Nuoret

Fanni ja Janne haluavat ter­veys­pal­ve­lut kuntoon

Janne Naakka ja Fanni Moilanen lähtivät ehdolle nuorisovaaleihin, jotta nuorten ääni saataisiin kaupungissa vihdoin kuuluviin.
Nuoret 6.12.2009 0:00
Noora Vaarala

Oulun Suomalaisen Yhteiskoulun lukion ekaluokkalainen Fanni Moilanen, 16, ja Myllytullin yläasteen yhdeksäsluokkalainen Janne Naakka, 15, ovat ehdolla nuorisovaaleissa. Tuleva edustajisto toimii nuorten alueellisten vaikuttajaryhmien rinnalla. Alueelliset vaikuttajaryhmät ovat tuttu juttu sekä Fannille että Jannelle, joten nuorisopolitiikka ei ole heille aivan uusi asia.

Janne opiskelee kuvataidepainotteisella luokalla, harrastaa teatteria ja on mukana isoskoulutuksessa. Fanni toimii lukionsa oppilaskunnan hallituksessa ja nimeää tärkeimmäksi harrastuksekseen viulunsoiton, jonka rinnalle ei tahdo muita harrastuksia mahtuakaan.

Jos Janne ja Fanni valitaan, heidän kalenterinsa täyttyvät pian edustajiston toiminnasta.

Molempia kiinnostaisi myös politiikassa jatkaminen. Jannen mukaan puoluetta on vaikea valita, joten sitoutumattomuus on paras vaihtoehto. Fannikaan ei kuulu mihinkään puolueeseen, mutta sanoo kannattavansa punavihreitä arvoja.

"En kyllä halua miksikään pellepoliitikoksi, joka piilottelee kotona lautakasoja."

Selvitetään, miksi Janne ja Fanni ovat lähteneet mukaan ja millaisia asioita he ajavat.

Mikä on tärkein vaaliteemasi?
Fanni: "Ehdottomasti nuorten terveydenhuolto, joka on ihan järkyttävässä kunnossa. Monissa ammattikouluissa ja lukioissa terveydenhoitaja on paikalla tosi harvoin tai ei ollenkaan. Meidän lukiossa terveydenhoitaja on paikalla kaksi tuntia viikossa, joten sen luokse on todella vaikea päästä. Tärkeää on myös se, montako koulukuraattoria ja -psykologia kouluilla on."

Janne: "Meilläkään ei ole terveydenhoitoasiat kunnossa. Toinen tärkeä asia on bussiliikenne. Bussit eivät kulje uusille asuinalueille. Usein myös menee monta bussia peräkkäin eikä sitten vähään aikaan yhtään."

Fanni: "Ja onko järkeä, että jo 12-vuotias joutuu maksamaan bussissa aikuisen hinnan?"


Miten teet vaalityötä?
Janne: "Teen julisteet ja levitän niitä Valveelle, nuorisotiloihin ja kouluihin, kerron ehdokkuudesta kavereille ja käsken niiden mainostaa eteenpäin myös Facebookissa."

Fanni: "Kaverini teki minulle Facebook-ryhmän, johon on kutsuttu suunnilleen kaikki tutut. Teen varmaan myös julisteita. Tietysti mainostan ehdokkuutta myös kaikille kavereille."

Kenen toivot äänestävän sinua? Fanni: "Oululaisnuoret sukupuolesta riippumatta. Haluan toimia nuorten äänitorvena. Minua voi äänestää kuka tahansa, joka haluaa asioihin muutosta."

Janne: "En voi rajata äänestäjiä tiettyyn ihmistyyppiin. Minulle kaikki voivat tulla kertomaan tärkeitä asioita. Vien niitä sitten eteenpäin."

Millaiseksi haluat nuorten edustajiston roolin muotoutuvan?

Fanni: "Luulen, että edustajistolle ei haluta antaa paljon valtaa. Toivoisin, että tulevan edustajiston päätökset huomioitaisiin oikeasti. Me nuoret itse tiedämme parhaiten, mitä asioita Oulussa pitää nuorten suhteen parantaa. Kun päätetään määrärahoista ja vaikka koulujen lakkauttamisesta, pitäisi kysyä meiltäkin, että mitä mieltä me itse olemme."

Janne: "Niinpä, meille pitää antaa valtaa nuorten asioihin, koska mehän niitä ymmärrämme. En halua, että nuorten edustajisto jää vain kivaksi jutuksi paperille, vaan sillä pitää olla oikeasti merkitystä. Jos valtaa ei tule, aion myös puhua siitä."

Kirjoittaja kuuluu Kalevan
nuorten kirjoittajien ryhmään.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

pelastaakaa tämä maa köyhyydeltä demareiden aikakauden jäklkeen! Ja laittakaa suomi aikakautensa mukaiseksi!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä Fanni ja Janne! Osoitatte ettei näiden ahneiden kokoomupoliitikkojen ja pöhöttyneiden ammattiyhdistysväen aivopesu ole mennyt perille. Teillä on jalat maassa ja ajattelette normaalin ihmisen arkipäivää koskevia asioita muodikkaan kilpailuttamis/ulkoistamisjargonin sijaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nuorten on osallistuttava politiikaaan ja pyrittävä korjaamaan esimerkiksi terveydenhoito SDP:n ja kokoomuksen jäljiltä sille tasolle ne oli vielä1980 luvulla.Terveyspalvelut toimivat loistavasti ja olivat ilmaisia. Silloin rahaa riitti palveluihin koska äkkirikastuminen ei ollut elämän itseistarkoitus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvät on nuorilla ajatukset. Niin kaukana ökyahneista itsekkäistä kokoomuslaisista arvoista kuin vaan olla saattaa. Näissä nuorissa meillä on tulevaisuus, ja hyvä niin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

16.2.
CNN: Yli tuhat USA:n oikeusministeriön ex-työntekijää vaatii ministerin eroa – Barrin epäillään taipuneen Trumpin painostukseen
16.2.
Uusien elämysten iltapäivä – Lentopalloseura Etta sai Iissä uusia ystäviä: "Tällaiset pelit ovat lajille älyttömän tärkeitä" Tilaajille
16.2.
Son Tottenhamin sankari – Arsenal juhli murskavoittoa
16.2.
Hallitus aikoo muuttaa potilasdirektiivin toimeenpanoa sote-uudistuksen yhteydessä
16.2.
Miten hallita aikaa niin, että rentoutumisellekin jää tilaa? Oululaisopiskelija: "Tärkeintä jaksamiselle on ehtiä möllöttää välillä kotona"
16.2.
Iin uudessa liikuntahallissa lähes 500 katsojaa, Ettan peliesitys ei riittänyt
16.2.
Lentopallohuumaa Iissä – nimikirjoitukset menivät kuin kuumille kiville, vaikka Ettan esitys pelikentällä jäi pahasti vajaaksi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa ja Keski-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumisateen vuoksi.
Ajokeli on huono Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Lapissa lumisateen vuoksi.

Tuulivaroitus maa-alueille: Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on vaarallisen voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 25 m/s.
Maan etelä- ja itäosassa sekä Satakunnan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Etelä-Lapissa etelän ja lounaan välinen tuuli on voimakasta, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.
Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Uudenmaan ja Kymenlaakson maakunnissa lounaistuuli on voimakasta iltapäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

158 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi asuntojen arvo laskee koko suomessa?

kysykääpä itseltänne että missäpäin oulua haluaisitte asua, jos olisi varaa. Siellä eivät hinnat laske. Kaikki eivät näe... Lue lisää...
Sijaintisijainsijain...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image