Moottori

Sähköauton ääripäät esiteltiin Los Angelesissa: B1-laatikko ja linjakas Tesla

Tesla Model 3 oli esillä ensimmäistä kertaa autonäyttelyssä. Vakiomallissa on 50 kWh:n akku, jolla kantama on 360 kilometriä latauksella. Long Range –tehoversiossa akkukapasiteetti on nostettu 70 kWh:iin ja toimintamatka yli 500 kilometriin. Model 3:n hinnat USA:ssa alkavat 35¿000 dollarista.
Moottori 22.12.2017 21:37
Kari Pitkänen
Bollinger B1 on maailman ensimmäinen täyssähköinen SUT-auto (sport utility truck). Tilauksia otetaan jo vastaan, mutta hinta on toistaiseksi avoin. Kulmikas kulkupeli painaa melkein kaksi tonnia. Muotoilu edustaa viivasuoraa ja tinkimätöntä militäärimeininkiä alkuperäisen Jeepin tapaan. Asiakastoimitukset kuulemma alkavat vuonna 2019.

Los Angelesin autonäyttelyssä sen huomasi: ilmastotietoisessa Kaliforniassa sähköauto ei ole enää mikään poikkeus, vaan liikkumisen valtavirtaa.

Hybridejä, sähköautoja, vetykäyttöisiä polttokennoautoja. Mailien pituisia ruuhkia, mutta ei pakokaasun katkua. Kaupungin yllä leijuu merisumua, mutta ei pakokaasujen aiheuttamaa smogia.

Los Angeles on toista maata. Autoja on kyllä valtavasti, mutta niiden aiheuttamat ongelmat selvästi hallinnassa vaikkapa Pariisiin tai kiinalaisiin suurkaupunkeihin verrattuna.

Kalifornian ympäristölainsäädäntö ja ilmansuojelumääräykset ovat maailman tiukimmat. Se näkyy myös kaupungissa järjestettävässä autonäyttelyssä: totuus löytyy töpselistä.

Yksi odotetuista uutuuksista oli Teslan Model 3. Sitä ei aikaisemmin ole nähty autonäyttelyissä. Vastikään esiteltyä Tesla Roadsteria ei nähty vieläkään.

Range Rover Sport PHEV -lataushybridi osoittaa, että isokin maasturi voi liikkua kevyesti sähköllä. Toimintamatka akkuvoimalla on 50 kilometriä, ja latausaika on alle kolmesta yli seitsemään tuntiin. Latausaukko löytyy etumaskin kulmasta.

Yhdysvallat on elintärkeää markkina-aluetta eurooppalaisille luksusmerkeille. Kaliforniaan ei kuitenkaan voi rynnätä pelkkä polttomoottori edellä, joten BMW ja Porsche päätyivät tarjoamaan ostajille sähkömoottoreilla ryyditettyjä hybridiautomalleja.

Porsche Panamera Turbo S E-Hybrid Sport Turismo – huh, mikä nimi –- on lataushybridi, jossa voimasta ei ole tingitty. 4-litrainen V8 tuottaa 404 kW ja sähkömoottori 100 kW päälle; yhteensä syntyy 500 kW:n (680 hv) teho ja 850 Nm:n vääntö. EV-sähkötilassa voi ajaa 49 kilometriä.

Tosin Porschen osastolla komeilivat myös uudet 718 Boxster GTS, Cayman GTS sekä sokerina pohjalla raakaa rautaa 911 Carrera T:n muodossa: 370 hevosvoimaa ja huippunopeutta 290 kilometriä tunnissa.

- Joka neljäs Porsche myydään USA:ssa. Jos Kalifornia olisi itsenäinen valtio, se olisi viidenneksi suurin markkina-alueemme, Porschen johtokunnan jäsen Oliver Blume huomautti.

Sähköautojen yleistymisen edellytys Yhdysvalloissa näyttää olevan se , ettei ostajan tarvitse tinkiä mistään - ei suorituskyvystä, mukavuudesta, ylellisyydestä tai varustelusta.

BMW i8 Roadster on eurooppalainen vastaus Teslan roadster-mallille. Kaksipaikkaisen lataushybridin toimintamatka sähköllä on 55 kilometriä. Sähköinen kangaskatto taittuu piiloon tai nousee paikalleen 16 sekunnissa.

BMW harkitsee Minin muuttamista Yhdysvalloissa pelkästään sähköautomerkiksi. Daimler pohtii samaa Smartin suhteen. Täyssähköinen Mini esiteltiin konseptimallina syksyllä Frankfurtissa, ja Smartin vastaava versio on jo valmis tuote.

Ampere 1 on kooltaan lähellä mikroautoluokkaa, mutta sille luvataan sähköllä jopa 160 kilometrin toimintamatka ja 9¿900 dollarin aloitushinta. Prototyyppi tosin näytti niin keskeneräiseltä, että auton lopullista valmistumista sopii epäillä.

Los Angelesin ensimmäinen autonäyttely järjestettiin 110 vuotta sitten, 1907. Vuoteen 2017 mennessä perinteinen autokatselmus on muuttunut yhä selvemmin monialaiseksi tiede- ja teknologiatapahtumaksi, jossa autot toimivat erilaisten sovellusten ja järjestelmien alustoina ja kuluttajaliittyminä.

Sähköistymisen lisäksi huomion varastavat uudet liikkumispalvelut, jakamistalous, yhteistoiminnalliset autot ja robottiteknologia. Monilla näistä alueista amerikkalaiset ovat jo Eurooppaa pidemmällä.

Kolmipyöräiset sähköajoneuvot ovat amerikkalaisten erityissuosiossa. Yksi uusista yrittäjistä on Sondors, Italiassa näyttäväksi muotoiltu kevyt sähköauton konseptimalli. Valmiina auton hinnaston luvataan alkavan 10¿000 dollarista. Saapa nähdä.

Kommentoi

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Suomessa ei ole korruptiota vaan koko järjestelmä on läpimätä!

Ja harvassa maassa hallitus saa jatkaa, kun yksi puolue hajoaa ja hallitukselle jää roimasti alle 50% kannatus. Tämä maa... Lue lisää...
mp.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image