Luonto

Vuoden luontokuvassa on ohikiitävä hetki Saanalta – voittaja oli kisassa ensi kertaa

Vuoden luontokuva -kilpailun tuomaristo kehuu Juha-Pekka Paanasen ottaman voittokuvan näkemyksellisyyttä ja maalauksellisuutta. "Kuvaaja on malttanut jättää kiirunan osaksi maisemaa - ja minkälaista maisemaa!" KUVA: Juha-Pekka Paananen
Luonto 22.10.2016 19:00
Maria Kalliokoski

– Se oli nopea tilanne, ohikiitävä hetki, Juha-Pekka Paananen muistelee näkyä Saanan huipulta.

Edessä siinsivät Kilpisjärvi ja tunturit. Heinäkuun illan valo väritti maisemaa. Jyrkänteelle istahti lintu, jota ei tunturimaastossa yleensä erota helposti. Korkealla lintu piirtyi hetkeksi maisemaa vasten.

Lintu oli kiiruna. Paananen voitti kuvallaan Kiiruna maailman laidalla lauantai-iltana Vuoden luontokuva -kilpailun.

Kilpailuun osallistui yli 900 kuvaajaa yhteensä 13 000 kuvalla. Paananen ei ole koskaan ennen osallistunut luontokuvakilpailuihin. Kuviaan hän on jonkin verran jakanut sosiaalisessa mediassa.

Puhelinhaastattelussa ennen palkitsemistilaisuutta hän kuulostaa edelleen hieman hämmentyneeltä. Kilpailun voitti hän, entuudestaan tuntematon kuvaaja: saarijärveläinen 37-vuotias mies, joka on koulutukseltaan painaja.

– Tämä on aika uskomatonta, Paananen sanoo.

Voittokuva unohtui puoleksi vuodeksi

Retkeily lähiluonnossa ja varsinkin Lapissa on Paananen ykkösharrastus. Kamera kulkee aina repussa.

Hän ei etsi kamerallaan tiettyjä kuvauskohteita vaan ottaa mieluummin yllätyksenä vastaan retkien annin.

– Enemmän olen mennyt fiiliksellä ja tunteella.

Voittokuvan Paananen otti kesälomareissullaan 1. heinäkuuta 2015. Ajatus osallistumisesta Vuoden luontokuva -kilpailuun kyti mielessä, kun hän selaili viime talvena vanhoja kuviaan tietokoneelta.

Kuva kiirunasta oli jo unohtunut, mutta se kiinnitti huomion pongahtaessaan ruudulla eteen puolen vuoden jälkeen. Lopullisen sysäyksen kilpailuun osallistumisesta antoi ystävä, jolle Paananen näytti luontokuviaan.

– Ehkä minulla se on ollut osittain vaatimattomuuttakin, hän pohtii.

Paananen on itseoppinut kuvaaja ja harrastanut valokuvausta 15 vuoden ajan. Hän ei enää työskentele kirjapainossa. Työttömyysjakson jälkeen hän miettii uusia suunnitelmia.

Tuoreen voiton merkitys on vielä arvoitus.

– Tosi vaikea sanoa. Avoimin mielin katson ja tartun tilaisuuksiin, jos niitä tulee.

Tuomaristo kehui maalauksellisuudesta

Tuomaristo perustelee Paanasen voittokuvaa seuraavasti: ”Upea näkemyksellinen ja maalauksellinen lintukuva, joka sisältää runsaasti katseltavaa. Kuvaaja on malttanut jättää kiirunan osaksi maisemaa – ja minkälaista maisemaa! Etualan kalliot lisäävät kuvan syvyysvaikutelmaa. Toisaalta kaikki on hyvin karua ja elämisen ehdot ovat kovat. Pehmeä, lämmin valo muotoilee sekä kohdetta että taustan tuntureita.”

Kilpailussa oli seitsemän yleistä sarjaa sekä nuorten sarja. Tuomaristo valitsi voittajan sarjojen voittajista. Lisäksi kilpailussa jaetaan kunniamainintoja.

Vuoden Luontokuva -kilpailun järjestää Suomen Luonnonvalokuvaajat SLV ry.

