Luonto

Riekko ja kiiruna vähenevät huo­les­tut­ta­vaa vauhtia

Kuvassa riekko. KUVA: Aku Ahlholm
Luonto 3.12.2013 14:02
Henripekka Kallio

Tuntureiden kanalinnut riekko ja kiiruna ovat menettäneet peräti kolme neljäsosaa kannoistaan vain reilussa kymmenessä vuodessa, kertoo yhteispohjoismainen laaja tutkimus.

Muillakin tunturien lintulajeilla menee huonosti. Suomesta, Ruotsista ja Norjasta kerätyt tiedot osoittavat, että neljästätoista yleisestä tunturilintulajista yhdeksän taantui merkittävästi 2 000-luvulla.

– Yksittäisillä tunturilajeilla on aikaisemminkin todettu voimakkaita kannanvaihteluita, mutta näin monen lajin samanaikainen taantuminen laajalla alueella on todella huolestuttavaa, sanoo Luonnontieteellisen keskusmuseon intendentti Aleksi Lehikoinen Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Suomessa lintukannat säilyivät pitkäaikaisseurannassa parhaimmin, mutta meilläkin suunta oli huonompaan. Heikoimmin tunturilajeilla meni Norjassa.

Tarkkaa syytä tilanteeseen ei tiedetä, mutta tutkijat pitävät mahdollisena, että muutokset liittyvät ilmaston lämpenemiseen. Karuihin oloihin sopeutuneiden lajien on ennustettu taantuvan ilmastonmuutoksen seurauksena.

Tutkimusjakson aikana lämpötila oli kesäisin noin asteen korkeampi kuin edeltävillä vuosikymmenillä. Myös vettä satoi aiempaa enemmän.

– Voimakkaimmin taantuivat paikkalinnut ja lyhyen matkan muuttajat – eli ne lajit, jotka viettävät eniten aikaa tuntureilla. Hieman paremmin meni kaukomuuttajilla, jotka vain piipahtavat tuntureilla pesimässä. Siksi vaikuttaa, että syy taantumiseen olisi pesimäalueilla, Lehikoinen pohtii.

Tutkimukseen osallistui Suomesta Helsingin yliopiston Luonnontieteellinen keskusmuseo. Tutkijoiden mukaan maailmassa ei ole aiemmin tarkasteltu useiden lintulajien pitkäaikaista kehitystä kokonaisella vuoristoalueella.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Näytä kaikki kommentit (22)

Toisessa uutisessa ihmetellään, miten ahmakannat ovat räjähtäneet käsiin. Varmaan näillä joku yhteys on.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jatkakaa vain lappilaisten vapaata ansapyyntioikeutta niin loppuu kaikki kanalinnut Tunturilapista!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Taitaa pedot olla lisääntynyneet.. Ja, yleinen rauhattomuus matkailun lisääntyessä -ja kyllähän talvisin nämä "kelkkaturistit" häiritsee lintujen elämistä "tundralla" eli ne siirtyilee rauhallisemmille alueille, kenties Norjaan, Venäjälle, kuka tietää.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tässä puhutaan tunturilinnuista, ei metsäalueiden linnuista. Metsäalueilla Pohjois-Suomessa kanalintukannat ovat viime vuosina olleet ennätysmäisiä. Vuonna 2011 laskettiin historian korkeimmat kanalintutiheydet Pohjois-Suomessa. Kyllä tämä metsissä on näkynyt. Siis ne ovat nähneet, jotka siellä liikkuvat. Riekko saattaa olla eri asia kuin muut kanalinnut. Mutta sen näkee myöhemmin. Voi olla riekollakin luontaista kannanvaihtelua.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En minäkään Brno. Kainuun rajoilla missä metsästän on pyörinyt muutama n.kymmenen riekon parvi.Enemmän kuitenkin kuin vime vuonna.Komeita olivat talvipuvuissa.Ilves niitä siellä kyttäilee. Metsoja oli syksyllä aikalailla niinkuin siellä useimmiten on mutta teerikanta oli pudonnut reippaasti.Ite metsästän nykyisin vain hirviä ja rusakoita.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

En ole ampunut yhtään metsäkanalintua viimeisen 10 vuoden aikana, kun "Hupi"- pystykorvasta aika jätti.. Suositteln riekolle, kiirunalle ja metsolle) täysrauhoitusta.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Metsästin syksyn ajan Oulun lähialueella. Ei ensimmäistäkään riekkoa näkynyt. Maalintuja muitakin tosi vähän, teeriä jonkin verran. Marja-aikana ihan samat havainnot.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kannattaa varmaan jatkaa pyyntöä kanakoirilla. Jotkut saavat monia kymmeniä reissulla.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Minusta lintuja on ainakin niinkuin ennenkin, metsästän niitä vain sen verran mitä tarvitsen enkä ammu niitä huvikseni, eikä riekkoja kyllä ole vähän, jos yhden metsästys päivän aikanakin niitä näkee 10. parvessa, on se minusta ihan kohtuu määrä näin oulun alueella, riekko oli tällä kaudella rauhoitettu mutta silti niistä näköhavaintoja tuli reilusti.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

isot porukat menevät sinne todella riekon metsästykseen ja sitten kehuvat suuria saalita sieltä. Tämmöinen pitäisi ehdottomasti lailla kieltää. ni:Kehuja kuunnellut

