Nuoret

Airsoftissa aseilla räiskitään leikisti

Valppaana asemissa. Jani Koskinen tähyilee vihollisia ja odottaa oikeaa hetkeä sormi sähköaseensa liipaisimella. KUVA: Teija Luttinen
Nuoret 31.10.2004 0:00
Teija Luttinen
Airsoft on vauhdikas maastopeli. Joonas Rautiola, 18, kertoo, että airsoftissa leikitään sotaa ihan tosissaan. Kovilla ei ammuta, vaan muovikuulilla. Softaus on alusta loppuun tiimipeliä
Joonas kertoo aloittaneensa softaamisen noin kahdeksan vuotta sitten kaverinsa Heikki Siltavirran, 18, kanssa.

"Softaajat käyttävät kaasu- tai jousiviritteisiä aseita, mutta kaikista suosituimpia ovat sähköaseet", kertoo Heikki.

Jalmari Haapalainen, 16, vannoo sähköaseen nimeen.

"Harrastajien pyssyt maksavat 50 eurosta aina tuhansiin euroihin. Perinteisestä sähköaseesta saa pulittaa vähintään 250 euroa."

Oulussa toimii Pro Hobby-niminen liike, josta voi tiedustella enemmän asepuolesta ja ikärajosita. Toinen vaihtoehto on tilata ase internetistä ulkomailta.

"Aseen saa halvemmalla, jos tilaa ulkomailta", tietää Mikko. Pojat tekivät vastikään kimppatilauksen Japanista.Silmät suojattava kuulasateelta


Ase on siis harrastajille lähes välttämätön, mutta ei yhtä tärkeä kuin asianmukaiset suojavarusteet.

"Softaaminen ei ole vaarallista, jos käyttää varusteita ja silmäsuojia. Olemme sopineet, että suojalaseja ei saa ottaa pois pelin missään vaiheessa, sillä kuula voi lentää milloin tahansa", perustelee Jani Koskinen, 13.

Suojalasit tai maski suojaa silmiä sata prosenttisesti. Yleensä käytetään koko kasvojen suojaavaa maskia tai erikseen hammassuojia. Aseen ja silmäsuojien lisäksi tarvitaan maastopuku.

"Pelipaikat ovat metsässä, joten vihreään maastoon luonnollisin vaihtoehto on maastopuku", Joonas neuvoo.

Mikko huomauttaa kuitenkin, että airsoft on ympärivuotinen laji ja sitä voi harrastaa myös talvella. "Softaus onnistuu talvellakin, sillä lumi tarjoaa oivan suojan."

Talvella on hyvä käyttää toppapukua ja lumipukua. Toisaalta lajin harrastusinnostus ei ole talvella niin kiihkeää kuin lumettomina aikoina.


Peli maastossa saataa
venyä yön yli


Miten airsoftia sitten pelataan?

"Pelissä on sama periaate kuin sodassa; ammutaan ja voitetaan", yksinkertaistaa Jalmari.

Yleisin tapa on siis pelata kavereiden kanssa metsässä peruspeliä. Porukka jaetaan joukkueisiin tai tiimeihin.

"Peliporukan voi perustaa kuka tahansa. Yleensä tiimeissä on 3-30 jäsentä, mutta softaamaan voi tulla myös yksin", kertoo Mikko.

Pelissä joukkueiden tehtävänä on yrittää tiputtaa ampumalla vastustajia. Osuman jälkeen pelaaja joko leikisti haavoittuu tai kuolee.

Pelityyppejä on erilaisia ja ne riippuvat ennaltasovituista säännöistä. Joskus peleissä voi olla tehtäviä, jotka joukkueiden tulee selvittää.

"Pelistrategian voi suunnitella valmiiksi ennen peliä", Jalmari kertoo..

Innokkaimmat airsoftaajat kokoontuvat kesäisin pelitapahtumiin, joita järjestetään ympäri Suomea. Tapahtumiin osallistuu satoja alan harrastajia. Ikäraja on 15-18 ikävuoden välillä.

Pelit saattavat venyä vuorokauden mittaisiksi, joten pelipaikoilla joudutaan myös olemaan yötä. Vaikka tapahtumiin sekä aseen ostoon on ikäraja, softaamisesta kiinnostuvat yhä nuoremmat pojat.

Janin mielestä softaajat ovat rentoa porukkaa. Tyttöjä näkee harvemmin pelaamassa. "Aina en pääse softaamaan ja joskus tulee taukoja. Pyrimme kuitenkin keräämään porukan ja softaamaan joka viikonloppu", Joonas kertoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

22:09
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
21:04
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
21:00
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20:54
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20:47
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20:46
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20:19
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista
45
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
41
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
33
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
31
Keskustan puheenjohtaja Kulmuni Mikko Kärnän seksiviesteistä: "Kaikille sattuu välillä myös tyhmyyksiä"
28
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
28
Oulun joukkoliikenteen lippuja voi pian ostaa automaateista seitsemästä eri paikasta – Lentokentälle tulossa kaivattu yhden bussimatkan ostomahdollisuus
25
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamusta alkaen Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on huono Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen ja Etelä-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamusta alkaen maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

171 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image