Moottori

Paha haju kertoo huol­ta­mat­to­mas­ta il­mas­toin­nis­ta

Nenä sen kertoo. Auton sisälle tulviva paha haju voi olla lähtöisin ilmastointilaitteistoon pesiytyneistä baktteereista.
Moottori 15.7.2005 0:00
Matti Heikura
lmastointilaite pitää auton sisäilman miellyttävän viileänä kesällä. Huoltamattoman ilmastointilaitteen höyrystin ja sisäilmansuodatin tarjoavat kuitenkin ihanteellisen kasvualustan allergiaa aiheuttaville mikro-organismeille.

Höyrystimen säännöllinen desinfiointi poistaa bakteerien aiheuttaman pahan hajun sisäilmasta ja ennaltaehkäisee allergisia reaktioita. Mikro-organismien pesiytymistä voidaan ehkäistä myös suihkuttamalla höyrystimeen sitä suojaava lakkakerros.

Autokorjaamoiden tarjoamissa vuosittaisessa ilmastointitarkastuksessa tarkistetaan kuluvat osat ja lisätään kylmäainetta.

Sen lisäksi olisi suositeltavaa huollattaa ilmastointilaite kahden vuoden välein. Käytännössä huolto tarkoittaa kylmäaineen tyhjiöimua, järjestelmän kuivaamista, vuototestiä, kuivain/suodattimen vaihtoa ja järjestelmän täyttämistä oikealla kylmäainemäärällä.Tarkkaile oireita


Korjaamolle kannattaa hakeutua heti, jos ilmastointilaitteen vikaan viittaavia merkkejä ilmaantuu. Niitä ovat muun muassa ilmastointilaitteen suuttimista tuleva pahan hajuinen ilma, laitteen jäähdytystehon putoaminen tai katoaminen kokonaan. Myös polttoaineenkulutuksen kohoaminen tai tuulilasin jatkuvaa huurtuminen voivat olla oireita ilmastointilaitteeseen tulleista ongelmista.

Ilmastointilaitteen huollon laiminlyöminen johtaa ennen pitkää siihen, että ilmastointilaite käy vajaalla kylmäainemäärällä. Tämä lisää auton polttoaineen kulutusta, koska kompressori joutuu käymään useammin.

Huoltamattomaan järjestelmään saattaa myös kertyä kosteutta. Jos tämä johtaa kompressoririkkoon, nousevat korjauskustannukset todella korkeiksi.

Ilmastointilaitteen toimivuuden kannalta olisikin tärkeää, että sitä käytettäisiin silloin tällöin myös talviaikana. Näin kompressorin tiivisteet pysyvät öljyttyinä ja notkeina, jolloin ne eivät rikkoudu keväällä ja tyhjennä koko järjestelmää.Muista sisäilmansuodatin


Erityisesti taajamissa ilmansaasteet, pöly, siitepöly ja noki heikentävät ilmanlaatua. Monet nykyautoista onkin varustettu jo tehtaalla myös sisäilmansuodattimilla.

Myös se on moottorin ilmansuodattimen tapaan vaihdettava säännöllisesti. Usein se tehdään huollon yhteydessä, mutta sen toimivuuden kannalta olisi tärkeää, että se vaihdettaisiin vähintään 15 000 ajokilometrin jälkeen.

Ajossa suodattimeen kerääntyy ulkoilmasta pölyä, siitepölyä ja nokea. Puhdas suodatin estää paremmin muun muassa itiöiden ja muiden epäpuhtauksien leviämistä auton sisäilmaan.

Sisäilmansuodattimen käyttö parantaa myös näkyvyyttä. Säännöllisesti, vähintään kerran vuodessa vaihdettuna sisäilmansuodatin vähentää tuulilasin likaantumista sisäpuolelta ja tehostaa sekä auton ilmanvaihtoa että huurteenpoistoa.

Parhaat sisäilmansuodattimet suodattavat ilmasta siitepölyn, noen ja muut epätoivotut hiukkaset lähes 100-prosenttisesti. Puhtaampi sisäilma luonnollisesti myös vähentää silmien ärsytystä ja muita allergisia oireita.

Parempi ilmanvaihto myös parantaa keskittymiskykyä pitkiä matkoja ajettaessa. Lisäksi sisäilmansuodattimen käyttö suojaa ilmastointilaitetta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24
Zeppelinin edustan tietöiden pahin vaihe on kohta ohi, liikenneympyrä valmistuu heinäkuussa
19
Kiinteistöliitto esittää Airbnb-majoittujien määrän rajoittamista huoneistoissa vuoden aikana – valvonta tehtäisiin sähköisen järjestelmän avulla
12
Tutkimus: Miespuolisilla koiranomistajilla muita enemmän tyypin 2 diabetesta
10
20 asteen rajaa ei juuri rikota Pohjois-Pohjanmaalla tulevalla viikolla – keskiviikkoillan ja torstain aikana luvassa jopa kolmasosa kuukauden sateista
10
Jääliläinen Viola sai virvelillä ensimmäisen kuhansa – osallistu Kalevan kalakuvakisaan
8
OLS:n kasvatti Rasmus Karjalainen siirtyy Hollannin liigaan – "Menen tekemään, en vain selviytymään"
8
Kauppalehti: Kamuxin perustaja Juha Kalliokoski sijoitti yhtiöönsä 270 000 euroa – koko osakepotin arvo noin 31 miljoonaa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image