Moottori

Ruot­sa­lais­läh­töi­nen Ola Källenius on vahvoilla Daimlerin pääjohtajaksi – ”Hyvä että A-sarja kaatui väistössä”

Ruotsin Västervikistä kotoisin oleva Ola Källenius, 48, on vahva ehdokas Daimlerin pääjohtajaksi Dieter Zetschen jälkeen.
Moottori 11.5.2018 21:49
Kari Pitkänen

Lokakuun 21. päivä 1997 piirtyi autoteollisuuden historiaan. Ruotsalaisen autotoimittajan Robert Collinin testiryhmä kaatoi silloin upouuden Mercedes-Benzin A-sarjan mallin radalla niin sanotussa älg-testissä eli hirvenväistökokeessa.

Jälkipuheiden mukaan korkeahkoa automallia kammettiin katolleen jopa kepulikonstein muun muassa vähentämällä takarenkaiden ilmanpainetta. Niin tai näin, Daimler oli hetkessä selkä seinää vasten ja pakotettu reagoimaan.

– Nyt ajateltuna auton kaatuminen oli meille hieno asia, vaikka se ei siltä tuolloin tuntunut, Daimlerin ja Mercedes-Benzin tutkimus- ja kehitysjohtaja Ola Källenius myöntää haastattelussa.

Vaikka sosiaalinen media oli 20 vuotta sitten lapsenkengissä, kuvat kaatuneesta autosta levisivät nopeasti. Myynti sakkasi heti alkuunsa, vaikka Daimlerin johto vähätteli aluksi koko asiaa.

– A-sarjan saama huomio laittoi meille painetta ja lopulta jopa lisäsi kiinnostusta mallia kohtaan. Varustimme A-sarjan pian ESC-ajonvakautusjärjestelmällä, joka tuolloin tuli ensi kertaa niin sanotun entry-level-automallin turvavarusteeksi. Sen seurauksena autojen turvallisuus alkoi parantua kokonaisvaltaisesti, Källenius summaa.

A-sarjan kokoluokan autoista on sittemmin kasvanut Mercedesille tärkeä myyntivaltti. Mersun kompaktiluokkaan kuuluu tällä hetkellä viisi automallia. Viime vuonna niitä myytiin yhteensä runsaat 600 000 kappaletta.

Ola Källenius itse on vahva seuraaja Daimlerin pääjohtajaksi Dieter Zetschen jälkeen. ”Tohtori Z” on vankasti eläkeiässä, ja hänen sopimustaan yhtiön kanssa on jatkettu jo kaksi kertaa.

48-vuotias Källenius on tehnyt koko työuransa Daimlerilla. Kysyttäessä hän torjuu pääjohtajahaaveet kohteliaan ponnekkaasti, mutta hymy suupielissä.

– En tietenkään voi ottaa kantaa asiaan lainkaan. Ainoa, jonka voin tehdä, on oma työni mahdollisimman hyvin.

MAINOS

Kommentoi

hieno homma Ruotsalainen pääjohtaja. Mukavaa kun voi ostaa mersun ja tietää että se on todella huolella tehty

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kamalaa, jos ruotsalaisesta tulee Daimlerin johtaja, silloin pysähtyy kaikenlainen kehittäminen ja teknologinen edeltäjyys. Ruotsalaiset kun osaavat vain ainaisen palaveeraamisen taidon ja suomalaisten mollaamisen, eivät juuri muuta! Pöh.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No noh, ja hyvä että pääjohtajaksi ei ole ehdolla suomalainen , niillä on tapana jämähtää paikoilleen kun menee hyvin (nokia) ikäänkuin menestys on saavutettu , niin se pysyy.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

101
Sirkkaleipää leivotaan nyt myös Oulussa – Fazerin sirkkajauho tulee Hollannista, koska kotimainen hyönteistuotanto ei riitä
57
Joka kymmenes työtön aktivoitui, kun aktiivimalli leikkasi etuutta, kertoo Kela
47
Ruotsissa sytytetty tuleen kymmeniä autoja - pääministeriltä kovasanainen tuomio
39
Nuorten maailmantuska voi synnyttää uuden luonnonsuojelubuumin: "Ilmastonmuutos on vaarallisempi kuin ydinsota"
29
Myllytullin entinen Oulun seudun ammattiopiston kortteli uusiutuu täysin - suurin osa rakennuksista puretaan ja tilalle nousee asuin-, liike- ja toimistorakennuksia
28
Uusi taksilaki voi tuoda ongelmia koulutakseihin – harvaan asutuilla alueilla kela-kyytien ajo saattaa houkutella yrittäjää enemmän
26
Uusi pienpanimotuotteisiin erikoistunut pub avataan Rotuaarille perjantaina – Mallaskellari haluaa laajentaa Oulun oluttarjontaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millainen auto pitäisi laittaa ettet olisi kateellinen?

Vaurauden esittelyn sijaan, varakas voi arvostaa omaa ja lähimmäistensä terveyttä niin paljon, että ostaa ison kalliin ... Lue lisää...
Motoman

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

14.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image