Luonto

Punkki on sinnikäs otus – ympäristöään lämpimämpi maalaikku riittää siiheen, että ötökkä kaivautuu maan pinnalle myös loppusyksyllä

Verta imenyt punkki on pullukka, joka on helppo huomata myös koirasta. KUVA: Jori Liimatainen
Luonto 9.10.2019 13:52 | Päivitetty 9.10.2019 14:47
Anna Leinonen

Syksyn viileistä ilmoista huolimatta punkkeja on yhä liikkeellä. Niiden esiintyminen on kuitenkin usein hyvin paikallista.

– Jos aurinko lämmittää alueen esimerkiksi viisiasteiseksi, punkki kyllä aktivoituu, sanoo Luonnonvarakeskuksen metsäeläintieteen emeritusprofessori Heikki Henttonen.

Keväällä kukkulan etelärinteellä voi olla punkkeja, vaikka pohjoisrinteellä on lunta. Samanlaista paikallista vaihtelua esiintyy myös syksyllä. Henttonen muistaa tilanteen, että punkki on kiinnittynyt hirvikoiraan loka-marraskuun vaihteessa Keski-Suomessa.

– Lumi oli satanut jo maahan, mutta se oli sulanut osittain pois.

Punkkien löytymistä eläimistä myös myöhäissyksyllä selittää Henttosen mukaan osaltaan se, että ihmiset ovat yhä tietoisempia punkeista ja tutkivat lemmikkejään aiempaa tarkemmin.

– Punkki voi olla koirassa pitkään ennen kuin se huomataan. Naaraspunkin verenimemisvaihe kestää lähes viikon.

Oulun seudun yhteispäivystyksen työntekijöitä syksyllä liikkuneet punkit eivät ole juuri työllistäneet.

Punkkien toukat elävät myyrissä

Punkeilla on elämässään kolme vaihetta. Aluksi ne ovat toukkia, jotka saavat ravintoa erityisesti myyristä. Seuraavana kesänä ne ovat nymfejä, pienikokoisia punkkeja, joita on vaikea nähdä paljailla silmällä. Kaksivuotiskesänä punkit ovat aikuisia, muutaman millimetrin mittaisia.

Koska punkki kiinnittyy toukkana pääasiassa myyriin, punkkien kannanvaihtelu riippuu osittain myyrien kannanvaihtelusta. Henttonen sanoo, että vaikutukset ihmisiin ja lemmikkeihin näkyvät yhden–kahden vuoden viiveellä.

Suomeen idästä levinnyt taigapuutiainen kestää paremmin kylmää kuin perinteinen puutiainen. Syksyllä liikkuvat punkit ovat kuitenkin tavallisia puutiaisia, sillä taigapuutiaiset ovat aktiivisia vain keväällä ja alkukesällä.

Puutiaiset kaivautuvat karikkeeseen talvihorrokseen, kun lämpötila laskee 3–4 asteeseen. Nymfit ja toukat lakkaavat liikkumasta jo aiemmin.

Taigapuutiaisia Henttonen on nähnyt keväällä jo silloin, kun yöllä on ollut kolme astetta pakkasta ja päivällä kolme astetta lämmintä.

MAINOS

Kommentoi

Tänä vuonna löysin 15 punkkia itsestäni kiipeilemästä, 2018 oli 6 ja 2017 1, joka oli ainoa minuun kiinnittynyt punkki.
SIitä jäi punanen, muistaakseni kipeä, rinkula pariksi päiväksi. Vaaleat/harmaat housut ja sukat lahkeiden päälle ja johan erottaa punkit.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Pyhä yksinkertaisuus, historia toistaa itseään. Historiassa rottien kirput levittivät esim ruttoa, nyt myyrät. Antakaa kissojen pyydystää vapaana niin päästään eroon niin myyristä, rotista ja punkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Älkää hyvät ihmiset menkö henkenne uhalla marjastamaan tai sienestämään, ruokaa saa kaupasta, ostakaa vaikka nyhtökauraa, soijaa ja härkistä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Höpö höpö..kannattaa silti marjastaa ja sienestää,kun on oikeanlaiset varusteet päällä..Keliin ja metsään sopiva vaatetus.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vereni maistui punkille. Sen jälkeen otus vietti 3kk kesäloman tiiviisti suljetussa muovipussissa kostutetun paperinpalan kanssa. Pussin suuta avattiin 2 viikon välein.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Voisiko vapaa ehtoiset myrkyttää nämä punkit tai valtio tai kunta tai työttömät esimerkiksi laittaa punkkeja keräämään? Meillä oli kesällä tyttö lapsessa kolme punkkia, poika lapsessa ei onneksi yhtään poikaa vähän enemmän tietenkin myös hoivattiin. Entisessä kotimaassa oli myös punkkeja mutta täällä vaarana taudit noista punkeista.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

15:29
Tällaisia ovat Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun ehdotukset
15:25
Oulun vuoden 2025 asuntomessujen suunnittelukilpailun työt valmistuivat
14:34
Kuumalle liedelle jäänyt muoviastia aiheutti palohälytyksen Limingassa
13:59
Postin työntekijät osoittivat mieltään Postin pääkonttorilla Helsingissä – "Emme hyväksy, että meitä kohdellaan kuin orjia Suomessa"
13:50
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa
13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Henkilöauto ja traktori kolaroivat Oulun Vasankankaalla – ensihoito vei yhden henkilön tarkistettavaksi
101
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
79
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
45
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
39
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
37
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
23
Oulun kaupunginhallitus hyväksyi Lyseon peruskorjauksen äänestyksen jälkeen – lopullinen tieto rahoituksesta joulukuussa

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

235 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image