Moottori

Paha haju kertoo huol­ta­mat­to­mas­ta il­mas­toin­nis­ta

Nenä sen kertoo. Auton sisälle tulviva paha haju voi olla lähtöisin ilmastointilaitteistoon pesiytyneistä baktteereista.
Moottori 15.7.2005 0:00
Matti Heikura
lmastointilaite pitää auton sisäilman miellyttävän viileänä kesällä. Huoltamattoman ilmastointilaitteen höyrystin ja sisäilmansuodatin tarjoavat kuitenkin ihanteellisen kasvualustan allergiaa aiheuttaville mikro-organismeille.

Höyrystimen säännöllinen desinfiointi poistaa bakteerien aiheuttaman pahan hajun sisäilmasta ja ennaltaehkäisee allergisia reaktioita. Mikro-organismien pesiytymistä voidaan ehkäistä myös suihkuttamalla höyrystimeen sitä suojaava lakkakerros.

Autokorjaamoiden tarjoamissa vuosittaisessa ilmastointitarkastuksessa tarkistetaan kuluvat osat ja lisätään kylmäainetta.

Sen lisäksi olisi suositeltavaa huollattaa ilmastointilaite kahden vuoden välein. Käytännössä huolto tarkoittaa kylmäaineen tyhjiöimua, järjestelmän kuivaamista, vuototestiä, kuivain/suodattimen vaihtoa ja järjestelmän täyttämistä oikealla kylmäainemäärällä.Tarkkaile oireita


Korjaamolle kannattaa hakeutua heti, jos ilmastointilaitteen vikaan viittaavia merkkejä ilmaantuu. Niitä ovat muun muassa ilmastointilaitteen suuttimista tuleva pahan hajuinen ilma, laitteen jäähdytystehon putoaminen tai katoaminen kokonaan. Myös polttoaineenkulutuksen kohoaminen tai tuulilasin jatkuvaa huurtuminen voivat olla oireita ilmastointilaitteeseen tulleista ongelmista.

Ilmastointilaitteen huollon laiminlyöminen johtaa ennen pitkää siihen, että ilmastointilaite käy vajaalla kylmäainemäärällä. Tämä lisää auton polttoaineen kulutusta, koska kompressori joutuu käymään useammin.

Huoltamattomaan järjestelmään saattaa myös kertyä kosteutta. Jos tämä johtaa kompressoririkkoon, nousevat korjauskustannukset todella korkeiksi.

Ilmastointilaitteen toimivuuden kannalta olisikin tärkeää, että sitä käytettäisiin silloin tällöin myös talviaikana. Näin kompressorin tiivisteet pysyvät öljyttyinä ja notkeina, jolloin ne eivät rikkoudu keväällä ja tyhjennä koko järjestelmää.Muista sisäilmansuodatin


Erityisesti taajamissa ilmansaasteet, pöly, siitepöly ja noki heikentävät ilmanlaatua. Monet nykyautoista onkin varustettu jo tehtaalla myös sisäilmansuodattimilla.

Myös se on moottorin ilmansuodattimen tapaan vaihdettava säännöllisesti. Usein se tehdään huollon yhteydessä, mutta sen toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että se vaihdettaisiin vähintään 15 000 ajokilometrin jälkeen.

Ajossa suodattimeen kerääntyy ulkoilmasta pölyä, siitepölyä ja nokea. Puhdas suodatin estää paremmin muun muassa itiöiden ja muiden epäpuhtauksien leviämistä auton sisäilmaan.

Sisäilmansuodattimen käyttö parantaa myös näkyvyyttä. Säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa vaihdettuna sisäilmansuodatin vähentää tuulilasin likaantumista sisäpuolelta ja tehostaa sekä auton ilmanvaihtoa että huurteenpoistoa.

Parhaat sisäilmansuodattimet suodattavat ilmasta siitepölyn, noen ja muut epätoivotut hiukkaset lähes 100-prosenttisesti. Puhtaampi sisäilma luonnollisesti myös vähentää silmien ärsytystä ja muita allergisia oireita.

Parempi ilmanvaihto myös parantaa keskittymiskykyä pitkiä matkoja ajettaessa. Lisäksi sisäilmansuodattimen käyttö suojaa ilmastointilaitetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:03
Kärpät jatkaa tyylilleen uskollisena, ketjut täysin uuteen kuosiin kolmanteen liigafinaaliin – Manner: ” Haemme muutoksilla kollektiivista draivia” Tilaajille
11:51
VR voitti Tampereen ratikkakilpailun – liikenne alkaa vuonna 2021
11:17
Ruotsalaispoliitikon asumisesta taas kohu – oli kirjoilla äitinsä luona ja nosti korvauksia perheensä asunnosta
11:14
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät
10:58
Kainuun soten alueelta löydetty tavallista laajemmin VRE-bakteeria – seulonnoissa 25 löydöstä
10:51
Pesäpallo tuli Nivalan ykköspaikalle, kaupungissa viritellään uuden kentän myötä pesisbuumia – Kempeleen Kiri polkaisee kauden käyntiin Nivalassa Sotkamon Jymyä vastaan
10:33
Neuvottelut: Venäjän Putin ja Pohjois-Korean Kim yrittävät vakauttaa tilannetta Korean niemimaalla
35
Kiinnostus aurinkoenergiaan kasvaa, mutta kunnianhimoisten tavoitteiden toteutuminen epäilyttää – "Ilmastoteko se varmaan meille on"
32
Oikeusministeriön vaalijohtaja ei muista Oulun ennakkoäänestyspaikalla sattunutta vastaavaa virhettä – Seurauksena ainakin lain tulkinnan tähdentäminen vaalivirkailijoille
21
Harkimo: "Harkitsemme Liike Nytin rekisteröimistä puolueeksi" – Yhden edustajan puolue saisi valtiolta tukea 148 175 euroa vuodessa
18
Oulun rakennusvalvonta lisää vuorovaikutusta arkkitehtuurimatkoilla ja aamukahveilla – katso esittelyvideo oululaisesta kulttuuriympäristöstä
12
Jo lähes miljoona suomalaista täydensi viime vuonna veroilmoitustaan verkossa – Nämä asiat pitää ilmoittaa itse
9
Osa europarlamenttiin pyrkivistä kansanedustajista on vain keräämässä ääniä puolueelle – Asiantuntijan mielestä se on epärehellistä, mutta samaa tapahtuu ympäri Eurooppaa
9
Kauppuri 5 lopettaa Tampereen ravintolan: "Kiitokset kaikille, oli kivvaa" – ravintola ehti olla auki vuoden päivät

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Kommunismi on luonnollinen tapa toimia

230 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi eläkekatto on Suomessa tientynlainen tabu?

Siten, että pienituloisen työuransa aikana kartuttama euromääräinen eläkekassa ei riitä kustantamaan hänen tulevia eläke... Lue lisää...
stranger

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

25.4.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image