Nuoret

Fanni ja Janne haluavat ter­veys­pal­ve­lut kuntoon

Janne Naakka ja Fanni Moilanen lähtivät ehdolle nuorisovaaleihin, jotta nuorten ääni saataisiin kaupungissa vihdoin kuuluviin.
Nuoret 6.12.2009 0:00
Noora Vaarala

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ekaluokkalainen Fanni Moilanen, 16, ja Myllytullin yläasteen yhdeksäsluokkalainen Janne Naakka, 15, ovat ehdolla nuorisovaaleissa. Tuleva edustajisto toimii nuorten alueellisten vaikuttajaryhmien rinnalla. Alueelliset vaikuttajaryhmät ovat tuttu juttu sekä Fannille että Jannelle, joten nuorisopolitiikka ei ole heille aivan uusi asia.

Janne opiskelee kuvataidepainotteisella luokalla, harrastaa teatteria ja on mukana isoskoulutuksessa. Fanni toimii lukionsa oppilaskunnan hallituksessa ja nimeää tärkeimmäksi harrastuksekseen viulunsoiton, jonka rinnalle ei tahdo muita harrastuksia mahtuakaan.

Jos Janne ja Fanni valitaan, heidän kalenterinsa täyttyvät pian edustajiston toiminnasta.

Molempia kiinnostaisi myös politiikassa jatkaminen. Jannen mukaan puoluetta on vaikea valita, joten sitoutumattomuus on paras vaihtoehto. Fannikaan ei kuulu mihinkään puolueeseen, mutta sanoo kannattavansa punavihreitä arvoja.

"En kyllä halua miksikään pellepoliitikoksi, joka piilottelee kotona lautakasoja."

Selvitetään, miksi Janne ja Fanni ovat lähteneet mukaan ja millaisia asioita he ajavat.

Mikä on tärkein vaaliteemasi?
Fanni: "Ehdottomasti nuorten terveydenhuolto, joka on ihan järkyttävässä kunnossa. Monissa ammattikouluissa ja lukioissa terveydenhoitaja on paikalla tosi harvoin tai ei ollenkaan. Meidän lukiossa terveydenhoitaja on paikalla kaksi tuntia viikossa, joten sen luokse on todella vaikea päästä. Tärkeää on myös se, montako koulukuraattoria ja -psykologia kouluilla on."

Janne: "Meilläkään ei ole terveydenhoitoasiat kunnossa. Toinen tärkeä asia on bussiliikenne. Bussit eivät kulje uusille asuinalueille. Usein myös menee monta bussia peräkkäin eikä sitten vähään aikaan yhtään."

Fanni: "Ja onko järkeä, että jo 12-vuotias joutuu maksamaan bussissa aikuisen hinnan?"


Miten teet vaalityötä?
Janne: "Teen julisteet ja levitän niitä Valveelle, nuorisotiloihin ja kouluihin, kerron ehdokkuudesta kavereille ja käsken niiden mainostaa eteenpäin myös Facebookissa."

Fanni: "Kaverini teki minulle Facebook-ryhmän, johon on kutsuttu suunnilleen kaikki tutut. Teen varmaan myös julisteita. Tietysti mainostan ehdokkuutta myös kaikille kavereille."

Kenen toivot äänestävän sinua? Fanni: "Oululaisnuoret sukupuolesta riippumatta. Haluan toimia nuorten äänitorvena. Minua voi äänestää kuka tahansa, joka haluaa asioihin muutosta."

Janne: "En voi rajata äänestäjiä tiettyyn ihmistyyppiin. Minulle kaikki voivat tulla kertomaan tärkeitä asioita. Vien niitä sitten eteenpäin."

Millaiseksi haluat nuorten edustajiston roolin muotoutuvan?

Fanni: "Luulen, että edustajistolle ei haluta antaa paljon valtaa. Toivoisin, että tulevan edustajiston päätökset huomioitaisiin oikeasti. Me nuoret itse tiedämme parhaiten, mitä asioita Oulussa pitää nuorten suhteen parantaa. Kun päätetään määrärahoista ja vaikka koulujen lakkauttamisesta, pitäisi kysyä meiltäkin, että mitä mieltä me itse olemme."

Janne: "Niinpä, meille pitää antaa valtaa nuorten asioihin, koska mehän niitä ymmärrämme. En halua, että nuorten edustajisto jää vain kivaksi jutuksi paperille, vaan sillä pitää olla oikeasti merkitystä. Jos valtaa ei tule, aion myös puhua siitä."

Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

pelastaakaa tämä maa köyhyydeltä demareiden aikakauden jäklkeen! Ja laittakaa suomi aikakautensa mukaiseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Fanni ja Janne! Osoitatte ettei näiden ahneiden kokoomupoliitikkojen ja pöhöttyneiden ammattiyhdistysväen aivopesu ole mennyt perille. Teillä on jalat maassa ja ajattelette normaalin ihmisen arkipäivää koskevia asioita muodikkaan kilpailuttamis/ulkoistamisjargonin sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten on osallistuttava politiikaaan ja pyrittävä korjaamaan esimerkiksi terveydenhoito SDP:n ja kokoomuksen jäljiltä sille tasolle ne oli vielä1980 luvulla.Terveyspalvelut toimivat loistavasti ja olivat ilmaisia. Silloin rahaa riitti palveluihin koska äkkirikastuminen ei ollut elämän itseistarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät on nuorilla ajatukset. Niin kaukana ökyahneista itsekkäistä kokoomuslaisista arvoista kuin vaan olla saattaa. Näissä nuorissa meillä on tulevaisuus, ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

1.4.
Oulun kaupunki myy Hietasaaren huvilat huutokaupalla – viiden myynnissä olevan huvilan kunto vaihtelee täysin remontoidusta romahdusvaarassa olevaan Tilaajille
1.4.
Yle: Sairaalat saivat varmuusvarastoista jopa kahdeksan vuotta sitten vanhentuneita hengityssuojaimia
1.4.
Uefa siirsi kaikki kesäkuun jalkapallomaaottelut – tanskalaistiedon mukaan naisten EM-kisat lykätty vuodella
1.4.
Oululainen Tinja-Riikka Korpela on päässyt Evertonin maalivahtina aistimaan englantilaisten intohimoa jalkapalloa kohtaan: "Se on henki ja elämä" Tilaajille
1.4.
Toukokuun tornien taisto peruttiin koronavirusepidemian vuoksi
1.4.
Vientikiellot iskevät omaan nilkkaan viennistä riippuvissa maissa – "Rajoituksia voi jäädä päälle, kun kriisi on ohi"
1.4.
Korona työllistää myös tulkkeja, kun hallituksen tiedotustilaisuudet tulkataan suorana viittomakielle – intensiivinen simultaanitulkkaus vaatii kokemusta: "Työ on kuormittavaa ja tilaisuudet sisältävät tärkeitä asioita" Tilaajille

Etusivulla nyt

Mainos

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aamulla huono Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Savon maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöllä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan eteläosassa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

En ymmärrä yrittäjien "ahdinkoa"

277 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Tietämättömien piensijoittajien osakehölmöilyt

HEP \o/ Täällä yksi ymmärtämätön. Minä en oikeasti tiedä, mitä salkkuni yrityksille tapahtuu tulevaisuudessa. En edes ... Lue lisää...
Pannarimies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jarin piirrokset arkistossa.

Naapurit

2.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image