Moottori

Paha haju kertoo huol­ta­mat­to­mas­ta il­mas­toin­nis­ta

Nenä sen kertoo. Auton sisälle tulviva paha haju voi olla lähtöisin ilmastointilaitteistoon pesiytyneistä baktteereista.
Moottori 15.7.2005 0:00
Matti Heikura
lmastointilaite pitää auton sisäilman miellyttävän viileänä kesällä. Huoltamattoman ilmastointilaitteen höyrystin ja sisäilmansuodatin tarjoavat kuitenkin ihanteellisen kasvualustan allergiaa aiheuttaville mikro-organismeille.

Höyrystimen säännöllinen desinfiointi poistaa bakteerien aiheuttaman pahan hajun sisäilmasta ja ennaltaehkäisee allergisia reaktioita. Mikro-organismien pesiytymistä voidaan ehkäistä myös suihkuttamalla höyrystimeen sitä suojaava lakkakerros.

Autokorjaamoiden tarjoamissa vuosittaisessa ilmastointitarkastuksessa tarkistetaan kuluvat osat ja lisätään kylmäainetta.

Sen lisäksi olisi suositeltavaa huollattaa ilmastointilaite kahden vuoden välein. Käytännössä huolto tarkoittaa kylmäaineen tyhjiöimua, järjestelmän kuivaamista, vuototestiä, kuivain/suodattimen vaihtoa ja järjestelmän täyttämistä oikealla kylmäainemäärällä.Tarkkaile oireita


Korjaamolle kannattaa hakeutua heti, jos ilmastointilaitteen vikaan viittaavia merkkejä ilmaantuu. Niitä ovat muun muassa ilmastointilaitteen suuttimista tuleva pahan hajuinen ilma, laitteen jäähdytystehon putoaminen tai katoaminen kokonaan. Myös polttoaineenkulutuksen kohoaminen tai tuulilasin jatkuvaa huurtuminen voivat olla oireita ilmastointilaitteeseen tulleista ongelmista.

Ilmastointilaitteen huollon laiminlyöminen johtaa ennen pitkää siihen, että ilmastointilaite käy vajaalla kylmäainemäärällä. Tämä lisää auton polttoaineen kulutusta, koska kompressori joutuu käymään useammin.

Huoltamattomaan järjestelmään saattaa myös kertyä kosteutta. Jos tämä johtaa kompressoririkkoon, nousevat korjauskustannukset todella korkeiksi.

Ilmastointilaitteen toimivuuden kannalta olisikin tärkeää, että sitä käytettäisiin silloin tällöin myös talviaikana. Näin kompressorin tiivisteet pysyvät öljyttyinä ja notkeina, jolloin ne eivät rikkoudu keväällä ja tyhjennä koko järjestelmää.Muista sisäilmansuodatin


Erityisesti taajamissa ilmansaasteet, pöly, siitepöly ja noki heikentävät ilmanlaatua. Monet nykyautoista onkin varustettu jo tehtaalla myös sisäilmansuodattimilla.

Myös se on moottorin ilmansuodattimen tapaan vaihdettava säännöllisesti. Usein se tehdään huollon yhteydessä, mutta sen toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että se vaihdettaisiin vähintään 15 000 ajokilometrin jälkeen.

Ajossa suodattimeen kerääntyy ulkoilmasta pölyä, siitepölyä ja nokea. Puhdas suodatin estää paremmin muun muassa itiöiden ja muiden epäpuhtauksien leviämistä auton sisäilmaan.

Sisäilmansuodattimen käyttö parantaa myös näkyvyyttä. Säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa vaihdettuna sisäilmansuodatin vähentää tuulilasin likaantumista sisäpuolelta ja tehostaa sekä auton ilmanvaihtoa että huurteenpoistoa.

Parhaat sisäilmansuodattimet suodattavat ilmasta siitepölyn, noen ja muut epätoivotut hiukkaset lähes 100-prosenttisesti. Puhtaampi sisäilma luonnollisesti myös vähentää silmien ärsytystä ja muita allergisia oireita.

Parempi ilmanvaihto myös parantaa keskittymiskykyä pitkiä matkoja ajettaessa. Lisäksi sisäilmansuodattimen käyttö suojaa ilmastointilaitetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

12:57
Henkilöauto ajautui ulos tieltä Siikalatvalla, ajokeli voi olla huono
11:35
Sairaalaklovneilla on sairaalassa tärkeä tehtävä tuoda päiviin leikkiä ja hassuttelua –  mutta pitääkö klovnin olla aina iloinen?
11:00
Italian liigan pelejä siirretään koronaviruksen pelossa - Milanon ja Venetsian matkailu vaarassa: "Tämä ei ole Italian Wuhan", sanoo matkailujohtaja
10:51
Käsittämätön tapaus NHL:ssä: Carolinan maalille nousi kesken pelin jääkoneen kuljettaja, joka torjui sensaatiomaisen voiton – Sebastian Ahon pisteputki jatkuu yhä
10:50
42-vuotias Dave Ayres torjui voiton Torontosta, ilman minkäänlaista ammattilaitaustaa
10:47
Pattijoen kasvatti Miikka Salomäki siirtyi NHL-seurojen vaihtokaupassa Nashvillestä Torontoon
10:08
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
64
Loppuko hiihto ilmastonmuutokseen? Professori: "Eteläisen Suomen koululaisille luminen talviloma on muisto vain"
25
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
21
Koulumaailmassa lastensuojeluilmoituksen oltava viimeinen toimenpide Lukijalta
13
Italiassa koronavirustartuntojen määrä nousee nopeasti – hallitus aikoo eristää tartuntakeskittymät ainakin kahdeksi viikoksi, jalkapallo-otteluita peruttu
12
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
11
HS: Kaksi lentokenttää suljettiin Kanariansaarilla hiekkamyrskyn vuoksi, myös Suomen-lentoja peruttu
10
"Ohi on" – Tuulenpuuskat yltyivät myrskylukemiin, yli 21 000 asiakasta oli ilman sähköä, vesi nousi teille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Ajokeli on aluksi huono Kainuun maakunnassa, seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Taivalkoski ja Kuusamo sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Posio ja Salla lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä tai aamulla Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

255 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkejärjestelmä kyllä kestää, eli turha valitus pois. Ja nuoret sopivaa ammattia hankkimaan ja sitten töihin vaan! Lue lisää...
Öululainen 2

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image