Luonto

Susi ja karhu mahtuvat samaan ”ravintolaan”

Lassi Rautiaisen susikirjassa Taistelijat on kuvia ja tietoa muun muassa karhujen ja susien yhteiselosta. Kuvassa naarassusi ja uroskarhu katsovat vierekkäin toisia eläimiä. KUVA: Lassi Rautiainen
Luonto 21.8.2013 12:27 | Päivitetty 21.8.2013 15:59
Heikki Uusitalo

Luontokuvaaja Lassi Rautiainen on jo vuosien ajan saanut todistaa, että karhu ja susi voivat tulla niin hyvin toimeen, että ne aterioivat nokikkain.

Harvinaista se kuitenkin on, sillä karhuja ja susia tapaa ihan samalla alueella hyvin harvoin.

Rautiaisen tänä kesänä julkaistussa kirjassa Taistelijat on muun muassa kuva nuoresta naarassudesta ja uroskarhusta, jotka ruokailevat intensiivisesti lähekkäin.

”Samalta lautaselta”, Rautiainen sanoo.

Rautiaisen toinen kuva naarassudesta ja isosta uroskarhusta on saanut kansainvälistäkin huomiota ja leviää sosiaalisessa mediassa.

”Kuvassa eläinten mielenkiinto on kohdistunut toisiin eläimiin”, Rautiainen kertoo.

Kuvat otettu Kuhmossa

Kuvat on otettu Kuhmossa eläinten ruokintapaikkojen lähellä piilokojusta.

Rautiainen on palkittu vuonna 2007 vuoden luontokuvasta, jossa sudet ajavat karhua takaa.

Ensimmäisen kerran hän näki susien ja karhujen sopuisaa yhteiseloa 2000-luvun puolivälissä. Rautiaisen mukaan eläimet sopeutuvat toisiinsa ajan mittaan.

”Aluksi vähän uhitellaan ja ajellaan toisia pois, mutta muutaman tunnin päästä ne voivat todeta, että turha tässä on ärhennellä, vaan syödään samassa ravintolassa ja samalta lautaselta. Kyse on sopeutumisilmiöstä.”

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (36)

Kyllä susien karkoittamiseksi pihoilta pitäisi olla muunkinlainen keino, kuin vain metsästys.
RKTL voisi pannoituksen sijaan alkaa susien aktiivisen rääkkäämisen. Em. asiasta tulisi säätää lailla ja poikkeuksena eläinrääkkäyksen kieltävään lakiin.

Jos joku kauhistuu susien rääkkäämistä, on hyvä muistaa, että elävätä se susikin raatelee sen pienen koululapsen, jos kiinni saa. Lapsi saattaa elää kituen vielä suhteellisen pikään, kun susi syö esim. jalkoja tai käden.

Susia voitaisiin ottaa kiinni, kuten pantasusia ja niille voisi esim. pakkojuottaa letkulla bensiiniä tai diseliä, tärpätti ja jäteöljykin kävisi. Lopuksi suden häntä ja vaikka koko perä voitaisiin valella bensiinillä. Sitten ennen suden päästämistä vapaaksi, sytytettäisiin häntä palamaan. Sinne se eläin juoksisi syvälle metsään, eikä hevin enää ilmaantuisi ihmisten ilmoille.

Silloin ei tarvitsisi pienten lasten vanhempien pelätä lähettää lapsiaan kouluun, kun vain kuljettaisivat bensalle haisevaa trasselia roikkumassa koulurepussaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuten valokuvan ottanut Rautiainen itsekin on sanonut, karhu ja susi eivät viihtyneet samassa kuvassa kuin tuon pikkaraisen heltken. Sitten susi saa väistää karhua. Jos karhu on syömässä, sudet saavat odottaa vuoroaan. Joskus ne voivat härnätä karhua päästäkseen pöytään aiemmin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Milloin ihmisten syöttökarhut ja sudet ovat olleet aitoa luontokuvausta? Korkeasaaresta saa samoja kuvia. Turha vaivautua metsään kuvaamaan haaskalta eläimiä. Minä, eikä moni muukaan arvosta tippaakaan tällaisia kuvia. Entisajan kuvaajat olivat oikeita kuvaajia filmikameroineen ja satoine öineen aidossa luonnossa, jossa villieläimen kohtaaminen ei ollut ennalta järjestetty.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hieno kuva. Luontokuva se ei kuitenkaan ole. Vastaavia kuvia voi ottaa eläinpuistoissa. Niistä ei kuitenkaan jaeta palkintoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kaikki eläimet eivät toimi samalla tavalla kuin jotkut yksisilmäiset ihmiset. Ajassa on muutakin, sydän on eläimilläkin ja tahto voi pyhittää keinot (jidenkin ihmisten mukaan aina väkivaltaiset), eläimillä myös rauhanomaiset. Halu parempaan yhteiseloon voi olla seurausta paremmista ajoista, yleisistä selviytymisperiaatteista ja suvaitsevaisuudesta. Uskon että eläimilläkin on sielu, ja luonnoneläimillä varsinkin suhde kanssaeläimiin on vahva..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sitten aivan sama mitä tässäkin lehdessä uutisoidaan. Kommenttien mukaan mikään ei ole totta, vähintäänkin manipuloitua. Tietäjiä - iän ikuisia - niitä vaan riittää...
Keskustelu yleensä rönsyilee aivan hakoteille.

