Luonto

Pienet kielet ovat katoamassa maailmasta

Vieraita kirjaimia. Monilta vähemmistökieliltä puuttuu oikeinkirjoitusoppi. KUVA: Jukka Laurimo
Luonto 31.10.2004 0:00
Jukka Laurimo
Jopa yhdeksän kymmenestä nykykielestä on vaarassa kadota tällä vuosisadalla. Suojelutoimenpiteitä tarvitaan, sillä uusi tekniikka ja globalisaatiokehitys ovat nopeuttaneet prosessia.

Tänä syksynä kuoli viimeinen elossa ollut nushu-kielen puhuja Yang Huanyi Kiinan eteläosissa. Uhanalaisten kielten joukossa nushu oli tavallistakin poikkeuksellisempi sen takia, että se oli ainoa tunnettu pelkästään naisten käyttämä kieli.

Tutkijat keräävät nyt nushun kirjoitusmerkkejä tuoreilta raunioilta, mutta nushun elvyttämiseksi ei ole enää juuri mitään tehtävissä. Vahinko on paitsi korjaamaton, myös korvaamaton, sillä kielet ovat olennainen osa ihmiskunnan yhteistä perintöä.

Samanlaisia pikku-uutisia on kuluvalla vuosisadalla tiedossa entistä useammin, mikäli Unescon varoituksiin on uskomista. YK-järjestön tukeman Kulttuurien Forum 2004 -tapahtuman yhteydessä pidetyn Voices-näyttelyn mukaan kahdessa viikossa katoaa yksi kieli. Tulevaisuudessa tahti kiihtyy, sillä jopa puolet kaikista kielistä on luokiteltu uhanalaisiksi.

Kielten määrä voi supistua kymmenesosaan nykyisestä, sillä 95 prosenttia kaikista kielistä puhuu vain neljä prosenttia maailman väestöstä.

Kielten kirjo on hämmästyttävä: tällä hetkellä niitä arvellaan olevan yli 5 000. Maailman väestömäärä on hieman yli kuusi miljardia, joten keskikokoisessa kieliryhmässä on noin 800 000 ihmistä. Keskikokoisia ryhmiä on vähän, sillä suuntaus on kohti maailmankieliä.

Noin puolet maailman väestöstä puhuu jotakin kymmenestä suurimmasta kielestä. Kärjessä on mandariinikiina, ja toiselle sijalle on joidenkin arvioiden mukaan noussut englannin ohittanut espanja. Luettelon täydentävät arabi, ranska, bengali, hindu, venäjä, japani ja saksa.

Kielillä on muutamia mielenkiintoisia yhtymäkohtia kasveihin. Kummankaan todellista määrää ei tiedä kukaan, ja jos perinnön jatkajia ei löydy riittävästi, ne yksinkertaisesti lakastuvat pois. Lisäksi kasvit ja kielet keskittyvät samoille alueille. Trooppisella vyöhykkeellä, missä biodiversiteetti on runsainta, puhutaan suurinta osaa kielistä.

Yli puolet kaikista kielistä mahtuu vain kahdeksaan maahan. Yksin Papua-Uusi-Guineassa niitä on yli 800. Indonesiassa, Nigeriassa, Intiassa, Meksikossa, Kamerumissa, Australiassa ja Brasiliassa tunnetaan yhteensä lähes 3 000 eri kieltä.Vanhoja ja uusia uhkia


Perinteisen elinkeinon katoaminen vie alkuperäiskansoilta niiden oman kulttuurin ja kielen. Köyhyys ja siirtolaisuus heikentävät vähemmistöjä, ja niiden jäsenet vaihtavat paremman tulevaisuuden toivossa valtakieliin. Esimerkiksi nushua puhuneen Yang Huanyin tyttäret opettelivat mandariinikiinaa. Suurissa muutoksissa kielen arvostus on vaarassa kadota jopa sen omien puhujien joukossa.

Kolonialismi on perinteinen maailmankielen synnyttäjä. Siirtomaa-ajat jättivät 125 maata, joissa puhutaan joko englantia, espanjaa, ranskaa tai arabiaa. Nykyaika on tuonut tullessaan uudenlaisia uhkia, sillä uusi teknologia on omiaan kasvattamaan eriarvoisuutta.

Esimerkiksi internetin käyttäjiä on vain noin 9,5 prosenttia maailman väestöstä. Joukkoviestintää voi satelliittilähetyksinä seurata noin 80 eri kielellä. Englanniksi on 1 563 taivaskanavaa, ruotsiksi 28, ylivoimaisesti suurimmalle osalle on tarjolla vain taustakohinaa.

Alikehittyneet maat ovat varautuneet huonosti maailmantalouden yhdentymiseen. Esimerkiksi Papua-Uusi-Guineassa lukutaitoisia on vain 30-40 prosenttia kansasta. Joissakin Afrikan maissa kuten Nigeriassa tilanne on vieläkin huonompi. Eikä lukeminenkaan auta, jos omalla kielellä ei ole kielioppia. Esimerkiksi Afrikassa noin 80 prosentilla kielistä tilanne on juuri tämä.Kansallisvaltio ei riitä


Edes kansallisvaltiosta ei ole kielten pelastajaksi. Valtio nostaa yhden, mutta nujertaa siinä samalla kymmenen muuta vähemmistöä. Ja maita on vähän, kieliä paljon. Vain 15 prosenttia valtioista on virallisesti kaksi- tai useampikielisiä.

