttuurien messut Tilaajille
44
Vähälumisen ja vetisen talven olosuhteet osoittautuivat liian vaikeiksi, perinteikäs Tervahiihto peruttiin
41
Päästöjen vähentämiseksi tehtävissä vapaaehtoisesti paljonkin – kauppaan voi joskus kävellä ja julkisia kulkuneuvoja tulee suosia Lukijalta
29
Oululainen varavaltuutettu Kati Jurkko siirtyy SDP:stä kokoomukseen
24
Pudasjärvi vetoaa päättäjiin – 110-paikkaisen vastaanottokeskuksen lopetus veisi työpaikkoja ja vaikuttaisi palvelujen kysyntään
16
Oulun seudulla varoitetaan kovasta tuulesta, huonosta ajokelistä ja liukkaista kevyen liikenteen väylistä – tuulenpuuskat voivat puhaltaa myrskylukemissa
15
Myrsky on tehnyt tuhojaan: Laajat sähkökatkot tulivat nyt pohjoiseenkin – ajokeli on paikoin erittäin huono
15
Ilveksen jälkiä löytyi Karjasillalta Oulussa – petoyhdyshenkilö: "Ei aikaisempia havaintoja noin läheltä keskustaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

264 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image