Luonto

Pitkät sääennusteet arvauksen piikkiin

Ennustamisen kannalta Suomen sijainti on meteorologin mukaan haastava. KUVA: Laura Vuoma
Luonto 27.4.2011 0:00
Pekka Rajala
Sadetihkuinen sää rakentaa kevättä.

Lentosäämeteorologi Antti Pelkonen tähyää taivaalle.

"Hyvin heikko ja hajanainen matala saapuu Atlantilta tuoden mukanaan matalaa sumupilveä", mies tulkitsee vallitsevaa ja Suomessa tyypillistä kevätsäätä.

Pelkonen on sään ennustamisen ammattilainen. Suomalaista säähavainnointia hän pitää kansainvälisestikin laadukkaana. Pitkälle tietokoneistetuista säähavainnoista ja niistä tehdyistä ennustemalleista huolimatta meteorologin oma tulkinta on ennusteissa keskeistä.

"Oma kokemus ja taito ovat tärkeitä, kun ennusteita tehdään eri mallien perusteella."


Ennustamisen kannalta
Suomen sijainti on meteorologin mukaan haastava.

Täkäläistä säätä hallitsevat lännestä itään kulkevat merelliset virtaukset ja toisaalta Mustanmeren tienoilta saapuvat mantereiset virtaukset. Vaihtelut juuri Suomen kohdalla ovat isoja ja yllättäviäkin.

"Minä muistan, kuinka yhdenkin päivän ennusteen tekeminen on ollut tuskaista. Esimerkiksi lähituntienkin lentosään ennustaminen on toisinaan äärettömän vaikeaa. Toisaalta joskus on niinkin, ettei voi tietää millainen sää on huomenna, mutta ylihuomisen voi ennustaa varmasti."

Niinpä arvauksen osuus kasvaa nopeasti ennustettaessa säätä yli kahden vuorokauden päähän. Ennusteiden luotettavuus on kiinni vallitsevasta säätyypistä. Talvipakkasen tai kesähelteen jatkumisen saattaa voida ennustaa viikon päähän.

"Yleensä kuitenkin täällä Suomessa viiden ja kuuden vuorokauden ennusteet ovat lähinnä suuntaa antavia."

Vallitsevat läntiset ja lounaiset virtaukset tuovat mukanaan lämpöä ja itäiset virtaukset kylmyyttä. "Toisinaan virtaukset voivat saapua mistä suunnasta tahansa, mutta koillisesta vain hyvin harvoin."

Ennustamisen vaikeudesta huolimatta Pelkonen sanoo ennusteiden osuvuuden kehittyneen huomattavasti 1990-luvulta asti. Ennen supertietokoneiden käyttöönottoa ennusteet olivat nykyistä ylimalkaisempia.

Säämalleja varten tietoja kootaan havainnoivilta sääasemilta, sääluotaimilta, sääsatelliiteilta, säätutkilta ja myös lentokoneilta ja tiehavaintoasemilta.

"Käsitys ilmakehän pystyrakenteesta on todella tärkeää", Pelkonen korostaa. "Sääluotaimien avulla tietoa kertyy jopa kolmenkymmenen kilometrin korkeudelta."

Joskus ihmiset saattavat löytää maastoon pudonneen ja meteorologeja täysin palvelleen luotainpallon. Niitä ei Pelkosen mukaan tarvitse palauttaa minnekään, muutaman gramman painoiset laitteet ovat nykyään niin edullisia.

Ilmastonmuutoksesta meteorologi on tosissaan huolestunut. Sää on eri asia kuin ilmasto, jonka kehittymisen seuraaminen vaatii vähintään kolmikymmenvuotisen havaintosarjan.

Pelkonen sanoo kyllä kuulleensa ilmastomuutokseen liittyviä epäileviä kommentteja kahden edellisen kylmän talven vuoksi. Kylmiä talvia voi tulla jatkossakin, mutta suuntaus kohti lämpimämpää on selviö.

"Siihen ei kahta sanaa", meteorologi viittaa tilastoihin.

"Viimeiset parikymmentä vuotta ovat olleet keskimäärin aiempaa lämpimämpiä, vaikka onkin ollut luontaiseen vaihteluun kuuluvia kylmiä talvia."

Pelkosen mukaan nykyisellä tahdilla lumitalvien kesto lyhenee, koska yhä suurempi osa sateesta tulee vetenä. Lisääntyvät talvisateet tulevat aiheuttamaan esimerkiksi tulvaongelmia maan ollessa roudassa.


