Moottori

Hä­kä­pönt­tö­au­to kulkee puupilkkeellä

Lakeuden katsastus Oy:n Pasi Pellikka (oik.) kertasi kymmeniä lakipykäliä ja soitti useita kertoja Ajoneuvohallintokeskukseen ennen kuin otti Juha Sipilän (vas.) häkäpönttöauton katsastettavaksi. Pellikalle häkäpönttöauton muutoskatsastus oli ensimmäinen laatuaan.
Moottori 21.9.2007 0:00
Timo Sipilä

Katsastusmiehillä riitti ihmeteltävää, kun Lakeuden katsastus Oy:n pihalle ilmestyi häkäpönttöauto. Ratin takana istui kempeleläinen puuhamies Juha Sipilä, joka rakensi vuoden 1987 Chervolet El Caminosta puukaasulla käyvän "El Kaminan".

"Ajatus auton rakentamisesta syntyi jo vuonna 1998, kun mietin, miten voisin päästä henkilökohtaiseen öljyttömään talouteen. Rakensin mökille tuulimyllyperusteisen sähköntuotannon ja puuhakkeella toimivan lämmityksen. Kysymykseksi jäi, miten auton voisi saada toimimaan ilman bensiiniä", Sipilä taustoittaa.

Häkäpönttöauto onekologinen kulkuneuvo. Puu on sitonut kasvunsa aikana saman verran hiilidioksidia, mitä sen poltossa vapautuu. Auton voi ottaa muutoskatsastuksen jälkeen normaaliin tieliikennekäyttöön.

"Puukaasulla käyvästä autosta ei mene polttoainemaksua eikä ajoneuvoveroa. Sain myös aivan tavallisen vakuutuksen, jopa palovakuutus tuli ilman lisäkysymyksiä", Sipilä selvittää.

Yhdellä tankillisella ajaa reilut 200 kilometriä, mutta jos lavan pilkevaraston täyttää lähtiessä, on auton toimintasäde yli 800 kilometriä. Tankissa palaa parhaiten nyrkinkokoinen koivupilke.

"Ajossa puukaasu palaa kyllä puhtaasti ja päästöt ovat nykyautojen tasolla, mutta käynnistyksessä tietysti tulee vähän enemmän savua. En ehkä parkkeeraa sitä parkkihalleihin, sillä kyllä sen vierellä on semmoinen savusaunan tuoksu", hän mainitsee.

Häkäpönttöjen myötäauton paino kasvoi 350 kiloa, joten kaikki ylimääräinen paino oli poistettava. Sipilä teki muun muassa alkuperäisten puskurien tilalle 45 kiloa kevyemmät lasikuitupuskurit. Myös auton jousitusta täytyi vahvistaa.

"Ensimmäinen iso yllätys oli se, että itse autossa oli niin paljon korjattavaa. Autoksi piti hankkia yli 20 vuotta vanha auto, koska EU ei tunne sellaista polttoainetta kuin puukaasu eikä sille ole päästömääräyksiä. Ainoaksi vaihtoehdoksi jäi ostaa ennen EU-määräysten voimaantuloa käyttöönotettu auto ja muuttaa se häkäpönttöautoksi", Sipilä kertoo.

Ekoauto valmistuivajaassa vuodessa. Alusta loppuun saakka käsityönä tehty projekti koetteli välillä rakentajansa kekseliäisyyttä. "Esimerkiksi käynnistystuulettimen kotelon tein emännän pottukattilasta", Sipilä naurahtaa.

Auton aihio sen sijaan piti valita tarkkaan, sillä minkä tahansa auton lavalle ei voi rakentaa häkäpönttöjä.

"Suomessa lava-autot ovat verotuksellisista syistä rekisteröity pakettiautoiksi, mutta häkäpönttöjen asentamisen jälkeen auto ei olisi enää täyttänyt pakettiauton lavan minimikokovaatimuksia. Helpointa oli tuoda henkilöautoksi katsastettu lava-auto Ruotsista, jonka lavalle sai rakentaa pöntöt."

Suomessa on Sipilän auton myötä 15 henkilöautoksi rekisteröityä häkäpönttöautoa. Sota-aikana puulla käyvät kulkuneuvot olivat huomattavasti yleisempiä, sillä vuosina 1939-1944 valmistettiin peräti 43 028 puukaasutinta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Saksalainen palkittu startup-yritys on kehittänyt modernin ja tehokkaan menetelmän puun kaasutukseen. Kannattaa hakea netistä Agnion Heatpipe Reformer.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olisipa Suomessa yksikin poliittinen vaikuttaja, joka ymmärtäisi yskän ja osaisi yksinkertaistaa kotimaisen polttoaineen käyttöönottoa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:39
Riikka Moilanen valittiin hallintojohtajan viransijaiseksi Oulaisiin
15:29
Kokoomus vaatii tiukennuksia terrorismilakeihin – syyttää keskustaa kahden lakimuutoksen pysäyttämisen hyväksymisestä
14:29
THL päivitti ohjeet terveydenhuollolle ja riskialueille matkustaneille – koronan leviäminen lisää painetta myös poliitikoille
14:11
"Egyptiä ja minua ei eroteta ennen kuin makaan hänen mullassaan" – Egyptin ex-presidentti Hosni Mubarak on kuollut: Nousi valtaan vahingossa ja piti siitä kiinni 30 vuotta
13:50
Talviriehassa riitti ohjelmaa Oulun Pikkaralassa
13:45
Posti ostaa uusia lajittelukoneita, osa sijoitetaan Ouluun ja osa Helsinkiin – kone lajittelee lähetykset jakelujärjestykseen
13:33
Ekopaaston teemana ovat tämä vuonna vastuulliset vaatevalinnat – ohjelmassa muun muassa vaatteidenvaihtokutsut
40
Tervahiihto peruttiin hätiköidysti – Oulun seudulla mitä parhaimmat lumi- ja latuolot Lukijalta
31
Oululaisen lähiöpubin omistajat myivät alkoholia ohi kassan eivätkä merkinneet omia juomia kirjanpitoon – käräjäoikeus tuomitsi ehdolliseen vankeuteen
22
Uusi Oulun kaupunginvaltuuston kokoussali herätti ihastusta valtuutetuissa – Teatterin Pikisalissa riitti tilaa ja happea hengitettäväksi
18
Seitsemän ihmistä on kuollut koronavirukseen Italiassa – pelätään miljardimenetyksiä matkailussa, naapurimaiden terveysministerit hätäkokoukseen.
17
Korona saavutti Teneriffan ja leviää yhä Italiassa – virus masensi pörssejä maanantaina, miten käy tänään?
16
Pohjois-Pohjanmaalla enemmän työttömiä kuin viime vuonna, maakunnan suurin työttömyysaste Taivalkoskella
15
Tuore selvitys on herätys työnantajille: Rahalla palkitseminen motivoi eniten työntekijöitä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

199 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ihminen on loppupeleissä aina yksin

Oletko itse iloinen ja onnellinen toisten ihmisten hyvästä tuurista ja menestyksestä? Miten ilmaiset sen? Oletko itse hy... Lue lisää...
Väärät ystävät sinul...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image