Luonto

Val­ko­pos­ki­han­het lasketaan jälleen viikonloppuna – pesinyt jo muun muassa Oulujärvellä

Pohjois-Pohjanmaalla valkoposkihanhi pesii muun muassa Raahen seudulla. Tämä parvi ruokaili viime kesänä Varvinrannassa. KUVA: Vesa Joensuu
Luonto 5.9.2019 18:20
Pekka Rahko

Valkoposkihanhien pesimäkannan valtakunnallinen laskenta tehdään jälleen tulevana viikonloppuna 7.-8.9. Syyslaskennalla on seurattu lajin kannan kehitystä jo vuodesta 2008 lähtien.

Viime vuoden syyslaskennassa havaittiin yhteensä noin 29 900 valkoposkihanhea. Määrä oli kuusi prosenttia pienempi kuin vuonna 2017. Hyvin tutkitun pääkaupunkiseudun hanhimäärä pieneni viisi prosenttia, mutta Pohjanlahdella hanhia havaittiin selvästi enemmän kuin vuonna 2017.

Suomen viime vuoden pesimäkannan kooksi arvioitiin 7 000 paria.

Lintuharrastajien toivotaan käyvän tarkistamassa valkoposkihanhien suosimat paikat retkeilyalueillaan ja ilmoittavan havaintonsa BirdLife Suomen Tiira-havaintopalveluun mahdollisimman pian. Tulosten tulkinnan kannalta on tärkeää, että ilmoitetaan myös havainnon kellonaika ja lintujen mahdollisen saapumisen tai poistumisen ajankohta ja suunta.

Valkoposkihanhi pesii koko rannikkoalueellamme Suomenlahdelta Perämerelle. Sisämaassa valkoposkihanhi on pesinyt jo useilla suurilla järvillä, muun muassa Oulujärvellä. Pysyviä sisämaan populaatioita on kuitenkin ainoastaan Lahden-Hollolan Vesijärvellä ja Etelä-Päijänteellä.

Syyskannan laskenta tehdään elo-syyskuun vaihteessa ennen kuin arktisella tundralla pesineet valkoposkihanhet saapuvat Suomeen levähtämään muuttomatkallaan.

Valkoposkihanhen pesimäkannan kehitystä seurataan BirdLife Suomen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistyönä.

Viikonlopun laskennan tulokset julkaistaan ensi viikolla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

21:55
Limingan Niittomiehiltä rohkaiseva esitys salibandyn Divarissa sarjakärkeä vastaan, vaikka jatkoajalla tulikin kirpaiseva tappio
21:41
Mikko Niemelä, 29, on noussut luottorooliin loukkaantumisten kurittamassa Kärppä-puolustuksessa – kellottaa uusia ennätyksiä ja tarjoilee namupasseja
21:12
Stadion Snowcross keräsi 160 kuljettajaa ja ärhäköitä kelkkoja Raksilaan
21:07
Ronaldon käsittämätön maaliputki jatkuu aina vain – vain kaksi pelaajaa pystynyt samaan aiemmin, kaikkien aikojen ennätys enää yhden ottelun päässä
20:44
Henkilöauto suistui katolleen ojaan Kiimingintiellä – kukaan ei loukkaantunut
20:35
Puistonpenkit peittyvät veteen Helsingissä – MTV paikalla helsinkiläispariskunnan kodissa, jota tulvavesi lähenee
20:26
Voimakas tuuli on kaatanut puita ja katkonut sähköjä – vesi on noussut teille useissa paikoissa
189
Vihreät lupaa korvata maaseudulla bensan hinnan korotukset – "Jos ei joukkoliikennettä, jollain tavalla pitää kompensoida"
74
Näkökulma: Suomi ostaa kymmenen miljardin euron palovakuutuksen, jonka pitää olla voimassa pitkälle 2060-luvulle – nämä ovat hävittäjäehdokkaiden näkymät
70
Vihreiden puheenjohtajan uudet ilmastoesitykset: 16-vuotiaille äänioikeus ja hallituksen kanssa samaan pöytään päättämään ilmastotoimista
57
Vorot iskivät Oulun Verkkokauppa.comiin ja veivät huomattavan määrän elektroniikkaa – poliisi kertoi tuntomerkkejä paikalta poistuneesta henkilöstä
30
Lastenpsykiatriaan ohjataan yhä enemmän psyykkisestä häiriöstä kärsiviä lapsia ja nuoria – Oulun yliopiston professori: "Potilaiden määrä on selkeästi lähtenyt kasvuun"
30
Presidentti Niinistö ulkoministeri Haaviston esitutkinnasta Ylellä: "Voi olla hänen itsensä kannalta kiusallinen tilanne"
25
Elina Lepomäki ei haasta Orpoa, mutta saattaa pyrkiä kokoomuksen varapuheenjohtajaksi – "Oppositiotyössä aletaan niittää tulosta, siitä ei ole kahta sanaa"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Etelä-Lapissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Milloin Marinin hallitus kaatuu?

252 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Mikset ole osakkeen omistaja?

Olenhan minä salkunomistaja ja osingoilla on mukava elellä. Lue lisää...
wiisas neitsyt

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image