Luonto

Puolet Suomen luon­to­tyy­peis­tä on jo uhanalaisia – Tiilikainen: Tulokset eivät ole mieltä ylentäviä

Kaikki perinteisen maatalouden muovaamat biotoopit, kuten metsälaitumet, ovat uhanalaisia, ja iso osa niistä vieläpä korkeimmassa uhanalaisuusluokassa.
Luonto 18.12.2018 12:20
Jami Jokinen

Luontotyyppien punainen kirja valmistui ja siinä käytettiin kansainvälistä menetelmää ensimmäisten maiden joukossa. Pahimmassa pulassa ovat yhä perinnebiotoopit ja metsät.

Luontotyyppien monimuotoisuuden kuihtuminen ei ole pysähtynyt, vaan suunta on pikemminkin kohti huonompaa.

Maan eteläosassa lähes 60 prosenttia luontotyypeistä on uhanalaisia, pohjoisessa noin kolmannes. Koko maan keskiarvona uhanalaisia on lähes puolet kaikista luontotyypeistä.

Synkkiä lukuja varjostaa entisestään se, että useamman kuin joka toisen luontotyypin tilanne on edelleen heikkenemään päin. Useiden luontotyyppien häviämisen uhka ei näin ollen ole kadonnut.

Tilanne selviää tiistaina julkaistusta Suomen luontotyyppien punaisesta kirjasta.

– Tulokset eivät ole mieltä ylentäviä, myöntää ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.).

Kuusi merkittävintä syytä

Heikoimmin menee maaseudun perinnebiotoopeilla, joista uhanalaisia ovat kaikki. Metsien luontotyypeistä uhanalaisia on lähes 80 prosenttia. Erityisen hyvin ei mene myöskään soiden ja rannikon luontotyypeillä eikä esimerkiksi eteläisen Suomen virtavesillä.

– Merkittävimmät uhanalaistumisen syyt ovat metsien hoito, ojitus, pellonraivaus, rakentaminen, vesien rehevöityminen ja vesirakentaminen, listaa selvityshankeen päätutkija Tytti Kontula Suomen ympäristökeskuksesta.

Pohjois-Suomessa oma erityiskysymyksensä on kasvava kaivosteollisuus, joka voi vaarantaa varsinkin suoluontoa. Tuntureilla esimerkiksi tuntutikoivikoiden luontotyyppien tilannetta heikentää lisäksi voimakas porojen laidunnus.

Ilmastokriisin veroinen uhka

Luonnon monimuotoisuuden heikkenemistä on sanottu yhtä vakavaksi uhaksi kuin ilmastonmuutosta. Ilmiöt ovat myös kytköksissä toisiinsa.

Toistaiseksi ilmastonmuutos on merkittävä uhanalaistumisen syy vain joillakin tunturien ja merijään luontotyypeillä, mutta merkkejä voimakkaammasta vaikutuksesta havaitaan jo.

Ilmastonmuutos näkyi tuoreessa selvityksessä merkittävänä uhanalaistumisen syynä vasta esimerkiksi tunturien lumenviipymien luontotyypeissä. Seuraavalla kerralla tilanne voi olla jo toinen.

Vähiten uhanalaisia luontotyyppejä löytyy kallioilta sekä rehevöitymisestä hyötyneiden rantojen luontotyyppien joukosta.

Tehty on, mutta ei riittävästi

Monien luontotyyppien tilannetta on pyritty parantamaan jo pitkään, mutta etenkin etelässä kehityssuunta huolettaa tutkijoita.

– Vaikka pyrkimystä parempaan on, niin toimenpiteitä ei ole toteutettu sellaisella volyymillä, että tuloksia näkyisi, Kontula toteaa.

Hän sanoo, että esimerkiksi perinnebiotooppien hoidossa ympäristökorvausjärjestelmä toimii, mutta ei riitä. Lisäksi toimia pitäisi kohdistaa arvokkaimpiin kohteisiin.

