Luonto

Sa­la­ka­las­tuk­ses­ta voi tulla jatkossa jopa 7000 euron lasku – alan järjestön mukaan uhanalaisiin lajeihin kohdistuu laa­ja­mit­tais­ta­kin sa­la­ka­las­tus­ta

Äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen kudulle nousevan naaraan arvoksi on arvioitu yli 7000 euroa. KUVA: Tapio Gustafsson, Kalatalouden Keskusliitto
Luonto 13.3.2019 13:18
Anna Leinonen

Eduskunta hyväksyi keskiviikkona kalastuslain muutoksen, jonka mukaan uhanalaisen kalan saaliiksi ottanut joutuu maksamaan kalan arvon valtiolle. Yhden järvilohiemon hinta voi olla jopa yli 7000 euroa. 

Viime viikolla julkaistun tuoreen uhanalaisuusarvion mukaan monet Suomessa esiintyvät vaelluskalalajit ovat edelleen äärimmäisen tai erittäin uhanalaisia, kerrotaan Kalatalouden Keskusliiton tiedotteessa.

Tähän asti uhanalaisten kalalajien kuten Saimaan järvilohen kalastamisesta kiinni jääneet henkilöt ovat jääneet järjestön mukaan lähestulkoon ilman rangaistuksia.

Rauhoitetuille eläimille ja riistalajeille on jo kauan ollut olemassa ohjeelliset arvot, joita sovelletaan luonnonsuojelu- ja metsästysrikoksissa. Kaloilta arvot ovat puuttuneet. Kalatalouden Keskusliiton tiedotteessa todetaan, että uuden lain myötä yhteiskunnan panostukset uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseen ja säilyttämiseen ovat merkittäviä. 

Uhanalaisiin kalakantoihin on kohdistunut tahallista, joskus laajamittaistakin salakalastusta.

– Ohjeellisista arvoista säätäminen tulee helpottamaan oikeuslaitoksen työtä, jolloin rangaistuksia on helpompi määrätä, arvioi lakimies Jenny Fredrikson Kalatalouden Keskusliitosta.

MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (44)

Kuusamon joilla matkailuväki on tuhonnut sukupuuton partaalle kitkan- ja oulangajoen taimenen , jokimatkailu kumilautta ja kanootti ralleja harrastavat luontoihmiset , millohan heidät laitetaan kuriin ja vuositasolla miljoonia hedelmöityneitä mätimunia tuhoutuu ja vastakuoriutuneita poikasia jokivirran vietämiksi hapettomiin hautoihin kun kutumatalikot tuhotaan rahan ahneuksissa , näin on tapahtunut vuosikymmenten ajan yliopistoväen silmien alla sekä kaikenlaisten ihtiään luontoihmisiksi kuhtuvien etelän ihmisten.... .

