Luonto

Suo­men­pys­ty­kor­vaa haetaan Unescon kult­tuu­ri­pe­rin­tö­koh­teek­si

Suomenpystykorva on kulkenut suomalaisten mukana pitkään. Kuvassa suomenpystykorva Sami ja Tarmo Kyllönen lintujahdissa Kuusamossa. KUVA: Heikki Ketola
Luonto 6.2.2013 9:55
Taina Virolainen

Suomenpystykorva halutaan Unescon kulttuuriperintökohteeksi. Maaliskuussa asiasta tekevät hakemuksen opetusministeriölle Kennelliitto, Suomen Pystykorvajärjestö ja Metsästäjäliitto.

Suomen kansalliskoiran statusta halutaan nyt vahvistaa kansainvälisesti. "Kulttuuriperintökohteena on se, mikä on ollut suomenpystykorvan rooli Suomen kansan kulttuurissa", kertoo Kennelliiton viestintäpäällikkö Kaija Unhola.

Suomenpystykorva on kulkenut suomalaisten mukana pitkään. Se on hankkinut ruuan, sen kanssa on metsästetty oravannahkoja, se on toiminut vahtikoirana.

Lisäksi suomenpystykorva on maassamme ainoa luonnonkannasta muodostunut rotu, se ei ole risteytynyt missään vaiheessa.

Jos pystykorva nimetään Unescon kulttuuriperintökohteeksi, se velvoittaa esittelemään koiran kykyjä myös ulkomaalaisille matkailijoille. "Missään muualla maailmassa ei ole puuhun haukkuvaa lintukoiraa", kommentoi Kaija Unhola.

Järjestetyillä tutustumisretkillä voisi seurata, miten koira lumoaa linnun puuhun heiluvan häntänsä avulla. .

Kennelliitto on aloittamassa suomenpystykorvaan liittyvien metsästystarinoiden keräämisen.

Mitä muistoja sinulla on suomenpystykorvasta? Oletko metsästänyt koiran kanssa vai oletko muuten ollut tekemisissä kansalliskoiramme kanssa?

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (49)

Suomen Pystykorvan kannalta ihan hyvä asia tuoda rotua enemmän esille. Eipä ole metsällä ollut yksitoikkoista kaverin kanssa. Kotona kiva kaveri, eikä ole vierastanut muitakaan ihmisiä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Meillä oli Tessu niminen koira ja hän eli vanhaksi. Piti oravat järjestyksessä, oli erilaisilla metsälenkeillä, käytiin yhdessä aina naapuria katsomassa, oli hyvä kaveri ja kumppani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Justiinsappa nuo prkleen sudet tappoivat kaverin pystykorvan siinä näätäjahdissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Todella mahtavaa kun Suomenpystykorva saa tällaisen tunnutuksen.Itselläni on ollut monta pystykorvaa ja ne ovat olleet luottokavereitani.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Naapurin poromies on rääkännyt pystykorvaansa yli kymmenen vuotta. Ei metsästä ei juosuta pitää vai ulko-oven pielessä lyhyessä kettingissä. Koira haukkuu ja valittaa (itkee) yöt ja päivät. Ei ole mukavaa katsottavaa eikä kuunneltavaa. Koiran pito luvanvaraiseksi ja verollisksi niin turhat koirat jää laittamatta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

No kuule teepa kansalaisvelsollisuutesi ja ilmoita poliisille asiasta!! Käsittämätöntä vastuuttomuutta sinultakin, kun et vie asiaa viranomaisten tietoon!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannatan lämpimästi! Suomenpystykorva on todella puhdas rotu, jota ei ole saatu aikaan eri rotuja risteyttämällä kuten useimmat muut maailman koirarodut. Mutta samalla pitää hakea samaa maailmanperintöasemaa myös pohjanpystykorvalle, joka on aivan yhtä suomalainen ja polveutuu juuri samoista esi-isiiemme pikinokista kuin suomenpystykorvakin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjis ei ehkä sittenkään ole suomalainen rotu,sillä sen juuret ovat Ruotsin Norrbottenin läänin alueella. Toki samalla tavalla alkuperäiset geenit omistava rotu kuin kotoinen Suomenpystykorva ja varmasti mainio eräkaveri.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pohjiksen juuret ovat sekä Ruotsin että Suomen pohjoisosissa. Ruotsissa rotu oli jo hävitä. Suomesta löytyi onneksi vielä Pohjois-Suomen kyliltä näitä "maatiaiskoiria". Hieno rotu kuten pystiskin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suomalainen pohjanpystykorva on yhtä kansallinen kuin suomenpystykorva. Samaa oravikoiran alkua molemmat. Paikkatakkia ruvettiin laittamaan Kennelliiton rekisteriin vuonna 1973. Tekijämiehenä oli kenraali Antti O. Korhonen. Jätti meille suomalisille hienon perinnön.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nykyinen Suomi oli silloin kiinteä osa Ruotsin kuningaskuntaa, joten voidaan sanoa että juuret ovat Ruotsin kaakkois-, pohjois- ja koillisosissa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Opin kävelemään lapsuuskodin suomenpystykorvan turkista kiinni pitäen, olivat todella kärsivällisiä pienten suhteen. Osasivat erottaa mikä oli pikkulapsen ymmärtämättömyyttä ja mikä isompien lasten pientä jäynäyritystä. Itsepäisiä sisupusseja ja herkkiä ottamaan välillä neniinsä. Todella uskollisia. Yksi narttu kävi maalla isoäitini luona syömässä aamupuuron, koputti kinoksen nokasta ikkunaan, söi ja kipitti kotio aamiaista oottamaan. Mummi kun heräsi tosi aikaisin :). Saattoi myös tulla kouluautolle vastaan. Ainutlaatuinen rotu, jota kannattaa vaalia. Ei ehken mikään kerrostalokoira, eikä välttämättä rivitalonkaan. Toki riippuu pitäjästä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Elämäni ensimmäinen koirakaveri oli Suomen pystykorva Siru,jonka kanssa söin samasta ruokakupista ollessani n.3v.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Valitettavasti nyt on tultu tosiaan siihen vaiheeseen, että Suomen pystykorvalle täytyy hakea Unescon kansanperintökohteeksi hakemista. Meidän pikinokkamme käyttö metsästyksessä ja ennenkaikkea riistan puuhun haukkumisessa alkaa olla vähintäänkin uhattuna. Sitä ei suosi oikeastaan mikään. Esitän sekä luonnonsuojelu-, lintu- ja metsästysjärjestöille järkevää yhteistyötä tämän hienon koirarodun luontaisen toiminnan mahdollistamiseksi. Kuten tiedämme, tämä ystävämme kuuluu luontoomme.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Syytä onkin sillä sudet on syöneet ne jo sukupuuton partaalle,mutta luonnonsuojelu liitolle on vain tärkeää että susia riittää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sudet syövät hirvikoiria ja ajokoiria, eivätkä syö vaan tappavat kilpakumppaninsa, joka on saman ruoan perässä kuin susikin. Ei tule mieleen ensimmäistäkään pystykorvaa jonka olisivat tappaneet, voi tietenki olla jossain itärajalla, että pihaan sidotun olisivat saaneet tapetuksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

