Luonto

Pussitiainen yllätti pesillään

Tulokas etelästä. Suomen pohjoisin pussitiaisen pesä valmistui viime kesänä Vihreäsaareen. KUVA: Ari Rajasärkkä
Luonto 15.9.2003 0:01
Pekka Rahko
Oulun yliopiston eläinmuseo on saanut haltuunsa jälleen kappaleen Pohjois-Pohjanmaan luonnonhistoriaa: pussitiaisen pesän Vihreäsaaren rannalta ja toisen Oritkarista. Historiallisiksi pesät tekee se, että ne ovat maakunnan ensimmäiset ja Suomen pohjoisimmat tiedossa olevat pussitiaisen pesät.

Onnellista perhetapahtumaa ei kuitenkaan todettu. Pussin löytyminen ei nimittäin vielä kerro pesinnästä, sillä pussitiaiskoiras yrittää houkutella naaraita rakentamalla pesiä.

Oulussa ei naaraita havaittu, joten normaalilta levinneisyysalueeltaan harhautuneet koiraat - tai koiras - taisivat olla poikamiehiä. Lintujen lukumäärästä ei ole varmuutta, mutta Vihreäsaaren pesää tarkkaillut Ari Rajasärkkä arvelee, että kyseessä saattaa olla yksi ja sama lintu. Pesien välinen etäisyys ei ole kovin suuri, ja koiras rakentaa tavallisesti useita pesiä.

Laji on moniavioinen, eli pussia rakentavan yksinäisen koiraan löytyminen voi toisaalta tarkoittaa sitäkin, että lähistöllä on jo toinen pesä ja siellä naaras.

Koiras rakentaa pussinmuotoisen pesän riippumaan puun uloimmista oksista. Se ei ole niin helppo havaita kuin erikoisen pesän muotoa katsomalla voisi luulla. Pesiä voi olla Oulujokisuiston alueella useampiakin kuin nyt löytyneet, ja lehtien pudottua puista ne näkyvät paljon paremmin kuin kesällä.

Rajasärkkä kertoo nähneensä Unkarissa ylitalvisia pesiä korkealla puissa, joten eivät Oulun tuuletkaan välttämättä pudota pesiä heti syksyn tullen.

Pohjois-Pohjanmaan aiemmat havainnot ovat vuodelta 2001, jolloin laji havaittiin elokuussa Oulunsalossa Nenännokalla ja lokakuussa Hailuodon Pöllässä. Näitä ennen Suomen pohjoisin havainto oli pesintä Maaningalla Pohjois-Savossa kesällä 2000.Uusi tulokas


Pussitiainen on sangen uusi tuttavuus Suomen luonnossa. Ensihavainto tehtiin vuonna 1954 Hämeenlinnassa. 1960-luvulla havaittiin yksi, 1970-luvulla kolme ja 1980-luvulla 19 yksilöä. Ensimmäinen pesintä Suomessa varmistettiin Turussa vuonna 1985.

1990-luku alkoi lupaavasti, sillä vuosina 1990 ja 1991 havaittiin yhteensä parikymmentä lintua. Sitten seurasi kuitenkin koko lopun vuosikymmenen kestänyt hiljaisemman esiintymisen kausi.

Uusi vuosituhat alkoi Suomessa pussitiaisella vilkkaasti. Vuonna 2000 koettiin rynnistys: 28 yksilöä. Pesiä löytyi viideltä paikkakunnalta ja pesintä varmistettiin kahdessa tapauksessa. Menneenä kesänä pesintäyrityksiä todettiin Oulun lisäksi myös Porissa ja Kotkassa.

Varmoja pesintöjä on hyvistä esiintymisvuosista huolimatta tiedossa vain vajaa kymmenen.

Kaukaa ei tulokkaita tarvitsisi odotella. Virossa tapahtui voimakas leviämisaalto viitisentoista vuotta sitten, ja kannanarvio 1990-luvun alusta on 100-300 paria. Ruotsissa laji pesii varsin yleisenä Tukholman korkeudelle asti, mutta kanta on taantunut 1990-luvulla.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

94
Vihreät vaatii kunnianhimoista ilmastobudjettia - lentovero käyttöön, eläintuotteiden verotus selvitettävä
54
Pitkät sairaanhoitomatkat kismittävät Ylikiimingissä ja sen kuuli myös kaupunginjohtaja – "Eikö sillä summalla muka saisi lääkäriä käymään paikan päällä"
53
Hallitus ei vielä voi juhlia työllisyystavoitteen täyttymisellä – työllisyysaste jämähtänyt kuukausiksi 71,7 prosenttiin
42
Sipilä torjui irtisanomislain vaihtoehdoksi tarjotun mallin: "Ei alenna riittävästi työllistämiskynnystä"
39
OSAOn rehtori ja sairaanhoitopiirin ylihoitaja kannattavat testien palauttamista hoitoalalle – "Potilasturvallisuus on ennen kaikkea tärkeintä"
35
Teillä siirrytään talviajan nopeusrajoituksiin – rajoitukset tulevat voimaan loppuviikosta
34
Ulkomaiset rekat verolle Suomessa, kotimaiselle raskaalle liikenteelle esitetty tienkäyttövero palautuisi käyttövoimaveron alennuksena

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on paikoin huono Satakunnan ja Pirkanmaan maakunnissa sohjoisten teiden vuoksi. Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan ja Pohjois-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Millä keinoin Ay-liikkeen valtaa saadaan rajattua?

Ay-liike pelkää kuollakseen neljää asiaa: Ensimmäinen on työehtosopimusten yleissitovuuden poistaminen. Toinen on se, et... Lue lisää...
Stella Polaris

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

23.10.

Fingerpori

23.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image