Luonto

Noidanlukkoja etsitään koko maassa

Noidanlukkojen jättiläinen. Lehtonoidanlukko on kalkinvaatija ja tarvitsee lisäksi melkoisesti kosteutta. Kasvupaikat ovat varjoisia lehtoja tai reheviä lettosoita. Kasvi voi kasvaa jopa puoli metriä korkeaksi.
Luonto 6.6.2004 0:00
Pekka Helo
Noidanlukot hyötyivät suuresti aikaisemmin vallinneesta tavasta laiduntaa karjaa rannoilla, metsäniityillä ja hakamailla. Niittylaidunnuksen loputtua, noidanlukot joutuivat vaikeuksiin.

Laidunten kasvillisuuden päästessä taas kasvamaan vapaasti, pienikasvuiset noidanlukot eivät pystyneet kilpailemaan valosta korkeampien kasvien kanssa ja alkoivat taantua nopeasti. Nyt viisi maamme seitsemästä noidanlukkolajista kuuluu uhanalaisten kasvien listalle ja loput kaksi ovat silmälläpidettäviä.

Noidanlukkojen esiintymisen nykytila tunnetaan tarkasti vain osassa maatamme. Sen vuoksi noidanlukot on valittu alkavan kesän valtakunnalliseksi tutkimuskohteeksi. Tutkimuksella pyritään kartoittamaan noidanlukkolajien sekä niille soveliaiden kasvupaikkojen esiintyminen koko maassa. Työssä ovat mukana yliopistot, ympäristökeskukset ja kasviharrastajat.

Tutkimukseen toivotaan saatavan mukaan myös maanomistajat ja luonnossa liikkuvat, jolloin havaintoja saadaan alueilta, joille tutkimus ei muuten yltäisi.Satoja yksilöitä neliöllä


Yleisin lajimme on ketonoidanlukko. Aiemmin sitä oli suuria määriä hiekkapohjaisilla laidunniityillä, parhaimmillaan jopa satoja yksilöitä neliömetrillä. Nykyisin määrät ovat huomattavasti pienempiä, ja laji luokitellaan silmälläpidettäväksi. Vieläkin voi silti parhailta hiekkakedoilta löytää laikkuja, joilla ketonoidanlukkoja on kymmeniä suppealla alueella. Lajin kasvukausi alkaa jo toukokuussa ja jatkuu heinäkuulle.

Useimmat nykyiset kasvupaikat ovat kedottuneita entisiä hiekkamaan peltoja, autiotalojen pihakenttiä, kyläketoja tai harvoin käytettyjä urheilukenttiä. Yhteistä kaikille niille on hiekkapohja ja matala, harva kasvillisuus.

Samoilla paikoilla kasvaa myös silmälläpidettävä ahonoidanlukko, jolla on maanpinnan myötäiset, liuskoittuneet ja nahkamaiset lehdet. Laji on selvästi vähälukuisempi kuin ketonoidanlukko. Ahonoidanlukko kasvattaa itiölehtensä vasta heinäkuun lopulla tai elokuussa. Toinen kahdesta lehdestä talvehtii ja on tarkan havainnoitsijan löydettävissä keväästä lähtien.

Pohjannoidanlukko on nimensä mukaisesti pohjoinen laji, jota on Etelä-Suomessa hyvin harvinaisena vain rannikoilla ja saaristossa. Oulun läänissä lajia on sisämaassakin. Lapissa se voi jokivarsien hiekkakedoilla olla paikoin melko runsas. Kasvuaikaa ovat kesä- ja heinäkuu.

Suikeanoidanlukko on ihan oikea harvinaisuus. Kasvupaikkoja on vähän ja niilläkin kasvia on yleensä vain muutamia yksilöitä. Vielä harvemmassa ovat saunionoidanlukon tunnetut kasvupaikat. Niitä tunnetaan viime vuosikymmeniltä koko maasta vain muutamia kymmeniä. Lajin lehtien kehittyminen on hyvin oikukasta, ja kasvi voi olla näkymättömissä vuosia - jos kasvupaikka säilyy ja mahdollistaa hengissä pysymisen!

Saunio- ja suikeanoidanlukko ovat alkukesän kasveja, joiden maanpäälliset itiölehdet kuihtuvat usein jo juhannuksen aikoihin.

