Moottori

Paha haju kertoo huol­ta­mat­to­mas­ta il­mas­toin­nis­ta

Nenä sen kertoo. Auton sisälle tulviva paha haju voi olla lähtöisin ilmastointilaitteistoon pesiytyneistä baktteereista.
Moottori 15.7.2005 0:00
Matti Heikura
lmastointilaite pitää auton sisäilman miellyttävän viileänä kesällä. Huoltamattoman ilmastointilaitteen höyrystin ja sisäilmansuodatin tarjoavat kuitenkin ihanteellisen kasvualustan allergiaa aiheuttaville mikro-organismeille.

Höyrystimen säännöllinen desinfiointi poistaa bakteerien aiheuttaman pahan hajun sisäilmasta ja ennaltaehkäisee allergisia reaktioita. Mikro-organismien pesiytymistä voidaan ehkäistä myös suihkuttamalla höyrystimeen sitä suojaava lakkakerros.

Autokorjaamoiden tarjoamissa vuosittaisessa ilmastointitarkastuksessa tarkistetaan kuluvat osat ja lisätään kylmäainetta.

Sen lisäksi olisi suositeltavaa huollattaa ilmastointilaite kahden vuoden välein. Käytännössä huolto tarkoittaa kylmäaineen tyhjiöimua, järjestelmän kuivaamista, vuototestiä, kuivain/suodattimen vaihtoa ja järjestelmän täyttämistä oikealla kylmäainemäärällä.Tarkkaile oireita


Korjaamolle kannattaa hakeutua heti, jos ilmastointilaitteen vikaan viittaavia merkkejä ilmaantuu. Niitä ovat muun muassa ilmastointilaitteen suuttimista tuleva pahan hajuinen ilma, laitteen jäähdytystehon putoaminen tai katoaminen kokonaan. Myös polttoaineenkulutuksen kohoaminen tai tuulilasin jatkuvaa huurtuminen voivat olla oireita ilmastointilaitteeseen tulleista ongelmista.

Ilmastointilaitteen huollon laiminlyöminen johtaa ennen pitkää siihen, että ilmastointilaite käy vajaalla kylmäainemäärällä. Tämä lisää auton polttoaineen kulutusta, koska kompressori joutuu käymään useammin.

Huoltamattomaan järjestelmään saattaa myös kertyä kosteutta. Jos tämä johtaa kompressoririkkoon, nousevat korjauskustannukset todella korkeiksi.

Ilmastointilaitteen toimivuuden kannalta olisikin tärkeää, että sitä käytettäisiin silloin tällöin myös talviaikana. Näin kompressorin tiivisteet pysyvät öljyttyinä ja notkeina, jolloin ne eivät rikkoudu keväällä ja tyhjennä koko järjestelmää.Muista sisäilmansuodatin


Erityisesti taajamissa ilmansaasteet, pöly, siitepöly ja noki heikentävät ilmanlaatua. Monet nykyautoista onkin varustettu jo tehtaalla myös sisäilmansuodattimilla.

Myös se on moottorin ilmansuodattimen tapaan vaihdettava säännöllisesti. Usein se tehdään huollon yhteydessä, mutta sen toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että se vaihdettaisiin vähintään 15 000 ajokilometrin jälkeen.

Ajossa suodattimeen kerääntyy ulkoilmasta pölyä, siitepölyä ja nokea. Puhdas suodatin estää paremmin muun muassa itiöiden ja muiden epäpuhtauksien leviämistä auton sisäilmaan.

Sisäilmansuodattimen käyttö parantaa myös näkyvyyttä. Säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa vaihdettuna sisäilmansuodatin vähentää tuulilasin likaantumista sisäpuolelta ja tehostaa sekä auton ilmanvaihtoa että huurteenpoistoa.

Parhaat sisäilmansuodattimet suodattavat ilmasta siitepölyn, noen ja muut epätoivotut hiukkaset lähes 100-prosenttisesti. Puhtaampi sisäilma luonnollisesti myös vähentää silmien ärsytystä ja muita allergisia oireita.

Parempi ilmanvaihto myös parantaa keskittymiskykyä pitkiä matkoja ajettaessa. Lisäksi sisäilmansuodattimen käyttö suojaa ilmastointilaitetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:42
Alaselkäkipu on valtavan yleinen piina, mutta usein sitä ei osata hoitaa oikein, sanoo oululaisprofessori – Liike ja myönteinen asenne ovat tärkeitä lääkkeitä Tilaajille
21:22
Tuomas Pakkanen tuplavoittoon Äimäraution lumituiskuisissa raveissa
20:20
"Isoja budjettiylityksiä ei ollut" – Business Finland epäilee entistä työntekijää lähes viiden miljoonan dollarin väärinkäytöksestä
20:09
Oulun valtuutettuja ei pannakaan puhekoulutukseen – Taustalla olleen aloitteen mukaan toisten piikittely ja halventaminen on lisääntynyt valtuustossa
19:58
Kaupunginhallitus nuiji päätöksiä: Lipon junioreille 15 000 euroa suurleiriin, nuorten edustaja pääsee lautakuntien kokouksiin
19:51
Autonkuljetusauton kuljettajan sairaskohtaus johti ulosajoon Kemijärvellä – ensihoito totesi kuljettajan kuolleeksi
19:44
Kesken töiden tuleen roihahtanut metsätyökone tuhoutui Tornion Karungissa vaikeapääsyisellä metsäalueella
103
Koillismaan hirvikanta romahti – "Hirviä on ammuttu yksinkertaisesti liian paljon"
89
Keskustelu filippiiniläishoitajista kiehahti – Ulkoministeri Soini syyttää hoitoalan liittojohtajia herjaamisesta
71
Syötkö luomua näyttääksesi hienostuneelta, varakkaalta ja epäitsekkäältä – Tutkija: "Ihmiset tuntuivat jotenkin kovaäänisesti tuovan esiin luomun suosimistaan"
66
Lidlin saksalaisessa jauhelihassa taas salmonellaepäily, yksi näytteistä otettiin Oulussa – kauppa keskeyttää yhteistyön tanskalaisen lihatalon kanssa
49
Isännöintialalla epäillään kartellia – kartelliepäily tutkitaan hiljaisuudessa, jottei todistusaineistoa tuhottaisi
49
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"
38
STY: Suomella mahdollisuus triplata tuulivoimakapasiteettinsa nopeasti – suurin osa suunnitelluista hankkeista on Pohjois-Pohjanmaalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Suomalaiset SS-sotilaat

223 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän hallitus jää historiaan palkansaajien etuuksien heikennysyrityksillään!

Eivät ne jääneet yrityksiksi. Palkansajien ja varsinkin kaikkien köyhien tilannetta Sipilän hallitus on heikentänyt merk... Lue lisää...
Toteutti -

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image