Luonto

Punkki on sinnikäs otus – ympäristöään lämpimämpi maalaikku riittää siiheen, että ötökkä kaivautuu maan pinnalle myös loppusyksyllä

Verta imenyt punkki on pullukka, joka on helppo huomata myös koirasta. KUVA: Jori Liimatainen
Luonto 9.10.2019 13:52 | Päivitetty 9.10.2019 14:47
Anna Leinonen

Syksyn viileistä ilmoista huolimatta punkkeja on yhä liikkeellä. Niiden esiintyminen on kuitenkin usein hyvin paikallista.

– Jos aurinko lämmittää alueen esimerkiksi viisiasteiseksi, punkki kyllä aktivoituu, sanoo Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen.

Keväällä kukkulan etelärinteellä voi olla punkkeja, vaikka pohjoisrinteellä on lunta. Samanlaista paikallista vaihtelua esiintyy myös syksyllä. Henttonen muistaa tilanteen, että punkki on kiinnittynyt hirvikoiraan loka-marraskuun vaihteessa Keski-Suomessa.

– Lumi oli satanut jo maahan, mutta se oli sulanut osittain pois.

Punkkien löytymistä eläimistä myös myöhäissyksyllä selittää Henttosen mukaan osaltaan se, että ihmiset ovat yhä tietoisempia punkeista ja tutkivat lemmikkejään aiempaa tarkemmin.

– Punkki voi olla koirassa pitkään ennen kuin se huomataan. Naaraspunkin verenimemisvaihe kestää lähes viikon.

Oulun seudun yhteispäivystyksen työntekijöitä syksyllä liikkuneet punkit eivät ole juuri työllistäneet.

Punkkien toukat elävät myyrissä

Punkeilla on elämässään kolme vaihetta. Aluksi ne ovat toukkia, jotka saavat ravintoa erityisesti myyristä. Seuraavana kesänä ne ovat nymfejä, pienikokoisia punkkeja, joita on vaikea nähdä paljailla silmällä. Kaksivuotiskesänä punkit ovat aikuisia, muutaman millimetrin mittaisia.

Koska punkki kiinnittyy toukkana pääasiassa myyriin, punkkien kannanvaihtelu riippuu osittain myyrien kannanvaihtelusta. Henttonen sanoo, että vaikutukset ihmisiin ja lemmikkeihin näkyvät yhden–kahden vuoden viiveellä.

Suomeen idästä levinnyt taigapuutiainen kestää paremmin kylmää kuin perinteinen puutiainen. Syksyllä liikkuvat punkit ovat kuitenkin tavallisia puutiaisia, sillä taigapuutiaiset ovat aktiivisia vain keväällä ja alkukesällä.

Puutiaiset kaivautuvat karikkeeseen talvihorrokseen, kun lämpötila laskee 3–4 asteeseen. Nymfit ja toukat lakkaavat liikkumasta jo aiemmin.

Taigapuutiaisia Henttonen on nähnyt keväällä jo silloin, kun yöllä on ollut kolme astetta pakkasta ja päivällä kolme astetta lämmintä.

MAINOS

Kommentoi

Tänä vuonna löysin 15 punkkia itsestäni kiipeilemästä, 2018 oli 6 ja 2017 1, joka oli ainoa minuun kiinnittynyt punkki.
SIitä jäi punanen, muistaakseni kipeä, rinkula pariksi päiväksi. Vaaleat/harmaat housut ja sukat lahkeiden päälle ja johan erottaa punkit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhä yksinkertaisuus, historia toistaa itseään. Historiassa rottien kirput levittivät esim ruttoa, nyt myyrät. Antakaa kissojen pyydystää vapaana niin päästään eroon niin myyristä, rotista ja punkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää hyvät ihmiset menkö henkenne uhalla marjastamaan tai sienestämään, ruokaa saa kaupasta, ostakaa vaikka nyhtökauraa, soijaa ja härkistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö..kannattaa silti marjastaa ja sienestää,kun on oikeanlaiset varusteet päällä..Keliin ja metsään sopiva vaatetus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vereni maistui punkille. Sen jälkeen otus vietti 3kk kesäloman tiiviisti suljetussa muovipussissa kostutetun paperinpalan kanssa. Pussin suuta avattiin 2 viikon välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko vapaa ehtoiset myrkyttää nämä punkit tai valtio tai kunta tai työttömät esimerkiksi laittaa punkkeja keräämään? Meillä oli kesällä tyttö lapsessa kolme punkkia, poika lapsessa ei onneksi yhtään poikaa vähän enemmän tietenkin myös hoivattiin. Entisessä kotimaassa oli myös punkkeja mutta täällä vaarana taudit noista punkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

