Moottori

Mynämäeltä kaikki alkoi

Kaksipaikkaisen Korvensuu-auton pyöreät muodot ovat hämmästyttävän modernit, kun otetaan huomioon auton ikä. Se on valmistunut 1913. Kuva on otettu auton syntysijoilla, Korvensuun maatalouskonetehtaan maalaamon edessä. KUVA: Kaarlo Junnila
Moottori 31.7.2009 0:00
Seppo Pönkänen
Kokonaan oma lukunsa suomalaisen autonvalmistuksen historiassa on henkilöauto Korvensuu 1913. Se on ensimmäinen Suomessa koskaan valmistettu auto, ja erityisen merkittäväksi asian tekee se, että ajoneuvo valmistettiin lähes kokonaan itse Mynämäellä, Korvensuun maatalouskonetehtaassa. Auto on yhä olemassa. Sen voi nähdä Uudenkaupungin automuseossa.

Korvensuu-auton nykyinen omistaja Kaarlo Junnila kertoo, että autoon hankittiin osto-osina vain äänitorvi, magneetto, sytytystulpat, taka-akselin laakerit, rasvapumppu ja renkaat. Kaiken muun moottoria myöten valmisti tehtailija Frans Lindstömin kokoama neljän ammattimiehen työryhmä.

Bernard Lehtonen työsti moottorin, Oskari Suvanto teki taonnat ja Oskari Aro peltityöt. Ryhmän työnjohtaja oli Frans Varjo. Hän osasi tiettävästi ajaa, muilla ei ollut mitään kokemusta autoista.

Autoon tilattiin nahkaverhoilu Mietoisissa vaikuttaneelta satulaseppä Lehdolta. Kevytmetallisen kampikammion kävi valamassa kiertävä ammattimies, kulkurivaluri Karvonen.

Auton voimanlähde oli kaksisylinterinen ilmajäähdytteinen nelitahtimoottori, joka kehitti noin kymmenen hevosvoiman tehon. Korvensuu pystyi saavuttamaan noin 30-40 kilometrin tuntinopeuden. Vaihteita oli kolme eteen ja yksi taakse.

Vuosikymmenien mittaan auto hieman muuttui. Se joutui kolariin 20-luvulla, jolloin puimakoneen seulasta tehty etumaski vaihdettiin nykyiseen. Samoin vaihteisto on uusittu. Auton renkaat on vaihdettu pienempiin kahdesti, kertoo Junnila.

Autovanhus on yhä ajokunnossa, kertoo Kaarlo Junnila. Sillä ei tosin ole ajettu muutamaan vuoteen, koska varaosia ei ole olemassa. Jos joku menisi rikki, pitäisi osa tehdä itse ja sen osaaminen on jo menyttä maailmaa

Korvensuun mallikappale jäi ainoaksi laatuaan, vaikka tiettävästi viisi autoa olisi tilattu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Ihminen on lentänyt avaruuteen ja kävellyt kuussa. Miten ihmeessä muka nykyään ei osattaisi valmistaa varaosia vuonna 1913 valmistuneeseen autoon jos se on silloinkin osattu, kysyn vaan?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niinpä. Mun isoisän sukulainen, oliskohan eno on tehnyt Korvensuu autoon puuosat. Häntä ei mainittu em. Jutussa. Tuon ajan autoissa käytettiin lähes poikkeuksetta puuta korirakenteissa. Ne puuosat yleensä määrittelivät auton muodot. Minä jatkan suvun perintöä rakentamalla puu/teräs komposiittirakenteista autoa Bedford kbd:n rungolle. Siitä tulee melko lailla 30 luvun alun auton mallinen. Korvensuun tirehtöörille Lindstömille kävi melko paskamaisesti kun punaiset murhasivat raukkamaisesti hänet. Siks ehkä niitä autojakaan ei sitten enää tehty enempää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

62
MT: Lidlin salmonellaa sisältänyt jauheliha havaittiin Oulussa – "Takaisinvedossa on kyse kuluttajan varoittamisesta"
53
Viime kesän kuivuus toi noin 10 prosentin korotuksen sähkölaskuun – sadekesä pudottaisi sähkön hintaa, muttei sähkölaskun loppusummaa
47
Työttömyys laski Pohjois-Pohjanmaalla 16 prosenttia vuoden takaiseen verrattuna – työttömien määrä laski 3 800 hengellä
32
Qstock yhteistyöhön design-yritys Vallilan kanssa – muun muassa Pikisaari, Rautasilta ja toriaitat koristavat festivaalikassia
31
Pieni vauva jäi pakkasella autoon Iskon Nesteellä – äiti oli tankkaamassa ovien napsahtaessa lukkoon, palokunta ja hinauspalvelu hätiin
28
Hailuodon kiinteän yhteyden rakennustyöt voisivat alkaa loppukesästä 2020 – "Valtio alkaa maksaa, kun liikenne menee yli"
24
Pohjantuuli puhaltaa – Oulunsalon Riutunkarin tuulivoimalat halutaan korvata uusilla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

244 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Myynti ikäihmisille

Eiköhän ne tiedot rauhanyhdistyksellä vaihda omistajaa. Sopivasti uskonveljet töissä paikoissa, jossa pääsee käsiksi tie... Lue lisää...
Lukija

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

24.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image