Luonto

Vesilinnut viivyttelevät leudon syksyn seurauksena – Siikajoella on vielä satoja joutsenia

Joutsenet ovat viipyilleet Pohjois-Suomessa lauhan sään vuoksi. Arkistokuva. KUVA: Linda Laaksonen
Luonto 26.11.2018 18:07
Pekka Rahko

Pitkään lauhana jatkunut syksy on pitänyt vesialueet sulina, mikä näkyy tavallista runsaampana vesilintulajistona.

Vielä viime viikonloppuna Pohjois-Pohjanmaalla havaittiin muun muassa laulu- ja kyhmyjoutsenia, jouhisorsa, lapasotkia ja tukkakoskeloita.

Joutsenia on nähty pitkin marraskuuta satojen lintujen kerääntymissä eri puolilla maakuntaa. Esimerkiksi Siikajoen Säärenperässä laskettiin lauantaina 450 joutsenta, joista valtaosa oli laulujoutsenia, mutta seassa oli kymmeniä kyhmyjoutsenia.

Lumijoen Varjakassa uiskenteli lauantaina mustakurkku-uikku ja Oulujokisuistossa Hartaanselällä sunnuntaina pikku-uikku.

Tavanomaisempia loppusyksyn vesilintuja ovat olleet muun muassa telkät, isokoskelot, allit ja mustalinnut.

Vesilintuja on havaittu myös laajalti Pohjois-Suomen sisämaassa. Laulujoutsenista on havaintoja viime viikolta muun muassa Kemijärveltä, Savukoskelta ja Inarista asti.

Inarin Ukonjärvellä ui 20.11. yksinäinen kuikka ja 19.11. Sotkamossa merimetso matkasi länttä kohti.

Havainnot on poimittu BirdLife Suomen Tiira-havaintopalvelusta.

Juuri julkaistu 21:ssä Euroopan maassa tehty yhteistyötutkimus paljastaa vesilintujen reagoivan nopeasti talvi-ilmaston vaihteluun, mikä voi johtaa talvehtimisalueiden siirtymiseen.

Tutkimuksessa selvitettiin myös vesilintulajien talvehtimisalueiden pitkäaikaisia muutoksia. Nopein muutos oli syvässä vedessä talvehtivilla sukeltajasorsilla, kuten telkällä, tukkasotkalla, isokoskelolla ja uivelolla, joiden talvehtimisalueet ovat siirtyneet 1990-luvulta lähtien järjestelmällisesti kohti koillista noin viiden kilometrin vuosivauhtia.

MAINOS

Kommentoi

Joutsenia on Suomessa nykyään liikaa, muut vesilinnut ovat saaneet poistua samoilta alueilta, joutsen on röyhkeä. Nyt tänne jääneet joutsenet saisi ampua kaikki pois joten saisimme kunnon joulujoutsenpaistin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas tuli 'Esson baarin' tietoa. Joutsenten lisääntyminen ei ole haitannut muiden vesilintujen pesintöjä, muutamia yksittäisiä (kokonaisuuden kannalta merkityksettömiä) erityisen aggressiivisia joutsenyksilöitä lukuun ottamatta. Joutsenista on paljon hyötyä muille vesilinnuille. Esimerkiksi haapanat hakeutuvat niiden seuraan läpi vuoden, ruokavieraiksi. Joutsenet saavat vesikasveja paljon syvemmältä ja haapanat poimivat niiltä tippuvat 'murut'. Sotkat, heinäsorsat jne. hakevat muuttoaikaan turvaa joutsenparvista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

177
"Sotkun munkkeja" myynyt yrittäjä Vesa Mustakangas: "Tavoitteena oli myydä puhdasta lähiruokaa" – Savilaakson leipomo lopetti munkkien toimituksen
45
Puola ja Unkari pääsivät Suomen EU-kokouksessa helpolla – Suomi ja EU-komissio haluavat tulevaisuudessa sulkea demokratiaa halveksivien maiden rahahanat
36
Sarjakärki oli liian kova Lipolle – pesisleiri ja ilmaiskampanja täyttivät Raksilan lehterit
30
Liikenneministeri Sanna Marin Helsingin Sanomissa: "Tampereen ja Turun tunnin juniin on suhtauduttu aivan liian optimistisesti"
23
Kaakkurissa juostaan portaita ja poljetaan maastossa – Liikuntamaassa riittää treenaajia, vaikka alue ei ole vielä läheskään valmis
20
Qstockin rakentaminen alkaa viikonloppuna – katso kartasta, miten festivaali muuttaa liikennejärjestelyjä
19
The Guardian: Persianlahden tilanne kiristyi dramaattisesti – Pidätetyn brittitankkerin miehistö on nyt Iranissa satamassa ja yhä laivassa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus on voimassa Päijät-Hämeen ja Keski-Suomen maakunnissa, Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Koillismaata sekä seuraavissa Lapin kunnissa: Simo, Kemi, Keminmaa, Tornio ja Tervola.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Vihaan juttutupaa, tai sitten en

84 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hakkaraisen Teuvo on kyllä aika äijä sanon minä

Pienellä paikkakunnalla kykenee toimia vaikka sahayrityksessä ym. ammateissa, mutta miten on toiminta hieman laajemmin k... Lue lisää...
Hakkarainen on äijä,...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.7.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image