Tiilikainen ei ottanut kantaa esimerkiksi viime aikoina virinneeseen keskusteluun jatkuvapeitteisestä metsänkasvatuksesta tai hakkuutavoitteista. Sen sijaan hän mainitsi keskittymisen suojelukohteisiin.

– Täytyy pyrkiä tunnistamaan ja kohdistamaan toimenpiteet Metson (Etelä-Suomen metsien monimuotoisuusohjelma) avulla, ministeri totesi.

Ehdotuksia hallitusohjelmaan?

Punainen kirja esittää 70 ehdotusta, joilla luontotyyppien tilannetta voitaisiin parantaa.

Ne ulottuvat suojelualueiden ja luonnonhoidon lisäämisestä ennallistamiseen sekä luontoarvojen kompensoinnista vieraslajien poistamiseen.

Ympäristöministeriön kansliapäällikkö Hannele Pokka toivoi laajaa ehdotusten kirjoa tiivistettäväksi.

– Silloin niitä voisi ehkä ujuttaa seuraavaan hallitusohjelmaan, hän vinkkasi.

Ehdotuksia ollaankin seuraavaksi konkretisoimassa asiantuntijavoimin.

Luontotyyppien tilaa arvioitiin kansainvälisen luonnonsuojelujärjestö IUCN:n menetelmällä. Suomi otti menetelmän laajasti käyttöön ensimmäisten maiden joukossa.

Hanke kesti kolme vuotta, ja mukana oli yli 120 asiantuntijaa.

MAINOS

Kommentoi

Biotalouden turbottaminen tulee viemään lopunkin bion luonnosta. Miten hallitus vastaa tähän haasteeseen?

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

"Ei, lapsikullat, riemuitkaa:
sain teille hengen antaa.
En saanut suurta kunniaa,
en valtikkata kantaa.
En saanut kasvaa pilvihin,
vaan sainhan kaikki kuitenkin
mä teille uhriks antaa.

Ei löydy riemun vertaa sen,
mi mieleen heijastuupi,
kun kaikki uhraa toisillen,
vaan itse unhottuupi.
Tää riemu onkin taivainen,
vaan lapset Luojan ylhäisen
ne siihen valmistuupi."

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

ole enää kaskiahoja ja lepikoita, sarkaojia sammakoineen lintuineen, sitisontiaisia, kottaraisia törmäpääskyjä

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

41
Poikkeusluvalla 17-vuotiaana saatu ajokortti ehti vanheta reilun viikon: Nuori mies kaahasi Pyhäjärvellä tutkaan 177 km/h
40
Helsinki-Vantaalla vaaratilanne – matkustajakone laskeutui varatulle kiitotielle
23
Jos presidentti Niinistö liputtaisi Nato-jäsenyyden puolesta, joka toinen suomalainen hyväksyisi liittoutumisen, kertoo Alma Median kysely
23
Yle: Neljä puoluetta valmis supistamaan ilmavoimien hävittäjien määrää, puolustusministeri taas nostaisi määrän sataan - "Kyse siitä, puolustetaanko koko maata"
21
Liian syvät metsäojat pilaavat vesistöjä – tutkijan mukaan syvälle ojitukselle ei ole metsätaloudellisia perusteita
13
Donald Trump ja Kim Jong Un tapaavat helmikuussa – ydinaseriisuntaa koskevaa huipputapaamista pohjustettiin Valkoisessa talossa
12
Ulkomainen omistus ei ole riski Suomen huoltovarmuudelle – Asiantuntija: "Kyllä alus tulee, jos maksetaan tarpeeksi korkea rahti"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

246 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Paljonko menee ruokaan

No kylläpä oli taas aloitus. Nyt Lidlin kannattajat voivat taas avata sanaisen arkkunsa. Meidän perheessä ei ole koskaan... Lue lisää...
hyvää kotimaista

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

19.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image