Luonto

Varanginvuono kuhisee elämää

Hornøyan lintuvuoren seinämillä jokainen tasainen kallionkieleke on varattu pesäpaikaksi. KUVA: Ketola Heikki
Luonto 16.9.2006 0:00
Jyrki Mäkelä

Varanginvuono Pohjois-Norjassa tarjoaa linnuista kiinnostuneille kaksi huippusesonkia - kevään ja koko kesän. Kokemuksia olisi tarjolla myös syksyllä ja talvella, mutta silloin sääolot Jäämeren rannalla voivat olla retkeilijälle liian vaativat.

Keväällä pääosassa ovat talvehtivat linnut. Määrät ovat suurimmillaan ja olosuhteet parhaimmillaan pääsiäisen tienoilla. Silloin vuonon rannoilla on kymmeniä tuhansia haahkoja, kyhmyhaahkoja ja allihaahkoja, jotka ovat tulleet Venäjän pohjoisosista.

Merellä parveilee runsaasti myös alleja, koskeloita ja mustalintuja. Valtavia lokkiparvia ahdistelevat merikihut. Lokkilinnuista yleisin on pikkukajava, mutta myös isolokit tarjoavat pohjoisen eksotiikkaa. Rannalla nokkivat merisirrit, punajalkaviklot ja meriharakat.

Lintuvuoret kuhisevat pesintäänsä aloittelevia lintuja. Kymmenien tuhansien pikkukajavien kaija - kaija -huudot Ekkerøyan ja Hornøyan lintuvuorilla peittävät meren kuohutkin alleen.

Lintuvuoret pysyvät pitkään asuttuina, aina maaliskuulta elokuun puoliväliin saakka. Hornøyan lintuvuorelle pääsee Vuoreijan kaupungista vain maksullisella venekyydillä, Ekkerøyalle kävellen, mutta lajisto on siellä hieman yksipuolisempi.

Hornøyalla lintuja pääsee melkein koskettamaan. Lunnit ovat lintuvuoren tyylikkäimpiä otuksia. Niiden värikäs nokka ja musta-valkea asu tekevät linnusta papukaijan näköisen. Hornøyalla pesii kaikkiaan kymmeniä tuhansia merilintuja ja pikkukajavia. Molemmat kiislalajit, ruokit, riskilät, karimetsot, luotokirviset ja vuorihempot tulevat tutuiksi saarella.

Lintuja viuhuu taukoamatta ohi, kun ne lentävät merelle kalaan tai palaavat mereltä nokka täynnä saalista. Lunnit istahtavat rinteeseen ja sitten työntyvät pitkän pesäluolansa uumeniin tarjoten kala-aterian jälkikasvulle.

Välillä muuttohaukka, tunturihaukka tai merikotka häiritsevät vuoren pesimärauhaa ja nostattavat ilmaan valtavan lintumyrskyn. Tuhannet linnut pakenevat yhtäaikaa ja ilmoille kiirii korvia vihlova lintujen hätä.

Lintupaljouden huomaa myös kasvillisuudesta - kalkki ruokkii pesähyllyjen alle viidakkomaisen tiheän ruohokasvillisuuden.

Varangilla voi poimia kiikariinsa myös todellisia harvinaisuuksia - vaikkapa jääkuikan, amerikanjääkuikan tai grönlanninlokin. Hyvällä tuurilla näkee myös tunturipöllön.

Kesällä Varankia asuttavat myös monet pohjoiset varpuslinnut. Silloin tienvarsilla tapaa pulmusia, lapinkirvisiä, lapinsirkkuja ja tunturikiuruja.

Vuoreijasta pohjoiseen matkatessa maisemat muuttuvat vielä entistäkin karummiksi. Maailmanlopun maisemia muistuttavat kivikkoiset rannat, jyrkät kalliot ja rannaton Jäämeri tekevät Hamningbergin maisemista Islannin veroisia.

Täällä näkee lajeja, jotka saavat harrastajan levaamaan uusia lintukirjan sivuja. Mereisimmät lajit löytyvät Varangin tien päästä - keijut, liitäjät, myrskylinnut ja suulat, jotka kalastavat meren yllä.

Hamningbergin seudulla retkeilijällä on hyvä mahdollisuus myös valaiden ja hylkeiden seuraamiseen. Naalit pesivät Varangilla, mutta liehuhännän näkeminen on täälläkin onnenkauppaa.

Jäämeren rannoilla huomaa nopeasti kaksi kertaa päivässä toistuvan vuorovesivaihtelun. Laskuveden aikaan kannattaa suunnistaa rannalle ja varata aikaa matkamuistojen keräämiselle. Mukaan voi kerätä rapuja, merisiilejä, kotiloita ja simpukoita.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

20.2.
Laskeminen vaarantaisi muut Isokurussa liikkuvat Pyhätunturilla – Metsähallitus perustelee turvallisuudella rajoituksia, jotka kieltävät liikkumisen Isokurun rinteillä Tilaajille
20.2.
Seurasimme lumensyöjäjunan ensimmäistä testiä Suomessa – Monsteri saapui Venäjältä Kainuun korpeen ja pani raiteet kuntoon, katso video
20.2.
Suomi kokeili kaikkea, mutta hävisi koripalloilun EM-karsinta-avauksen Serbialle
20.2.
Suomi hakee EU:lta tukea viidelle ratahankkeelle – päätökset luvassa ensi kesänä
20.2.
Mirja Vehkaperä hyppää innoissaan liikkuvaan junaan Oulun kaupungihallituksen puheenjohtajaksi – "Oulun päätöksentekoon pitää saada entinen Oulu-henki takaisin" Tilaajille
20.2.
Keskustan kunnallisjärjestö esittää yksimielisesti Mirja Vehkaperää Oulun kaupunginhallituksen puheenjohtajaksi
20.2.
Tällainen on venäläinen lumensyöjä – katso video monsteriveturista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli on paikoin huono Päijät-Hämeen, Pirkanmaan ja Keski-Suomen maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi maan itäosassa, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

168 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

perussuomalaiset vastasivat ”hoitajakeskustelun komeimmasta voltista”

Marinin hallitus toimii aivan toisella tasolla verrattaessa sitä Sipilän oikeistohallituksen leikkauspolitiikkaan ja tod... Lue lisää...
persuilla huono muis...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

21.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image