Noidanlukoistamme pienin on yleensä vain tulitikun mittainen, erittäin uhanalainen pikkunoidanlukko. Se kasvoi erityisesti hiekkapohjaisilla, kalkkivaikutteisilla rantaniityillä, joiden kasvillisuuden laiduntava karja piti matalana. Nykyisin tiedossa olevat, yhden käden sormilla laskettavat kasvupaikat ovat lähinnä ohutmultaisia kallioketoja, joita valumavedet pitävät kosteina. Pikkunoidanlukko on varhainen laji, jonka voi löytää touko-kesäkuussa.

Seitsemäs noidanlukkolajimme, erittäin uhanalainen lehtonoidanlukko poikkeaa kasvupaikkansa puolesta muista noidanlukoista. Se on voimakkaasti kalkkivaikutteisten, kosteiden lehtojen tai kuivahkojen lettojen laji, joka tulee toimeen korkeankin kasvillisuuden muodostamassa varjossa.

Lajia on löydetty Ahvenanmaalta, josta se on jo hävinnyt, muutamista paikoista etelärannikoltamme, Oulun seudulta ja Lounais-Lapin kalkkialueilta. Laji on noidanlukoistamme suurin ja voi joskus saavuttaa lähes puolen metrin korkeuden. Kasvuaikaa on heinä-elokuu.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:49
Kuusamolainen karhumies Sulo Karjalaisesta vuoden matkailuhenkilö – "Olen karhujen kanssa niin kauan kuin voi sulaa suussani"
10:25
Syyttäjä: Albaniasta johdettu huumerinki toi maahan ja yritti kaupata Suomessa 70 kiloa amfetamiinia viime kesänä – oikeudenkäynti alkoi
10:09
Komeat keinovalopilarit loistivat Oulun Takalaanilassa – jääsumunäytelmiä luvassa pohjoisessa
10:08
Kokoomus vahvisti neljä uutta ehdokasta Oulun vaalipiirissä – katso lopullinen ehdokaslista
9:57
Elinkautista istunut kolmoismurhaaja ja rikollisjengin ex-johtaja pääsemässä ehdonalaiseen vapauteen – Hovioikeus hyväksyi hakemuksen
9:56
"Pieniä, muutaman minuutin myöhästymisiä" – junaliikenne sujunut ilman suurempia ongelmia etelän lumikaaoksesta huolimatta
9:55
Naista syytetään aikeista tappaa Oulun poliisilaitoksen poliisi – "Oletko valmis kuolemaan, ei haittaa vaikka olet kyttä", nainen kirjoitti uhkausviesteissään
54
Suolattujen teiden määrä kasvaa pohjoisessa – "Vuodenvaihteessa teille tuli aika paljon hoitoluokkakorotuksia"
44
Vilkut ja rekisterikilpi eivät vapauta rakennusluvan tarpeesta – Pyhäntäläisyrityksen liikkuva ja talviasuttava mökkivaunu esillä Helsingissä
25
Arina vaihtaa Otto-automaatteja Nosto-automaatteihin, Pohjois-Suomeen tulee viisi uutta rahannostopaikkaa
25
Fazerin Oulun leipomon työntekijöillä öinen ulosmarssi vastalauseena leipomon sulkemisaikeille – "Fazerilla ei rahasta ole pulaa"
13
Seksuaalirikoksia tehneitä ei voi palauttaa edes perustuslakia muuttamalla – palautukset tuskin edes toimisivat rikosten ehkäisyssä, asiantuntija sanoo
13
"Kansalla ei ole lähtenyt mopo keulimaan" – Tuoreet seksuaalirikosepäilyt eivät ole juurikaan koventaneet asenteita ulkomaalaisia kohtaan, kertoo IL:n kysely
12
Kittilän kultakaivos täytti 10 vuotta, mutta tunnelma ei ole katossa – "Nykyinen keskustelu huonontaa Suomen kilpailua investointirahasta"

Etusivulla nyt

Paikallissää

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

107 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Keskustelu työttömyydestä on ala-arvoista

Aikuisella ihmisellä on ihmisvelvollisuus elättää itsensä ja hieman tukea yhteiskunnan toimintaa. Muutoin on lapsen tas... Lue lisää...
Kylmä totuus

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

17.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image