Lähes kaikki ajavat ylinopeutta, mutta vain muut kaahaavat

Liikenne 4.7.2008 10:42 | Päivitetty 4.7.2008 10:46
Matti Heikura
Lähes kaikki suomalaiset kuljettajat kertovat joskus ajavansa ylinopeutta. Omaa ylinopeutta pidetään kuitenkin melko harmittomana tekona, mutta muiden ylinopeutta pelkää lähes puolet kuljettajista.

Liikenneturvan tuoreen kyselyn mukaan viidennes sanoi ylittävänsä nopeusrajoituksen usein. Vain neljä prosenttia kuljettajista kertoi, ettei koskaan aja yli sallitun nopeuden. Määrä on laskussa, sillä vielä vuonna 2001 näitä kuljettajia oli kymmenen prosenttia.

Noin puolet vastanneista kertoi ylinopeutensa syyksi sen, että hyvillä teillä ja hyvällä autolla tulee huomaamatta ajaneeksi liian kovaa. Kolmannes vastaajista antoi perusteluksi sen, että on turvallisempaa mennä liikenteessä muiden mukana kuin noudattaa nopeusrajoituksia.

Joka kymmenes kuljettaja kertoi, että ylinopeudella ajamisesta on tullut tapa. Aiempien Liikenneturvan tutkimusten mukaan alle 15 km/h ylinopeuksia ei juurikaan paheksuta.

Kuljettajat kertoivat, että ajonopeuden valintaan vaikuttavat erityisesti sää, pimeys, liukkaat kelit ja nopeusrajoitukset. Kahdeksan kuljettajaa kymmenestä kertoi ottavansa huomioon myös hirvivaaran ja oman väsymyksensä.

Tutkijalautakuntien tiedoista käy ilmi, että joka viides kuolonkolarin aiheuttaja on epäonnistunut juuri oikean tilannenopeuden arvioimisessa.

Yli puolet vastaajista kannatti nopeusvalvonnan lisäämistä. Sekä kameravalvonta, että ylinopeuksista annettujen rangaistusten tiukentaminen saivat kannatusta. Vastaajista suurin osa oli sitä mieltä, että 80 km rajoitusalueella poliisin tulisi puuttua 10 km tunnissa ja sitäkin pienempiin nopeusrajoituksen ylityksiin.

"Aina vain on palattava nopeuksiin ja niistä on puhuttava nyt ja jatkossa. Liikenneturva kampanjoi heinäkuussa teemalla: Ennakoi tiedät kyllä miksi. Ennakoimalla oikea nopeus kuljettajalle jää enemmän aikaa toimia oikein ja välttää onnettomuus. Jos onnettomuuteen joudutaan sen seuraukset ovat myös lievemmät", muistuttaa Liikenneturvan tutkimuspäällikkö Sirpa Rajalin. (Kaleva)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

129
Oulun pääposti lähtee Hallituskadulta – uudesta paikasta ei ole vielä tietoa
63
Naureskelua päin naamaa, pojittelua istuntosalissa, "suosikkijärjestelmä" ja töiden hankaloittamista – liki 20 kansanedustajaa kertoo kiusaamisesta eduskunnassa
55
Antti Rinne: "Surkuhupaisammin ei pääministeri Sipilä voi sanoa" – demarien puheenjohtaja vakuuttaa olevansa valmis pääministeriksi
45
Huipputuloisten päästöt omassa luokassaan - mitä köyhempi, sitä ilmastoystävällisempi
37
Edesmennyt fyysikko Stephen Hawking: Superihmisten rotu syrjäyttää tavalliset ihmiset
28
Perussuomalaiset ja vihreät aikovat äänestää epäluottamusta, tukea hallitukselle voi tulla Rkp:ltä ja kristillisiltä
22
Poliisi etenee Oulun ryöstöaallon selvittelyssä, kaksi Koskelan ryöstöstä epäiltyä otettu kiinni – "Pienen saaliin takia tehdään hyvin vakava rikos"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

KUINKA ALAS HALLITUS VOIKAAN MENNÄ

176 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sipilän ylimielisyys syöksee keskustan oppositioon!

Sipilä on täysi tunari, jonka tuhoja joutuu kokonainen sukupolvi suomalaisia korjailemaan. Onneksi ei saa enempää aikaan... Lue lisää...
Touho-serkun sukua, ...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.10.

Fingerpori

15.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image