Luonto

Pantasusien pai­kan­nus­tie­dot löytyvät netistä - tarkoitus vähentää metsästäjien koi­ra­va­hin­ko­ja

Riistahavaintojen paikannuspalvelu ei ole auki keväällä ja kesällä, koska sudella on silloin pentuja. KUVA: Kaleva
Luonto 18.8.2017 13:40
Kaleva

Luonnonvarakeskus (Luke) on julkaissut netissä pantasusien paikannustiedot. Luken seurannassa on yhdeksän sutta.

Seurantatiedot löytyvät Riistahavainnot.fi-palvelusta. Siellä on myös susien reviirikartat, jotka on tehty pantasusien paikannustietojen perusteella.

Pantasusien paikannustietojen avaamisella pyritään vähentämään susien aiheuttamia koiravahinkoja metsästyskauden aikana. Pannoitetut sudet asuvat Kainuussa, Pohjois-Karjalassa, Pohjois-Savossa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

Tavoitteena on, että paikkatieto päivittyy palveluun seitsemän tunnin välein. Jotta paikannus onnistuu, suden on liikuttavat riittävän avoimessa maastossa. Lisäksi sen pitää olla GSM:n kuuluvuusalueella. Palvelussa kerrotaan, jos paikannustieto on yli kaksi viikkoa vanha.

Verkkopalvelu ei näytä eläimen tarkkaa sijaintia, vaan sen karttaruudun, jossa susi on liikkunut. Ruutu on kooltaan 25 neliökilometriä.

Pantasusien paikannustiedot jaetaan palvelussa helmikuun loppuun asti. Maaliskuun ja elokuuhun välisellä ajalla paikannustietoja ei julkaista suden lisääntymisajan vuoksi.

Riistahavainnot-sivulla kerrotaan myös suurpetoyhteyshenkilöiden ilmoittamat suurpetohavainnot viimeisten kahden kuukauden ajalta. Palvelussa voi katsoa myös aiempina vuosina pannoitettujen susien reviirejä.

MAINOS

Lue lisää aiheesta

Kommentoi

Voiko olla lapsellisempaa leikkimistä joukkopannoittaa susia ja varoittaa niiden liikkeistä koiramiehiä. Kansantaloudelle ja ekosysteemille ei ole mitään merkitystä vaikka susien määrä pidettäisiin tapporaha periaatteella nollassa. Nyt kivaa vain on LUKE:n susipanta tutkijoilla joiden nollatutkimukset ja lapsellisen pelleilyn maksaa veronmaksajat. Kärsijöinä on koiranomistajat.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Vähintään 10 000 sutta lisää kiitos,joka maailman kolkkaan myös Suomeen koirat ei kuulu metsiin eikä pihapiireihin!!!

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Haloo kommentoijat.5x5 kilometrin alue ja paikkatieto ei todellakaan tule reaaliajassa jos tulee ollenkaan.Ei mitään merkitystä tuolla hommalla.Ei helpota salametsästystä yhtään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin.Metsästäjien edut ja omaisuushan se on vissiin tärkein asia maailmassa.Entä heidän muille aiheuttamat uhrit ja tuhot???

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Susia on niin paljon että muutaman suden pantatiedolla ei mitään merkitystä. Kohta joka kunnalla oma nimikkosusi tai lauma.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kuhmossa ne lahtasivat rapiat 10 viotta sitten pantasuden ja sitten pitivät pantaa autonsa peräkontissa. No poliisi tutkasi.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tuolla sivustolla ei ole juurikaan ajantasaista tietoa. Usein tiedot tulevat jopa pari kuukautta jälkeen ilmotetuista havainnoista. Jos sittenkään. Ei puhettakaan, että viikon sisään tapahtuneita havaintoja näkyisi kuin muutama silloin tällöin.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Kyllähän tuolla näkyy olevan minuutilleen parin vuorokauden sisältä havaintoja. Hyvin ehtii viikonloppusuhari pyssyn pakata autoon ja lähteä kyttäämään.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Niin sitä sitten voi posautella kaikki ohilkulkevat sudet kun tietää missä odotella. Yleensäkään ei ole hyvä, että tuollaisia tietoja jaetaan aivan kenelle tahansa. Ainakin pitäisi saada henkilötiedot talteen ja jos jotain sattuu = ( susia salakaadetaan) voisi kysäistä sielläpäin olevilta kirjautuneilta, josko he sattuvat tietämään jotain kyseisestä kaadosta. Epäiltyjen ryhmä olisi jo paljon rajatumpi kuin vain hakuammulla kysely ja ihmettely.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Se 25 neliökilometriä on senvarran suuri läntti että passaa jokaisen istua laidassa odottamassa hukkaa. Sutta pitäisi silti saada metsästää vähän enemmän kuin nyt. Pysyy ihmisarkuus päällä. Kainuun metsäpeurat on jo syötetty näille valtion koirille. Susi ei ole uhanalainen laji maailmassa. Metsäpeura on: Verratkaa määriä, sutta on vähintään 40 000 yksilöä ympäri maailman. Metsäpeuraa on 4000 yksilöä Suomessa ja Vienan Karjalassa. Ainoa populaatio koko pallolla. Eikö noita hukkia voisi oikeasti vähentää ko. alueelta? Van mitäpä se hyvejää kun se tirektiivi sannoo että sussie ei soa ampuo yhtää enempeä. Muistakaa että paikalliset ihmiset voivat päättää mitä tekevät ja se pantasusikin on vain yksilö...

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

13:33
Lasten päivähoidon ja kotihoidon stressaavuudessa ei ole suurta eroa, kertoo tuore tutkimus – päivähoito ei aiheuta ainakaan kotia enempää stressiä
13:32
Traktori ja henkilöauto kolaroivat Oulun Vasankankaalla
12:45
Postin työntekijät järjestävät mielenosoituksen Helsingissä – "Olemme jo kauan joustaneet, sietäneet ja kestäneet postitoiminnan alasajoa"
12:15
Rahaministeri Lintilä: Lentoveron sijaan Helsinki Vantaasta green hub – päästöt kuriin uusiutuvalla lentopolttoaineella
12:13
Maakotkan pesintä onnistui hienosti viime kesänä – Pohjoisen merikotkilla suurta vaihtelua eri alueilla
11:36
Pohojonen pöllyytys alkaa Pessimismimusikaalilla – esitys tuo esiin puolankalaisten laajan tunnekirjon harmituksesta tympääntymiseen
11:20
JHL:n tukilakko sulkee tavaraliikenteen ratapihat ensi tiistaina, junien kunnossapito lakossa seuraavan päivän
77
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
74
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
41
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
38
Yksityistieuudistus herätti kysymyksiä Oulun valtuustossa – "Vähimmäisvaatimus sille, että reuna-alueilla pystytään asumaan, on että tiet ovat auki"
32
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
25
Kellosta pohjoiseen päin avautuu torstaina kahdeksan kilometrin pätkä uutta moottoritietä – Nelostien työt edenneet aikataulussa
19
Tilataksi törmäsi edellä ajavan auton perään ja pakeni paikalta Oulunsalossa – Otaxi: Asia hoidettu poliisin kanssa kuntoon

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöstä alkaen maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Etelä-Savon, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan maakunnissa lumi- tai räntäsateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

233 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image