Nuoret

Italiassa koulupäivä alkaa liukuen

_ KUVA: Meri Laakso
Nuoret 12.11.2006 0:00
Meri Laakso
Vankkarakenteinen miesopettaja kävelee valokatkaisijoilta näyttävien nappuloiden luokse ja painaa yhtä niistä pitkään. Palohälyttimeltä kuulostava pirinä täyttää hetkeksi koko rakennuksen. Mitä ihmettä, palaako koulussa? Ei sentään, kaamea pirinä on merkki oppilaille tuntien alkamisesta.

Summeri lakkaa soimasta ja miesopettaja menee menojaan. Roomalaisen Liceo scientifico Isacco Newton -koulun oppilaat maleksivat luokkiinsa. Oppilaat näyttävät värikkäiltä ja persoonallisilta, sillä koulupukua ei ole. Sanaa kiire ei täällä tunneta.

"Lukujärjestyksen mukaan koulu alkaa yhdeksältä, mutta hyvä, jos suurin osa oppilaista on tullut puoli kymmeneen mennessä", kertoo Federica Gamberini, 16, yksi koulun oppilaista.

Opettajat ovat tottuneet myöhästymisiin, eivätkä he viitsi asiasta nipottaa. "Se varmaan johtuu meidän kulttuurista. Me italialaiset olemme aika rentoja ja huolettomia, sellaisia päivä kerrallaan -tyyppejä", pohtii Federica.

Italialaiset aloittavat koulun kuuden vanhana. Ensimmäinen oppilaitos vastaa suomalaista ala-astetta ja sitä käydään 11-vuotiaiksi asti, minkä jälkeen oppilaat siirtyvät yläasteelle. 14-vuotiaana valitaan ammattikoulu tai lukio. Ammattikouluihin voi pyrkiä vain yläasteen jälkeen, lukion jälkeen se ei ole enää mahdollista, koska silloin on luonnollisempaa pyrkiä yliopistoon.

Ala- ja yläasteella koulua on maanantaista perjantaihin, mutta lukioikäiset joutuvat raahautumaan kouluun myös lauantaina.

Flavio Natin, 16, mielestä on tylsää mennä lauantainakin kouluun, koska silloin tekisi kovasti mieli nukkua. Onneksi koulupäivät ovat lyhyitä.

"Koulupäivää on melkein aina 8.15-13.15, mutta esimerkiksi minulla loppuu perjantaisin kello 14.15, koska suoritan erityiskurssia", Flavio kertoo.

Koulussa ei Suomen tapaan tarjota lounasta tai välipaloja. "Menemme koulun jälkeen suoraan kotiin syömään", mainitsee Federica, joka pärjää koko koulupäivän yhdellä maitolasillisella. Tuhti aamupalakin on sitä sun tätä. Tyypillistä on juoda kuppi kuumaa ja syödä jotain pientä, kuten keksejä tai kroisantteja. "Joskus vanhemmat saattavat antaa kouluun evääksi jotain pientä purtavaa", Federidca jatkaa.

Isacco Newton -lukion käytävät ovat kolkkoja. Penkkejä tai naulakkoja ei ole, ja seinillä roikkuu paikoin muutama vanhentunut ilmoitus tai värikäs oppilastyö.

"Pelaamme kavereiden kanssa esimerkiksi ristinollaa", innostuu Flavio kertomaan, mitä oppitunneilla tehdään. "Kunhan vitsailin. Kuuntelemme opettajaa tai niin ainakin pitäisi."

Oppitunnit ovat opettajajohtoisia, minkä takia tunnit tuntuvat välillä pitkäveteisiltä. Mikäli haluaa selvitä kohtalaisella läksymäärällä ja pärjätä tulevaisuudessa, on syytä olla hereillä tuntien aikana. Flavio ja Federica korostavat, että edes muistiinpanoja ei ole pakko tehdä. "Saamme tehdä, jos haluamme. Ovathan ne tietenkin hyödyksi."

Suomalaisen koulun oppitunneille tyypillisiä ovat ryhmä- tai parityöt, mutta Italiassa niitä tehdään hyvin harvoin.

"Lisäksi kielten opiskelussa saatetaan kuunnella kappaleita kasetilta, mutta mitään videoita tai cd-levyjä ei käytetä lisäoppimateriaaleina", Flavio huomauttaa harmistuneena.

Palohälyttimeltä kuulostava summeri pärähtää jälleen soimaan. Luokkien ovet lennähtävät auki ja oppilasmassa vyöryy käytäville. Välitunnit vietetään usein ulkona kaveriporukoissa hengaillen, aktiivisimmat innostuvat pelaamaan lento- tai koripalloa.

Välitunneilla on tungosta myös vessoihin. Ulkopuolisia nämä koulun vessat eivät houkuttele. Lukot ovat rikki joka ovesta, haju on kuvottava, seinät ovat täynnä graffiteja, pöntöt eivät vedä ja wc-paperia ei näy missään.

"Sorry, tämä on yleinen ongelma koulussamme. Meillä ei ole varsinaisia koulusiivoajia. Vahtimestari huolehtii rakennuksesta käytännössä, mutta häneltä jää paljon huomaamatta", selvittää Federica.

Flavio ja Federica toivoisivat parannusta puhtaudenpidon lisäksi myös kurssitarjontaan. Luonnontieteisiin painottuvan koulun listalta saisi löytyä niin kuvaamataitoa kuin teatteri-ilmaisuakin. Kitaraa soittavan Flavion onneksi musiikkitunteja järjestetään, mutta opettajien tulisi olla ammattitaitoisempia ja suhtautua vakavammin musiikkiin.

Käytävillä kaikuu iloinen puheensorina ja välitunti lähenee loppuaan. Korvia raastava pirinä kutsuu oppilaat seuraavalle oppitunnille.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image