Luonto

Upota joulukuusesi ahvenelle – tässä kuusi vinkkiä, jotka kannattaa muistaa

Luonto 2.1.2018 15:17 | Päivitetty 2.1.2018 15:31
Heikki Uusitalo

Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön mukaan veteen upotettu joulukuusi, eli turo, toimii erinomaisena kutupaikkana ahvenille ja muille keväällä kuteville kaloille. Lisäksi turo antaa suojaa ja ravintoa vastakuoriutuneille sekä hieman isommillekin kalanpoikasille. Muovikuusesta ei tietenkään ole turoksi.

Joulukuusi menossa jään alle. KUVA: Juha Ojaharju / Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestö

Järjestö kertoo, että Ruotsissa tehdyn tutkimuksen mukaan turojen avulla voidaan jopa kaksinkertaistaa vesistössä elävien ahvenenpoikasten lukumäärä.

Vapaa-ajankalastajat sanovat mediatiedotteessaan, että turoille on huutava tarve etenkin kaupungeissa ja taajamissa, joiden rannoilta sopivat kutupaikat puuttuvat usein lähes kokonaan. Suurimpia syitä kutupaikkojen puuttumiseen ovat rantojen rakentaminen ja raivaaminen sekä ruoppaukset.

Tänä vuonna joulukuusia lasketaan jään alle kahdessa eri tapahtumassa, joista toinen on Vaasassa ja toinen Kokkolassa. Kummassakin kaupungissa ihmiset voivat itse tuoda oman, koristeista riisumansa kuusen tapahtumapaikalle ja laskea sen jään alle kalojen hyödyksi.

Kuusen voi laskea jään alle muuallekin omatoimisesti. Silloin kannattaa muistaa seuraavat vinkit, jotka Suomen vapaa-ajankalastajien keskusjärjestön kalatalousasiantuntija Juha Ojaharju antoi Kalevalle:

1. On syytä muistaa, että kuusen upottaminen vaatii aina vesialueen omistajan luvan. Kuusia ei myöskään pidä upottaa sellaiselle alueelle, jossa ne voivat aiheuttaa haittaa vesiliikenteelle.

2. Jos kuusella halutaan saada aikaan hyvä kutupaikka ahvenelle, sitä ei pidä upottaa liian syvälle. Ojaharjun mukaan puolesta metristä kahteen metriin on sopiva syvyys.

3. Joulukuusi mahtuu kuuden tai kahdeksan tuuman kairan reiästä. Pienemmän kairan reikää on syytä suurentaa jollain työvälineellä.

4. Kuusi työnnetään tyvipää edellä, ja siihen voi kiinnittää narun, jonka päähän pannaan kivi. Näin kuusen saa ankkuroitua, eikä se lähde seilaamaan pitkin pohjaa. Kuusen voi vaihtoehtoisesti työntää pohjamutaan.

5. Jos kuusia on useita, niitä voi upottaa vieri viereen.

6. Upottamalla kuusen, saat todennäköisesti luotua itsellesi hyvän kalapaikan. Sekä kala että kalastaja hyötyvät.

 

Päivitetty kello 15.31: Lisätty maininta siitä, että muovikuusi ei sovellu turoksi.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (29)

Isäni tiesi tämän jo kuusikymmentä luvulla.
Hän laittoi painot kuusen jalkaan ja kukun/styroksi kohon kuusen latvaan.
Hirmusesti saatiin kaloja.Laitettiin vielä Elovena kaurahiutaleita perään, niin varma saalis.
Myös muut vedellä liikkujat tiesivät että tässä kalastajan kala-apaja kun oli hyvin merkitty.
Meillä se on toiminut näihin päiviin asti.
S-Sulon tyttö Mervi-

