Luonto

M74-oireyhtymän mysteeri selvitettiin

Luonto 4.4.2012 15:12
Pekka Rahko

Itämeren luonnonlohikantoja pitkään vaivanneen M74-oireyhtymän syy on löytynyt: lohen lisääntymishäiriöt aiheuttaa runsas ja rasvainen kilohailiravinto.

Oireyhtymän on jo pitkään tiedetty johtuvan tiamiinin eli B1-vitamiinin puutteesta, joka johtaa lohen ruskuaispussipoikasten kuolleisuuteen.

Oireyhtymä yleistyi huomattavasti 1990-luvun alussa, kun Itämeren kilohailikanta äkillisesti runsastui. Runsastuminen puolestaan oli seurausta kilohailia ravinnoksi käyttävän turskakannan voimakkaasta taantumisesta.

Turskakannan romahdettua Itämerellä lohille riitti runsaasti kilohailia ravinnoksi. Kilohailit ovat lähes kaksi kertaa niin rasvaisia kuin silakat, ja kilohaileista rasvaisimpia ovat nuoret yksilöt.

Mitä rasvaisempaa kalaa lohi syö, sitä suurempi sen tiamiinin tarve on. Kun lisäksi kilohailin tiamiinipitoisuus muuttuu iän mukana siten, että aivan nuorissa kaloissa on vähiten tiamiinia, lohen tiamiinivarastot vähenivät liikaa.

Tämän seurauksena mätiin siirtyi emosta liian vähän tiamiinia, jotta se riittäisi jälkeläisille ruskuaispussipoikasvaiheen loppuun asti eli siihen asti, kun poikaset alkavat ottaa itse ulkopuolista ravintoa.

Monilla pohjoisen lohijoilla oireyhtymä tappoi pahimpina vuosina vähintään puolet lohenpoikasista.

”Poikaskuolleisuus 1990-luvun alussa ja puolivälissä oli lähes 80 prosenttia”, kertoo Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitoksen tutkija Marja Keinänen.

Lue lisää torstain Kalevasta.

Tiedätkö aiheesta enemmän?
Lähetä vinkki, kuva tai video!
13222
MAINOS

Kommentoi

Uutisvirta

10:12
Ulkoministeriö: Suomen suurlähetystön toimintaa on tutkittu Turkissa jo kuukausien ajan: "Epäillään, että tätä järjestelmää on käytetty väärin"
10:09
Oulu-Koillismaan pelastuslaitoksen tehtävämäärissä huomattava kasvu – Riskienhallintapäällikkö: "Mitä ihmiset puuhastelevat lähtiessään töistä kotiin?"
9:51
Korkein oikeus ei myöntänyt Nokian teippisurmaajalle valituslupaa
9:46
KRP ja Rajavartiolaitos tutkivat: Suomen Ankaran-suurlähetystöstä myönnetty Schengen-viisumeita väärin perustein – selviteltävinä satoja viisumeita
9:41
Matkailuporoksi koulutettu kesy poro varastettiin Ylitorniolla marraskuussa
9:34
Maailman kallein polttoaine synnytti väkivaltaiset protestit – väärinkäytökset tutkitaan, lupasi Zimbabwen presidentti Mnangagwa
9:28
Kolumni: Kärpillä on käsissään positiivinen ongelma – juniorijoukkueiden taso on äärimmäisen kova

Etusivulla nyt

Paikallissää

Varoituksia voimassa!

Ajokeli muuttuu huonoksi iltayöstä alkaen Ahvenanmaan, Varsinais-Suomen, Satakunnan, Kanta-Hämeen, Pirkanmaan, Keski-Suomen, Pohjois-Savon, Pohjois-Karjalan, Etelä-Pohjanmaan, Pohjanmaan, Keski-Pohjanmaan, Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun maakunnissa lumisateen, pöllyävän lumen ja sään lauhtumisen vuoksi.

Juttutupa

Kuumin keskustelu nyt

Tuntematon sotilas 3.0

200 viestiä | Lue keskustelu

Päivän tykätyin viesti

Amerikkalaisprofessorin väitös; Suomi olisi voinut välttää talvisodan

Jopas on herra Stephen Kotkinilla s.17.2.1959 puheet ja tutkimustulokset. Suomi oli itsenäinen maa, joten miksi Stalin h... Lue lisää...
Sotamies

Jari ja sarjakuvat

Jari

23.6.
Jari on tauolla.

Naapurit

22.1.
;

Uutiset osastoittain

Palvelemme sinua

Asiakaspalvelumme auttaa sinua mielellään Kalevan tilausasioissa ja muissa lukijan palveluissa.

Asiakaspalvelu

(08) 5377 610 (ma-pe 9-16)

www.kaleva.fi/asiakaspalvelu

Kalevan medioilla tavoitat 331 000 lukijaa.

Yrityspalvelut

(08) 5377 180

yrityspalvelut.kaleva.fi


stats-image