Luonto

Pähkinähakit liikkeellä

Missä sembra, siellä hakki. Pähkinähakkeja kannattaa etsiä sembramännyistä. KUVA: Veli-Pekka Viklund
Luonto 22.9.2003 0:00
Pekka Rahko
Tänäkin syksynä on Pohjois-Pohjanmaalla päästy ihmettelemään reilunkokoisella nokalla varustettua itäistä lintuvierasta. Siperiasta meille vaeltaneen pähkinähakin näkeminen kun herättää lähinnä ihmetystä ainakin, jos laji on aivan uusi tuttavuus.

Kotiseuduillaan pähkinähakki käyttää nokkaansa sembramännyn käpyjen aukomiseen. Samaa herkkua se etsii täälläkin, ja siksi vaeltajia tapaakin erityisesti puistojen ja pihojen sembroista.

Hyvinä vaellusvuosina pähkinähakkeja näkee Oulun seudulla satoja. Tänä vuonna määrät ovat kuitenkin olleet vaatimattomia, enimmillään on yhdellä paikalla nähty puolenkymmentä lintua. Lapissa laji on ollut paikoin runsaahko, erityisesti läänin itäosissa.

Eteläisimmässä Suomessa pesivän pähkinähakkikannan pääravintoa ovat pähkinät. Nämä hakit kuuluvat eri alalajiin kuin Siperiasta syksyisin vaeltavat linnut.

Nokka kelpaa tunnistusperusteeksi ja kertoo kantajansa ravinnosta. Siperian hakkien ohut ja pitkä nokka on hyvä käpyjen käsittelyyn, etelän lintujen lyhyt ja jykevä nokka käy mainiosti pähkinöiden takomiseen.

Usein vaeltajia jää Oulun seudulle myös talvenviettoon. Esimerkiksi Välivainiolla viihtyi viime talven useampikin pähkinähakki.Palsasirrejä ja muita harvinaisuuksia


Jokasyksyiseen tapaan maakunnan lintuharrastajien silmiin on osunut myös useita harvinaisuuksia. Hailuodossa havaittiin kaksi palsasirriä, joista on aiemmin vain puolenkymmentä havaintoa Pohjois-Pohjanmaalta. Hailuodosta löytyivät myös sitruunavästäräkki, harjalintu ja isokirvinen.

Runsas viikko sitten Raahessa kisatun syyspinnarallin satoa olivat puolestaan Pyhäjoella tavatut merisirri, heinäkurppa, isokirvinen ja taigauunilintu. Viimeksimainittuja itäisiä harvinaisuuksia on havaittu useita kuluvana syksynä.

Hieman tavanomaisemmista harvinaisuuksista Oulun Pyykösjärvellä oleilee edelleen harmaahaikaroita.

Lapin mainittavimmat harvinaisuushavainnot ovat Kemin Veitsiluodossa elokuun lopusta lähtien viihtynyt nuori punajalkahaukka ja Rovaniemen maalaiskunnassa pellolla ruokailleet 14 merihanhea.

Vaikka merihanhi on vielä Oulun korkeudella runsas pesimälaji, on se Lapissa melkoinen harvinaisuus.

Jäämeren rannoilta etelään muuttavia merimetsoja on nähty vielä yleisesti. Korkealla lentävää "hanhiauraa" kannattaa siis vilkaista toisenkin kerran, linnut voivat paljastua pikimustiksi merimetsoiksi.

Tiaisia vaeltaa etenkin rannikkoa pitkin runsaasti, ja tavallisten lajien joukossa on havaittu muutamia lapintiaisia.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

48
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
47
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
12
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
5
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image