Luonto

Voimakkaasti allergisoivan kasvin siitepölyä saapui Suomeen: "Pu­joal­ler­gi­kot saattavat saada oireita"

Marunatuoksukki muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran pujoa.
Luonto 4.9.2019 21:11
Taneli Koponen

Voimakkaan allergeeninen tuoksukki on sukua pujolle. Siksi pujoallergikot saattavat saada sen siitepölystä oireita.

Suomeen on lähipäivien aikana tullut pieniä määriä tuoksukin siitepölyä kaukokulkeumana Keski-Euroopasta. Asiasta kertoo tiedotteessaan Turun yliopisto.

Voimakkaan allergeeninen tuoksukki on sukua pujolle. Siksi pujoallergikot saattavat saada sen siitepölystä oireita. Turun yliopiston siitepölytiedotus kerää havaintoja tuoksukista, jota tavataan satunnaisesti myös Suomessa.

Tuoksukki, erityisesti marunatuoksukki, on Pohjois-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Se on Euroopassa haitallinen vieraslaji.

– Marunatuoksukki alkaa kukkia Suomessa näihin aikoihin, ja se onkin helpointa tunnistaa nyt syyskuussa. Kasvia kannattaa etsiä erityisesti puutarhoista, lintujen ruokintapaikoilta ja joutomailta, sanoo tiedotteessa projektitutkija Maria Louna-Korteniemi Turun yliopistosta.

Marunatuoksukkia ei kannata hävittää. Sen sijaan tutkijat toivovat, että havainnosta ilmoitettaisiin Turun yliopiston siitepölytiedotukseen, joka seuraa esiintymien kehitystä. Tutkimuksen tarkoituksena on seurata, ehtiikö kasvi tuottaa Suomessa siitepölyä ja kypsiä siemeniä.

– Kasvi voi kasvaa reilusti yli metrin korkuiseksi, ja sen lehdet ovat voimakkaasti liuskoittuneet. Se muistuttaa ulkonäöltään jonkin verran pujoa, mutta pujon kukinta alkaa olla jo ohi, kun taas tuoksukin kukinta on vasta alkamassa.

– Muitakin eroja löytyy: tuoksukin varressa on selvästi näkyviä vaaleita karvoja, mutta pujon varsi on uurteinen ja vain niukasti karvainen. Tuoksukin lehdet ovat heleän vihreät, kun taas pujon lehdet ovat päältä melko tumman vihreät ja alapuolelta hopeanharmaat, Louna-Korteniemi kuvaa.

Marunatuoksukki ei tiettävästi vielä lisäänny Suomessa, mutta sen esiintymistä tulee tutkijoiden mukaan tarkkailla. Mikäli kasvi alkaa lisääntyä, niin toimet sen torjumiseksi on aloitettava. Suomen lähialueista kasvi on jo vakiintunut muun muassa Etelä-Ruotsiin. Marunatuoksukista voi ilmoittaa havaintoja Turun yliopiston siitepölytiedotukseen.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:41
Puolustajien loukkaantumisten rasittamassa Kärpissä luottorooliin noussut Mikko Niemelä, 29, kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Tuuli voimistumassa osassa maata vaarallisen voimakkaaksi, puita kaatunut ja sähköjä katkennut
20:25
Oululaisen vaatebrändi Paine Clothingin ydin on ekologisissa ja eettisesti kestävissä arvoissa – "Se tuo itsellekin hyvän mielen, että voi vastata suoraan kysymyksiin tuotteen alkuperästä" Tilaajille
179
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
67
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
28
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
27
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

248 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Eläkkeet

Eläkeyhtiöillä on 250 miljaardia sijoituksissa. Tuli mieleen että eläkeyhtiöt voisivat rakentaa Helsinki-Oulu junaraitee... Lue lisää...
Kulutuspinta

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image