Luonto

Pohjoisen suot ovat tärkeitä hiilinieluja – varastoivat enemmän hiiltä kuin aiemmin on tiedetty

Suo KUVA: Pekka Aho
Luonto 17.9.2018 14:33
Kaleva

Pohjoisen suot varastoivat turpeeseen enemmän hiiltä kuin tähän asti on ymmärretty. Sen myötä soista tulee tärkeitä alueita ilmastonmuutosta vastaisessa taistelussa.

Tämä käy ilmi tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Ilmaston lämmetessä pohjoisen kasvukausi pitenee ja soiden kasveilla on enemmän aikaa sitoa yhteyttämisen kautta hiilidioksidia ilmasta. Kasvien kuollessa niiden jäänteet vajoavat suohon, jossa maaperän märkyys ja hapettomuus hidastavat jäänteiden hajoamista. Jäänteistä syntyy turvetta, ja turpeesta puolet on hiiltä.

Tutkimuksen mukaan soiden viilentävä vaikutus kestää 2100-luvulle saakka.

Kasvit sitovat hiiltä itseensä myös metsissä, mutta metsissä hiilen kierto takaisin ilmakehään on nopeampi. Suossa kasvien jäänteiden hajoaminen on hitaampaa. Siksi suot ovat tärkeitä pitkäikäisiä hiilinieluja.

Soiden ilmastonmuutosta hillitsevällä vaikutuksella on erityistä merkitystä Suomelle, koska Suomessa on soita poikkeuksellisen paljon. Suomen pinta-alasta kolmannes on soita. Niiden turvekerros voi olla 10 000 vuotta vanhaa ja kahdeksan metriä syvää. 

MAINOS

Kommentoi

Hehheh... Nyt tuli kyllä sellaista tutkimustietoa, että ehkä Oulun kaupungin puistot pitäisikin muuttaa ympäristösyistä kaupunkisoiksi? Vähenisi se kesäinen julkijuopottelukin, kun sankat sääskipilvet häätäisivät roskaväen sisätiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran suot sitovat hiiltä, niin miksei hiilikaupan maksuja makseta soiden omistajille? Saattaisi suomessakin moni kaukolämpöyhtiö vaihtaa turpeen kivihiileen, jos soiden omistajien on kannattavampaa pitää suot luonnontilassa.
Se on sitten toinen asia että onko se kivihiilikään nyt niin hyvä asia. Jostain pitää kuitenkin lämpöä saada eikä aurinko ja tuuli siihen riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmosta informaatiota syötetään nyt sitten. Miten muuten metaanipästöt soista? Metaani on 50-kertainen kasvihuonekaasu hiilidioksidiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suot on maailman keuhkot. Suuri hulluus on tapahtunut siirtää asti kun koneella on soita ruvettu kaivamaan. Suot muun muassa pitävät vesistöt kirkkaina ja humuksen aisoissa. Mutta kun me hoopot kaivetaan kanavia läpi soiden tai kuivataan koko Suo. Turvetuotanto pitää pysäyttää ensi tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmin: yli-innokas soiden ojitus ja hiilinieluja kutistavat turvesuot päästävät humuksen liikkeelle. Eivät suot aktiivisesti vesistöjä kirkasta, mutta ihminen voi aktiivisesti toimillaan pilata vesistöt ja ilmaston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

21.9.
Hakamaantien Shellin edustalla Kempeleessä kolaroitiin – kuljettajat selvisivät säikähdyksellä, autot lunastuskuntoon
21.9.
Hakamaantien Shellillä Kempeleessä kolaroitiin
21.9.
Ei ihmelapsi vaan sinnikäs työhevonen – 50 vuotta täyttävä säveltäjä Tuomas Kantelinen löysi elokuvamusiikin puolisattumalta
21.9.
Maanpaossa asuvan liikemiehen videot rohkaisivat egyptiläisiä harvinaisiin mielenosoituksiin – Poliisi pidätti kymmeniä protestoijia
21.9.
Ranska löi Suomen EM-lentopallon neljännesvälierissä – päävalmentaja Banks: "Nyt päti vahvemman laki, meillä ei ollut vastausta"
21.9.
Kärpät nousi jyrän alta voittoon Jyväskylässä – Karvinen maalasi kahdesti: "Painetaan päivittäin hommia, niin silloin se välillä kääntyy noin"
21.9.
Runssilla: Kerran kuukaudessa Konst o. deli tarjoilee brunssia elävän musiikin kera

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli on huono maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Hallitus osti sotalaivoja 1300 miljoonalla!

142 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Nainen aloittaa työsuhteessa ja kohta on taas raskaana

On hieno juttu, että naisella on turvattu toimeentulo. Perheenlisäys on nykyisessä Suomessa on iloinen u... Lue lisää...
Perus 35

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

21.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image