Luonto

Oulun riis­ta­tau­ti­tut­ki­mus vahvistuu

Keuhkot postista. Eelan Oulun yksikön riistaeläinlääkäri Marja Isomursu aloittaa hirven keuhkojen tutkimisen sormin, sitten otetaan veitsi. Biologian opiskelija Katja Udd etsii matoja ja loisia. KUVA: Eljas Sallmén
Luonto 3.11.2003 0:00
Janne Nyyssönen
Riistaeläinlääkäri Marja Isomursu vetää kumihanskat käteensä ja aloittaa kuusamolaisen hirvenvasan keuhkojen tunnustelun. Sitten hän vetää keuhkoihin viiltoja veitsellä.

"Keuhkojen leikkely ei ole sitä hauskinta hommaa", Isomursu tunnustaa. Tutkijan mielenkiinto herää toden teolla, kun eteen tuodaan kokonaisia eläimiä. Varsinkin, jos niistä löytyy jotain merkittävää.

Isomursun myötä Oulusta on kehittymässä riistatautitutkimuksen keskittymä. Riistaeläinlääkärin virka siirtyi Eläinlääkintä- ja elintarviketutkimuksen (Eela) Oulun alueyksikköön elokuussa.

Samalla Eelan Oulun yksikön rooli tutkimuslaitoksena vahvistui, ja johtaja Antti Oksanen odottaa yhteistyön yliopiston sekä riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen kanssa poikivan synergiaetuja.

Riistaeläinlääkäri on Eelassa vuosikymmeniä vanha virka. Se tuli uudelleen täytettäväksi elokuussa ja vaihtoi samalla osoitetta. Taustalla on myös maa- ja metsätalousministeriön alaisten yksiköiden alueellistaminen.

Tarkalleen ottaen riistaeläinlääkäri tutkii luonnonvaraisten eläinten tauteja. Petolinnutkin kuuluvat alueeseen. "Vaikka ne eivät ole riistaa, toivottavasti", Isomursu huomauttaa.Posti toi
pari metsoa


Hirven ampunut metsästäjä lähetti keuhkot Kuusamosta Matkahuollon mukana. Metsästysaikana näytteitä piisaa. Hirvien keuhkoista etsitään merkkejä ekinokokkiloisesta.

Sadat tutkitut keuhkot ovat poikineet muutamia löydöksiä Kuusamosta ja Kainuusta. Ihmiseen ekinokokki voisi tarttua koirasta, mutta toistaiseksi loista ei ole niistä tavattu.

Tutkittavaa kertyy, kun metsässä liikkujat lähettelevät tuntemattomasta syystä kuolleita eläimiä tutkittaviksi. Kuolleita eläimiä ilmaantuu 10-20 viikossa riippuen metsästäjien innokkuudesta. Toisinaan posti tuo jopa metsoja.

Kuolinsyyselvityksissä etsitään ihmiseenkin tarttuvia taudinaiheuttajia, kuten rabiesta ja trikinellaa. Mitään hätkähdyttävää ei ole toistaiseksi löytynyt.

Vain kettuja ja supikoiria tarkkaillaan järjestelmällisesti vuosina 1988-1989 Etelä-Suomessa riehuneen rabies-epidemian vuoksi. Etelä-Suomen metsästäjät lähettävät näytteet Ouluun. Muuten tutkitaan sitä, mitä saadaan. Isomursua kiinnostaisivat metsäkanalinnut, mutta niitä tulee harvoin.Aika riittää välttämättömään


Toisaalta enempää näytteitä ei voi järjestelmällisesti pyytää, sillä nykyisetkin ehditään tutkia juuri ja juuri. Niiden saamisessa ei olisi ongelmia, sillä metsästäjät ovat yhteistyöhaluisia ja tottuneita näytteiden toimittajia.

Kiinnostavaa olisi hankkia paljon tietyntyyppisiä näytteitä samalta alueelta, mutta seurannasta on pakko karsia pois kaikki, mikä ei ole aivan välttämätöntä. Henkilökuntaa ei riitä muuhun, sillä Marja Isomursu on ainoa omalla sarallaan. Kaiken kaikkiaan Eelalla on Oulussa töissä viisi eläinlääkäriä.

"Pakostakin joudumme keskittymään ihmisiin tarttuvien tautien seurantaan", Oksanen sanoo.

Hirvivasan keuhkoista löytyi keuhkomadon aiheuttamia tiivistymiä. Varmuuden vuoksi Isomursu ottaa näytepalat histologisia tutkimuksia varten. Loput silvotaan palasiksi ja poltetaan uunissa.

Ennen Oulun pestiään Isomursu työskenteli Eelassa bakteriologin sijaisena. Hän on valinnut eläinlääkärille hieman poikkeavan uran.

"Luonnonvaraisten eläinten parissa työskentely kiinnostaa, olivat ne sitten eläviä tai kuolleita", Isomursu sanoo.

Samassa laboratoriossa biologian opiskelija Katja Udd etsi kettu- ja supikoiranäytteistä keuhkomatoja ja suolistoloisia. Molempia löytyi, muttei mitään hälyttävää. "Ne on kyllä aika nättejä", yksikönjohtaja Antti Oksanen intoutuu kehumaan keuhkomatoja.

"Nuo olivat aika hailakoita", Udd tuomitsee yhdentoista supikoirasta löytyneen madon ulkomuodon.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

53
Koulujen joulujuhlien lainmukaisuutta selvitetään myös Oulussa – Lyseon lukion iso ylioppilasjuhla mahtuu vain tuomiokirkkoon
52
"Miksi Lyseosta tuli tällainen kiistakapula", ihmetteli Jenni Pitko Oulun kaupunginvaltuustossa – Lyseon remontin esittely kirvoitti kiivasta keskustelua
36
SDP:n valtuustoryhmä päätti erottaa Husseinin luottamuspulan vuoksi – asiakas ei ollut poistunut taksista
14
Valmet Automotiven toimitusjohtaja näkee dieselskandaaleissa myös hyviä puolia – "Sähköautot tulevat nopeammin käyttöön kuin monet olettavat"
14
"Illan kiisselit kasvoilla vielä aamulla" – vanhustenhuollon tila on ollut tapetilla jo pitkään, silti esille nousee yhä todella vakavia epäkohtia
9
Lumisateessa lakkovahtina värjötellyt PAU:n pääluottamusmies: Tunnen kaikki, jotka ovat tulossa tänne töihin
6
Postin "aitagate" herättää ihmetystä - PAU:n puheenjohtaja kertoo, ettei uudesta kulkuväylästä päässyt sisään, ellei nimi ollut listalla

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi yöllä ja aamulla maan pohjoisosassa sekä Keski-Suomen, Pohjois-Savon ja Pohjois-Karjalan maakunnissa lumisateen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Sinun valintasi - eroa AY-liitosta!

250 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Työvoimapula ko?

Nykyajan nuoret on vötkylöitä. Aamulla kun pitäisi aikaisin herätä ja sitten töhinmeno pitäisi olla, että menenpä sitte ... Lue lisää...
niin ja.,

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

12.11.

Fingerpori

12.11.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan kokonaistavoittavuus on 86 % Oulun markkina-alueen kuluttajista viikossa.

Kaleva Media Yrityspalvelut

(08) 5377 180

kalevamedia.fi/yrityspalvelut/


stats-image