Luonto

Tornionjoesta saatiin edellisvuosia pienempi lohisaalis, alueen ka­las­tus­mat­koi­hin käytettiin miljoonia euroja

Matkakoski nousi esille viime vuoden saalismäärien vertailussa. Arkistokuva. KUVA: Mäkinen Leo
Luonto 13.3.2018 12:23 | Päivitetty 13.3.2018 12:28
Kaleva

Tornionjoen lohisaalis oli viime kesän kalastuskaudella arviolta 92 tonnia eli noin 13 600 lohta. Se on Luonnonvarakeskuksen mukaan lähes puolet siitä, mitä se oli kalastuskaudella 2016.

Tällä vuosikymmenellä Tornionjoen lohisaalis on ollut vuosittain 31–166 tonnia. Keskimääräinen saalis on ollut noin 100 tonnia kalastuskaudessa.

Viime vuonna noin 77 prosenttia joen lohisaaliista kalastettiin Suomen puolelta. Lohista pyydettiin vavalla yli 80 prosenttia. Loppuosa saatiin kulku- ja kulleverkoilla tai lippoamalla joen alaosan apajapaikoilta.

Lohien kutuvaellus oli aiempiin vuosiin verrattuna noin viikon myöhäisempi. Vapakalastuksen lohisaaliit alkoivatkin runsastua vasta juhannusviikolla, ja saaliiden puolesta paras pyyntiaika jatkui heinäkuun puoliväliin saakka.

Torniojoen lisäksi myös muissa Pohjanlahden lohijoissa nousulohien määrät ja saaliit pienenivät vuonna 2017. Esimerkiksi Simojoella sekä nousulohien määrä että joesta saatu lohisaalis puolittuivat.

Kolarin Matkakoskesta paljon saalista

Yhteensä 11 400 kalastajaa lunasti viehekalastusluvan Tornionjoen, Muonionjoen ja Könkämäenon muodostamalle yhteislupa-alueelle viime vuonna. Kyseisellä alueella kalastajamäärä oli 1990-luvulta alkaneen seurantahistorian kolmanneksi korkein.

Peräti 89 prosenttia yhteislupa-alueen kalastajista oli ulkopaikkakuntalaisia, ja he saivat myös 75 prosenttia lohisaaliista.

Alueellisesti kalastus oli vilkkainta Kolarissa, Lappean ja Äkäsjokisuun välisellä alueella. Kolarista saatiin myös suurin osa lohisaalista. Yksittäisinä alueina saaliiden määrässä nousee esille myös joen alaosa ja Matkakoski, joista saatiin noin viidennes vapakalastuksen lohisaaliista.

Alueelle suuntautuneisiin kalastusmatkoihin käytettiin yhteensä noin 10 miljoonaa euroa, kun kaikki matkoihin liittyneet kulut laskettiin yhteen.

MAINOS

Kommentoi

Tornionjoessa on nousulohta jo tyydyttävästi.

Pitäisi nyt vain löytää keinot lisätä palveluita vapakalastajille ja saada entistä enemmän rahaa näistä palveluista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tornionjoen lohisaalis kääntyy laskuun, kuten kääntyi laskuun Rovaniemen lentokentän kansainvälisen liikenteen matkustajamäärät helmikuussa 2018.
Ahneus, muualta tulevat sijoittajat ja perehtymättömyys asioihin ovat kumpaisessakin ongelmana.
Ahneudessa on aina monta osapuolta, mutta ikävä kyllä tässä tapauksessa suurin osa on Lapin ulkopuolelta. Syyttömät saavat kärsiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

höpö höpö vai että verkkokalastajat vievät lohet ei pidä paikkaansa laitetaan rysät merelle ens kesänä ja pyydetään kaikki lohet pois eipähän tartte muitten pyytää

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todellisuudessa lohet pyydetään verkoilla, ei vaan päädy tilastoihin. Huono vuosi oli maksaville turisteille, pettymyksiä. Tenon rajoitusten vuoksi oli paljon ensikertalaisia Torniojoella, vaan tuskimpa palaavat pyytämään tyhjää vaan suuntaavat Norjaan, lohta pitäis nousta paljon enemmän jokeen ja verkkokalastus pitäisi saada kuriin. Saataisiin eurot jäämään Suomeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei rahalla saa kalakantoja takaisin !! rahalla ei saa kuin kalastajien rahastamista aikaiseksi. Itse saan kalani ruokapöytään milloin mistäkin... ilman kalastulupia tai muitakaan kalastusmatkoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

6:22
Yön uutiskooste – Savon Sanomat: Siilinjärvi vaatii Attendolta selvitystä kuuden vanhuksen kuolemasta
6:00
Vanhuksen väkivaltaisuuteen vastataan osaamisella – taitava hoitaja osaa lukea muistisairaan käytöstä ja ennakoida tilanteita Lukijalta
6:00
Yrittäjyys on Suomen moottori Kaupallinen yhteistyö
6:00
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
6:00
Saako kala maksaa enemmän kuin liha? – "Kotimaisen kalan kulutuksen kasvua jarruttaa etenkin kalan saatavuus" Tilaajille
19.2.
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
19.2.
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
13
Analyysi: Politiikasta vetäytyvä Anne Berner on yhden kauden tuulettaja – keskustaryhmästä lähtee jälleen yksi edustaja pois vapaaehtoisesti
3
Raahen Laivan kultakaivoksella alkamassa yt-neuvottelut, neuvottelujen piirissä alle 50 henkilöä
3
Kiimingin Jokirannan koulukaava etenee, lukion ja kirjaston rakennukset osoitetaan suojeltaviksi
3
Pikavippien mainonta muuttunut entistä aggressiivisemmaksi – ministeri Häkkänen: "Täysin harhaanjohtavaa ja houkuttelee velkakierteeseen"
3
Ministeriöiden työryhmä haluaa yhdistää kuntatyöntekijöiden ja yksityisillä työskentelevien eläkkeet yhteen järjestelmään
2
Oulussa laaditaan teemayleiskaava kulttuuriympäristöille
1
Remontti laittoi OYSin liikennejärjestelyt uusiksi, jalankulkijat kävelevät autojen keskellä – "Pitääkö jonkun vakavasti loukkaantua ennen kuin tähän havahdutaan?"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Koko maassa lukuun ottamatta Lapin maakuntaa sekä Pudasjärven, Kuusamon ja Taivalkosken kuntia pohjoisen ja luoteen välinen tuuli on voimakasta aamupäivästä alkaen, tuulen nopeus puuskissa 20 m/s.

Ajokeli on huono maan länsiosassa sekä Kymenlaakson maakunnassa tienpintojen jäätymisen vuoksi. Ajokeli on huono aluksi Lapin maakunnassa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo jäätävän tihkusateen ja lumisateen vuoksi. Ajokeli on huono Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen vuoksi.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image