Palkitut 40 kuvaa ovat nähtävissä täällä.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (21)

Koko käsivarresta pitää tehdä luonnonsuojelualue. Ja Kilpisjärven rakentaminen lopettaa järven ja saanan ympärille. Miksi tätä viimeistäkään kolkkaa ei säästetä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä ei ole ainesta voittokuvaksi, ei vaikka kuinka tuomaristo kehuu! Kuva on ihan ok, mutta voittajaksi siitä ei ole. Kuvahan on rajattu täysin pieleen, en tiedä onko alkuperäistä rajattu kuinka paljon mutta tämä lopullinen tulos on täysin pielessä. Vasemmalla vaaleaa vesistöä ja oikealla tummaa tunturia josta seuraa, että kuva ei ole tasapainossa. Taustavesi leikkaa linnun kahtia, joka mielestäni aloittelijan virhe. Onko lintu kiiruna??? Voisin väittää kuvan lintua riekoksi tuon "tuhdin" olemuksen vuoksi, kiiruna on huomattavan siro riekkoon verrattuna!!! Oli mikä oli, mutta kuvan lintuhan ei ole edes tarkka. Tarkennuspiste jossakin aivan muualla. Linnun asento kuvassa on jäykkä, ruumis on menossa kokonaan kuvan oikealle laidalle ja yli. Lisäksi lintu on häiriintyneen oloinen ja hyppäämässä juuri siiville...ei ole linnun luonnollista käyttäytymistä....Aivan liikaa virheitä ollakseen tasavallan Paras kuva.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paljon parempi kuva, kuin revontulia esittävät pitkällä valotusajalla otetut ja photosopatut kuvat, joissa revontulet ovat aivan erilaiset, mitä ihminen silmillään näkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvä kuva! Upea, tarttuis joskus vastaava omaankin kameraan! Pitäkää ihmiset kameraa mukana, kun liikutte luonnossa, sillä jokainen hetki katoaa ja toista samanlaista ei ikinä tule!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan normaali, hieno "jokamiehen kuva", eikä mitään erityistä. Vastaavia on tuhansittain ihmisten kovalevyillä ja muistikorteilla. Kiiruna ja mikä tahansa villi lintu on huomattavasti vaikeampi kuvata edestä, kuin takaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan mielettömän kaunis kuva, kuin maalaus. Onnea. Taustakuvaksi tulee heti mulle.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kuva. Saanan päällä käyneenä tiedän miltä tuntuu katsella nuita maisemia. Kannattaa käydä siellä. Olen itsekin katsellut sieltä maailman ääriin ja - "tappiin".

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oho! Eikö voittajan tarvitsekaan olla kotoisin Vaalasta, tai Utajärveltä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Heinäkuu? Minulla on kuva heinäkuulta melkein samasta paikasta (ei tosin noin hieno), mutta lunta ei ollut lähirinteillä nimeksikään. Veikkaan kesäkuun alkua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (21)

Uutisvirta

21.11.
Henkilöauto suistui tieltä Siikalatvalla, kuljettaja vietiin tarkastukseen
21.11.
Fluorivoiteet kielletään maastohiihdossa ja Suomessa kehitetään korvaavia tuotteita
21.11.
Moottoripyöräilijä loukkaantui vakavasti Kajaanissa, pakeni poliisia hurjaa ylinopeutta ja törmäsi lopulta autoon
21.11.
Oululainen Veronica Helanen taisteli tiensä ylioppilaaksi – maksansiirrot pakottivat nuoren lukiolaisen lopettamaan koulun hetkeksi kokonaan
21.11.
Vanhan kou­lu­ra­ken­nuk­sen asunnossa syttyi tulipalo Tervolassa, viisi henkilöä vietiin tarkastukseen
21.11.
Laservalojen ja höyrykoneiden Slushissa värikyltit vievät yrittäjät ja sijoittajat yhteen – Huippukalliista lipuista huolimatta tapahtuma tekee kävijäennätyksen
21.11.
Oulun amatöörinyrkkeilyn ykkösiskijä Aydin Behruz loukkasi kätensä työtapaturmassa, Tammer-turnaus jää väliin: "Henkisesti tämä on kovempi pala kuin itse vamma"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

197 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

Ay-liitot paras työntekijän turva,ajaa varmasti Posti kiistan niin,että ei tule työntekijöiden palkkoihin leikkauksia.AY... Lue lisää...
Tämä aloitus roskako...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.11.

Fingerpori

22.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image