Luonto

Vapautuksen teologialla vaikutusta myös Suomen kirkkoon

Luonto 17.9.2002 0:00
Parhi-Riikola Päivi
Köyhien auttaminen on muuttunut näkyvämmäksi osaksi kirkon toimintaa myös Suomessa. Lamavuosien seurauksena kirkon diakoniatyö monipuolistui: apua annetaan muun muassa työttömille, velkaantuneille, prostituoiduille ja huumeiden käyttäjille.

Arkkipiispa Jukka Paarma on peräänkuuluttanut kirkon aktiivisempaa yhteiskunnallista roolia vähäosaisten puolustajana. Kehitysyhteistyörahojen nostamisen puolestakin taannoin vedonneen Paarman mielestä sokea usko markkinatalouteen on yksi syy siihen, että maailman suuria sosiaalisia ei ole kyetty ratkaisemaan.

Diakonia-ammattikorkeakoulun Järvenpään yksikön johtaja, kirkkohistorian dosentti Mikko Malkavaara sanoo, että vapautuksen teologian suora vaikutus on ollut Suomessa vähäistä, sillä meillä on vähän vapautuksen teologian tuntijoita.

Sen sijaan Suomeen on virrannut vaikutteita ekumeenisen liikkeen kautta. Etenkin sosiaalieettisten teemojen tärkeys on huomattu.

"Köyhien ja syrjäytyneiden ensisijaisuus hyväksytään myös meillä diakonian ja kirkon yhteiskunnallisen työn lähtökohdaksi. Myös vapautuksen teologian ajatus voimaannuttamisesta on tärkeä: ei usein riitä, että apu annetaan hoivana ja perusturvan parannuksena. Ihmistä on kannustettava auttamaan itseään ja kumppaneitaan", Malkavaara pohtii.

Radikaalit yhteiskunnalliset kannanotot ovat puuttuneet Suomen kirkon toiminnasta. Syy lienee se, että Suomen kirkko on kansankirkko, johon kuuluu 85 prosenttia kansasta.

Elina Vuola on iloinen Suomen kirkon aktivoitumisesta köyhyyskysymyksessä ja toivoo linjan vahvistuvan.

"Perinteisesti Suomessa on suhtauduttu nihkeästi vapautuksen teologiaan. Se on nähty vanhanaikaisella tavalla vasemmistolaisena, liian radikaalina tai liian poliittisena. Kirkko näyttää olevan tässä asiassa edistyksellisempi kuin akateeminen teologia", Vuola toteaa ja toivoo, että erilaiset vapautuksen teologiat ja teologinen naistutkimus huomioidaan vastaisuudessa paremmin suomalaisten teologien koulutuksessa. (PP-R)

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

24.1.
Suomalaisille ilmanpuhdistimille ryöpsähti kova kysyntä Kiinassa – jättivaltioon tilattu satoja laitteita torjumaan koronaviruksen leviämistä
24.1.
Wuhanin koronavirus rantautui Eurooppaan: Ranskassa vahvistettu kaksi tartuntaa, Ruotsissa peruttu kiinalaisten ryhmien matka Norrbotteniin
24.1.
Oulun yliopistoon hankittiin itseohjautuva auto, ja se on ensimmäinen askel uuden koulutusohjelman käynnistämisessä
24.1.
Kaavailtu Baltian lentopalloliiga kiinnostaa suomalaisia seuroja, myös Ettaa – Olli Kuoksa: "Suomen liiga ei ole kehittynyt 25 vuodessa mihinkään" Tilaajille
24.1.
Emmi Peltonen lyhytohjelman jälkeen viidentenä EM-taitoluistelussa – "Nyt on magee fiilis etenkin kaikkien hankaluuksien jälkeen"
24.1.
Williams ja Osaka katsomoon Australian avoimissa – Federer kuilun partaalta jatkoon
24.1.
Vankiloiden toimintamallin mullistus alkaa Hämeenlinnasta: vartijoista valmentajia – "Ei sovi vaarallisille vangeille"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi vetää maalle sähköjä?

130 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Henkilö joka suostuu ottamaan vastaan vain osa-aikatyötä

Se aika, että ihminen elää vain työstä ja työlle on ohi. Huonosti on sellaisella ihmisellä asiat, jolla ei muuta ole kui... Lue lisää...
PORHO

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

25.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image