Luonto

Paarmalintu harventaa kesän kiusan­kap­pa­lei­ta

Koiraan koko, laulutaito, siipilaikkujen koko ja höyhenpuvun UV-valon heijastuvuus ovat tutkimusten mukaan kosiossa koiraan valtteja. KUVA: Pekka Rajala
Luonto 6.6.2012 14:06
Pekka Rajala

Pesäpöntölleen toukokuun alussa saapuva kirjosieppokoiras herättää pihamaan eloon. Mikään muu lintu ei kiehu siepon tavoin lääpällään olon onnea yhdestä asumuksesta.

Mustankirjava paarmalintu, kuten lintua ennen nimitettiin, asettuu heti taloksi. Vähän väliä se käy kurkistamassa pönttöönsä, nykii siipiään ja laulaa kuulaan kantavaa säettään löytämästään pakahtuneena.

Parin päivän päästä onni täydentyy naaraan paluuseen ja riehakkaisiin kosiotoimiin.

Kirjosieppo kuuluu pöntöttäjän mielilintuihin. Sen saa helposti pesimään ja samalla vähenee tontin kesäriesa. Paarmat, kärpäset ja hyttyset kirjosieppo sieppoo nopein syöksyin.

Kesäkuun poikasaikaan hyönteissyöjien rahtiliikenne pöntölle on taukoamatonta. Joskus siihen osallistuu vain naaras, sillä koiraan aika voi mennä ykkössiipan jälkikasvusta huolehtimiseen.

Lajina kirjosieppo lienee Suomen tutkituin lintu. Se on yleinen ja sen saa pöntötyksellä pesimään vaikka tunturikoivikkoon.
Tuoreimpiin kirjosieppouutisiin kuuluu akatemiantutkija Jukka Forsmanin johdolla tehdyn tutkimuksen tulos.

Kokeissa selvisi, että reviirilleen palaavat kirjosiepot käyvät kurkkimassa talitiaisten pesiä. Jos tiaisilla on paljon munia, myös siepot munivat tavallista useamman ja painavamman munan. Kirjosiepot pystyvät näin ollen kilpailevan lajin avulla tulkitsemaan reviirinsä laatua.
Myös saastetutkimuksissa kirjosieppo on oivallinen indikaattorilaji.

Akatemiantutkija Tapio Eevan Harjavallassa johtamat pitkän ajan seurannat ovat osoittaneet, kuinka raskasmetalliset ympäristösaasteet heikentävät välillisesti kirjosiepon poikastuotantoa.

Maakotilojen määrän vähenemisen vuoksi poikasten ravinnonsaanti yksipuolistuu. Toisaalta kirjosiepot ovat näyttäneet, että päästöjen vähentäminen kannattaa aina. Rajoitusten jälkeen luonnon hyvinvointi ja sieppojen pesintämenestys palautuvat nopeastikin.

Kirjosieppo pesii mieluiten pöntössä, jonka lentoaukko on läpimitaltaan 32 milliä. Jos pöntön laittaa puuhun vasta siepon saavuttua, aiemmin pesivä tiainen ei ehdi vallata asuntoa.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

ajaa talitiaiset ja muut lähelle pyrkivät linnut tiehensä. olen syksyllä huomannut ,että talitiaisella on lähipöntössä hautomattomia munia 1-10 kpl. talitiaiset eiät enää uskalla pesiä lähipöntöissä.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Tyhjentävät sinitiaisen pöntöt, johon sinitiainen on jo muninut. Voi verrata röyhkeään käkeen.

Vastaa Ilmoita asiaton viesti

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image