Luonto

Val­ko­pos­ki­han­het lasketaan jälleen viikonloppuna – pesinyt jo muun muassa Oulujärvellä

Pohjois-Pohjanmaalla valkoposkihanhi pesii muun muassa Raahen seudulla. Tämä parvi ruokaili viime kesänä Varvinrannassa. KUVA: Vesa Joensuu
Luonto 5.9.2019 18:20
Pekka Rahko

Valkoposkihanhien pesimäkannan valtakunnallinen laskenta tehdään jälleen tulevana viikonloppuna 7.-8.9. Syyslaskennalla on seurattu lajin kannan kehitystä jo vuodesta 2008 lähtien.

Viime vuoden syyslaskennassa havaittiin yhteensä noin 29 900 valkoposkihanhea. Määrä oli kuusi prosenttia pienempi kuin vuonna 2017. Hyvin tutkitun pääkaupunkiseudun hanhimäärä pieneni viisi prosenttia, mutta Pohjanlahdella hanhia havaittiin selvästi enemmän kuin vuonna 2017.

Suomen viime vuoden pesimäkannan kooksi arvioitiin 7 000 paria.

Lintuharrastajien toivotaan käyvän tarkistamassa valkoposkihanhien suosimat paikat retkeilyalueillaan ja ilmoittavan havaintonsa BirdLife Suomen Tiira-havaintopalveluun mahdollisimman pian. Tulosten tulkinnan kannalta on tärkeää, että ilmoitetaan myös havainnon kellonaika ja lintujen mahdollisen saapumisen tai poistumisen ajankohta ja suunta.

Valkoposkihanhi pesii koko rannikkoalueellamme Suomenlahdelta Perämerelle. Sisämaassa valkoposkihanhi on pesinyt jo useilla suurilla järvillä, muun muassa Oulujärvellä. Pysyviä sisämaan populaatioita on kuitenkin ainoastaan Lahden-Hollolan Vesijärvellä ja Etelä-Päijänteellä.

Syyskannan laskenta tehdään elo-syyskuun vaihteessa ennen kuin arktisella tundralla pesineet valkoposkihanhet saapuvat Suomeen levähtämään muuttomatkallaan.

Valkoposkihanhen pesimäkannan kehitystä seurataan BirdLife Suomen, Suomen ympäristökeskuksen ja Helsingin yliopiston yhteistyönä.

Viikonlopun laskennan tulokset julkaistaan ensi viikolla.

MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

11:15
Mies löi naista 13 kertaa puukolla ylävartaloon Raahessa, miehen mukaan kyse oli hätävarjelusta – syyttäjä vaatii vankeustuomiota
11:06
Henkilöautot nokkakolarissa Kalajoella – viisi henkilöä loukkaantui, kaksi vakavammin
11:05
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
10:52
Kerrostalohuoneistossa syttyi tulipalo Sotkamossa – yksi ihminen vietiin jatkohoitoon
10:52
Suomen vanhin lotta Saara Kanerva on kuollut – 107-vuotias Kanerva oli Tornion vanhin asukas
10:33
Keskustan Minna-Maaria Sipilä eroaa Kempeleen kunnanhallituksen jäsenyydestä – vetoaa kahdella paikkakunnalla asumiseen
10:14
Näin Hahtiperän hylyn kappaleita lastattiin autoon Oulussa
52
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
38
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
26
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
24
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
19
Toimittaja Sanna Ukkola irtisanoutui Yleltä, ilmoitti päätöksestään Twitterissä – Taustalla asioita, joita "ei toistaiseksi voi kertoa"
15
Uskomaton ihmenousu! Suomen lentopallomaajoukkue taisteli lähes toivottomasta tilanteesta tiensä EM-kisojen neljännesvälieriin
14
Vanhan laivanhylyn kappaleet lähtivät rekalla Oulusta etelään kunnostettaviksi – paluu koittaa vuoden tai kahden päästä, katso video

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image