Luonto

Suomessa näkyy lähes täydellinen au­rin­gon­pi­men­nys - suurin pimennys Lapissa

Oulussa on kuvattu osittaista auringonpimennystä muun muassa vuonna 2003. KUVA: Jukka-Pekka Moilanen
Luonto 6.3.2015 7:19 | Päivitetty 6.3.2015 7:29
Kaleva

Suomessa nähdään lähes täydellinen auringonpimennys perjantaina 20. maaliskuuta. Kilpisjärvellä Auringon kiekosta pimenee jopa 94 prosenttia. Kaakkois-Suomessa pimennys on noin 81 prosenttia.

Auringonpimennys ajoittuu keskipäivään. Se alkaa paikkakunnasta riippuen noin kello 11 ja päättyy noin kello 13.30.

Pimennyksen kulkua voi seurata missä tahansa, jossa taivas on riittävän selkeä.

Tähtitieteellinen yhdistys Ursa muistuttaa, että auringonpimennyksen katselu on haitallista suojaamattomille silmille. Näkymätön infrapuna- eli lämpösäteily vaurioittaa verkkokalvoa jo muutamassa sekunnissa. Vahinkoa ei huomaa heti.

Silmät voi suojata asianmukaisilla pimennyslaseilla ja kaukoputkien suodatinkalvoilla. Myös hitsarinlasi numero 14 suodattaa infrapunasäteilyn riittävän hyvin. Valoitetut filmit, noetut lasit ja tavalliset aurinkolasit eivät ole silmien kannalta riittävä suoja.

Täydellinen pimennys harvinainen

Auringonpimennys näkyy täydellisenä kapealla kaistaleella, joka kulkee Atlantin pohjoisosien sekä Pohjoisen jäämeren poikki ja päättyy pohjoisnavalle.

Täydellinen auringonpimennys toteutuu, kun Kuu kulkee radallaan Auringon ja Maan välistä.

Täydellinen pimennys tapahtuu jossain päin maailmaa 18 kuukauden välein. Se näkyy yleensä vain hyvin pienellä alueella.

Täydellisen pimennyksen voi nähdä samalla paikkakunnalla keskimäärin 400 vuoden välein. Suomessa edellinen täydellinen auringonpimennys nähtiin heinäkuussa 1990, ja seuraavan kerran se tapahtuu lokakuussa 2126.

Seuraava osittainen auringonpimennys nähdään Suomessa elokuussa 2018.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (24)

Saako auringon pimennystä kuvata tavallisella puhelimen kameralla vai pitääkö puhelimen kamera myös suojata auringon pimennys laseilla?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme silloin koulussa kun tämä auringonpimennys tapahtuu. Noh, tietysti loppuu koulu 12:ltä,mutta saapahan kävellä kotimatkan pimeässä. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Perjantaita odotetaan meilläkin "kuin Kuuta nousevaa" vai sittenkin kuin "Aurinkoa pimenevää"? heh heh! :) Itseasiassa Kuu tavallaan "nouseekin" Auringon eteen pimennyksessä (riipuu miten asiaa aattelee) vaikka se itseasiassa ohittaa sen.

Meille tämä perjantai on monella tavalla erityisen suuri merkki -ja juhlapäivä:

1) auringonpimennyksen seuraaminen
2) sapatin valmistuspäivä ja vieläpä
3) raamatullisen / heprealaisen uudenvuoden aatto sekä samalla uudenkuun aatto

Joten tripla-bileet on meidän perheessä tiedossa pe-la! :) Tämä auringonpimennys tuo erityistä syvyyttä ja merkitystä meneillään olevan harvinaisen neljän "bloodmoonsin" (kuunpimennyksen) sarjan keskelle 2014-2015. Että näin mahtavissa taivaan merkeissä vaihtuu Luojamme / Israelin Jumalan vuosi tänä keväänä. Heprealaisen kalenterin "viisarit" ovat taivaalla Auringossa, Kuussa ja tähdissä. Ei seinällä.

Siihen ei jokaisen kodin ja toimiston seinällä roikkuva babylonialais-roomalainen kalenteri kykene koskaan. Vaikka sekin tosin perustuu ainoastaan "löyhästi" tai suurinpiirtein Auringon kiertoon.

Aurinkoista kevättä kaikille! "sillä hän antaa aurinkonsa koittaa niin pahoille kuin hyvillekin, ja antaa sataa niin väärille kuin vanhurskaillekin." (Matt. 5:45)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Olemme hyvin innoissamme auringonpimennyksen näkemisestä, sääli vaan että olemme silloin koulussa -_- Toivotaan että pääsemme katsomaan sitä, pitäkää peukut pystyssä! ;))

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No mistyä sitä vielä tietää, näkyykö se pimennys vai ei, aika paljon on noita pilviä ollut viimeaikoina taivaalla estämässä pimentämättömänkin auringon näkymistä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Miten auringonpimennys on niin täydellinen? Kuun läpimitta suhteessa auringon läpimittaan on tasan tarkkaan 1/400, samoin maan ja kuun välisen etäisyyden suhde kuun ja auringon väliseen etäisyyteen on myös tasan tarkkaan 1/400. Miettikääpä onko tämä sattumaa vai olisiko kyseessä sittenkin meitä suurempi älyllinen voima, Jumala?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se on sattumaa.

