Moottori

Karoq jatkaa siitä, mihin isompi Kodiaq päätti – maastureiden kysyntä ei näytä hiipuvan

Uusi Karoq on kuin pienempi versio Skoda Kodiaqista, joka hävisi vain viidellä äänellä ykkössijan Suomen Vuoden Auto -äänestyksessä. Karoq kisaa jo seuraavan vastaavan tittelin voitosta.
Moottori 1.2.2018 19:14
Kari Pitkänen

Maasturivillitys nostaa Skodan myyntilukuja. Karoqissa on edellytykset kovaankin menestykseen.

Skoda on todella rasittava autonvalmistaja. Ensin Octavia kohosi Suomen ja Euroopan myyntiykköseksi. Sitten esiteltiin Kodiaq-maasturi, jota heti ensimmäisenä vuonna myytiin 100 000 kappaletta. Ja nyt tarjolla on hieman pienempi Karoq.

Keskikokoluokan Skoda-maasturi näki päivänvalon hyvään aikaan. Kaikenkokoisten SUV-autojen kysyntä ei näytä hiipumisen merkkejä. 

Yhä useampi haluaa istua autoon ja nousta siitä helposti, seurata liikennettä hieman korkeammalta ja hyödyntää maasturimallien muunneltavuutta.

Aika moni meistä haluaa tehdä sen Skodassa. Tshekkimerkki teki viime vuonna myyntiennätyksensä Suomessa 11 505 ensirekisteröidyllä henkilöautolla. Joka 10. Suomessa myyty auto oli Skoda.

Olen jo aikaisemmin sanonut, että Skoda osaa koota Volkswagen-konsernin tarjoamista aineksista parempia automalleja kuin Volkkari itse. Karoq vain vahvistaa tätä vaikutelmaa. Tuote on kunnossa.

Ote on joissakin suhteissa ehkä liiankin varovainen. Vaikka Karoq näyttää luonnossa paremmalta kuin valokuvissa, muotoilun äijämäistä yksitotisuutta olisi voinut karsia rohkeamminkin.

Sisätiloissakin on pelattu varman päälle: kaikki on kohdillaan, viimeistely erinomaista ja ergonomia kunnossa, mutta isoja sävähdyksiä ohjaamo ei tarjoa.

Se, missä Karoq eniten erottuu kilpailijoista, ovat muistakin Skoda-malleista tutut yksityiskohdat eli niin sanotut Simply Clever -ratkaisut.

Karoqista löytyvät esimerkiksi parkkilipun pidike, 1,5 litran pullotelineet ovitaskuissa, irrotettava led-taskulamppu tavaratilassa, jääraappa polttoainetankin luukussa sekä tablettitelineet takaistuimella.

Todellisia elämän helpottajia ovat väärän polttoaineen tankkauksen esto dieselmalleissa, sähkötoiminen takaluukku ja muunneltava Varioflex-takaistuinjärjestelmä. Osa älyratkaisuista on lisävarusteita.

Outoa, että vastaavanlainen nokkela, yksityiskohtiin paneutuva suunnittelu ei ole saanut alalla enempää jäljittelijöitä.

Ohjaamo on asiallisen ergonominen ja näyttökin riittävän kookas. Vaihteenvalitsimen iso kahva istuu käteen mainiosti.

Karoqin voi valita joko 1- tai 1,5-litraisella TSI-bensiinimoottorilla tai 1,6- ja 2-litraisella TDI-dieselillä. Nelivedon saa toistaiseksi vain isomman dieselmoottorin yhteyteen.

Koko hinnasto alkaa 27 000 eurosta ja dieselmalliston hinnat 3 000 euroa korkeammalta. Neliveto on vielä turhan arvokas vaihtoehto, sillä Karoqin edullisin 4x4-malli maksaa 36 700 euroa.

Mistä sitten tässä autossa kannattaisi maksaa?

Perusvarustelu kantaa nimeä Ambition, ja jo sen valitsevat saavat varsin hyvän paketin. Mukana tulevat Suomen oloissa pistämätön varuste eli lämmitettävä ohjauspyörä, hätäjarrutusjärjestelmä sekä avaimeton keskuslukitus ja käynnistys.

Kiristäisin vielä vyötä ja valitsisin seuraavan tason eli Style-varustellun Karoqin. Tällöin mukana saa esimerkiksi ajotilanteisiin mukautuvat led-ajovalot, kuolleen kulman varoittimen, mukautuvan vakionopeussäätimen, peruutuskameran sekä jo mainitun sähkötoimisen takaluukun.

Style-varustelu nostaa auton hintaa noin 2 500 euroa. Toinen samankokoinen potti koituu niille, jotka haluavat ajaa DSG-automaattivaihteistolla.

Erilaisia turva- ja avustinjärjestelmiä Karoqiin on muuten tarjolla parikymmentä kappaletta.

Skoda-uutuus on esimerkki nykyautoissa yleistyvistä reaaliaikaisista mobiilipalveluista. Tarjolla on erilaisia viihde-, tieto- ja avustuspalveluja, jotka yltävät paljon automaattista hätäpuheluvalmiutta pidemmällekin.

Skoda-sovelluksella erilaisia etäkäyttöpalveluita voi hyödyntää matkapuhelimellakin.

Kätevältä kuulostaa varsinkin Tuuttaa ja vilkuta -toiminto: auton äänitorven ja vilkut voi kytkeä päälle vaikka parkkipaikalla auton paikantamiseksi.

 

Skoda Karoq 1,0 TSI Style DSG

Tilavuus/sylinterit 999 cm3/3

Teho 85 kW (116 hv)/alk. 5 000r/min

Vääntö 200 Nm/alk. 2 000 r/min

Huippunopeus 186 km/h

Yhd.kulutus 5,2 l/100 km

CO2-päästöt 118 g/km

Pituus/leveys/korkeus 438,2/184/160,3 cm

Paino/akseliväli alk. alk. 1 361 kg/263 cm

Tavaratila 521-1 630 l

Renkaat alk. 215/55 R17

Perävaunu jarruin/jarruitta 1 200/680 kg

Vapaa autoetu/käyttöetu 655/505 e/kk

Hinta 32 021 euroa

PLUSSAA

Jäyhä keulailme, 1-litraisen moottorin vääntö, istuimet, varustelumahdollisuudet, pienet fiksut yksityiskohdat

MIINUSTA

Taustapeilien muotoilu, A-pilarien ja peilien muodostama näköeste, nelivetomallien hinnoittelu

ARVIO

****

MAINOS

Kommentoi

Kallis on karoq. Jaguarin E-pace on edullinen tähän verrattuna ja vielä kauniisti muotoiltu niin ulkoa kuin sisältä lisänä vielä 3 vuoden ilmaiset huollot. Jaguar tulee olemaan myyntimenestys....

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei näitä vehkeitä ole tehty maastoajoon, joten maasturi on täysin väärä nimitys. Kun pysytään maantiellä, niin varmaan ihan käypänen kulkuneuvo.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Maasturihan tuo ei ole kuten eivät ole muutkaan kaksivetoiset 'möhköt' vaan asfaltilla ajettaviksi tehtyjä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

15.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image