Moottori

Tal­vi­pyö­räi­lyyn helpotusta

Oulun seudulla pyöräillään paljon myös talvella. Uusi palvelu auttaa löytämään parhaiten auratut kevyen liikenteen väylät lumisateen jälkeen. KUVA: Jarmo Kontiainen
Moottori 8.2.2013 0:00
Matti Heikura

Kevyen liikenteen väylien talvikunnossapito on tänäkin talvena puhuttanut aina lumisateiden tai suojasään jälkeen. Oulunliikenne.fi –palveluun on nyt avattu pyöräilyn ja kävelyn reittioppaaseen uusi toiminto, joka mahdollistaa reitin  hakemisen niin, että se kulkisi mahdollisimman pitkälle niitä pyöräteitä pitkin, joilla on paras talvikuunosapitoluokitus.
Oulun pyörätieverkko on jaettu kunnossapitoluokkiin. Korkein luokka pidetään työmatkaliikenteen aikaan mahdollisimman hyvässä kunnossa ja muut luokat aurataan vasta niiden jälkeen.  Tästä syystä eri pyöräteiden käytettävyyden välillä voi olla isojakin eroja heti lumituiskun jälkeen.
Reittioppaan tarjoama talvikunnossapidon huomioiva reitti voi olla hieman lyhintä tai totuttua reittiä pitempi, mutta koska se on todennäköisesti paremmassa  kunnossa, sitä pitkin on mukavampi ja nopeampi liikkua.
Palvelussa kerrotaan reitityksen lisäksi myös kevyen liikenteen väylän kunnossapitoluokka, luokan laatutaso sekä yhteystiedot asiakaspalautteen antamiseksi. Palautetta voi antaa kaupungin väyliltä suoraan alueurakoitsijalle ja ELY-keskuksen väyliltä Liikenneviraston Tienkäyttäjän linjalle.

Oulun kaupungin liikenneinsinööri Jukka Talvi kertoo, että tiedottamalla parhaista reiteistä sekä talvipyöräilyä että muuta liikkumista kevyen liikenteen väylillä pyritään sujuvoittamaan.
”Tieto tavoitellusta laadusta ja toimenpiteiden ajoittamisesta auttaa myös ymmärtämään kunnossapidon periaatteita. Esimerkiksi Oulun kaupungilla on yli 2  000 kilometriä kunnossapidettäviä väyliä eivätkä aurat siksi voi olla joka paikassa yhtä aikaa.”

Nopein tapa käyttää palvelua, on klikata kartalta alkupiste ja loppupiste. Tämän jälkeen palvelu ehdottaa reitin haluttujen ehtojen mukaisesti. Reitille voi lisätä myös välipisteitä, vaikka lenkkeilyä ajatellen.
Oletuksena on reititys suorinta reittiä pitkin. Muita vaihtoehtoja ovat muun muassa kevyen liikenteen väyliä suosiva, tiettyä pintamateriaalia suosiva ja nyt uusimpana talvikunnossapidon huomioiva.
Palvelu toimii hyvin myös kävelijöille tai vaikka kesällä rullaluistelijoille.
Reittioppaasta löytyvät myös kieliversiot ruotsiksi, englanniksi ja venäjäksi. Se  tekee siitä erinomaisen apuvälineen myös ulkomaisille opiskelijoille, ansiotyössä oleville ja turisteille. Reitistä saa yhtä linkkiä klikkaamalla ehdotuksen myös matkan taittamiseksi onnikalla.