"Valtiokoneistojen pakkotoimet jatkuvat suuressa osassa maailmaa täydellä teholla", sanoo Helsingin yliopiston suomalais-ugrilaisen laitoksen dosentti Tapani Salminen.

Salmisen mukaan viime aikoina koettu alueellisuuden ja paikallisuuden nousu murrebuumeineen on lähinnä näennäistä. Euroopassa siitä on muutamia myönteisiä poikkeuksia, mutta muuten kehitys on kahtiajakoista.

Muutamat vähemmistöt ovat onnistuneet parantamaan asemaansa, mutta todella uhanalaisten tilanne on entisestään heikentynyt.

Kieliperinteen vaalimiseen on herätty suhteellisen myöhään. Vähemmistökielien tilanne on noussut laajemmin esille vasta 1990-luvulla. Unescon yleiskokous käynnisti projektin kielten puolesta vuonna 1993, ja samana vuonna laadittiin Uhanalaisten kielten punainen kirja.

Äidinkielen ja valtakielen opettaminen yhdessä on osoittautunut tehokkaaksi keinoksi kielten siirtämiseksi nuorille sukupolville.

Tapani Salmisen mukaan kaksikielisyyttä on monenlaista. Hyvänlaatuista on sellainen, jossa vähemmistö ja valtaväestö kohtaavat siten, että molempien kielillä on oma käyttönsä, oma funktionsa:

Pelastuskeinoksi riittää usein se, että vähemmistölle annetaan tilaisuus oman kielen käyttämiseen.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

19:50
Turun terrori-iskun vuosipäivän mielenilmaukset sujuivat rauhallisesti
19:47
"Siellä saa olla hoomoilasena jokainen" – Isä–lapsi-parkit antavat eväitä isyyteen, sanoo 50 vuotta täyttävä Kari Rekilä
19:00
Oulua merellistetään uusien asuinalueiden avulla, mutta pääsevätkö niistä nauttimaan muutkin kuin alueiden asukkaat? – merenrantatontti Pateniemenrannassa voi maksaa yli 300 000 euroa Tilaajille
18:24
Koiteli elää tuo festivaalin keskelle koskea
18:22
Susijengin Maxhuni siirtyy Espanjaan – aloittaa kolmostason joukkueessa
18:21
"What the pukk?" – Sanaleikeistä ja tilastoista ei tullut Pukin hattutempun jälkeen loppua, mutta fanipaidoista tuli
18:00
Samuli Edelmann tanssitti riehakkaalla folkilla, mutta pimeän mukana laskeutui haikeus – Tällainen on Koiteli elää -festivaali, joka myydään joka vuosi minuuteissa loppuun Tilaajille
99
Mielikuvat, populismi ja politiikan ääripäät puhuttivat keskustalaisessa kesäillassa – Sipilä: "Maailmankirjat ovat eri asennossa kuin neljä vuotta sitten"
86
Lapsen ei tarvitse opettaa itseään, muistuttaa Opetushallitus – opetusneuvos teroittaa opettajien roolia: "Kaiken pitää olla suunniteltua"
61
Puheenaihe: Tarvitaanko Suomeen kaivosvero?
55
Pääministeri Rinne uskoo, että sivu suun menneet johtopaikat edesauttavat Jutta Urpilaisen pääsyä komissaariksi
36
Vuodetut asiakirjat luovat karun kuvan sopimuksettoman brexitin vaikutuksista – Britanniaa saattaa uhata pula polttoaineesta, ruuasta ja lääkkeistä
32
Törkeästä veropetoksesta epäilty mies pakeni nuuskalastin kanssa, oli ajaa tullimiesten päälle Tervolassa – poliisi tutkii asiaa murhan yrityksenä
22
Sammaltien muuttaminen yleiskaavassa työpaikka-alueeksi huolettaa asukkaita – "Uusia rakennuslupia voi nykytilanteessa saada, mutta hakijaa informoidaan yleiskaavasta, ympäröivästä alueesta ja siihen liittyvistä riskeistä"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Tuulivaroitus maa-alueille: Pohjois-Pohjanmaan ja Lapin maakunnissa etelätuuli on voimakasta aluksi, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.
Maan pohjois- ja länsiosassa etelätuuli on voimakasta aamusta alkaen, tuulen nopeus puuskissa 15 m/s.

Juttutupa

Päivän tykätyin viesti

Hoitajien palkkoja pitää leikata

Et kyllä ole tosissasi, etkö tiedä kuinka monen alan tekijäksi esim. lähihoitaja on valjastettu, vaikka koulutus pitäisi... Lue lisää...
Vieläkö valitat.

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.8.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image