Moottori

Mynämäeltä kaikki alkoi

Kaksipaikkaisen Korvensuu-auton pyöreät muodot ovat hämmästyttävän modernit, kun otetaan huomioon auton ikä. Se on valmistunut 1913. Kuva on otettu auton syntysijoilla, Korvensuun maatalouskonetehtaan maalaamon edessä. KUVA: Kaarlo Junnila
Moottori 31.7.2009 0:00
Seppo Pönkänen
Kokonaan oma lukunsa suomalaisen autonvalmistuksen historiassa on henkilöauto Korvensuu 1913. Se on ensimmäinen Suomessa koskaan valmistettu auto, ja erityisen merkittäväksi asian tekee se, että ajoneuvo valmistettiin lähes kokonaan itse Mynämäellä, Korvensuun maatalouskonetehtaassa. Auto on yhä olemassa. Sen voi nähdä Uudenkaupungin automuseossa.

Korvensuu-auton nykyinen omistaja Kaarlo Junnila kertoo, että autoon hankittiin osto-osina vain äänitorvi, magneetto, sytytystulpat, taka-akselin laakerit, rasvapumppu ja renkaat. Kaiken muun moottoria myöten valmisti tehtailija Frans Lindstömin kokoama neljän ammattimiehen työryhmä.

Bernard Lehtonen työsti moottorin, Oskari Suvanto teki taonnat ja Oskari Aro peltityöt. Ryhmän työnjohtaja oli Frans Varjo. Hän osasi tiettävästi ajaa, muilla ei ollut mitään kokemusta autoista.

Autoon tilattiin nahkaverhoilu Mietoisissa vaikuttaneelta satulaseppä Lehdolta. Kevytmetallisen kampikammion kävi valamassa kiertävä ammattimies, kulkurivaluri Karvonen.

Auton voimanlähde oli kaksisylinterinen ilmajäähdytteinen nelitahtimoottori, joka kehitti noin kymmenen hevosvoiman tehon. Korvensuu pystyi saavuttamaan noin 30-40 kilometrin tuntinopeuden. Vaihteita oli kolme eteen ja yksi taakse.

Vuosikymmenien mittaan auto hieman muuttui. Se joutui kolariin 20-luvulla, jolloin puimakoneen seulasta tehty etumaski vaihdettiin nykyiseen. Samoin vaihteisto on uusittu. Auton renkaat on vaihdettu pienempiin kahdesti, kertoo Junnila.

Autovanhus on yhä ajokunnossa, kertoo Kaarlo Junnila. Sillä ei tosin ole ajettu muutamaan vuoteen, koska varaosia ei ole olemassa. Jos joku menisi rikki, pitäisi osa tehdä itse ja sen osaaminen on jo menyttä maailmaa

Korvensuun mallikappale jäi ainoaksi laatuaan, vaikka tiettävästi viisi autoa olisi tilattu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ihminen on lentänyt avaruuteen ja kävellyt kuussa. Miten ihmeessä muka nykyään ei osattaisi valmistaa varaosia vuonna 1913 valmistuneeseen autoon jos se on silloinkin osattu, kysyn vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Mun isoisän sukulainen, oliskohan eno on tehnyt Korvensuu autoon puuosat. Häntä ei mainittu em. Jutussa. Tuon ajan autoissa käytettiin lähes poikkeuksetta puuta korirakenteissa. Ne puuosat yleensä määrittelivät auton muodot. Minä jatkan suvun perintöä rakentamalla puu/teräs komposiittirakenteista autoa Bedford kbd:n rungolle. Siitä tulee melko lailla 30 luvun alun auton mallinen. Korvensuun tirehtöörille Lindstömille kävi melko paskamaisesti kun punaiset murhasivat raukkamaisesti hänet. Siks ehkä niitä autojakaan ei sitten enää tehty enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

9:48
Ikääntyneenä kotona asumiseen voi varautua – Oulussa järjestetään avoin seminaari aiheesta
9:23
Itsenäisyyspäivää juhlitaan Oulussa sinivalkoisella valaistuksella, kaupunki kehottaa järjestämään kahvihetkiä
9:00
Mika Kojonkosken projekti Kiinan mäkimaajoukkueen kanssa jatkuu Taivalvaaran maisemissa – "Suurin työtehtävämme on saada urheilijat rakastumaan mäkihyppyyn" Tilaajille
8:38
Tesla valitsi Euroopasta Berliinin – Suomikin havitteli aluksi jättimäistä akkutehdasta, mutta haku jatkuu yhä
8:17
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8:02
Lapin teillä erit­täin huono ajokeli - Useita rekkoja jumissa Ro­va­nie­men Sy­vä­sen­vaa­ras­sa, onnettomuus Tervolassa ja Muoniossa
8:00
Vuoden 2025 Oulun asuntomessualue alkaa hahmottua – Kilpailutöissä korostuvat uusi silta yli Hartaanselän ja yhteisöllinen ympäristö Tilaajille
21
Pohjantiellä sattui kolmen auton ketjukolari – ei loukkaantuneita
12
"Ruotsi ei ole rakettitiedettä" – Tartu härkää sarvista ja puhu, opastaa oululaislähtöinen kielilähettiläs Seppo Määttä
12
Uudet kaistat helpottavat Limingantullin liikennettä – uuden alikulun päällystys ja kivettäminen jäivät ensi kevääseen
11
Tänään neuvotellaan, mutta lakosta voi tulla erittäin pitkä – "Ihmiset tuntuvat täysin ymmärtävän, miksi lähdimme tai jouduimme työtaisteluun"
9
Voisiko uusi yliopistokampus nousta Oulun keskustan lähelle? Yliopiston rehtori esittää, että yliopisto ottaa kiinteistönsä uuteen syyniin – "Pelkäämme, että tilavuokrat nousevat niin kalliiksi, että ne alkavat haittaamaan yliopiston toimintaa" Tilaajille
9
Oululaiset villinnyt Coca-Colan joulurekka ei saavu Ouluun tänä vuonna
8
Kärpissä loistaneelle Ville Leskiselle lähtöpassit Färjestadista – ”Hän on rehellisesti sanottuna liian kallis"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa jäätävän tihkusateen ja lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia jalkakäytävät ovat erittäin liukkaita, koska niillä olevan jään päällä on vettä.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

253 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihmisen pahuus

Ei ihminen jolla on psyyke tasapainossa tee kellekkää pahaa. Ei ei. Lue lisää...
Vai normaalia

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

13.11.

Fingerpori

13.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image