Luonto

Valtava sur­viais­sääs­ki­par­vi ihmetyttää Pyy­kös­jär­vel­lä

Pyykösjärven rannalla asuva Elina Elsinen ikuisti keskiviikkona valtavan surviaissääskiparven. KUVA: EM / Lukijan kuva
Luonto 30.5.2014 12:57
Silja Aitoaho

Pyykösjärven rannalla asuva Elina Elsinen ikuisti keskiviikkona valtavan hyönteisparven, joka on aiheuttanut ihmetystä Pyykösjärven tuntumassa viime päivinä.

Oulun yliopiston intendentti Marko Mutanen tunnistaa hyönteiset surviaissääskiksi, joita on Suomessa satoja eri lajeja. Mutasen mukaan Pyykösjärven parvi on poikkeuksellisen valtava ja liikkeellä epätavallisen aikaisin.

Hänen mukaansa voidaan puhua valtavasta massaesiintymästä.

Elina Elsinen kertoo, että ensimmäinen havainto surviaissääskistä oli viime sunnuntaiaamulta, kun niitä ilmaantui sankoin joukoin talon ulkoseiniin, oviin ja ikkunapintoihin.

"Keskiviikkona hyönteiset lähtivät lentoon ja parveilivat pihalla niin, että ilma oli sakeanaan. En ole nähnyt täällä koskaan aikaisemmin tällaisia parvia", Elsinen kertoo.

Parvia erehdytty luulemaan savuksi

Surviaissääskissä on vuosittain isoja kannanvaihteluita. Joinakin vuosina ne ovat aiheuttaneet Oulussa jopa palohälytyksiä, kun rakennusten yläpuolella sankoin joukoin parveilevia hyönteisiä on erehdytty luulemaan savuksi.

"Pyykösjärvellä on nyt ollut surviaissääsken kannalta huippuolosuhteet. Lämmennyt sää voi selittää osan ilmiöstä, mutta ei täysin. Näin suuri parvi voi selittyä myös rehevän Pyykösjärven otollisilla olosuhteilla", Mutanen sanoo.

Surviaissääsket ovat parveilevia hyönteisiä. Naaraat lentävät koiraiden muodostamiin parviin, ja koiraat kilpailevat niistä.

"Ja koska parveilevien surviaissääskien täytyy löytää toisensa, ne ottavat yleensä jonkin kiintopisteen, esimerkiksi rakennuksen", Mutanen sanoo.

Surviaissääskien parveilut kestävät korkeintaan pari viikkoa. Mutasen mukaan surviaissääsket ovat sikäli harmittomia, että ne eivät ime verta. "Toki ne voivat olla kiusallisia, jos ne menevät korvaan tai silmiin. Ja voihan ne vetäistä henkeen."

Paitsi kiusallisia, surviaissääsket ovat myös ekologisesti tärkeitä. "Ne ovat tärkeää ravintoa Pyykösjärvessä eläville kaloille", Mutanen sanoo.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (27)

Minäkin näin tuommoisen parven kaijonrannan puolella, tuli heti mieleen että liekinheittimellä tippuisi koko parvi kerralla!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa on meinannut käydä jo parina päivänä huonosti, kun jalankulkijat ovat ötököiden vuoksi yhtäkkiä hypänneet metrin suoraan sivusuuntaan. Molemmilla kerroilla eteen ja pyörällä ravin kautta saanut väistettyä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

niinhän nuo on jo 50v ajan tuolla olleet, survias sääsket siis, lauha talvi teettää kaikennäköistä luonnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nyt lattiatuulettimeen äkkiä virittelemään sukkahousut ja kisaamaan naapurin kanssa kumpi saa enemmän pyydettyä öttisiä !

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sun pitäs laittaa nettiin jonkinlainen öttiäislaskuri, niin voi kilpailla maanlaajuisesti kuka saa eniten öttiäisiä kiinni.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei ihmekkään että luonto korjaa tilannetta.Liikaa ihmisiä tunkeutunut järven ympärille jota luonto ei kestä. Kauhistuttavan näköisiä taloröntteleitä on rakennettu viime vuosina esim järven lansiossaan parhaalle paikalle. Olis edes arkitehtia käytetty suunnittelussa ja rakennettu kunnolla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Mitä tästä opimme? Käyttäkää kunnon arkkitehteja, kun rakennatte järvien rannoille, jos haluatte säästyä surviaissääskien kostolta!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Surviaissääsket kiusaa ja vedet katoaa merestä. Pitäisikö tehdä johtopäätöksiä?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin... tuleeko seuraavaksi nyt sitten sirkkaparvet, hirvittävä kuivuus vai muuttuuko Pyykösjärven vesi vereksii?... jotain hirveää joka tapauksessa. Ai niin: Katainen valitaan EU-virkaan! Hui kauhistus!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kävin pyöräilemässä tuolla ja ei voinut suoraan katsoa kun oli silmät ja naama sääskissä. Näytti tosiaan savulta kun pörräsivät lähitalojen katoilla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Joo, sattuipa sopivasti hyvä että tuli hommattua pyöräilylasit, kun joutuu tuosta parven läpi aika usein polkemaan. Nenään tunkevat vielä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Laita suosiolla tulpat nenään, sitten sukelluslasit päähän ja snorkkeli suuhun. Ei muuten tule ötököitä silmiin, nenään tai suuhun pyöräillessä. :D

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (27)

Uutisvirta

12:15
Kaksi rattijuoppoa jäi kiinni Meri-Lapissa – toinen tavoitettiin hätäkeskusilmoituksen perusteella
12:00
Oululainen katutaide elää ja voi hyvin – kesä on vilkkainta aikaa tilaustöitä tekeville taiteilijoille ja laillisilla seinillä maalaville harrastajille
11:23
Imatranajossa kuollut kuljettaja oli 42-vuotias sveitsiläinen Mathias Gnägi – menetti pyöränsä hallinnan sadekelissä
11:00
Hautajaishuoneistosta tuli Puistopuutarhurin talo – Oulun hautausmaan portin pielessä oleva juhlatalo sai uusvanhan ilmeen
10:45
Jari Sillanpää esiintyy Meri Oulun Kesäteatterissa heinäkuussa – liput myyntiin juhannusviikolla
10:28
Poroja, joogaa ja koskenlaskua - Oulanka Festiä juhlitaan heinäkuussa Oulangan luontokeskuksessa
9:45
Imatranajoa jatketaan tänään normaalin aikataulun mukaan – eilisen kuolonkolarin tutkinta käynnissä

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Metsäpalovaroitus annetaan tänään klo 12 Varsinais-Suomen ja Pohjois-Karjalan maakuntiin sekä Pohjois-Pohjanmaan maakuntaan lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia. Metsäpalovaroitus on edelleen voimassa Satakunnan, Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Kymenlaakson, Etelä-Karjalan, Pirkanmaan ja Etelä-Savon maakunnissa.


Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

SAIRAIDEN PILKKAAMINEN.

Allekirjoitan tuon hyvän kotikasvatuksen sairauksien pilkkaamisesta,kait siihen syyllistyvät vain PERSUT. Lue lisää...
kimmo45

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

15.6.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image