Moottori

Volvo rajoittaa autojensa nopeuden 180 kilometriin tunnissa, tavoitteena on torjua ylinopeuden vaarat

Ensi vuodesta alkaen uusien Volvojen nopeus on rajoitettu 180 kilometriin tunnissa. KUVA: Volvo Cars
Moottori 5.3.2019 9:37
Anna Leinonen

Autovalmistaja Volvo aikoo ottaa käyttöön 180 nopeusrajoituksen uusissa autoissaan ensi vuodesta alkaen.

Yhtiön tiedotteessa todetaan, että ylinopeus on yksi merkittävistä kuolemansyistä liikenteessä. Tavoitteena on, ettei kukaan kuole tai loukkaannu vakavasti Volvon uusissa autoissa.

– Ongelma ylinopeudessa on se, että tiettyjen nopeuksien yläpuolella auton turvallisuustekniikka ja älykäs infrastruktuuri eivät enää pysty ehkäisemään vakavia vammoja tai kuolemantapauksia onnettomuustilanteessa, tiedotteessa todetaan.

Kauppalehden mukaan Volvon V60 Cross Country bensiiniturbo-moottorilla varustetun auton huippunopeus on 230 kilometriä tunnissa

Huippunopeuksien rajoittamisen lisäksi Volvo tutkii myös sitä, voisiko älykäs nopeudenrajoitin ja geoaitatekniikka vähentää automaattisesti nopeuksia koulujen ja sairaaloiden lähettyvillä.

Volvon turvallisuusasiantuntija Jan Ivarssonin mukaan ihmiset eivät ymmärrä ylinopeuden mukanaan tuomia vaaroja.

– Me ymmärrämme käärmeisiin, hämähäkkeihin ja korkeisiin paikkoihin liittyvät vaarat, mutta emme niinkään nopeuksien synnyttämiä uhkia. Kuljettajat ajavat usein liian nopeasti ja mukauttavat nopeuttaan huonosti vallitsevaan liikennetilanteeseen ja omiin ajotaitoihinsa nähden, hän toteaa tiedotteessa.

Ylinopeuden lisäksi Volvo pitää ongelmallisena sitä, että kuljettajat ajavat alkoholin tai huumeiden vaikutuksen alaisena. Myös keskittymisen herpaantuminen esimerkiksi matkapuhelimen vuoksi on vaarallista. Volvo esittelee maaliskuussa Ruotsissa ajatuksia siitä, miten näitä haittoja olisi mahdollista ehkäistä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (128)

Suomessa rajoitin voisi ihan hyvin tulla jo vastaan. Suomessa nopeusrajoitus voisi tulla pakollisiksi kaikissa autoissa. Loppuu varmasti hullut ohittelut ja onnettomuudet. Nopeus rajoitus voisi suomessa hyvin olla 130km/h. Saksassakin ajaessa on se hitaampi kaista jossa voi ajaa niin tarvetta ei ole ajaa nopeampaa. Tiputetaan saksankin onnettomuus tilastoja kun suomi toimisi edelläkävijänä nopeuksien rajoittamisena. Suomen olisi myöskin hyvä ottaa käyttöön eri nousrajoitukset. Kaupunkialueella 30km/h ja sitten järkevämmät vaihteistolle autoissa olisivat vihreyttä ajatelleen 50km/h, 70km/h, 110km/h ja 130km/h.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

1988 yritettiin velipojan kanssa saada 145 Volvoon 140 km/h vahti päälle, ei onnistuttu. Nyt hankinnassa 500 SLC Mb ja ainakin tehdas lupaa tuolle jopa 260 km/h. Kokeilen keväällä kun auton saan, voi sitä vauhdin hurmaa! Bensaakaan ei vie kuin enintään 17 l/100 km. Vihreän lippiksen lyön päähän ja nostan arvot kunniaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pieniä ovat silakat joulukaloiksi mutta niitäkin näyttää voivan syödä liikaa ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oikean rahamiehen ei tartte sanoa millä ajaa, valintaa ei tarvitse perustella rahalla, koska kaikkeen on varaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja kohta vihreät ehdottaa Suomeen uutta lakia jossa kaikkien polttomoottoriautojen nopeutta pitää lailla rajoittaa siten että ne kulkee vain 80 km/h.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei tarvi koko Suomen kattavaa rajoitusta tehdä, vain Oulun seutua koskeva rajoitus riittäisi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuohan on helppo toteuttaa kun uusissa autoissa liikennemerkkien havannointi. Auton kamera lukee nopeusrajoituksen ja sitten auto ei kulje lujempaa kuin alueen rajoitus on. Helposti toteutettavaissa ohjelmallisesti. En kannata tätä mutta varmaan viherkommunistien märkä uni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Volvo valmistaa sähköautoja, joiden akkut eivät vielä kestä pitkään - varsinkaan moottoritienopeuksia eikä myöskään nopeita peräkkäisiä latauksia (käyttöikä). Kun sähköauton akku tyhjenee yllättävän nopeasti moottoritillä eikä latauspisteitä ole riittävän tiheään, käy helposti niin, että sähköautot pysähtelevät moottoritielle ja aiheuttavat siten aina vakavan onnettomuusvaaran. Ongelmia voidaan ehkäistä mm. tehonrajoituksin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

150km olis ihan hyvä mutta nämä poksi säätäjät saa auton kulkeen vaikka mitä teholastuillaan mutta hyvä idea kumminkin..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa olla ykshailee jos lentää petäjään tai rysäyttää vastaantulevan keulaan 150, 180 tai 250kmh nopeudella. Toki 250kmh nopeudella katkeaa isompikin petäjä.

Tehokas ratkaisu olisi jos voisi ajaa ylinopeutta vain ohituksen ajan, noin minuutin kerralla. Muutoin kaasu voisi olla rajoitettu 120kmh nopeuteen. Autoissa voisi olla vakiona ylinopeus- ja peltipoliisivaroitin koska valtio haluaa kitkeä ylinopeuksia kovalla kädellä. Voi olla että olen ymmärtänyt väärin, kenties valtio haluaa tienata ylinopeuksila mahdollisimman paljon.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (128)

Uutisvirta

23.8.
Tältä näytti ilmakitaransoiton MM-kisoissa vuonna 2019, voittaja tuli tällä kertaa Yhdysvalloista
23.8.
Tihkusade ei vienyt virettä ilmakitaroista Oulussa – vuoden 2019 voittaja on yhdysvaltalainen The Marquis
23.8.
Lumijokinen Elian Web hurjassa vauhdissa Ruotsissa – murskasi sekä oman ennätyksensä että Bergsåkerin rataennätyksen
23.8.
Lapin kesästä on vaikea kehittää talven veroista sesonkia, joten Markku Inkilä antoi Revontulikylälleen myös oman kesänimen
23.8.
Haikarat Lukijalta
23.8.
Suomi yrittää vaikuttaa Brasiliaan naudanlihan kautta – S-ryhmässä ja Lidlissä brasilialaislihaa myydään vain nimeksi
23.8.
Mika Nurmela oli Kaleva Cupin tähtijuniori 1983 – Video näyttää, kuinka tuleva ammattilainen ampui ratkaisevan rankkarin ylänurkkaan Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula?

Jos olisit tuossa edessäni vetäisin turpaan. Todellakin...nuorilla on eri arvot. Heitä ei haittaa vaikka vanhukset makaa... Lue lisää...
Vai ei ole pula

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image