10:27
Yksi matkustaja kuoli henkilöautojen nokkakolarissa Viitostiellä Suomussalmella – kaksi muuta matkustajaa kiidätettiin sairaalaan
10:02
Pimeät katuvalot ovat kulkijoiden riesana Oulussa – ledeissä ongelmia aiheuttaa lamppujen huolto
9:00
Essee: Taina Kinnunen järkyttyi matkallaan kodittomien määrästä ja hämmästyi ylenpalttisista kohteliaisuuksista – amerikkalainen löytää kehuttavaa vaikka kookkaasta matkalaukusta Tilaajille
8:55
Henkilöauto ajoi Sievissä ulos tieltä, törmäsi puuhun ja kaatoi valopylvään – kaikki neljä autossa ollutta loukkaantuivat
8:00
Frozen 2 kiilaa katsotuimpien elokuvien joukkoon Suomessa, ja animaatioiden voittokulku jatkuu – Miksi niitä ei vieläkään kunnolla arvosteta? Tilaajille
8:00
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
8:00
Venezuelan oppositiojohtaja syrjäytettiin laittomalla äänestyksellä – "valtio on valtaisan järjestäytyneen rikollisuuden hallussa" Tilaajille
47
Kysyimme, onko työaika Suomessa liian lyhyt – "Vastaus riippuu paljon siitä, minkälaisesta työstä puhutaan"
11
Harry ja Meghan menettävät kuninkaalliset tittelinsä eivätkä saa enää valtion varoja – Kuningatar Elisabet: "Tuen heidän toivettaan itsenäisemmästä elämästä"
7
Mikko Rautalin opettaa nuoria sairaalakoulussa – Aknestikin ex-rumpali antaa kaikille perheille yhden vinkin: "Voisi olla ihan hyvä, että kotona keitetään pottuja neljän aikaan"
7
Oululaiset eivät ole ottaneet kultuuripääkaupunkihanketta omakseen Lukijalta
7
IS: Elisan pu­he­lin­myy­jät va­leh­te­li­vat asiak­kail­le – Yhtiön kä­si­tyk­sen mukaan käy­tän­tö oli pe­siy­ty­nyt ty­tär­yh­tiön Enia Oy:n Poh­jois-Suo­men myyn­ti­yk­sik­köön
4
Niskanen räväytti toiseksi Nove Mestossa, Hyväriselle paras maailmancupin sijoitus –  "Teknisimmissä mutkissa en ollut ihan omimmillani"
3
Oulun joukkoliikenteen busseissa otettiin käyttöön ensimmäiset infonäytöt – kesän jälkeen näyttöjä löytyy lähes kaikista busseista

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on erittäin huono aluksi Kainuun maakunnassa, Etelä-Lapissa sekä seuraavissa Pohjois-Pohjanmaan kunnissa: Pudasjärvi, Taivalkoski ja Kuusamo lumipyryn ja lumisten teiden vuoksi.
Ajokeli on huono Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa, Keski-Lapissa sekä Pohjois-Pohjanmaan maakunnassa lukuun ottamatta Pudasjärven, Taivalkosken ja Kuusamon kuntia lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Olen ansiosidonnaisella

134 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Ei ihan normaali nainen, enkä sellaista kaipaa

Tuskin susta on miehetkään kiinnostuneet. Lue lisää...
Late vanahana

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image