Kesien lämpenemisestä
kertoo viime kesän poikkeuksellinen kuumuus. Tilastollisesti kuumien kesien mahdollisuus on kasvanut, mutta keskimäärin ilmastomuutos vaikuttaa vähemmän kesiin kuin talviin.

Sen sijaan ilmastonmuutoksen vaikutusta sään ääreisilmiöihin ei Pelkosen mukaan ole todistettu.

"Myrskyistäkin on välillä sellaisia otsikoita, mutta keltaisen lehdistön juttuihin ei ole tieteellistä näyttöä."

"Mutta aivan valtavan isosta muutoksesta on kyse", Pelkonen puhuu vuosisadan loppuun ulottuvasta lähitulevaisuudesta. Pohjoisella pallonpuoliskolla ilmasto voi lämmetä kymmenellä asteella. Globaalilla tasolla sadealueet voivat muuttaa reittejään, merenpinnat nousevat ja maapallon vilja-aitat kuivuvat. Ympäristöpakolaisuus lisääntyy monien seutujen muuttuessa asuinkelvottomiksi.

"Päätöksillä voi ihan oikeasti tähän vaikuttaa. Niistä riippuu, kuinka me ja tulevat sukupolvet voimme elää."

Suomen tasolla kestävä kehitys tarkoittaa Pelkosen mukaan nykyisten hiilidioksidipäästöjen supistamista kuudenteen osaan.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

15:02
"Minun pelkoni, kipuni ja toiveeni ohitettiin täysin", sanoo rovaniemeläinen Sanna – Osalle naisista synnytys on katkera kokemus, joka jättää mielen haavoille jopa vuosiksi Tilaajille
14:26
Kuninkaita kaatui shakkiturnauksessa Oulun pääkirjastossa – nopea shakkipeli kestää kymmenestä minuutista alle tuntiin
14:21
Auto törmäsi hitaassa vauhdissa rakennuksen seinään Tornion keskustassa, vahingot jäivät pieniksi
14:00
Pompeiji on yhä tutkijoiden aarreaitta, joka välittää tietoa modernista ja naisia arvostavasta yhteiskunnasta – Ria Berg löysi muinaisesta lyhdystä tekstiviestin menneisyydestä Tilaajille
13:47
Ilmatieteen laitos varoittaa: Ajokeli muuttuu iltapäivällä huonoksi Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa – taivaalta tulee lunta ja räntää
12:57
Nuoria houkutellaan suomalais-ugrilaisten kielten pariin somessa – 22-vuotias udmurtti Anastasiya Ivanova laulaa Instagramissa omalla kielellään
12:56
Kaupunginojan pinnalta löytyi öljyä Raksilassa, pelastuslaitos selvittää tilannetta ja aineen alkuperää
31
Analyysi: Anne Berner-shown jälkeen uusi hallitus painoi junaliikenteen kilpailukuvioissa jarrua – yltiövapaa markkinatalous on vasemmistolle kauhistus
30
Y-sukupolvi odottaa esimieheltä kahdenkeskisiä keskusteluja – "Milleniaalit haluavat mennä eteenpäin osaamisessaan, tavoitteet ovat heille tärkeitä"
25
Erilliset tuvat voivat vaikeuttaa naisten aselajin valintaa ja katkaista tiedonkulun – Varusmiehet kannattavat yhteistupia, koska nyt tutustuminen on hankalaa
25
Omistaja yllätti autoonsa murtautuneen miehen ja huitoi tätä kepillä Rovaniemellä – murtautuja ja auton omistaja otettiin kiinni
18
Korkein oikeus kumosi Pelson vartijan murhanneen vangin vapauttamispäätöksen – Vanki oli liittynyt United Brotherhoodin jäseneksi
15
Suomi valmistautuu pienydinreaktorien luvitukseen
10
Poliisi: Kuljetusyritykset varoittavat toisiaan liikennevalvonnasta Kainuussa – vaikeuttaa ylikuormien kontrollointia ja vaarantaa turvallisuutta

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltapäivästä alkaen Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa sekä Ranuan ja Posion kunnissa lumisateen ja tienpintojen jäätymisen vuoksi.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Pelottava ihminen?

Joidenkin mielestä ihminen, jota ei voi höynäyttää ja sanoo suoraan, kuin asiat on, ovat pelottavia, minusta loistavia i... Lue lisää...
tuntematon

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.10.

Fingerpori

19.10.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image