Moottori

Ota ainakin nämä asiat huomion, kun aiot myydä autosi itse

Auto on hyvä kuvata myynti-ilmoitukseen rauhallisessa ympäristössä päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi. Liian läheltä tai hämärässä otettu kuva antaa huonon mielikuvan. Auton ulkoiseen olemukseen voi vaikuttaa myös uusilla rekisterikilvillä. KUVA: Auto Bild
Moottori 11.4.2017 14:37
Henri Posa

Tämä juttu on Auto Bildin tuottamaa sisältöä.

Helpoiten vanhasta autosta pääsee eroon, kun sen antaa vaihdossa. Yksityisiltä markkinoilta autoa etsivä joutuu usein itse myyntipuuhiin, ja itse myymällä autosta voi saada myös paremman hinnan.

Auton myyminen tulee yleensä ajankohtaiseksi silloin, kun autokuume on korkeimmillaan. Uusi auto on saatava pihaan ja vanhasta pitää päästä eroon. Helpoin ja nopein tapa on marssia autoliikkeeseen ja jättää vanha auto sinne vaihdossa uuteen tai uudempaan autoon. Tilanne ei kuitenkaan aina ole näin yksinkertainen.

Syitä auton myymiselle itse on käytännössä kolme: 1) uutta autoa myyvä taho ei ota vaihdossa vanhaa autoa 2) on tarve päästä eroon yhdestä ylimääräisestä autosta 3) tavoitteena on saada autosta enemmän rahaa myymällä se itse.

Onnistuneet autokaupat, mahdollisimman hyvään rahaan tietenkin, koostuvat useista asioista. Maalaisjärjellä pääsee pitkälle, mutta jotakin myös helposti unohtuu.

Realistiset odotukset

Ennen auton myymistä on syytä tarkistaa realiteetit. Autosta saatava hinta määräytyy muiden myynnissä olevien vastaavien autojen hintatason mukaan, ja siksi onnistunut myynti vaatii realistisia odotuksia.

Nykyisellä nettiaikakaudella hintatason tarkistaminen on varsin helppoa. Automallin lisäksi on syytä tarkkailla vuosimallia, kilometrejä, varusteita ja kuntoa. Hyvätkään varusteet eivät välttämättä vaikuta suuresti myyntihintaan, mutta ne helpottavat myyntiä lisäämällä auton haluttavuutta.

Myös renkaat ja niiden kunto kannattaa tarkistaa, sillä nekin vaikuttavat kaupantekoon. Samalla on hyvä hetki tarkistaa, että sellaiset perusasiat kuin nesteet ja polttimot ovat kunnossa.

Oman auton koko huoltohistoria on syytä käydä läpi ja pohtia, onko joku huoltotyö juuri nyt ajankohtainen. Samalla on hyvä kaivaa esiin tallessa olevat huoltoja korjauskuitit sekä varmistua siitä, että katsastus-, veroja vakuutusasiat ovat kunnossa. Autolle kannattaa hakea katsastuskonttorilta tuore leima, mikäli se on mahdollista.

Fiksaus kannattaa

Auto on hyvä tyhjentää mahdollisten roskien lisäksi kaikesta ylimääräisestä tavarasta, joita ei halua luovuttaa uudelle omistajalle. Muutenkin kaikki helposti irti lähtevä kannattaisi ottaa autosta ulos puhdistamista varten. Sisätilojen imurointi on myyntiä ajatellen vähimmäisvaatimus.

Auto on syytä puhdistaa myös ulkopuolelta. Auton voi pestä itse tai pesettää, mutta tärkeää on puhtaan auton luoma positiivinen ensivaikutelma. Maaliin saa vielä hitusen lisäkiiltoa peittävillä all in one -tuotteilla, jotka nimensä mukaisesti peittävät naarmuja ja suojaavat maalipintaa. Maalipinnalle suihkutettavan pikavahan käyttö pesun jälkeen on vieläkin nopeampi vaihtoehto.