Oulunliikenne.fi palvelulla on tällä hetkellä noin 6 000 päivittäistä käyttäjää. Se tekee siitä yhden Pohjois-Suomen suosituimmista nettipalveluista.
Käyttäjälle ilmaisen palvelun tarkoitus on helpottaa sujuvaa, turvallista ja kestävää liikkumista Oulun seudulla. Mukana ovat kaikki kulkumuodot lentoliikennettä myöten.
Palvelun tilaajina ovat Oulun kaupunki, Oulun seudun kunnat ja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskus. Palvelun tuottavat Infotripla ja CGI.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Sitten suoritetaan liikennelaskenta, ja todetaan, että huonosti auratuilla teillä liikenne on vähentynyt ja paremmin auratuilla noussut. Kun menee pari kolme vuotta, aikaisemmin huonosti aurattuja ei tarvi enää aurata ollenkaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä, että tarjotaan tietoa. Se on jokaisen oma asia käyttääkö sitä. Juttua näytti olevan valtakunnankin mediassa. Luetun ymmärtämistä toivoisi lisää muutamille kommentoijille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No niin, nyt täsä sitte jännänä odotetaan että mitähän vaihtoehtosta reittiä tämä intternetti tarjoaa Kellosta keskustaan pyöräilevälle seuraavan lumisateen jälkeen, mahdollisia reittejä kun ei ihan pilvin pimein oo. Totta puhuen nii olisikohan kannattanut käyttää tähänkin sohellukseen kuluneet eurot kevyenliikenteenväylien kunnossapitoon? Jotenkin kun tulee mieleen nuo bussipysäkkien aikataulunäytöt jotka ei vieläkään toimi suunnitellulla tavalla. Myöskin oudoksuttaa tuo mentaliteetti, että sen sijaan että korjattais itse ongelma, nii neuvotaanki käyttäjät kiertämään ongelma... Vaan minkäs teet, tämmöstä on elämä maailman parhaassa talvipyöräilykaupungissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Palvelulla ei ole juuri mitään arvoa pyöräilijöille. Pyöräilijät kaipaavat ajankohtaista tietoa auraustilanteesta. Tiellä oleva kunnossapitoluokka ei takaa sitä, että tie olisi pyöräilykunnossa. Yöllisen lumisateen jälkeen ei voi tietää, onko edes tärkeimmät väylät aurattu.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulussahan on katujen kunnossapidon seuranta joka perustuu gps laitteisiin josta kartalta pystyy katsomaan milloin on aurattu tai milloin on suoritettu liukkauden torjunta. Harmi vaan että jostain syystä tämä palvelu ei oikein toimi kunnolla nykyään, joten jotain rikki vissiin ?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko auroissa gps seurantalaitteet jotka päivitää auraustiedon sivustolle? Olkoon kunnossapitoluokka kuinka iso tahansa jos auraa ei lumisateiden jälkeen näy muutamaan päivään niin hieno nettisivusto on hyödytön. Aiheuttaa vain lisää raivoa kun tuntuu siltä että kädetön auraa ja sokia mittaa.
Jukka Talvi: Kumpi on tärkeämpi työkalu kevyen lliikenteen talvikunnossapidossa? Netti ja tietokone vai Lumiaura?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kun läppärin kääntää kyljelleen, niin kyllä sillä voi aurata. On ihan auran näköinenkin ja kulmaa voi säätää :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä laittaa kiinni potkukelkan eteen, tulee jalankulkija käveltävä aurattu ura. Säästyy rahaa kaupungille.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

23
Puheenaihe: Pitääkö dieselvero poistaa?
23
Trump puhui keskustelustaan Suomen presidentin kanssa ja kertoi, miksi Suomessa maastopalot eivät ole suuri ongelma – "Suomessa käytetään aikaa haravointiin ja siivoamiseen"
11
SDP:n Rinne tarjosi maksutonta varhaiskasvatusta lääkkeeksi lapsipulaan – naurahti vanhalle lipsahdukselleen
7
Tutkimusrahoituksen kohtalo huolestuttaa Oulun yliopistollisen sairaalan johtoa ja tutkijoita
6
Ely-keskus odottaa uutta maakuntaa, tuoreen ylijohtajan mukaan lykkääntymisestä olisi haittaa – "Parempi, että mentäisiin suunnitelman mukaan"
6
Koira asuntopalon sytyttäjänä sekä Haukiputaalla että Keravalla – käänsivät liedet päälle
6
Uuden Club Teatrian avajaisia vietettiin lauantaina Limingantullissa – "Hyvä, että tämä tuli takaisin"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Osittainen varhennettu vanhuuseläke

Eilen Eläketurvakeskuksen johtaja Mikko Kautto kommentoi eläkejärjestelmämme kestävyyttä osana laajempaa, alati heikkene... Lue lisää...
y

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.11.

Fingerpori

17.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image