Hienona Lassi Rautiainen, kiitos sinulle sitkeydessä luontokuvauksen parissa. Aniharva pääsee kameransa kanssa ilman piilokojua tuollaista luontokappaletta kuvaamaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuossa kuvassa on jotakin hämärää. Toisaalta nämä haaskaltakuvaajat ovat samaa kastia kuin haaskalta metsästävät.
Kuvaaja saa kuvistaan rahaa ja mainetta (suomessa kyseenalaista tosin)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuva on hieno, mutta vinjentoinnin lisääminen on turha toimenpide, ainakin luontokuvissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eivät ne ole sopetuneet toistensa läsnäoloon vaan ihmisen järjestämään luonnon vastaiseen ruokintapaikkaan. Ne tietävät että ruokaa tulee kaikille ja samaistuvat saman käyttätymisen vuoksi toisiinsa. Saaliistaminen ja saalis on muuttunut sekä sudella että karhulla yleiseksi ruoka-automaatiksi. Lintulaudoilla tapahtuu samaa. Jokainen eläin sallii kaikkien käydä samalla "apajalla". Ruokkiminen muuttaa eläinten käyttätymistä. Saataisi olla järkevää pitää ruokinnan suhteen taukoa yhdellä alueella. Villieläinten ei tule tottua ruokintaan.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tämä kuva on jo useamman kerran tullut facebookissa vastaan ja kaikki sitä jakaneet ovat tuntuneet ihastelevan, kuinka uhkeat kesyttömät villieläimet siinä vaeltavat rinta rinnan. Alusta asti arvelin, että kuva on otettu ruokintapaikalla, eikä tämä ole näiden eläinten lajityypillistä ja luonnollista käyttäytymistä lainkaan. En ole kuitenkaan viitsinyt kenellekään asiasta mainita, koska näinä aikoina saa helposti vihat niskoilleen, kun esittää eriävän mielipiteen tällaisesta asiasta. Itse en edes laskisi otosta luontokuvaksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ihan ok kuva, tuskin itsekään osaisin paljoa parempaa ottaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haaskalta kuvaaminen ei ole mitään luontokuvaamista.
Rautiainen & co jalostavat naudanlihaa syövän petokannan suomeen.

Kaikki haaskalle tottuneet pedot pitäisi ampua kuvauksen jälkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Optinen harha. Kyllä sillä suurtayleisöä harhauttaa, mutta ei vähänkään digikuvaukseen perehtynyttä.

Suurpetojen pitkäaikainen kesytystyö kantaa huonon hedelmän, kuten juuri ilmitulleesta karhun hyökkäyksestä (taas) lenkkeilijän kimppuun ilmene.
Tässä vaiheessa karhu- ja susiuhan alla asuville pitää RKTL:n toimesta jakaa vähintään ns. kumiluotiaseet petojen pelkokouluttamiseen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ruokitut karhut ja muutkin villielämien ruokkiminen ja totuttautuminen ei vastaa villinluonnon todellisuutta. Turisti luulevat , että näitä pyörii täällä enemmältäkin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (36)

Uutisvirta

9:43
Tornion ja Pellon välille asen­ne­tut uudet no­peus­val­von­ta­ka­me­rat käyt­töön vasta kesällä – uudet kamerat mit­taa­vat jopa 32 autoa mo­lem­mil­ta kais­toil­ta Tilaajille
9:34
Lehto Group aloittaa yt-neuvottelut, yhtiön koko vuoden tulos reilusti tappiolla – neuvottelujen piirissä 400 ihmistä, yli sadan työt vaakalaudalla
8:52
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena
7:35
Ainakin 11 ihmistä kuoli asehyökkäyksissä vesipiippubaareihin Saksassa – myös epäilty löytyi kuolleena
7:00
Päivän leffapoiminnat: Alakuloinen jännäri varoittelee tulevaisuudesta – populistinen presidenttiehdokas on kuin nykypäivän hahmo
7:00
Älä tyydy tavanomaisiin laskiaispulliin – kokeile aivan uusia täytteitä tai yhdistele perinteisiä omaperäisesti Tilaajille
6:54
Pikaluottoja tyrkytetään myös firmoille – "Se on äärimmäisen kallista rahaa" Tilaajille
22
Karjasilta on kaikesta huolimatta vielä yksi maamme yhtenäisemmistä jälleenrakennusalueista – joitain käsittämättömiä kötöstyksiä löytyy Lukijalta
18
Uudet liikennemerkit tulevat Suomen teille – keltainen viiva vaihtuu valkoiseen
13
Kärpät säilytti sarjataulukon piikkipaikkansa nihkeähköllä voitolla sarjajumbosta – Sportin Dufva: ”Paras tänään näkemäni maalintekijä oli Hannu Hilli Oulun Värisilmästä”
6
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
5
Kysyimme, miten opettajien kohtaamista vaaratilanteista ilmoitetaan – "Suurin osa ilmoituksista on oppilaiden aiheuttamista väkivaltatilanteista"
5
Äänestysinto on nousussa Yhdysvaltojen demokraattimielisillä alueilla – lupaa hyvää Trumpin kaatoa yrittäville
5
Nyt se on tutkittu – moni pitää vihreään kuluttamiseen kannustamista vastenmielisenä tuputtamisena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu erittäin huonoksi aamulla Etelä-Lapissa lumipyryn vuoksi.
Ajokeli muuttuu huonoksi aamulla maan itäosassa, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Päijät-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Etelä-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Keski-Lapissa ja Pohjois-Lapissa lumi- tai räntäsateen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

257 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

ministerien virka autot

Onnellinen ihminen ei kadehdi. Ei ketään, ei mitään, ei missään. :) Lue lisää...
VELATON VARALLISUUTE...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

20.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image