Moottoritilan pesun suhteen on kaksi koulukuntaa. Puhtaana pidetty ja siisti konehuone on mukava paikka työskennellä huoltojen yhteydessä, ja siitä saa edustavan kuvan myynti-ilmoitukseen. Toisaalta skeptisempi ostaja saattaa epäillä puhdistuksen tapahtuneen jonkun vuodon peittämiseksi. Molemmissa on siis puolensa.

Aikaan suhteutettuna paras keino saada auto näyttämään ulkoisesti paremmalta on käsitellä mustat, maalaamattomat muoviosat laadukkaalla muovinhoitoaineella. Hyvä muovinhoitoaine tummentaa muovia lisäämättä kiiltoa ja saa osat näyttämään juuri tehtaalta tulleilta. Auto nuorenee huomattavasti, eikä aikaa tuhlaannu kuin minuutteja.

Auton ulkoiseen olemukseen voi vaikuttaa myös uusilla rekisterikilvillä. Turmeltuneiden kilpien tilalle voi tilata uudet lähimmällä katsastustoimipaikalla. Myös viranomainen on tyytyväinen, sillä uudet kilvet ovat hyväkuntoisina helposti luettavissa. Kustannus on katsastusasemasta riippuen vain vajaan 20 euron luokkaa.

Hyvät myyntikuvat

Tämän kaiken valmistelun jälkeen auto on valmis valokuvattavaksi myyntiä varten. Puhdas ja imuroitu auto herättää jo omalta osaltaan luottamusta auton ylläpidosta, mutta muutakin kannattaa huomioida auton kuvaamisessa. Valokuvaamisen perusasiat ovat yksinkertaisia, mutta siitä huolimatta ne ovat monessa myynti-ilmoituksessa pahasti pielessä. Auton siirtäminen puhtaana rauhalliseen ympäristöön ei ole mahdoton tehtävä, mutta se vaatii kieltämättä hieman vaivannäköä.

Tärkein asia onnistuneen valokuvan kannalta on ymmärrettävästi valo. Auto on hyvä kuvata päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi. Suora auringonpaiste voi olla ongelmallinen suuren kontrastin vuoksi, joten pilvinen sää ei missään nimessä haittaa.

Autosta tulisi ottaa ulkoa vähintäänkin yksi kuva etuviistosta ja toinen takaviistosta niin, että auton molemmat kyljet näkyvät kuvissa. Matkapuhelimella kAuto on hyvä kuvata päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi., jotta matkapuhelimen laajakulmainen linssi ei vääristä auton mittasuhteita. Parempi olisi saada käyttöön laadukas digitaalikamera, missä on hieman pidemmän polttovälin objektiivi.

Tämän lisäksi vähimmäisvaatimuksena voi pitää vähintään yhtä yleiskuvaa sisustasta, jonka voi ottaa takapenkiltä kallistamalla kuljettajan selkänojan pois tieltä. Lisäksi olisi hyvä olla yksi kuva ainakin etuistuinten kunnosta. Sisätiloista voi muutenkin kuvata yksityiskohtia, kuten  mittariston kilometrilukeman tai navigaattorin. Ahtaissa tiloissa kuvaami nen edellyttää laajakulmaobjektiivia, joten tähän käyttöön soveltuu vaikkapa laadukas kännykkäkamera.

Näiden lisäksi myös ulkopuolelta on hyvä ottaa yksityiskohtaisempia kuvia, mikäli autossa on joitakin kauneusvirheitä. Tämä pätee myös toisinpäin. Jos kyseiselle automallille tyypilliset ruostumispaikat ovat virheettömässä kunnossa, ne kannattaa kuvata myynti-ilmoitukseen todisteeksi. Lisäksi voi ottaa kuvia huoltokirjasta, alkuperäisistä avaimista sekä huoltoja korjauskuiteista. Myynti-ilmoituksessa ei yleensä koskaan ole liikaa kuvia.