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

on nuihin turoihin tullut kalastusväineitä särjettyä ja on siihen mukav ajaamootoillakin tai saati uira .ei nitä voi poiskaan keräillä kun jää laskeutessaan junttaa ne pohjaan. Mitähän mahtaa vesi laki sannoo toisten vesialueitten turmelemisesta?..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aivan järjetöntä hommaa laittaa risuja veteen siinä on verkot ja uistimet kiinni ja kun se puu ei siellä vedessä laho vaan kestää kymmeniä vuosia saa siinä sitten ihmetellä missä verkko kiinni. Vapaaajan kalastajia ne usitelijat on ja verkkopyytäjät. Haloo missä äly kulkee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jokisuistossa olisi joen länsirannalla varmaan suuret alueet paikkoja jotka ovat niin matalia ettei sinne kukaan verkkoja laita. Tuskin pahemmin uisteleekaan. Sinne voisi kuusia upottaa ja syksyllä kerätä ne sieltä pois. Jos olisi vene nyt käytössä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno vinkki jota kannattaa noudattaa ahven kannan vahvistamiseksi. Se, että yksittäinen verkkoniilo mille mikään ei riitä sotkee noihin upotettuihin kuusiin verkkonsa on ihan oma häpeä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Juu, ja sitten se upotettu kuusi tarttuu jonkin kalastajan verkkoon, onpa mukava yllätys verkkoa kokiessa / nostaessa. Äly hoi älä jätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jaa... Meillä on laitettu paino latvapuoleen ja kukku tyveen. Loppukesästä pois järvestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä on taasen yksi suuri viisaus, tältä kalastusjärjestöltä. Mitä tapahtuu keväällä kun jäät lähtevät? Kuuset kulkeutuvat jäiden mukana minne sattuu ja ovat kalastajien riesana, oli hän sitten verkko tai viehekalastaja. Jos turon laittaa niin se on tehtävä sulan veden aikana, jolloinka se pysyy paikallaan ja sen voi poistaa niin ettei se jää roskaamaan vesistöä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muhoslammessa ei ole vielä jäätä, helpompi konsti on heittää joulukuuset voimalaitokselta alajuoksuun.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Muovikuusesta ei tietenkään ole turoksi."

Voisin melkein lyödä vetoa että joku OULULAINEN on tällä hetkellä työntämässä muovikuustansa järveen. Mikään ei enää yllätä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kohta joku helsinkiläinen kysyy, voiko siihen avantoon työnnettyy puun muotoiseen ledihärpäkkeeseen kytkeä sähkön, niin että kalat näkevät kutea.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oli mukava verkot laskea järveen ja odottaa kalaa...tuli sitäkin, mutta verkko oli kietoutunut kuusenkarahkaan. Verkko piti särkeä oli sen verran haaste se irottaa. Kelle lasku?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (29)

Uutisvirta

83
Ulkoministeri Timo Soini sai eduskunnan luottamuksen, pääministeri Sipilä: "Tässä ei äänestetty abortista, tässä äänestettiin Soinin luottamuksesta"
76
Vima hakeutuu konkurssiin – uusien vuokralaisten puuttuminen kiinteistöstä söi asiakasvirtoja
29
MT: Berner suunnitteli isoa postiuudistusta, joka sisälsi muun muassa kilpailuttamisen – eduskuntaryhmä tyrmäsi
27
Ukkosmyräkkä vyöryi Oulun yli yön aikana – huomiseksi odotellaan Mauri18-myrskyä
27
Rekan ja henkilöauton kolari ruuhkautti Kuusamontietä Oulussa, pelti kolissut myös Pohjantiellä
19
Soinin luottamus säilyi, mutta jälkilöylyt jatkuvat – keskustalla keitti yli kokoomuksen "kestämätön toiminta"
14
Soinin omistakin joukoista soraääni: Sinisten Tiina Elovaara ei tue ulkoministerin aborttikantaa – "Naisten oikeudet ovat minulle ohittamattomat"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Maan länsiosassa, Kymenlaakson maakunnassa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lounaistuuli on vaarallisen voimakasta päivällä, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s. Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan ja Kainuun maakunnissa, Lapin maakunnassa lukuun ottamatta Enontekiön, Inarin ja Utsjoen kuntia sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Lukijakuvat

Katsotuin tänään

Zowi ESZ

Uusin lukijakuva

Matkan varrelta
s.t

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hyvätuloisten asumistuki

145 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Hyvätuloisten asumistuki

Juttutupa on kateellisten keskustelukerho. Kotitalousvähennyksen leimaaminen rikkaitten asumistueksi on järjen köyhyyttä... Lue lisää...
Vähäistä on tuo

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla. 24.6. - 26.9.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image