...on esim. Maaseudun tulevaisuudessa ollut kuvia susien tappamista Suomen pystykorvista. Yhdestä oli vain eturuumis jäljellä. Mutta yleisesti ottaen sudet tuskin on sukupuuton partaalle ajava tekijä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ompa ollut pikinokka kaverina ja muita tosi kavereita ei oo siten olukkaan.Kova räksyttään mutta niin on emäntäkin vaan ei pärjänny.Tosi metsästäjä haukku linnut.jänikset.hirvet.oravat.ja ihmiset. Ketjussa hakku jatkuvasti mutta kun laitoi hyvän häkin ja kopin niin loppu tyhjä haukkuminen.Kun aika kävi pitkäksi alkoi haukkua.Piti käyttää pitkillä lenkeillä että sai purkaa energian.Oon miettiny jos nyt koiran laittasin niin Suomenpystykorvan.Mutta on tietenkin kiini siitä mihin koiraa tarvitsee.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (49)

Uutisvirta

15:10
Siilien elinolot kapenevat – samaan aikaan vapaaehtoisten auttajien määrä on kuitenkin lisääntynyt
13:27
Poliisi: Rovaniemellä kadonnut 75-vuotias mies on löytynyt
12:56
Rattijuoppoja jäi poliisin haaviin Torniossa – törkeän lukemat puhaltanut kertoi juoneensa "muutaman lonkeron"
12:36
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
11:42
Nainen pa­hoin­pi­del­tiin yk­si­tyis­asun­nos­sa Ke­min­maas­sa – uhrin mukaan häntä lyö­tiin, pot­kit­tiin ja re­vit­tiin hiuk­sis­ta
11:40
Mies hyök­kä­si autossa is­tu­neen tun­te­mat­to­man miehen kimp­puun Ter­vo­las­sa
11:35
Oululaisen Jesse Kangasniemen kokoelmissa on satoja nukkeja, joita hän hoitaa ja pukee tekemiinsä vaatteisiin
49
Eduskunnan puhemiehen Matti Vanhasen mielestä epäluottamuksen vuoksi eronnut Rinne voi jatkaa uuden hallituksen ministerinä – "Ei hän tässä mikään hylkiö ole"
44
Suomalaiset kuluttavat jouluun reilut 500 euroa – vain joka neljäs kertoi säästäneensä veronpalautuksia joulua varten
31
Näin Ruotsin puolustus vahvistuu – Ruotsin puolustusvoimat julkaisi raportin, jossa on suoraa puhetta Suomen tärkeästä roolista ja Baltian haavoittuvuudesta
26
Itsenäisyyspäivän marsseihin varaudutaan satojen poliisien voimin – Keskiviikkona poliisi kielsi uusnatsien mielenosoituksen, torstaina ilmoitettiin toisesta vastaavasta
18
Ville Leskisen HIFK-debyytti sähköistää tunnelman Raksilassa – HIFK ja Tappara olleet pahoja peikkoja Kärpille syyskaudella
13
Tällainen oli pukuloisto 102-vuotiaan Suomen juhlissa – katso kuvakooste illan kiinnostavimmista puvuista
11
Kolumni: Arjen hyvät teot elävät kilvan juhlapuheissa, mutta arkitodellisuudessa ihmisen annetaan olla syvässä omassa rauhassa ja pärjätä omin voimin

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Ylen gallup: Perussuomalaiset 24,3%

236 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Siinä sen näkee ketä kiinnostaa oikesti köyhät

Perustoimeentulotuella elävä suomalainen kuuluu maailman 20% eliittiin, kun yhteiskunnan palvelutkin huomioidaan. Sietäi... Lue lisää...
Naurettavaa nillitys...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

7.12.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image