Nuoret

Idolia katsotaan ylöspäin

Oululaiset Ville Satokangas, 12, (vas.) ja Miro Haataja, 12, tykkäävät yhdessä elokuvien näteistä naisista, vaikka Turtlesit ovatkin siistimpiä. Mia Wasikowska näyttelee Liisaa Alice in Wonderland -elokuvassa.
Nuoret 13.12.2009 0:00
Kaisa Karvinen
Idoleita tunkee televisiosta tuutin täydeltä. Erilaiset ohjelmaformaatit suoltavat laulajia, tanssijoita sekä muodin huippuja. Nyt Suomen koelaulut on aloittanut X-factorin, joka etsii uutta laululintua julkkismassaan. Tarjonnan runsaudesta on haaste valkata oma idolinsa. Julkisuutta kauppaavien idolitehtaiden tusinatähdet hiipuvat helposti.

"Ei idoliohjelmista oikeita sankareita tule kuin ehkä joskus. Valtaosa niistä kestää pari biisiä", oululaiset Heidi Nissinen, 14, ja Ronja Tikkanen, 13, myöntävät.

"Kun ohjelma sitten loppuu, tyyppi ja sen laulamat kappaleet unohtuvat", Ronja lisää.

Faniutta ja roolimalleja on ollut kautta aikojen. Antiikin Kreikassa palvottiin patsasjumalia.1800-luvulla saatettiin katsoa ylös poliittisia päättäjiä, vaikuttajia ja taiteilijoita. Nykyiseen asuun fanittaminen muokkautui massakulttuurin ja tiedotusvälineiden kehittymisen myötä. Elvis ja Marilyn olivat megaidoleita 1950-luvulla, 1960-luvulla seurattiin Star trekin fiktiivisiä hahmoja.

Valitsemalla esikuvan, kuuluu helposti ihailijajoukkoon. Idoli yhdistää. Ystävykset Heidi ja Ronja fiilistelevät ruotsalaista laulajaa, Shayne Wardia. Kun Heidi heittää kultakurkkuisen miesidolinsa nimen ilmoille, Ronja tokaisee. "Ai vitsi, miten sä luetkin mun ajatukset. Minäkin olisin sanonut ton, kun sillä on mahtava ääni. Meillä on yhteiset ihailun kohteet."

Fanittaminen on saanut teollisuuden hereille. Kaupan hyllyt pursuavat penaalia, julistetta ja näyttelijän signeeraamaa hajuvettä.

"Kyllä minulla on tavaroita, jotka on varustettu lempilaulajien kuvilla", Ronja kertoo. Heidi ei muista omistavansa yhtään fanitavaraa, vaikka julisteita toki seinältä löytyy.

Millainen sitten on oivallinen idoli? Tytöt painottavat, että idolin on osattava jotain.

"Tykkäämme hyvistä näyttelijöistä ja taitavista muusikoista. Idolin ei välttämättä tarvitse olla kaunis tai komea, mutta pitää olla valloittava tyyli", Ronja ja Heidi selventävät.

Vakuuttavista näyttelijöistä he mainitsevat uudessa Twilight-elokuvassa loistavan Robert Pattisonin. He vannovat pitkään samojen suosikkinäyttelijöiden nimeen, vaikka musiikkimaku saattaakin vaihtua. "Johnny Depp on ihana", Heidi huokaa.

Pojille ihailun kohteena ovat vahvat miehet ja kauniit naiset.

"James Bond on idolini, sillä se on seikkailuhenkinen selviytyjä", oululainen Ville Satokangas, 12, pohtii. Miro Haatajalle, 12, mieluisia sankareita ovat supervoimia omaava Hämähäkkimies ja Turtlesit. "Ne on mielettömiä ninjoja", Miro hehkuttaa.

"Toisaalta, jos idoli on nainen, sen on oltava nuori, kaunis ja mielellään vaaleahiuksinen", Ville lisää Miron nyökytellessä vieressä.

Ville paljastaa myös hänen isänsä ihailevan Bondia.

"Toisaalta isä tykkää myös suomalaisista näyttelijöistä, kun hän katsoo Salattuja elämiäkin."

Myös Heidillä ja Ronjalla on yhteisiä idoleita vanhempiensa kanssa. "Meidän äiti kuuntelee samoja artisteja kuin minä", Ronja hehkuttaa. Kukaan nuorista ei paljasta tietävänsä vanhempien nuoruuden esikuvia.

Tytöt vihjaavat itsekin haluavansa idoleiksi. "Miksi ei. Olisihan se imartelevaa, jos jollakin olisi minun kuvani seinällään. On kuitenkin tärkeää millä tavalla ansaitsee julkisuuden", Heidi painottaa.

Kirjoittaja kuuluu Kalevan nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Minun idolini on Esa Pakarinen. Hänellä on hyviä biisejä ja hän osaa liikkua lavalla ja huudattaa yleisöä. Mulla on Esen kuvia seinällä. E.P. teki myös makeita leffoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image