Rehellisyys kannattaa

Kaikki edellä mainitut asiat kannattaa kirjata myynti-ilmoitukseen. Muutamalla sanalla voi mainita omia kokemuksiaan auton hyvistä puolista kuten kulutuksesta, tiloista tai huoltohistoriasta. Automallin vahvuudet ovat ostajaehdokkaalle tosin jo useimmiten tiedossa, joten kannattaa ehkä ennemminkin keskittyä myytävän yksilön parhaisiin puoliin

Auton tiedot tulee kirjata myynti-ilmoitukseen rehellisesti. Näin varmistetaan, että ostajalla on realistiset odotukset tullessaan katsomaan autoa paikan päälle. Kaupan toteutuminen on huomattavasti todennäköisempää, jos ostajaehdokkaan ensimmäinen tunne ei ole huijatuksi  tuleminen.

Tässä kohti on syytä olla valmiina myyntiin tarvittavat asiakirjat. Auton omistajanvaihdos voidaan nykyisin tehdä sähköisellä varmenteella, mutta myös perinteinen rekisteriotteen ilmoitusosan täyttäminen on mahdollista. Liikenteen turvallisuusvirasto Trafi tarjoaa myyjälle mahdollisuuden tulostaa esitäytetty luovutuskirja. Tämän jälkeen jäljellä on toivottavasti enää rahansiirto käteisenä tai tilisiirtona.

Tilaa Auto Bild täältä!

Kalevan digitilaajana voit tutustua Auto Bildin lehtiin uudessa eKalevassa!

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Kilometrilukeman säätö kilpailukykyiseksi tasolle lisää auton haluttavuutta, jos sisustus on hyväkuntoinen, jolloin poka ei voi päätellä siitä todellisia kilometrejä. Muuten fiksaus kannattaa unohtaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö ostaja yhtään ihmettele, kun mittarissa on sinulle normaali 199.980 km, mutta tehtaan huoltotietokanta kertoo että 350.000 km huolto on tehty pari vuotta sitten?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auton myynti on ihan kivaa touhua. Voi ällyttää ostajaa niin paljon kuin vain kehtaa. Vastuu autosta loppuu kun on rahat kourassa tai tilillä ja perävalot hävinneet näkyvistä. Ja maksu aina kaupanteon yhteydessä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Auton myynti on ihan kivaa touhua. Voi ällyttää ostajaa niin paljon kuin vain kehtaa. Vastuu autosta loppuu kun on rahat kourassa tai tilillä ja perävalot hävinneet näkyvistä. Ja maksu aina kaupanteon yhteydessä.

kyllä yksityinenkin on auton viosta vastuussa,joudut korvaamaan ostajalle ne.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksityisellä ei ole mitään vastuuta vioista luovarissakin sanotaan siinä kunnossa ja niillä varustein

