Luonto

Punkki on sinnikäs otus – ympäristöään lämpimämpi maalaikku riittää siiheen, että ötökkä kaivautuu maan pinnalle myös loppusyksyllä

Verta imenyt punkki on pullukka, joka on helppo huomata myös koirasta. KUVA: Jori Liimatainen
Luonto 9.10.2019 13:52 | Päivitetty 9.10.2019 14:47
Anna Leinonen

Syksyn viileistä ilmoista huolimatta punkkeja on yhä liikkeellä. Niiden esiintyminen on kuitenkin usein hyvin paikallista.

– Jos aurinko lämmittää alueen esimerkiksi viisiasteiseksi, punkki kyllä aktivoituu, sanoo Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen.

Keväällä kukkulan etelärinteellä voi olla punkkeja, vaikka pohjoisrinteellä on lunta. Samanlaista paikallista vaihtelua esiintyy myös syksyllä. Henttonen muistaa tilanteen, että punkki on kiinnittynyt hirvikoiraan loka-marraskuun vaihteessa Keski-Suomessa.

– Lumi oli satanut jo maahan, mutta se oli sulanut osittain pois.

Punkkien löytymistä eläimistä myös myöhäissyksyllä selittää Henttosen mukaan osaltaan se, että ihmiset ovat yhä tietoisempia punkeista ja tutkivat lemmikkejään aiempaa tarkemmin.

– Punkki voi olla koirassa pitkään ennen kuin se huomataan. Naaraspunkin verenimemisvaihe kestää lähes viikon.

Oulun seudun yhteispäivystyksen työntekijöitä syksyllä liikkuneet punkit eivät ole juuri työllistäneet.

Punkkien toukat elävät myyrissä

Punkeilla on elämässään kolme vaihetta. Aluksi ne ovat toukkia, jotka saavat ravintoa erityisesti myyristä. Seuraavana kesänä ne ovat nymfejä, pienikokoisia punkkeja, joita on vaikea nähdä paljailla silmällä. Kaksivuotiskesänä punkit ovat aikuisia, muutaman millimetrin mittaisia.

Koska punkki kiinnittyy toukkana pääasiassa myyriin, punkkien kannanvaihtelu riippuu osittain myyrien kannanvaihtelusta. Henttonen sanoo, että vaikutukset ihmisiin ja lemmikkeihin näkyvät yhden–kahden vuoden viiveellä.

Suomeen idästä levinnyt taigapuutiainen kestää paremmin kylmää kuin perinteinen puutiainen. Syksyllä liikkuvat punkit ovat kuitenkin tavallisia puutiaisia, sillä taigapuutiaiset ovat aktiivisia vain keväällä ja alkukesällä.

Puutiaiset kaivautuvat karikkeeseen talvihorrokseen, kun lämpötila laskee 3–4 asteeseen. Nymfit ja toukat lakkaavat liikkumasta jo aiemmin.

Taigapuutiaisia Henttonen on nähnyt keväällä jo silloin, kun yöllä on ollut kolme astetta pakkasta ja päivällä kolme astetta lämmintä.

MAINOS

Kommentoi

Tänä vuonna löysin 15 punkkia itsestäni kiipeilemästä, 2018 oli 6 ja 2017 1, joka oli ainoa minuun kiinnittynyt punkki.
SIitä jäi punanen, muistaakseni kipeä, rinkula pariksi päiväksi. Vaaleat/harmaat housut ja sukat lahkeiden päälle ja johan erottaa punkit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhä yksinkertaisuus, historia toistaa itseään. Historiassa rottien kirput levittivät esim ruttoa, nyt myyrät. Antakaa kissojen pyydystää vapaana niin päästään eroon niin myyristä, rotista ja punkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää hyvät ihmiset menkö henkenne uhalla marjastamaan tai sienestämään, ruokaa saa kaupasta, ostakaa vaikka nyhtökauraa, soijaa ja härkistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö..kannattaa silti marjastaa ja sienestää,kun on oikeanlaiset varusteet päällä..Keliin ja metsään sopiva vaatetus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vereni maistui punkille. Sen jälkeen otus vietti 3kk kesäloman tiiviisti suljetussa muovipussissa kostutetun paperinpalan kanssa. Pussin suuta avattiin 2 viikon välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko vapaa ehtoiset myrkyttää nämä punkit tai valtio tai kunta tai työttömät esimerkiksi laittaa punkkeja keräämään? Meillä oli kesällä tyttö lapsessa kolme punkkia, poika lapsessa ei onneksi yhtään poikaa vähän enemmän tietenkin myös hoivattiin. Entisessä kotimaassa oli myös punkkeja mutta täällä vaarana taudit noista punkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:25
Kokoomuksen Janne Heikkinen: Pääradan suunnittelu pitää laajentaa Ouluun asti, Limingan ja Oulun välille tarvitaan kaksoisraide
15:11
Stora Enson kunnossapitoyhtiön yt-neuvottelut päättyivät Oulussa – 24 työntekijää irtisanotaan
14:28
Pudasjärven lentokentän vuokraamisesta tehty päätös peruttiin – Suviseurat järjestetään alueella joka tapauksessa
13:40
Köllöttely sai riittää – ulkomailta sopimusta hamunnut Julius Junttila tuo ratkaisuvoimaa Kärppien hyökkäykseen jo torstain HIFK-ottelussa Tilaajille
13:37
Toimittajamme Etiopiassa: Niinistö vieraili paikallisessa koulussa – "Vaikka Suomi on kaukana, olemme ystäviä"
13:24
Rovaniemelle suunnitellulla miljardin euron Joulupukin valtiolla on pitkä matka tarusta todeksi – hankeyhtiöltä loppuivat rahat jo heti alussa, mutta toivoa on taas Tilaajille
13:08
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa
99
Pohjantiellä sattui kolmen auton peräänajokolari – onnettomuus ruuhkautti aamuliikennettä
50
Kärpät helpotti CHL-putoamisen tuskaa pelaajahankinnalla – Julius Junttila palaa oululaisjoukkueen riveihin
38
Apuja ei tullut Ranskastakaan, Kärpät Skellefteå-voitosta huolimatta ulos Mestarien liigan pudotuspeleistä – Manner: ”Emme pystyneet parempaan, joten emme jatkopaikkaa ansainneetkaan”
36
Näyttelijä Joose Mikkonen vastaa Merja Larivaaran syytöksiin työpaikkakiusaamisesta Oulun Teatterissa – "Puhelun soittaja hoiti luottamustehtäviään. Asiaa ei koskaan annettu anteeksi"
27
Suomalaisten mielestä Euroopan unionissa on hyvä olla – eniten tavalliset kansalaiset arvostavat vapaata liikkuvuutta
22
Uusi miljoonien eurojen kädenojennus Taidetestaajille – kaikki Suomen kahdeksasluokkalaiset halutaan jatkossakin mukaan testaamaan taidetta
21
Virolainen Operail aloittaa rautatiekuljetukset Suomessa – liikennealueeksi tulee koko maa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Sinulle kovakourainen hoitaja siellä jossain

Parempaa palkkaa, niin hoitokin on parempaa. Arvostusta hoitojia kohtaan, niin se näkyy myös hoidossa. Lue lisää...
Maksakaa

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

16.10.

Fingerpori

16.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image