Luonto

Pohjoisen suot ovat tärkeitä hiilinieluja – varastoivat enemmän hiiltä kuin aiemmin on tiedetty

Suo KUVA: Pekka Aho
Luonto 17.9.2018 14:33
Kaleva

Pohjoisen suot varastoivat turpeeseen enemmän hiiltä kuin tähän asti on ymmärretty. Sen myötä soista tulee tärkeitä alueita ilmastonmuutosta vastaisessa taistelussa.

Tämä käy ilmi tuoreesta kansainvälisestä tutkimuksesta, kerrotaan Helsingin yliopiston tiedotteessa.

Ilmaston lämmetessä pohjoisen kasvukausi pitenee ja soiden kasveilla on enemmän aikaa sitoa yhteyttämisen kautta hiilidioksidia ilmasta. Kasvien kuollessa niiden jäänteet vajoavat suohon, jossa maaperän märkyys ja hapettomuus hidastavat jäänteiden hajoamista. Jäänteistä syntyy turvetta, ja turpeesta puolet on hiiltä.

Tutkimuksen mukaan soiden viilentävä vaikutus kestää 2100-luvulle saakka.

Kasvit sitovat hiiltä itseensä myös metsissä, mutta metsissä hiilen kierto takaisin ilmakehään on nopeampi. Suossa kasvien jäänteiden hajoaminen on hitaampaa. Siksi suot ovat tärkeitä pitkäikäisiä hiilinieluja.

Soiden ilmastonmuutosta hillitsevällä vaikutuksella on erityistä merkitystä Suomelle, koska Suomessa on soita poikkeuksellisen paljon. Suomen pinta-alasta kolmannes on soita. Niiden turvekerros voi olla 10 000 vuotta vanhaa ja kahdeksan metriä syvää. 

MAINOS

Kommentoi

Hehheh... Nyt tuli kyllä sellaista tutkimustietoa, että ehkä Oulun kaupungin puistot pitäisikin muuttaa ympäristösyistä kaupunkisoiksi? Vähenisi se kesäinen julkijuopottelukin, kun sankat sääskipilvet häätäisivät roskaväen sisätiloihin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Jos kerran suot sitovat hiiltä, niin miksei hiilikaupan maksuja makseta soiden omistajille? Saattaisi suomessakin moni kaukolämpöyhtiö vaihtaa turpeen kivihiileen, jos soiden omistajien on kannattavampaa pitää suot luonnontilassa.
Se on sitten toinen asia että onko se kivihiilikään nyt niin hyvä asia. Jostain pitää kuitenkin lämpöä saada eikä aurinko ja tuuli siihen riitä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Semmosta informaatiota syötetään nyt sitten. Miten muuten metaanipästöt soista? Metaani on 50-kertainen kasvihuonekaasu hiilidioksidiin verrattuna.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Suot on maailman keuhkot. Suuri hulluus on tapahtunut siirtää asti kun koneella on soita ruvettu kaivamaan. Suot muun muassa pitävät vesistöt kirkkaina ja humuksen aisoissa. Mutta kun me hoopot kaivetaan kanavia läpi soiden tai kuivataan koko Suo. Turvetuotanto pitää pysäyttää ensi tilassa.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Paremmin: yli-innokas soiden ojitus ja hiilinieluja kutistavat turvesuot päästävät humuksen liikkeelle. Eivät suot aktiivisesti vesistöjä kirkasta, mutta ihminen voi aktiivisesti toimillaan pilata vesistöt ja ilmaston.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17.2.
Kempeleläisellä maatilalla kasvanut Julia Heikkinen on Oulun 4H:n uusi toiminnanjohtaja – "Minä uskon uskaltamiseen, se on tavattoman mukavaa"
17.2.
Kaleva oikaisee
17.2.
Kaupunki perustaa säätiön Oulu2026-kulttuuripääkaupunkihankkeen toteuttamista varten – Kulttuurille myös oma pitchauskisa
17.2.
Kaupunginhallitus päätti: Oulun kaupungintaloa avataan jonkin verran yleisölle, mutta suurimmaksi osaksi käyttötarkoitus pysyy entisellään
17.2.
Kätilöiden huoli ei näy vahinkoilmoituksissa – Viime vuonna korvauksia maksettiin 18 tapauksessa, jotka liittyivät alatiesynnytyksiin tai keisarileikkauksiin
17.2.
Perhe jäi kahden tulen väliin: Oulun kaupunki vaatii Karjasillan suojeltuun hometaloon korjausta, 50 neliön talolle kustannusarvio jopa 365 000 euroa – purkulupa ei hevillä heltiä kulttuurisesti arvokkaalla alueella Tilaajille
17.2.
Norjassa sisarpuolensa surmasta epäiltyä miestä syytetään murhasta ja terrorismirikoksesta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi ensi yönä Koillismaalla ja Etelä-Lapissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

291 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Miksi Perussuomalaisia pelätään?

Samasta syystä, kuin Natsejakin. He vetoavat ihmisten vietteihin ja syrjäyttävät moraalin. Silloin pintaan nousee ahneus... Lue lisää...
PSYKOPAATTIEN DIKTAT...

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

18.2.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu


Pohjoisen kattavimmat mediatilat ja monipuoliset markkinoinnin palvelut printtiin ja digiin.

Kaleva Media B2B asiakasratkaisut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityksille


stats-image