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minkit, saukot,maakotkat, ym,ym, petoeläimet. Syövät uhanalaisia kaloja!!!
Tietenkin herrat ja poliitikotkot !! Näilläkö on vapaa kalastusoikeus???
Vieköön kateus kaikki kalat kiistellyistä kalastusvesistöistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"...uuden lain myötä yhteiskunnan panostukset uhanalaisten kalakantojen elvyttämiseen ja säilyttämiseen ovat merkittäviä." Mitä ne panostukset ovat konkreettisesti? Taas sanahelinää. Tietääkseni yhtään vaelluskalojen raellusreittiä ei olla yhteiskunnan toimesta ennallistamassa. Yhtään voimalaitosta ei olla sulkemassa tai kalatietä rakentamassa. Samoin kutuvesiä ei olla ennallistamassa. Mitä tällainen järjestöjen valheellinen propaganda oikein on? Tässä lienee hyvä esimerkki järjestöjen ylivallasta, jossa todellisuus on aivan muuta kuin mistä puhutaan!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ja taas on Jasper Pääkkönen kaverinsa Kasvin kanssa ajanut täysin todellisuudesta vieraantuneita lakeja läpi. Tämän siitä saa kun helsinkiläiset vihertäjät rupeaa kalastamaan ja suojelemaan kalojaan. Milloin kalojen kidutus kielletään? Voisi jo pikkuhiljaa tuollaisen catch and release kidutuksen loppuvan. Jos kaloja pyytää on jokainen kala mikä vedestä nousee syötävä. Huvikseen kalojen kiduttaminen pitäisi jo kieltää. Onhan eläinten kiduttaminen niinkuin yleisestikin kiellettyä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Ensinnäkin taas levitetään huhuja totena vaikka tuskin laajamittaista salakalastusta on missään! Toisaalta, onko nykyiset kalastajat vaelluskalojen uhanalaisuuden syy? Ei todellakaan vaan vesivoima, vevivoimayhtiöt sekä poliitikot, jotka antavat tämän voimamielivallan jatkua. Miksi siis täysin ulkopuolista tahoa rangaistaan asiasta mihin sillä ei ole mitään vaikutusta. Jos vieheeseen tartuu vahingossa uhanalainen laji ja se menee rikki pyydettäessä, niin nykylailla pakotetaan hukkaamaan ja tuhlaamaan uhanaliasia luonnonvaroja eli uhanalaisia kaloja. Ei tätä sääntöviidakon yhteiskuntaa kyllä voi ymmärtää enää millään mittarilla mistä täällä tuulee. Toiset tuhoaa voimaloineen mutta täysin viattomat maksaa laskun! Missä on esimerkiksi velvoitteet voimalaitoksille rakentaa kalaportaat ja ennallistaa vaelluskalojen kutupaikat? Se olisi todellinen uhanalaisten kalalajien suojelutoimi eikä kalojen hinnoittelu!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hyvin käy kauppa Nuaksen kalalle. Kalastuspaikka lienee kirjoitettu kylläkin puutteellisest!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Nauretttavaa, jotain väärin kalastamisesta saa paljon kovemmat rapsut kuin ihmisen hakkaaamisesta invalidiksi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuusamon jokien taimenkannat on sukupuuton partaalla , jokimatkailun kanootti - ja kumilautta safarit ovat vuosikymmenet aina -90 luvulta asti huuhtoneet taimenen hedelmöittyneen mädin ja vastakuoriutuneet poikaset hapettomiin jokihautoihin (monttuihin) luulisi lopulta matkailu-luontoväen sekä tutkijoiden siihen reakoivan tämä mittaava luonto tuho on tapahtunut heidän silmien alla . Kuusamossa menestys lasketaan majoitusvuorokausina ja luonto on aina maksumiehenä eli kärsijänä ja tässä tapauksessa koko jokiekosysteemi , yksi lasku tuhoaa kun kutumatalikon yli mennään kymmeniä tuhansia mätimunia.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Oulunjoen suun kalastus tulisi kans välittömästi kieltää siellä pyydetään uhanalaista Oulunjoen lohta, taimenta ja siikaa. Käsittämätöntä sanon minä!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Hirven pyytäjä joutuu maksamaan taimivahingot ja siksi maajussit eivät hyväksy hirvikannan vähentämistä. Entäs, mitä sanoo siihen leski tai invalidisoitunut pikku poika. Ääni ei kuulu paitsi autokorjaamo kiittää. Entä poliisi verorahojen käytöstä pois talousrikoksista yms ja vakuutusyhtiö isoista kuluistaan ja vakuutusmaksuistaan. Kalan pyynnissä ei lähde henki pyytäjältä, eikä viehe kerro kalalle, elä vain syö minua. Kaikki kalathan vaurioituu, kun ne vedetään kivikkoa laahustaen kirurgille vatsaleikkaukseen. Paras tapa on kieltää ajalla ja paikalla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pirskatti, palijo enempi, kuin mummon hinta, mummohan pukataan putkeen kuin tyhjä pullo, no toki antendot ja eskerit lypsää kaiken saatavan pois.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

mummot ei ole uhanalaisia vaan hyvin menestyvä laji Suomessa. Maahantulijoitakin suojellaan enempi kuin mummoja

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Eikö se kalan hinta oo se mitä se kalanmyyjän tiskillä maksaa. Eihän ihimisen pahoinpitelystä tule tuollaisia korvauksia. On tainnu jasper pääkkönen olla nyt asialla. Sehän kohta kieltää kalan syönninki.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onkohan joku laskenut kalan hinnan pikkuisen pieleen. Rangaistus on kovempi, kuin mitä raiskauksesta nykyään saa.
Otetaanpa esimerkki toisesta valtion elikosta. Kun ajat hirven kanssa kolarin, niin valtio ei nykyään korvaa, vaan on oltava vakuutus, kun se hirvi ei oikeastaan olekaan valtion, eikä se korvaus kuulu sille valtiolle yhtään.
Mutta kaadappas hirvi omin luvin nälkääsi, niin kylläpä löytyy hirvelle omistaja ja hinta. Hirven hinta valtiolle, isot sakot ja pyssyt valtiolle.
Suomiko oikeusvaltio.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Sama ku vieras kävis, älä jää kii ja Juhannus hirvi on parasta, korpikuusenkyyneleen kans.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Aikuinen ihminen salakalastaa harvinaisia kalalajeja, missä mennyt vikaan kasvatuksessa?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (44)

Uutisvirta

96
Sote-uudistusta valmistellaan 18 maakuntamallin pohjalta, vahvisti Antti Rinne: PK-seutu saattaa vielä saada oman ratkaisunsa
87
Kuusamon kaivoshankkeen kieltävä kaava nurin korkeimmassa hallinto-oikeudessa – kaivosyhtiö tyytyväinen päätökseen
81
Oulun kaupunki: Torihotellin rakentamisvelvollisuusaikaan haettava jatkoaikaa
50
Oulussa meni kuitukaapeli poikki kahtena peräkkäisenä päivänä – "Kaivajilla on velvollisuus selvittää, mitä maan alla on"
46
Pohjois-Pohjanmaan työttömyysaste aleni edellisvuodesta – työttömien määrä vähentyi myös Oulussa
44
Kommentti: Seurasimme järjetöntä ajan ja rahan tuhlausta ei minkään takia – ex-oppositio tekee nyt melkein samanlaista sotea, jonka se jarrutti jumiin
43
Oulun rakennusvalvonta kantelun kohteena – kiista koskee autopaikkoja

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Koiran ulkoitus

Kevyenliikenteen väylällä jalankulkija voi kulkea kumpaa reunaa tahansa. Autotien reunassa vasenta reunaa. Lue lisää...
Mosse65

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.5.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image