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Matkapuhelimella kAuto on hyvä kuvata päiväsaikaan, kun valoa on riittävästi., jotta matkapuhelimen laajakulmainen linssi ei vääristä auton mittasuhteita." Nyt on kyllä toimittelijalla perusasiat hukassa. Valon määrä ei vaikuta linssin polttovälin aiheuttamiiin perspektiivivääristyminn.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Esitän eriävän mielipiteeni moottorin pesusta, konehuoneessa on sähköjohdoissa muutama kymmenen liitintä ja jos niitä ei saa kuivaksi pesun jälkeen niin jossakin vaiheessa kojelauta saattaa välkkyä kuin marketin joulukuusi. Eikä vikaa löydä kotikonstein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vika löytyy helposti, katsoo vain parin kympin obd-lukijalla missä vika ja käy putsaamassa kyseiselle kikkareelle menevien johtojen liittimet.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onpas helppoa kuin auton korjaaminen: Rikkonainen osa pois ja uusi tilalle. On meillä helppoa! :-)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompas ohjeet...
Tapana kun on ollut laittaa viallinen auto kiertoon...huh pitäneekö muuttaa tapoja.
No oikeasti autonmyyjä pitäisi saada vastuuseen kun piilovikaisen auton vaihtaa autoliikkeeseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muuten sammaa mieltä, paitsi renkaista: "Myös renkaat ja niiden kunto kannattaa tarkistaa, sillä nekin vaikuttavat kaupantekoon."
Jos ei oo sakkorenkaat niin ei kyllä kannata uusia alkaa ostamaan myyntiä varten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei pidä mikään paikkaansa auto myydään siinä kunnossa kun se on kaikki viksaus vain omasta pörssistä pois ja takuuta on siihen asti kun takavalot ei enään näy ,konia voipi kattoo suuhun onkohampaita olemassakaan joo parraimmilla on insinöörit matkassa ja purkavat koko koslan luulevat olevansa viisaita vaan ihan tolloja ..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja koeajolle ite mukaan,ettei auto jää sille tielle.Aina käteismaksu jos auto on alle kymppitonnin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Keskimäärin suomalaisella miehellä tahtoo olla "pikkuisen" liian kovat kuvitelmat oman autonsa arvosta. Nettiauto pullollaan niin päin helv...iä hinnoiteltuja autoja että hohhoijjaa.. :D Toki tyhmä ei ole se joka pyytää vaan se joka maksaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tänä päivänä todella tyhmää pyytää, kun kukaan ei maksa edes päivän markkinahintaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No se. Osa tuulipuvuistakin tajunnut että autot kannattaa hakea 20% halvemmalla ulkomailta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Osa tuulipuvuista kuvittelee saavansa auton 20% halvemmalla ulkomailta. Näin oli 10 vuotta sitten, eipä juuri enään tänä päivänä. Olen kymmenkunta autoa hakenut "ulkoa", kokemusta on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hinnoissa on usein tinkivaraa. Varsinki naiset panevat hinnaksi lähes saman kuin mitä likkeet pyytävät ja antavat alennusta tai ottavat vaihdossa.
Elokuussa ostin likkeestä 23% alennuksella käteisellä halvan pelin , arvellen laittoa tulevan -sitä tuli yli 500 edestä ennen katsastusta - olisi pitänyt tinkiä vähän enemmän. Naisilta ostamissa autoissa on paljon ollut huollon laiminlyöntejä : auto vahaamatta ,siistimättä ,koirankarvainen, moskaa monissa koloissa , suodattimia vaihtamatta ja lamppuja, tulpat, ilmastointi huoltamatta , irr vetokoukku ruostunut kiinni, saranat voitelematta,vanteet pesemättä ...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Myyjän kannattaa myös tarkistaa, ja ottaa talteen ostajan henkilötiedot ajokortista. Jos tämä jättää rekisteröimästä autoa, ja jättää myöhemmin parkkisakot yms maksamatta, niin on hyvä tietää kuka on vastuussa näihin sakkoihin.

Kerran myin auton, ja kuukauden päästä alkoi tulemaan parkkisakkoja postissa. Ostaja ajeli autolla, eikä maksanut sakkoja, joten onneksi olin ottanut henkilötiedot ylös.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

12:13
THL: Koronaviruksen tartuntariski on suurentunut osassa Italiaa, Etelä-Koreassa ja Iranissa – toimi näin, jos sairastut ja olet matkustanut epidemia-alueella
11:26
Useita jättihotellin asiakkaana olevia suomalaisia päätyi Teneriffalla karanteeniin koronaviruksen vuoksi
10:57
Oulun yliopistossa kehitettiin uusi ekosementti, joka vähentää sementin hiilidioksidipäästöjä merkittävästi – raaka-aineena teollisuuden jätettä
10:36
Analyysi: Venäläiset luulivat, että aids on lyöty – suosittu tubettaja kuitenkin paljasti karun tilanteen
10:30
Oulun kaupunginkirjastolla oli ennätysten vuosi – kävijämäärä lähestyy kahta miljoonaa
10:10
Kirjastoon iski vandaali, joka liimaili kirjoihin tarrasilmiä - "Voivat aiheuttaa meille hallitsemattomia painajaisia"
10:01
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
31
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
27
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
19
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
14
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
13
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
10
Valtuustoaloite: Yksityisteiden aurausurakoinnit yhtenäisempään kilpailutukseen
8
Hengitystietulehduksia sairastavat potilaat ruuhkauttaneet akuuttivastaanotot ja päivystyksen Oulussa – liikkeellä influenssaa ja RS-virusta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

204 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Olen aika kyllästynyt rassukoihin jotka aina valittaa. Nykyään se näyttää olevan jonkinlainen tapa, haluta saada huomiot... Lue lisää...
älkää aina valittako

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image