Luonto

Pantasusien pai­kan­nus­tie­dot löytyvät netistä - tarkoitus vähentää metsästäjien koi­ra­va­hin­ko­ja

Riistahavaintojen paikannuspalvelu ei ole auki keväällä ja kesällä, koska sudella on silloin pentuja. KUVA: Kaleva
Luonto 18.8.2017 13:40
Kaleva

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut netissä pantasusien paikannustiedot. Luken seurannassa on yhdeksän sutta.

Seurantatiedot löytyvät Riistahavainnot.fi-palvelusta. Siellä on myös susien reviirikartat, jotka on tehty pantasusien paikannustietojen perusteella.

Pantasusien paikannustietojen avaamisella pyritään vähentämään susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskauden aikana. Pannoitetut sudet asuvat Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Tavoitteena on, että paikkatieto päivittyy palveluun seitsemän tunnin välein. Jotta paikannus onnistuu, suden on liikuttavat riittävän avoimessa maastossa. Lisäksi sen pitää olla GSM:n kuuluvuusalueella. Palvelussa kerrotaan, jos paikannustieto on yli kaksi viikkoa vanha.

Verkkopalvelu ei näytä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan sen karttaruudun, jossa susi on liikkunut. Ruutu on kooltaan 25 neliökilometriä.

Pantasusien paikannustiedot jaetaan palvelussa helmikuun loppuun asti. Maaliskuun ja elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei julkaista suden lisääntymisajan vuoksi.

Riistahavainnot-sivulla kerrotaan myös suurpetoyhteyshenkilöiden ilmoittamat suurpetohavainnot viimeisten kahden kuukauden ajalta. Palvelussa voi katsoa myös aiempina vuosina pannoitettujen susien reviirejä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voiko olla lapsellisempaa leikkimistä joukkopannoittaa susia ja varoittaa niiden liikkeistä koiramiehiä. Kansantaloudelle ja ekosysteemille ei ole mitään merkitystä vaikka susien määrä pidettäisiin tapporaha periaatteella nollassa. Nyt kivaa vain on LUKE:n susipanta tutkijoilla joiden nollatutkimukset ja lapsellisen pelleilyn maksaa veronmaksajat. Kärsijöinä on koiranomistajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähintään 10 000 sutta lisää kiitos,joka maailman kolkkaan myös Suomeen koirat ei kuulu metsiin eikä pihapiireihin!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haloo kommentoijat.5x5 kilometrin alue ja paikkatieto ei todellakaan tule reaaliajassa jos tulee ollenkaan.Ei mitään merkitystä tuolla hommalla.Ei helpota salametsästystä yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.Metsästäjien edut ja omaisuushan se on vissiin tärkein asia maailmassa.Entä heidän muille aiheuttamat uhrit ja tuhot???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on niin paljon että muutaman suden pantatiedolla ei mitään merkitystä. Kohta joka kunnalla oma nimikkosusi tai lauma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuhmossa ne lahtasivat rapiat 10 viotta sitten pantasuden ja sitten pitivät pantaa autonsa peräkontissa. No poliisi tutkasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla sivustolla ei ole juurikaan ajantasaista tietoa. Usein tiedot tulevat jopa pari kuukautta jälkeen ilmotetuista havainnoista. Jos sittenkään. Ei puhettakaan, että viikon sisään tapahtuneita havaintoja näkyisi kuin muutama silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuolla näkyy olevan minuutilleen parin vuorokauden sisältä havaintoja. Hyvin ehtii viikonloppusuhari pyssyn pakata autoon ja lähteä kyttäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sitä sitten voi posautella kaikki ohilkulkevat sudet kun tietää missä odotella. Yleensäkään ei ole hyvä, että tuollaisia tietoja jaetaan aivan kenelle tahansa. Ainakin pitäisi saada henkilötiedot talteen ja jos jotain sattuu = ( susia salakaadetaan) voisi kysäistä sielläpäin olevilta kirjautuneilta, josko he sattuvat tietämään jotain kyseisestä kaadosta. Epäiltyjen ryhmä olisi jo paljon rajatumpi kuin vain hakuammulla kysely ja ihmettely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se 25 neliökilometriä on senvarran suuri läntti että passaa jokaisen istua laidassa odottamassa hukkaa. Sutta pitäisi silti saada metsästää vähän enemmän kuin nyt. Pysyy ihmisarkuus päällä. Kainuun metsäpeurat on jo syötetty näille valtion koirille. Susi ei ole uhanalainen laji maailmassa. Metsäpeura on: Verratkaa määriä, sutta on vähintään 40 000 yksilöä ympäri maailman. Metsäpeuraa on 4000 yksilöä Suomessa ja Vienan Karjalassa. Ainoa populaatio koko pallolla. Eikö noita hukkia voisi oikeasti vähentää ko. alueelta? Van mitäpä se hyvejää kun se tirektiivi sannoo että sussie ei soa ampuo yhtää enempeä. Muistakaa että paikalliset ihmiset voivat päättää mitä tekevät ja se pantasusikin on vain yksilö...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

17:33
Kokoomus jättää välikysymyksen: "On päätetty menolisäyksistä, joille ei ole tulopuolella katetta"
17:26
Etiopian ME-nainen Genzebe Dibaba jää pois MM-Dohasta
17:18
Omakotitalo palaa Sodankylän Vuotsossa, palon sammutustyöt käynnissä
17:00
Aika on py­säh­ty­nyt, mutta voi myös ajaa kaiken ohi – Andreas Ala­ries­ton mökki uinuu ja ra­pis­tuu So­dan­ky­län Vuot­sos­sa Tilaajille
16:59
Siltatyömaa hidastaa liikennettä Pohjantiellä lähes kahden vuoden ajan – järjestelyn ensimmäisinä päivinä odotettavissa ruuhkaa
14:58
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan
14:41
Työryhmä: Biojätteen erilliskeräys pakolliseksi jokaiselle taajamatalolle, pakkauskeräys vähintään viiden asunnon kiinteistöille
81
Sekasyöjälle on tarjolla helppoja keinoja vähentää lihan osuutta ruokavaliossaan – katso tästä kotitalousopettajan vinkit
55
Caruna nostaa sähkönsiirtomaksuja lähes neljä prosenttia, Omakotiliitto pöyristyi: ”Eikö verkkoyhtiöille mikään riitä?"
44
Psykologit: Sipilän hallituksen hidasautolait pitäisi perua kokonaan – perusteluina nuorten kuljettajien aivojen kehittymättömyys
42
Akavan esitys: Osan työttömyyskorvauksesta saisi vasta päästyään töihin – "Työn hakemisen ja vastaanottamisen pitää olla kannattavampaa kuin nykyisin"
41
Korkeiden talojen ja pienten asuntojen rakentaminen johtaa siihen, että Oulun väestörakenne muuttuu yksipuoliseksi Lukijalta
33
Harvalukuiselle yleisölle virkamiesmäinen esitys – Kärppien nihkeän voiton pääarkkitehti Heshka selitteli vaikeaa alkua: ”Jokainen joukkue tulee pelaamaan tänne aina täysillä”
33
Rehnin madonluvut poikivat heti rajun ehdotuksen keskustan riveistä: Massiivinen 50 miljardin euron velkaelvytyspaketti – Kärnä valmis harkitsemaan valtion omaisuuden myyntejä uudestaan

Etusivulla nyt

Paikallissää

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.

Naapurit

19.9.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image