Sitä patisi kuun etäisyys meistä ei ole vakio, vaan kasvaa hitaasti. Saisiko jumalasi kuun myös kasvamaan samassa suhteessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuu on syntynyt maan ja toisen planeetan törmäyksessä,jolloun kuu oli huomattavasti lähempänä maata,kuu loittonee koko ajan ja on tällä hetkellä juuri tuolla etäisyydellä jonka mainitsit.Kuu etääntyy oliko se muutaman sentin vuodessa,joten tulevaisuudessa ei täydellisiä auringonpimennyksiä ole.Että se siitä suuremmasta älyllisestä voimasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älyllinen tupsahti tyhjästä älyttömyydestä, kaaoksen ja sattuman summana väittämään ettei ole älyllistä voimaa.
Että se siitä älyllisestä johtopäätöksestä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Veljeni syntyi edellisen täyden auringonpimennyksen aikana 1990, kellon aikakin täsmäsi. :)

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Muistan tuon auringonpimennyksen 1990 oli aamulla aikaisin.
Kovin oli kalsean kylmä henkäys, joka tuli kesäaamuun, kun aurinko meni pimentoon.
Hyytävä paikka ois maapallo ilman aurinkoa..

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Lisään vielä sen verran ,että samalla linnut heitti laulamasta kun aurinko pimeni...
Oli aika aavemainen tunnelma,kylmän henkäyksen lisäksi.. Pysähdyttävä kokemus...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minäkin olin sitä todistamassa Pitäjänmäen kalliolla. Hieno, mieleenpainuva ja epätodellinen hetki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan se ihan kiva, että pian on taas tulossa auringonpimennys, vaikka se tosin onkin vain osittainen. Suomessa tapahtuu näitä auringonpimennyksiä, etenkin täydellisiä aika harvoin. Olen katsonut viimeisten vuosikymmenten aikana tapahtuneista auringonpimennyksistä lähes jokaisen. Osittaisten auringonpimennysten vaikutus esim. valon määrään ja luontoon on varsin vähäinen. Vaikka auringosta peittyisikin noinkin paljon, kuin 94 %. Auringonpimennyksen peittää maata hyvin kapealla alueella ja sektorilla. Joten esim. Keski- Suomessa aurinko pimenee todennäköisesti vain jotain 85- 90 %: sti. Etelä- Suomessa vielä vähemmän. Joskus ennen vuotta 2000 oli Suomessa kesällä täydellinen auringonpimennys, jolloin ympäröivä maisema todellakin hämärtyi merkittävästi. Linnut lakkasivat laulamasta ja muurahaisistakin oli tehty havaintoja, että nekin hämmentyivät. Oma koira säikähti, vinkui peloissaan ja ihmetteli, miksi taivas ja maailma tuntui tummuvan, tuli vähäksi aikaa yön kaltainen hetki, ilman lämpötila viileni merkittävästi useita asteita, vaikka aurinko oli vähän aikaa sitten noussut ja kaikkialla oli vähän aikaa sitten ollut jo niin valoisaa. Joillekin ihmisille pimennykset, eli okkultaatiot ovat mystinen ja maaginen kokemus. Onhan se omanlaisensa luontoelämys. Tuhansia ja vielä satoja vuosia sitten ihmiset liittivät pimennyksiin kaikenlaisia uskomuksia ja traditioita. Ei ehkä enää. Koska tietämys ja tieto niistä on ihmisten keskuudessa lisääntynyt. Silti, mikä estää vieläkään nauttimasta näistä taivaan tarjoamista, harvoin koetuista tapahtumista ja näytöksistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pysyvän pimennyksen tullen kahdeksan minuutin kuluttua paikat alkaa kylmetä. Siinäpä on ajattelemisen aihetta, kuinka riippuvainen elämä on Auringosta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos auringonpimennykset saattavat aiheuttaa silmävaurioita niin
eikö niitä pimennyksiä Valviran määräyksellä voitaisi kieltää?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ei pimennys aiheuta mitään silmävaurioita. Aurinkoon tuijottaminen sen sijaan aiheuttaa, kuten jokainen lapsikin tietää. Eli jos haluaa seurata pimennystä omin silmin, joutuu tuijottamaan aurinkoon. Ilman asianmukaista suojautumista saa ikävän muiston tapahtumasta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (24)

Uutisvirta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Mikä nautinto olla tekemättä palkkatyötä, toverit

Et sitten edes lukenut aloitusta tai et järkytykseltäsi ymmärtänyt sitä. Lainaus: "...pitää osata olla menemättä lankaan... Lue lisää...
Sifferi

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

18.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image