Luonto

Tänä talvena taivaalla näkyneet hel­miäis­pil­vet ovat kauniita, mutta edistävät otsonikatoa – arktisessa stra­tosfää­ris­sä on ollut normaalia vähemmän otsonia

Helmiäispilvet hohtavat, kun usein aamu- tai iltahämärässä. Arkistokuva. KUVA: Arkistokuva / Jussi Leinonen
Luonto 23.1.2020 13:30
Anna Leinonen

Arktisessa stratosfäärissä on tällä hetkellä selvästi vähemmän otsonia kuin normaalisti, kertoo Ilmatieteen laitos. Tämä johtuu siitä, että ilmakehän kiertoliike on tuonut tänä talvena tavanomaista niukemmin otsonia pohjoisille alueille.

– Arktinen polaaripyörre on tänä talvena saanut kehittyä harvinaisen häiriöttömästi. Ilma polaaripyörteen sisällä on pysynyt hyvin eristäytyneenä ja näin ollen polaaripyörre on ollut normaalia kylmempi, kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Leif Backman.

Polaaripyörteellä on tärkeä merkitys napaseutujen otsonikadon muodostumiseen, koska napapyörteen sisällä oleva ilma jäähtyy voimakkaasti eikä ole vuorovaikutuksessa muiden ilmamassojen kanssa. Tällöin otsonia tuhoavat kemialliset reaktiot toimivat tehokkaimmin.

Suursäätila edistänyt helmiäispilvien syntyä

Kylmässä stratosfäärissä muodostuu myös helmiäispilviä. Niitä on näkynyt marraskuusta lähtien harvinaisen laajalla alueella.

Helmiäispilvet kuuluvat polaaristratosfääripilviin, jotka muuntavat klooriyhdisteet aktiiviseen muotoon ja samalla edistävät otsonikatoa. Hohtavien pilvien ulkonäkö syntyy siitä, kun auringonvalo taipuu pienissä pilvikiteissä. 

Katso lukijoiden kuvista koostettu kuvagalleria helmiäispilvistä.

Backmanin mukaan helmiäispilviä nähdään Suomessa erityisesti voimakkaan länsivirtauksen eli föhn-tuulen yhteydessä.

– Suursäätila on tänä talvena suosinut voimakkaita länsivirtauksia. Yhdessä kylmän polaaripyörteen kanssa tämä on johtanut siihen, että helmiäispilviä on havaittu poikkeuksellisen paljon, sanoo Backman.

– Pastellinsävyiset helmiäispilvet näkyvät upeasti taivaalla aamu- tai iltahämärän aikaan, kun horisontin alla oleva aurinko valaisee korkealla olevia pilviä, Backman kuvailee.

Arktisen alueen otsonikatoa mitataan

Arktisen stratosfäärin heikko otsonitilanne johtuu osittain myös otsonikadosta. Keskitalvella otsonikato ei ole merkittävä. Tilanne muuttuu kevättä kohti mentäessä. Kun auringonvalo valaisee polaaripyörrettä, kemiallinen otsonikato käynnistyy.

Kymmenen vuorokauden ennusteen mukaan arktinen stratosfääri pysyy kuitenkin edelleen kylmänä. Tutkijoiden mukaan vielä ei voida sanoa jatkuuko tilanne samankaltaisena kevääseen asti. Tällä hetkellä aurinko on vielä matalalla taivaalla, ja ultraviolettisäteily on toistaiseksi hyvin heikkoa.

Tällä viikolla käynnistyi kansainvälinen havaintokampanja, jossa mitataan otsonikatoa arktisilla alueilla. Kampanjaan osallistuu arktisten alueiden otsoniluotausasemien verkosto, ja mukana on myös Ilmatieteen laitoksen Sodankylän asema.

– Havaitun otsonimuutoksen avulla saadaan tarkempaa tietoa polaarialueiden otsonikadon prosesseista, kertoo Ilmatieteen laitoksen erikoistutkija Rigel Kivi.

Ilmatieteen laitoksen Sodankylän asemalla on talvella luotausten lisäksi käytössä SAOZ-spektrometri, joka mittaa otsonin kokonaismäärää päivittäin.

Polaaripyörre syntyy talvisaikaan ilmakehän napa-alueille 10–80 kilometrin korkeuteen. Se on napoja kiertävä koko napaseutualueen kattava tuulijärjestelmä. Reunat ulottuvat suunnilleen leveysasteelle 60. Napapyörrettä kiertävät rajut tuulet, joiden nopeus on jopa 100 metriä sekunnissa.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Tänääkin lentäjäpojat sumuttivat auringon sakean usvan taakse vaikka se ei ehtinyt juurikkaan nousta ..aurinko ei saa paistaa ja taivas täynnä kemikaaleja ..halovaloja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalaisille autoilijoille lienee suunnitteilla joku vero helmiäispilvien torjumiseksi?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö mitää ilmiötä ole se on lentobetroolia Isot matkustaja koneet tyhjentää tankeaa 10000 m ettei laskutelineet säry laskeutuessaan monet linnut kuolee jos sattuu alle menemään..Puskin Itä-rajalta

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onneksi siellä kulttuurirajalla kuitenkin tuulee pääasiassa länsisuunnalta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:28
Totuuskomissio selvittää meänkielisten kohtelua – "Kyse ei ole vain kallomittauksista, vaan kaikesta, mitä kouluissa tehtiin sekä työtuvista" Tilaajille
10:11
Perustuslakivaliokunta kuulee parhaillaan turvapaikanhakijat vieraslajeihin rinnastanutta kansanedustaja Mäenpäätä
9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä Saksassa surmanneen ampujan motiivi oli syyttäjän mukaan äärioikeistolainen – epäilty löytyi kuolleena kotoaan
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
28
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
20
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
18
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
17
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
8
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
7
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image