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

PETOJEN lisääntymisellä? Täh? Petoja olis paljon enemmän jos luonto itse saisi säätää... Porojen ylilaidunnus sitä vastoin kyllä pilaa kanalintujen elinympäristöä! Kasvillisuuden väheneminen vähentää lintujen ruokaa (toukat) sekä piilopaikkoja. Eli petojen vähyys päinvastoin vähentää myös kanalintujen mahdollisuuksia!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyssyt pois ja ansapyynti tilalle,rajotetut alueet turistiansoille Lapinlääniin poslukien Varsinainen Saamelaisalue.
Turistiansat tulisimerkitä vähintää puolitoistametriseen salkoon kiinnitetyllä mustalla lipulla jonka koko on 30x30sm ansoja ei sais laittaa sataametriä lähemmäs Tietä tai Kelkkauraa eikä Kahtakilometriä kauemmas edellämainittuja,ansat tulisI laittaa ja kokea jalan tai suksin Tieltä tai Kelkkauralta käsin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Rauhoitukseen vain kaikki metsäkanalinnut vähäksi aikaa. Kummasti tulee lisää kun loppuu räiskiminen vähäksi aikaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Onhan tuo ollut tiedossa jo siitä asti, kun saamelaisten peruselinkeinoa ns. ansapyyntiä ruvettinn kadehtiin, joka ei tyhjennä tuntureita eikä riekkokantaa, vaan Metsähallituksen yltiöpäiset metsästyslupien myöntäminen, joka on yksi tapa kyykyttää Saamelaisten elinoloja ja elinkeinoja, onhan se yksi tapa kohdella alkuperäskansaa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanahaukkoja on joka mettässä ja suot ojitetaan V-auralla ... siinä teille 50 % riekon kannasta. Tänäkin syksynä sulaneelta lumelta kanahaukat tappoivat paikallisesti jopa 4 valkeaa riekkoa 6 :n parvesta. Muutama päivä mustat maat ja valkeat linnut niin teurastus käy...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kanahaukkaa et pysty syyttämään riekkokannan romahduksesta mitenkään. Silloin et tiedä miten luonto toimii. Kanahaukalla myös menee huonosti, johtuen juuri mainitsemastasi mylläämisestä lintujen elinalueilla. Jos sinun käyttämillä alueilla näkyy kanahaukkoja, se ei tarkoita sitä että maanlaajuisesti niitä olisi joka puskassa. Ihminen on miltei aina syypää jonkin lajiston vähenemiseen, aivan turha demonisoida muita lintuja tai petoja.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ei täällä pohjoisessa enään montaa ansalla pyytäjää ole,mutta kanakoiralla metsästys on lisääntynyt räjähdysmäisesti,ja sama buumi on kaikissa pohjois maissa.suomessa ottivat vielä päätäntävallan pois paikallisilta.nyt etelän herrat päättää riekon pyynnistä täällä ja päättivät jatkaa riekon pyynti aikaa 10.9-31.3,vaikka paikalliset olisivat lyhetäneet molemmista päistä,tai osa jopa rauhoittanut.eikä ole vaikea ennustaa,että kun tätä riekkokatoa virallisesti tutkitaan,niin syy löytyy paikallisista,ansapyynti,poroaidat ym.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti
Näytä kaikki kommentit (22)

Uutisvirta

16:58
Mira Kuisman luotsaama Kuortane näpäytti Kärppiä jo kolmannen kerran – "Se on mysteeri"
16:52
Mäkäräinen kiipesi takaa-ajossa 18 sijaa liippaisilla laduilla – "Joskus tollanen vähän vaikea hiihtoalusta aiheuttaa sen, etteivät jalat rentoudu kunnolla"
16:46
OLS hukkasi tilaisuutensa jääpalloliigassa, Botnia haki Oulusta voiton – "Taistelu playoff-paikoista menee todella tiukaksi"
16:39
Norjalaismediat: Suomalainen mies kuoli tuulivoimalatyömaalla työtapaturmassa Norjassa
16:31
Harryn ja Meghanin lähtö on täynnä spekulaatioita ja tietoja – Asiantuntija: "Tuoko tämä sitä rauhaa, jota he perheellensä haluavat?"
16:22
Iivo Niskanen lipesi harmikseen palkintopallilta: "Piti olla rankkari tyhjään maaliin, mutta vedin ohi"
16:05
Pelastuslaitos hälytettiin Kittilän lentoasemalle – syynä lentokoneen mahdollinen laippavika
146
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
68
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
35
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
25
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
20
Kärpät palasi voittojen tielle, mutta Ässät järjesti Porissa hikisen ja stressitasoja nostaneen puhteen – ykkösnyrkki piti vieraat pelissä mukana, Kristof ja Koblizek voittolaukauskilpailun sankarit
20
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
17
Vegaaniruuan tarjoamisessa päiväkodeissa suuria vaihteluita Suomen sisällä – Helsingissä perheet voivat ilmoittaa syövänsä vain vegaaniruokaa, Oulussa tällaista vaihtoehtoa ei ole

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus suunnittelee uutta aktiivimallia

139 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image