Luonto

Vesilinnut viivyttelevät leudon syksyn seurauksena – Siikajoella on vielä satoja joutsenia

Joutsenet ovat viipyilleet Pohjois-Suomessa lauhan sään vuoksi. Arkistokuva. KUVA: Linda Laaksonen
Luonto 26.11.2018 18:07
Pekka Rahko

Pitkään lauhana jatkunut syksy on pitänyt vesialueet sulina, mikä näkyy tavallista runsaampana vesilintulajistona.

Vielä viime viikonloppuna Pohjois-Pohjanmaalla havaittiin muun muassa laulu- ja kyhmyjoutsenia, jouhisorsa, lapasotkia ja tukkakoskeloita.

Joutsenia on nähty pitkin marraskuuta satojen lintujen kerääntymissä eri puolilla maakuntaa. Esimerkiksi Siikajoen Säärenperässä laskettiin lauantaina 450 joutsenta, joista valtaosa oli laulujoutsenia, mutta seassa oli kymmeniä kyhmyjoutsenia.

Lumijoen Varjakassa uiskenteli lauantaina mustakurkku-uikku ja Oulujokisuistossa Hartaanselällä sunnuntaina pikku-uikku.

Tavanomaisempia loppusyksyn vesilintuja ovat olleet muun muassa telkät, isokoskelot, allit ja mustalinnut.

Vesilintuja on havaittu myös laajalti Pohjois-Suomen sisämaassa. Laulujoutsenista on havaintoja viime viikolta muun muassa Kemijärveltä, Savukoskelta ja Inarista asti.

Inarin Ukonjärvellä ui 20.11. yksinäinen kuikka ja 19.11. Sotkamossa merimetso matkasi länttä kohti.

Havainnot on poimittu BirdLife Suomen Tiira-havaintopalvelusta.

Juuri julkaistu 21:ssä Euroopan maassa tehty yhteistyötutkimus paljastaa vesilintujen reagoivan nopeasti talvi-ilmaston vaihteluun, mikä voi johtaa talvehtimisalueiden siirtymiseen.

Tutkimuksessa selvitettiin myös vesilintulajien talvehtimisalueiden pitkäaikaisia muutoksia. Nopein muutos oli syvässä vedessä talvehtivilla sukeltajasorsilla, kuten telkällä, tukkasotkalla, isokoskelolla ja uivelolla, joiden talvehtimisalueet ovat siirtyneet 1990-luvulta lähtien järjestelmällisesti kohti koillista noin viiden kilometrin vuosivauhtia.

MAINOS

Kommentoi

Joutsenia on Suomessa nykyään liikaa, muut vesilinnut ovat saaneet poistua samoilta alueilta, joutsen on röyhkeä. Nyt tänne jääneet joutsenet saisi ampua kaikki pois joten saisimme kunnon joulujoutsenpaistin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas tuli 'Esson baarin' tietoa. Joutsenten lisääntyminen ei ole haitannut muiden vesilintujen pesintöjä, muutamia yksittäisiä (kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä) erityisen aggressiivisia joutsenyksilöitä lukuun ottamatta. Joutsenista on paljon hyötyä muille vesilinnuille. Esimerkiksi haapanat hakeutuvat niiden seuraan läpi vuoden, ruokavieraiksi. Joutsenet saavat vesikasveja paljon syvemmältä ja haapanat poimivat niiltä tippuvat 'murut'. Sotkat, heinäsorsat jne. hakevat muuttoaikaan turvaa joutsenparvista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

91
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
49
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
44
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
33
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
27
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
18
Amerikkalaislehdeltä kova väite: Suomi todennäköisesti salakuunteli Trumpin ja Putinin keskustelut – Ulkoministeriö: Nauhoittamattomuus on sääntö
14
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

241 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image