Luonto

Yksittäiset villisiat vaeltavat jo Oulussa asti – Riis­ta­pääl­lik­kö: "Ne ovat kovia poikia kulkemaan"

KUVA: Peura Pekka
Luonto 3.9.2018 14:11 | Päivitetty 3.9.2018 14:14
Anna Leinonen

Lukija lähetti Kalevaan kuvan Sanginjoen ja Muhoksen rajamaastosta löytyneistä jäljistä, jotka muistuttavat villisian jälkeä. Pehmeässä maassa näkyy selvä sorkan kuvio.

Riistapäällikkö Harri Hepo-oja Suomen Riistakeskuksen Oulun toimistosta toteaa, että kyseessä ei välttämättä ole villisian jälki. Kuvassa näkyvästä jäljestä puuttuu villisialle tyypillisen sivukynnen jälki, joka näkyy yleensä hyvin esimerkiksi vähäisessä lumessa.

Hepo-ojan mukaan yksittäisen kuvan perusteella on kuitenkin vaikea sanoa, mistä eläimestä on ollut kyse. Villisian liikkuminen Muhoksen ja Sanginjoen suunnalla on hänen mukaansa täysin mahdollista.

Kalevan lukija kuvasi pehmeään maahan jääneitä jälkiä Sanginjoen ja Muhoksen välimaastossa. KUVA: Lukijan kuva

– Yksittäisiä vaeltavia yksilöitä liikkuu täällä joka vuosi. Osa on voinut karata tarhasta, ja osa on tullut Etelä-Suomesta tai itärajan takaa.

Suuri osa Suomessa asuvista villisioista tulee Venäjältä. Hepo-ojan mukaan eläin voi liikkua kesän aikana useita satoja kilometrejä.

– Ne ovat kovia poikia kulkemaan. Meidän toimiston alueella saaliiksi päätyy joka vuosi 1–2 yksittäistä eläintä.

Villisian jälki on mahdollista sekoittaa muiden sorkkaeläinten kuten metsäkauriin, poron, metsäpeuran tai valkohäntäpeuran jälkeen.

Villisika on varsin kookas eläin, ja sitä metsästetään kiväärillä. Aikuinen villisika voi painaa jopa 200 kiloa. Yleensä se painaa 70–150 kiloa.

Villisika on kasvissyöjä, eikä se lähtökohtaisesti ole ihmiselle vaarallinen.

– Kyllä se villinä eläimenä pakoon pyrkii, jos ei tunne oloaan uhatuksi. Jos sitä on haavoitettu, se voi olla vaarallinen ja hyökätä kimppuun, Hepo-oja kertoo.

Villisian leviämistä yritetään ehkäistä Suomessa metsästämällä, sillä eläin kantaa aasialaista sikaruttoa, joka tuotantotiloilla eläville sioille vaarallinen.

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (39)

villisika ei kuulu suomen luontoon. talvi on sille liian ankara eikä se paksun lumen aikana löydä ruokaa jäätyneestä maasta. sen sorkka ei kanna paksussa hangessa eikä sen karvapeite ole riittävä kovilla pakkasilla. sikojen istuttaminen näille korkeuksille on eläinrääkkäystä. niitä joskus kulkeutuu etelästä mutta talvi tappaa tulijat. metsästetään me täällä pohjoisessa hirviä ja jäniksiä, niitä riittää eikä niitä pakkanen pelota.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villisika kyllä ihan varmasti kuuluu Suomen luontoon. Villisikoja eli Suomessa jo kivikaudella. Jos ilmasto vielä lämpenee niin kyllä varmasti levittäytyvät pohjoisemmaksikin.
Hyvä että fauna rikastuu pohjoisessakin. Metsäkauriita näkyy jo Rovaniemen korkeudella. Toivottavasti valkohäntäkauriitkin levittäytyvät tännepäin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juurikin näin, villisika kuuluu luontoon ja jos ne näkee tarvetta tulla pohjoiseen niin tervetuloa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Yksittäisiä villisikoja on kyllä näkynyt näillä korkeuksilla ihan yleisesti vuosikymmeniä. Onhan niitä ammuttukin lappia myöten. Itse näin tosi ison karjun muutama vuosi sitten.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Villisikakanta koko maan kattavaksi vahvaksi riistakannaksi. Hyvä lisä Suomen metsiin ja maittava liha pyydettäväksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

toimittaa päiviltä heti tavattaessa. Lissääntyvät helposti ja pian niistä alkaa olla todellsita harmia. Sitten ne voivat levittää afrikkalaista sikaruttoa, mikä tietäisi valtavia menetyksiä sikatiloille pakkolahtauksineen. Katsokaa Eviran sivuilta ko. asiasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsäkauriita on paljon Oulunkin alueella ja jälki näyttää metsäkauriin jäljeltä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kirjoitin jo aiemmin miten -80 luvulla tonki syksystä kevääseen pottumaata. Se on sen mielipaikka, jos piikkilankaa tai oksasia puita lähellä löytyy karvaa, joka on aika joustamatonta ja terävähköä. Hyppii kyllä korkeankin aidan yli ja loikka on monen metrin pituinen. Pottumaa jos on ja villisikoja lähellä ei muualta tarvi etsiä. Laita pimeän aikaan riistakamera niin saat kuvan. Ei käy päiväseltään vaan köllöttää pesäpaikassaan joka voi olla vaikka vanha olkikasa tai vastaava. Tosi arka eläin, mutta esim. traktorilla pääsee aivan viereen, kun sitä se ei varo, eikä varmaan autoakaan mutta autolla nyt on hankalampi päästä pellolle. Rantsilassa niitä muutamia vuosia sitten kymmeniä, jonkun aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Poro se on ollut..karva aika samanlaista. Piikklangan yli tollanen otus ei mene vaikka mikä olis.
Joten, rauhottukaa villisikojen kanssa..Kuten tossakaan jutussa ei olla edes varmoja oliko edes villisika..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onko niin että ? näitä villisikoja ei ammuta ?? vaan annetaan levitä ensin koko suomeen ? kunnes on liian myöhäistä enää torjua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (39)

Uutisvirta

91
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
49
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
44
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
33
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
27
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
18
Amerikkalaislehdeltä kova väite: Suomi todennäköisesti salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelut – Ulkoministeriö: Nauhoittamattomuus on sääntö
14
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image